Vahingonkorvaus, henkilövahinko 4.1.2021, Siilitien metroasema

HEL 2023-011062
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 5

Vahingonkorvausvaatimus, liukastuminen

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 28.8.2023 esittänyt kaupungille määrältään 7 396,98 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakija on liukastunut 4.1.2021 klo 7 puistokäytävällä, joka vie Siilitien metroaseman parkkipaikalta Oravatielle. Vahinkopaikka on ollut vahingonkärsijän kuvauksen mukaan jäinen ja hiekoittamaton sekä jonkin verran luminen siten, että lumi oli uutta yöllä satanutta ohutta lunta. Puistokäytävän kaiteet olivat romahtaneet mäen jyrkimmässä kohdassa ja puuttuivat toiselta puolelta kokonaan kaatumispaikan vieressä. Hakija kertoo vaatimuksessaan käyttäneensä kyseistä reittiä päivittäin 15 vuoden ajan liukastumatta.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolaki velvoittaa talvikunnossapitämään ainoastaan katualueet. Puistot ja näihin verrattavat yleiset alueet on pidettävä käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa. Niiden talvikunnossapitoon laki ei kuitenkaan velvoita. Helsingissä osaa puistokäytäviä talvikunnossapidetään perustellusti. Mikäli alueella ei ole esimerkiksi jalkakäytäviä, kunnossapidetään talvisin liikenteellisesti tärkeitä ja merkittäviä puistokäytäviä, jotka palvelevat työ- ja koulumatkaliikennettä tai muuta kunnossapitoa alueella.

Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.

Vahinkopaikka on puistokäytävä Väinö Valveen puistossa, ja sitä kunnossapidetään B-luokan mukaisesti.

B-luokan kevyen liikenteen väylän aurauksen lähtökynnys on 5 cm lunta. Toimenpideaika on aurauksen osalta neljä tuntia, kuitenkin niin, että klo 17 ja klo 6 välisenä aikana satanut lumi poistetaan klo 10 mennessä. Liukkaudentorjunnan osalta toimenpideaika on neljä tuntia, kuitenkin niin, että klo 17 ja klo 6 välisenä aikana havaittu tuntuvasti lisääntynyt liukkaus torjutaan klo 10 mennessä. Toimenpideaika alkaa siitä, kun säätilassa tapahtunut muutos aiheuttaa liukkauden tuntuvan lisääntymisen.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Alueen kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahinkopaikalla on tehty talvikunnossapitoa hiekoittamalla vahinkopäivänä 4.1.2021 ja auraamalla vahinkoa edeltävänä päivänä 3.1.2021. Auraus on tehty karhentavalla terällä, joka karhentaa väylän pinnan ja jättää hiekoitushiekkaa väylälle. Edellinen hiekoitus ennen vahinkopäivää on tehty 28.12.2020. Katutarkastus on tehty 2.1.2021, jolloin ei ole ollut tarvetta liukkaudentorjunnalle.

Vahingonkärsijän kaatumispaikan kohdalla on tarkoituksella jätetty väli kaiteessa. Puistokäytävän kaiteet on korjattu syksyllä 2023.

Kaupungille ei ole esitetty muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia kyseisestä vahinkopaikasta talven 2020–2021 ajalta.

Forecan mukaan vahinkopäivänä 4.1.2021 lämpötila on vaihdellut Kaisaniemen havaintoasemalla tehdyissä mittauksissa -2,4 °C ja -0,8 °C asteen välillä, ollen -1,2 °C klo 7.00. Vahinkopäivänä on esiintynyt vähäistä ja ajoittaista lumisadetta. Lumensyvyys on ollut vuorokauden alussa 9 cm ja vuorokauden lopussa 6 cm.

Forecan mukaan vahinkopäivänä 28.12.2020 lämpötila on vaihdellut Kaisaniemen havaintoasemalla tehdyissä mittauksissa -0,2 °C ja 1,8 °C asteen välillä ja lumensyvyys on ollut nolla senttimetriä. Vahinkopaikka hiekoitettiin 28.12.2020. Tämän jälkeen 29.12.2020–1.1.2021 lämpötila on ollut plussan puolella ja lumensyvyys on pysynyt nollassa senttimetrissä. 2.1.2021 lämpötila on siirtynyt pakkaselle noin klo 14 ja tällöin on alkanut lumisade, joka nosti lumensyvyyden nollasta senttimetristä seitsemään senttimetriin. Aurauskynnys on ylittynyt klo 22 jälkeen, jonka johdosta auraustoimenpiteet tehtiin 3.1.2021. Lumisade, joka alkoi 2.1.2021 noin klo 14, jatkui 3.1.2021 lähes koko vuorokauden kokoaikaisena sekä 4.1.2021 ajoittaisena noin klo 18 asti. 3.1.2021 lämpötila oli koko vuorokauden pakkasella, vaihdellen -3,4 °C ja -1,7 °C välillä. Lumensyvyys oli vuorokauden alussa 7 cm ja vuorokauden lopussa 9 cm, joten aurauskynnys ei ylittynyt 3.1.2021 uudestaan.

Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät

Liukkauden torjuntaa ei ole mahdollista toteuttaa siten, että kulkuväylät eivät koskaan olisi liukkaat (esim. KKO:1998:147). Liukkaudentorjuntatoimenpiteillä ei aina voida täysin estää jään aiheuttamaa liukkautta siinäkään tapauksessa, että kunnossapito on ollut asianmukaisella ja kunnossapitolain edellyttämällä tasolla. Aina on jokin kohta, johon on mahdollista liukastua. (Vakuutuslautakunnan ratkaisu FINE-001397.)

Jatkuvan lumisateen aikana tehdystä hiekoituksesta ei liukkaudentorjunnassa yleensä ole hyötyä, koska hiekoitus jää lumen alle ja se aurataan lumen mukana pois. Oikeuskäytännössä on katsottu, ettei hiekoittaminen ole tarpeellista silloin, jos se on hyödytöntä, kuten silloin, jos hiekka uppoaisi lumen alle niin, ettei liukkaus vähenisi (KKO 1968 II 98).

Kadun käyttäjät voivat omilla toimillaan pienentää onnettomuusriskiään varautumalla keliolosuhteiden muutoksiin ja ottamalla ne riittävästi liikkumisessaan huomioon (HE 281/2004 vp, s. 16). Vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Vahinkopaikan kunnossapidosta on huolehdittu kaupungin normien mukaisesti. Vahinkoa edeltävänä päivänä on alkanut jatkuva lumisade, ja vahinkopaikka on aurattu vahinkoa edeltävänä päivänä aurauskynnyksen ylityttyä karhentavalla terällä. Karhentavalla terällä tehty auraus toimii myös liukkauden torjuntana. Hiekoittaminen jatkuvan lumisateen aikana on hyödytöntä, eikä säätilassa ole edeltävän hiekoituksen jälkeen tapahtunut ennen jatkuvan lumisateen alkamista mitään sellaista, joka olisi aiheuttanut liukkauden tuntuvaa lisääntymistä.

Hakija ei ole voinut hyödyntää alueen kaiteita sekä niiden kunnon että auratun lumen takia. Vahingonkärsijän kaatumispaikan kohdalla on tarkoituksella jätetty väli kaiteessa. Näin ollen alueen kaiteiden kunnolla ei ole syy-yhteyttä syntyneeseen vahinkoon.

Vallitsevan oikeuskäytännön mukaisesti ja asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkoaikaan vallinneet sääolot ja suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti. Näin ollen kaupunki ei ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä ole asiassa korvausvelvollinen. Kyseinen vahinko on valitettava tapaturma, josta kaupunki ei ole vastuussa.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta
(669/1978) 1–4 §, 6 §, 14 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 15 000 euroa.

Päätös tullut nähtäväksi 20.02.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Inkeri Lehmusoksa
vs. yksikön päällikkö