Vahingonkorvaus, esinevahinko, 25.7.2023 päiväkoti Verkkosaari
Vahingonkorvausvaatimus kadonneesta repusta
Päätös
Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen lapsen kadonneesta repusta.
Päätöksen perustelut
Hakija (huoltaja) on esittänyt 27.9.2023 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 240 euron suuruisen korvausvaatimuksen lapsensa kadonneesta repusta 25.7.2023. Hakija oli vienyt lapsensa kesän ajan väliaikaishoitoon normaaliin tapaan aamulla klo 8.45. Lapsen tavarat oli pakattu päiväkotireppuun kuten aiemminkin ja reppu oli laitettu lapselle osoitettuun naulakkopaikkaan roikkumaan. Kun lasta oli haettu samana päivänä klo 16.45, ei reppua ollut enää naulakossa eikä sitä etsimisestä huolimatta löytynyt. Päiväkodin henkilöstö oli etsinyt reppua 28.7.2023, mutta sitä ei ollut löytynyt. Repun mukana katosivat merkkihuppari, vaihtohousut, alusvaatteita, käyttämättömät päiväkotitossut, uusi juomapullo, aurinkovoide, avaimenperiä noin 10 kpl ja lasten aurinkolasit. Ilmoitetun mukaan reppu oli hankittu elokuussa 2022 hankintahintaan 60 euroa, aurinkolasit ja vaatteet toukokuussa 2023 hankintahintaan 200 euroa ja muu irtain heinäkuussa 2023 hankintahintaan 70 euroa. Hakija on tehnyt rikosilmoituksen.
Varhaiskasvatuksen toimipisteestä on saatu asiassa selvitys. Esihenkilöltä ja työntekijältä (kesäajasta vastanneet) saadun tiedon mukaan kyseisen ajankohdan päivänkulku on ollut tavanomainen, eikä mitään poikkeavaa päivän aikana ole tapahtunut. Repun ajateltiin löytyvän seuraavana päivänä ja sitä oli etsitty useampina päivinä tuloksetta. Kyseisessä päiväkodissa ovet ovat lukossa jatkuvasti. Ovikoodilla pääsee kulkemaan ovista klo 07-10.30 ja klo 14-17 välisenä aikana. Ovikoodi on huoltajien sekä työntekijöiden tiedossa.
Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman pykälän 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.
Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Selvityn perusteella ei ole ilmennyt, että päiväkodissa olisi toimittu yleisten huolellisuuskäytänteiden vastaisesti tai toiminnan järjestämisessä olisi ollut normaaleista olosuhteista poikkeavaa, mikä olisi edesauttanut tai johtanut korvattavaksi vaaditun vahingon syntymiseen. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen. Toimiala on huoltajille suunnatuilla varhaiskasvatuksen sähköisillä sivuilla todennut, että lähtökohtana on, ettei kaupunki vastaa mahdollisista omaisuuden katoamisesta tai vahingoittumisesta. Helsingin kaupunki ei vastaa kolmannen henkilön moitittavasta menettelystä aiheutuneista vahingoista.
Päätös tullut nähtäväksi 26.10.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036