Vahingonkorvaus, autovaurio, 20.9.2023

HEL 2023-012912
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 6

Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama autovaurio

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hyväksyä osittain hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Hakijalle korvataan 8 720 euroa. Enemmät vaatimukset hylätään.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 10.10.2023 esittänyt kaupungille vahingonkorvausvaatimuksen autolleen aiheutuneiden vahinkojen korvaamisesta. Kaupungille 30.10.2023 toimitetun korjauskustannuslaskelman mukaan auton korjauskustannuksien arvioitu summa olisi 14 836,59 euroa. Vaatimuksen mukaan puu kaatui 20.9.2023 klo 7.52 Melkonkadulla hakijan auton päälle. Vahingon tapahtuessa hakijan auto oli ollut pysäköitynä taloyhtiön parkkipaikalla. Puu oli vaatimuksen mukaan ollut osittain laho. Hakija on toimittanut lisäselvityksiä vaatimukseensa 30.10.2023, 31.10.2023, 8.2.2024, 15.2.2024 ja 26.2.2024.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kunnan hallinnassa asemakaava-alueella olevat torit, katuaukiot, puistot ja muut näihin verrattavat yleiset alueet niiden käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa.

Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.

Helsingissä viheralueet jaetaan käyttötarkoituksen mukaiseen luokitukseen. Vahingon aiheuttanut puu on sijainnut lähimetsässä, joka on luokiteltu C1 kunnossapidettäviin viheralueisiin Lauttasaaressa. Puu on sijainnut yleiseen jalankulkuun käytettävän polun välittömässä läheisyydessä.

Lähimetsää ylläpidetään vuorovaikutuksessa alueen asukkaiden kanssa painottaen metsän elinvoimaisuutta, viihtyisyyttä, turvallisuutta, suoja-arvoja ja maisemaa. Lähimetsää ei varsinaisesti tarkkailla, vaan sille tehdään 10 vuoden suunnitelma mm. harvennuksien suhteen. Huhtikuun alusta heinäkuun loppuun harvennus- ja uudistushakkuita ei tehdä lintujen pesimisen vuoksi. Vaaraa aiheuttavien puiden seurantaa tehdään muiden ylläpitotöiden yhteydessä sekä palautteiden perusteella.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan. Vahinkoa kärsineellä on lisäksi vahingon rajoittamisvelvollisuus, eli vahingonkärsijän tulee pyrkiä rajoittamaan korvattavaa vahinkoa.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahingon aiheuttanut puu on ollut haapa, jonka latvassa on ollut kuivuneita haaroja, sen tyvessä on ollut koro, ja sen juuret ovat olleet osittain lahoja. Vahingon aiheuttaneessa puussa on ollut päällepäin näkyvää vikaa. Kunnossapito on tehnyt edellisen tarkkailukäynnin vahinkopaikalla ennen vahinkoa noin kaksi vuotta sitten, mutta tuolloin ei oltu huomattu puun latvuksen kuivumista.

Kaupungille on saapunut vahinkopaikalta yksi vastaava vahingonkorvausvaatimus hakijan vaatimuksen lisäksi. Vahingon aiheuttaneesta puusta on annettu palaute kaupungin palautejärjestelmään 16.5.2021.

Ilmatieteen laitoksen Kaisaniemen havaintoaseman mittausten mukaan vahinkopäivänä 20.9.2023 klo 7.30 ja klo 8 välisenä aikana tuulen nopeus on ollut kohtalaista ja navakkaa vaihdellen 9 m/s ja 10,8 m/s välillä, ja tuulen puuskanopeus on vaihdellut samalla aikavälillä 16 m/s ja 19,7 m/s välillä. Klo 7.50 tuulen puuskanopeudeksi on mitattu 19,7 m/s.

Hakija on toimittanut kaupungille autonsa korjauskustannuslaskelman, jonka mukainen auton arvioitu korjauskustannus 14 836,59 euroa ylittää ajoneuvon arvon. Kaupunki on arvioinut hakijan auton käyväksi arvoksi ennen vahinkoa 8 900 euroa.

Kaupunki on 15.2.2024 ehdottanut hakijalle, että hakija myy auton itse, toimittaa tositteet myynnistä kaupungille, kaupunki vähentää auton jäännösarvon auton käyvästä arvosta ennen vahinkoa, ja maksaa erotuksen hakijalle kertakorvauksena. Auton jäännösarvo muodostuu auton myyntihinnasta. Hakija on hyväksynyt kaupungin ehdotuksen 15.2.2024. Hakija on toimittanut kaupungille tositteet autonsa myynnistä ja luovutuksesta 26.2.2024. Tositteiden mukaan hakija on myynyt autonsa 50 euron hintaan. Ottaen huomioon hakijan auton massan, olisi sen romuttamisesta saatu korvaus ollut huomattavasti tätä suurempi, kaupungin arvion mukaan 180 euroa.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Vahingon aiheuttanut puu on sijainnut lähimetsässä, jota ei varsinaisesti tarkkailla, vaan ylläpidetään vuorovaikutuksessa alueen asukkaiden kanssa. Asiassa saadun selvityksen perusteella vahinkopaikalla on tehty tarkkailukäynti edellisen kerran noin kaksi vuotta ennen vahinkoa ja vahingon aiheuttanut puu on ollut näkyvästi vioittunut. Vahinkopäivänä on ollut kovia tuulenpuuskia, mutta ei kuitenkaan myrskypuuskia.

Asiassa saatu selvitys huomioon ottaen kaupunki katsoo näin ollen olevansa vastuussa puun kaatumisesta aiheutuneesta vahingosta.
Koska hakijalla on ollut vahingon rajoittamisvelvollisuus, ottaa kaupunki huomioon korvauksen määrässä hakijan saaman myyntihinnan sijaan vastaavan ajoneuvon romuttamisesta saatavan korvauksen. Kaupunki korvaa hakijalle 8 720 euron kertakorvauksen kaatuneen puun aiheuttamista vaurioista hakijan ilmoittamalle pankkitilille.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 § ja 5 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–2 §, 6 §, 14 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 15 000 euroa.

Päätös tullut nähtäväksi 05.03.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
yksikön päällikkö