Puistosuunnitelma, Viikinkenttä, VIO 6359/1

HEL 2023-014381
Asialla on uudempia käsittelyjä
20. / 679 §

Viikinkentän peruskorjaus, puistosuunnitelman hyväksyminen, Viikki

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Viikinkentän peruskorjauksen puistosuunnitelmapiirustuksen nro VIO 6359/1.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Viikinkenttä sijaitsee Viikin (36.) kaupunginosassa Latokartanon (501.) peruspiirissä. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan 12282, joka tuli voimaan 23.10.2015. Alue on VU-merkinnällä osoitettu urheilu- ja virkistyspalvelujen alueeksi. Asemakaavassa alueelle on varattu ohjeellinen urheilukenttäalue ja alueen pohjoisosaan lähiliikuntapaikaksi varattu alueen osa. Kentän ja Tilanhoitajankaaren väliin asemakaavassa on merkitty puilla ja pensailla istutettava alueen osa. Asemakaava mahdollistaa huoltoajoyhteyden koillisesta Tilanhoitajankaarelta.

Viikinkentän asemakaavan mukainen pinta-ala on 12 800 m².

Viikinkenttä sijaitsee kerrostalokorttelien keskellä Latokartanon ylioppilaskylän ja Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun välissä. Kenttä rajautuu etelässä kapeaan viheralueeseen ja ulkoilureittiin sekä sen eteläpuolella olevaan asuinkerrostalokortteliin 36091, lännessä asuinkerrostalotonttiin 36202/6, luoteessa monitoimitalon tonttiin 36202/3, pohjoisessa asuinkerrostalotontteihin 36202/8 ja 36202/9 sekä idässä Tilanhoitajankaaren katualueeseen.

Viikinkenttä on alun perin 1950-60-lukujen vaihteessa rakennetun ylioppilaskylän vanha urheilukenttä. Urheilukentän pohjoisosassa sijaitsivat 1990-luvulla rakennetut tenniskentät ja kuplahalli aina vuoteen 2016 asti.

Urheilukenttä on kivituhkapintainen ja se jäädytetään talvisin luistelua varten. Sen reunalla on huonokuntoinen juoksusuora ja pituushyppypaikka. Urheilukentän reunojen kasvillisuus länsiosan luiskassa kaipaa kunnostamista. Kentän pohjoisosan hulevesien hallinnassa on puutteita. Tilanhoitajankaaren ja kentän välisellä kasvillisuusalueella on useita hyväkuntoisia puita sekä tiheä, nuori haavikko.

Urheilukentälle on kulku- ja huoltoajoyhteys Tilanhoitajankaarelta. Sisääntuloalueen kasvillisuus ja kulkupinnat ovat kuluneet alueen ollessa melko jäsentelemätön. Urheilukentällä on pieni huoltorakennus, jossa on katos ja vesipiste kentän jäädyttämistä varten.

Viikinkenttä peruskorjataan palvelemaan sen käyttäjiä, joita ovat alueen koululaiset ja eri-ikäiset asukkaat.

Peruskorjauksen tavoitteena on lisätä Viikinkentän toimintoja eri liikkujaryhmille, lisätä kentän viihtyisyyttä, parantaa kentän kuivatusta ja kunnostaa kentän reunojen kasvillisuusalueita.

Kasvillisuusalueilla lisätään luonnon monimuotoisuutta istuttamalla lisää lehti- ja havupuita, lisäämällä niittypinta-alaa sekä hyödyntämällä hulevesiä kasvipeitteisissä hulevesipainanteissa. Alueelta poistetaan haitallisia vieraslajeja. Kunnostuksesta aiheutuvan hiilijalanjäljen pienentämiseksi tavoitteena on hyödyntää paikalta syntyviä maamassoja paikan päällä maastonmuotoilussa ja uusien käytävien rakennekerroksissa.

Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan nro 12282 tavoitteiden mukaisen urheilu- ja virkistyspalvelujen alueen kehittämisen.

Suunnitelma

Urheilukentän toimintoja parannetaan ja lisätään. Kentän ympäri toteutetaan juoksurata, ja pituushyppypaikka uusitaan kentän pohjoispäähän. Juoksuradan sisäpuolelle toteutetaan tekonurmipintainen jalkapallokenttä, joka voidaan talvisin jäädyttää.

Alueen pohjoispäähän asennetaan ulkokuntoiluvälineitä sekä säädettävällä että kiinteällä vastuksella. Kuntoilualueilla on joustopinnoite.

Sisääntuloalueen jäsentelyä Tilanhoitajankaaren varrelta parannetaan. Kentälle toteutetaan uusi huoltokäytävä. Lisäksi esteettömyyttä parannetaan suunnittelemalla esteettömyyden perustason reitti Tilanhoitajankaarelta kentälle.

Reuna-alueiden puut säilytetään, ja reunoille istutetaan uusia lehti- ja havupuita sekä pensasistutuksia. Uusien käytävien yhteyteen toteutetaan niittyä. Kentän pohjoisreunaan kuntoiluvälineiden läheisyyteen tehdään oleskelunurmi.

Pintavesien ohjaamista parannetaan pintojen uusimisen yhteydessä. Kentän salaojitus uusitaan ja kenttä kuivatetaan nykyisellä hulevesiviemärillä. Urheilukentän pohjoisreunaan tehdään kasvipeitteinen painanne hulevesien viivyttämiseksi ja pintavesiä johdetaan suunnitellussa avo-ojassa Tilanhoitajankaaren katuojaan.

Kentän laidalle sijoitetaan uusia kalusteita. Kentän nykyinen huoltorakennus sekä valaisinpylväät säilyvät. Valaisimet uusitaan energiatehokkailla valaisimilla.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä 1 olevasta suunnitelmaselostuksesta VIO 6359 ja liitteenä 2 olevasta suunnitelmapiirustuksesta VIO 6359/1.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelma on laadittu Kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.

Puistosuunnitelmaluonnos oli sähköisesti esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 4.10. - 17.10.2023 välisen ajan. Suunnitelmaluonnos esiteltiin asukkaille 11.10.2023 Viikinkentällä. Tilaisuudessa oli paikalla viisi asukasta.

Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta lähetettiin puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja paikalliselle asukasyhdistykselle. Maksullinen lehti-ilmoitus julkaistiin Helsingin Uutisissa 4.10.2023. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 17.10.2023 mennessä.

Saadut asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3.

Lisäksi suunnitelmaluonnokseen pyydettiin kantaa sähköpostitse viereisen koulun liikunnanopettajilta. Koulun toive mahdollisimman laajasta vapaan harjoittelun tilasta huomioitiin.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 1 440 000 euroa eli noin 115 euroa/m² (alv. 0 %). Toiminnallisen kenttä- ja lähiliikuntapaikka-alueen kustannukset ovat noin 150 euroa/m² ja muun alueen kustannukset noin 47 euroa/m².

Viikinkenttä ja sen reunojen kasvillisuusalueet ovat nykyisin hoitoluokittelematonta. Kentän keskeisten alueiden suunniteltu hoitoluokka on A2/R3 (toiminta- ja käyttöviheralue). Reunojen kasvillisuusalueiden suunniteltu hoitoluokka on käyttö- ja suojaviheralue A3/R4 suoja- ja vaihettumisviheralue. Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen on RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka.

Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 24 800 euroa, 1.94 euroa/m² (alv. 0 %).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 02 Liikuntapaikat ja ulkoilualueet.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Tiedoksianto

Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30 tai henkilöiden lukumäärää ei tiedetä.

Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan viranomaisen verkkosivuilla.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 19.12.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Elina Kettunen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38723

elina.kettunen@hel.fi