Virkasuhteen täyttäminen, Hiidenkiven peruskoulu, luokanopettaja, kielikylpyopetus (ruotsi), työavain KASKO-01-1752-23

HEL 2024-000991
Asialla on uudempia käsittelyjä
19. / 144 §

Oikaisuvaatimus luokanopettajaksi ottamisesta

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti
kuntalain 134 §:n nojalla hylätä

**********

oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt perusopetuksen aluepäällikön 2.3.2024 tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

**********

on tehnyt 13.3.2024 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen perusopetuksen aluepäällikön 2.3.2024 tekemästä päätöksestä, jolla perusopetuksen aluepäällikkö on ottanut Hiidenkiven peruskouluun ruotsin kielikylvyn luokanopettajan virkaan filosofian maisteri

**********

Perusopetuksen aluepäällikkö on antanut asiassa lausunnon.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua.

Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.

Hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan, ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 5.3.2024 tekemään päätökseen perustuen luokanopettajat toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen ottaa perusopetuksen aluepäällikkö.

Hakuprosessista

Hiidenkiven peruskouluun sijoitettu ruotsin kielikylvyn luokanopettajan virka on ollut julkisesti haettavana Helsingin kaupungin rekrytointijärjestelmässä 8.1.–30.1.2024.

Hakuilmoituksessa haettiin muodolliset kelpoisuusvaatimukset täyttävää luokanopettajaa ruotsin kielikylpylinjalle Hiidenkiven peruskouluun. Lisäksi edellytettiin erinomaista suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa sekä ruotsin kielen hallintaa opetushallituksen määräämällä tavalla.

Hakuilmoituksessa nostettiin esille, että opetuksessa toteutetaan inklusiivisia periaatteita. Lisäksi hakuilmoituksessa on tuotu esille, into yhteisopettajuuteen, uuden luomiseen ja osaaminen oppilaan kasvun tukemiseen. Hakuilmoituksessa opettajalta on toivottu hyviä ryhmänhallintataitoja, vastuullista otetta kasvatus- ja opetustyössä sekä tietoa erilaisten oppijoiden opettamisesta ja tukemisesta. Käytännönläheisyys, ihmiskeskeisyys, luovuus ja inhimillisyys on ilmoitettu hakuilmoituksessa taidoiksi, joita arvostetaan.

Virkaa haki hakuajan kuluessa kuusi henkilöä, joista viisi täytti opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaiset kelpoisuusvaatimukset.

Perusopetuksen aluepäällikön tekemän päätöksen mukaan hakemusten perusteella yksilöhaastatteluun kutsuttiin kaikki viisi muodollisesti pätevää hakijaa, mm. oikaisuvaatimuksen tekijä.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on valittu ensimmäiselle varasijalle.

Oikaisuvaatimuksesta

Oikaisuvaatimuksessa halutaan, että hakijoiden kelpoisuus ja kokemus käydään läpi uudelleen sekä tarkastetaan valintaprosessin päätökset korjatun tiedon valossa.

Oikaisuvaatimuksessa on tuotu esille, että päätöksessä on ilmoitettu vääriä tietoja sekä puutteellisia tietoja vertailussa, joilla virkavalinta on tehty. Oikaisuvaatimuksen mukaan päätöksessä oikaisuvaatimuksen tekijän valmistumisvuodeksi on ilmoitettu 2023. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan hän on valmistunut luokanopettajaksi vuonna 2011. Hän on toimittanut oikaisuvaatimuksensa liitteenä tutkintotodistuksensa.

Oikaisuvaatimuksen tekijän perustelut ilmenevät tarkemmin liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Lainsäädännöstä

Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.

Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävän hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetetulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhdessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) 4 §:ssä säädetään luokanopettajan kelpoisuudesta. Laki kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta (304/2003) 5 §:n mukaan sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päätymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset.

Asian arviointi

Perusopetuksen aluepäällikön päätöksen mukaan virkaan valittu on filosofian maisteri ja valmistunut englannin aineenopettajaksi 2003 ja luokanopettajaksi vuonna 2008 ja suorittanut yleisten kielitutkintojen ruotsin kielen ylimmän tason tutkinnon 2023. Hän on työskennellyt luokanopettajana yhteensä 19 vuotta.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on kasvatustieteen maisteri ja oikaisuvaatimuksen liitteenä toimittamansa tutkintotodistuksen mukaan valmistunut kasvatustieteen maisteriksi 2011, jolloin suorittanut myös vaadittavan ruotsin kielen kelpoisuuden. Hän on aluepäällikön tekemän päätöksen mukaan työskennellyt kahdeksan vuotta luokanopettajana eri kunnissa sekä ruotsin kielikylvyn luokanopettajana yhdeksän vuotta.

Perusopetuksen aluepäällikön asiaan antaman lausunnon mukaan tieto hakijan tutkintotiedoista on perustunut hänen hakemuksessaan kirjaamaan, jonka mukaan hän on valmistunut kasvatustieteen maisteriksi 18.7.2023. Aluepäällikön lausunnon mukaan haastatteluvaiheessa ei ole ollut tarpeellista tarkistaa tutkintotodistuksia eikä niillä ole ollut vaikutusta valintaan. Lähtökohtaisesti työnantaja luottaa hakijan hakemuksessa ilmoittamiin tutkintotietoihin.

Virkaan valitulla ja oikaisuvaatimuksen tekijällä on virassa vaadittava muodollinen kelpoisuus.

Hakuilmoituksessa oli nostettu esille, arvostettaviksi taidoiksi käytännönläheisyys, ihmiskeskeisyys, luovuus ja inhimillisyys. Aluepäällikön lausunnon mukaan valitulla oli haastattelun perusteella oppilaita innostavan opetuksen järjestämiseksi selkeästi luovin, innostavin ja ikäkauteen sopivin lähestymistapa. Oikaisuvaatimuksen tekijän näkemykset oppilaita innostavista oppimistehtävistä jäivät vaatimattomiksi.

Aluepäällikön lausunnon mukaan virkaan valitun valintaa puolsi todella monipuolinen koulutus, perehtyneisyys kielitietoisuuteen sekä haastattelussa esiin tullut laaja näkemyksellisyys kielikylvyn kehittämiseksi elinvoimaisena tulevaisuudessakin.

Aluepäällikön lausunnon mukaan valitun näkemykset tuoreen kielikylpylinjan rakentamiseksi olivat tuoreet, ja hän toi esille runsaasti ideoita, kuinka asiaa voitaisiin lähestyä ja kielikylpyä kehittää kohti yläkoulua. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei kyennyt vastauksessaan samaan.

Työnantajalla on laaja harkintavalta valita kenet tahansa kelpoisuusvaatimukset täyttävistä hakijoista. Viranhaltijan valinta perustuu kokonaisharkintaan. Kenelläkään ei ole ehdotonta oikeutta tulla valituksi siksi, että hänellä on esimerkiksi pidempi työkokemus kuin muilla hakijoilla. Kuten aluepäällikön päätöksessä ja lausunnossa on todettu, valinta on perustunut kokonaisharkintaan, jossa on otettu huomioon hakijoiden työkokemus, koulutus sekä haastatteluissa ilmenevät seikat.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Perusopetuksen aluepäällikkö on, ottaen huomioon lain mukaiset nimitysperusteet, voinut valita koulutuksen, työkokemuksen, haastatteluiden ja tehdyn kokonaisarvioinnin perusteella valita kyseiseen ruotsin kielikylvyn luokanopettajan virkaan valitsemansa henkilön.

Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että peruskoulun aluepäällikkö olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.

Esittelijä esittää edellä lausuttuun, peruskoulun aluepäällikön päätökseen ja lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.

Sulje

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Perusopetuksen palvelukokonaisuus Perusopetuksen alueelliset palvelut 5 Perusopetuksen aluepäällikkö 5 02.03.2024 § 30

Päätös

Perusopetuksen aluepäällikkö päätti valita ruotsin kielikylvyn luokanopettajan virkaan (vakanssinumero 006382) **********

Virantoimitus alkaa 1.8.2024 lukien.

Virkaan valitulle määrätään virantoimituksen aloittamisesta alkava kuuden (6) kuukauden koeaika.

Päätös on ehdollinen, kunnes virkaan valittu on esittänyt lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain (504/2002) edellyttämän rikosrekisterilain (505/2002) 6 §:n 2 momentissa tarkoitetun rikosrekisteriotteen ja kunnes virkaan valittu on esittänyt selvityksen terveydentilastaan. Selvitys terveydentilasta on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Päätöksen perustelut

Ruotsin kielikylvyn luokanopettajan virka (vakanssinumero 006382) on ollut julkisesti haettavana ajalla 08.01.2024–30.01.2024 Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä sekä muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa. Viran ensimmäinen sijoituspaikka on Hiidenkiven peruskoulu.

Toimialajohtajan delegointipäätöksen (30.6.2021, § 90) mukaan opettajan ottamisesta toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen päättää perusopetuksen aluepäällikkö.

Viranhaltijan tehtävänä on ruotsin kielikylvyn luokanopettajan tehtävät Hiidenkiven peruskoulussa.

Ruotsin kielikylvyn luokanopettajan viran kelpoisuusvaatimuksena on opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 1998/986 mukainen kelpoisuus.

Kielitaitovaatimuksena on erinomainen suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito, joka osoitetaan valtioneuvoston asetuksessa 481/2003 säädetyllä tavalla ja ruotsin kielen hallinta, joka osoitetaan opetushallituksen määräämällä tavalla (OPH-1435-2022).

Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Määräajassa hakemuksen jätti kuusi hakijaa. Vaadittu kelpoisuus on viidellä hakijalla.

Hakemusten perusteella yksilöhaastatteluun kutsuttiin kaikki viisi muodollisesti pätevää hakijaa: **********

Haastattelun suorittivat ajalla 02.02.–07.02.2024 rehtori ja apulaisrehtori.

**********

**********

**********

**********

**********

**********

Ruotsin kielikylvyn luokanopettajan tehtävässä korostuu kielikylpyopetuksen tuntemus ja kyky kehittää kielikylpyopetusta yhdessä tiiviin työryhmän kanssa.

Perusopetuksen aluepäällikkö katsoo hakijoiden työkokemuksen, koulutuksen sekä haastatteluista ilmenevien seikkojen kokonaisarvioinnin perusteella, että parhaat edellytykset viran menestykselliseen hoitamiseen on **********

Päätös annetaan tiedoksi virkaan valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen. Päätöksen tiedoksianto tapahtuu sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Perusopetuksen palvelukokonaisuus Perusopetuksen alueelliset palvelut 5 Perusopetuksen aluepäällikkö 5 25.02.2024 § 15

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Perusopetuksen palvelukokonaisuus Perusopetuksen alueelliset palvelut 5 Perusopetuksen aluepäällikkö 5 25.02.2024 § 14

Lisätiedot

Janika Salo, rehtori, puhelin: 09 310 86711

janika.salo@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 18.06.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Emmi Väisänen, HR-juristi, puhelin: 09 310 32391

emmi.vaisanen@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Oikaisuvaatimus
2. Salassa pidettävä: Tietosuojalaki 29 §
3. Salassa pidettävä: Tietosuojalaki 29 §
4. Aluepäällikön päätös
5. Aluepäällikön lausunto
6. Hakuilmoitus
7. Oikaisuvaatimuksen tekijän hakemus
8. Virkaan valitun hakemus

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.