Vahingonkorvausvaatimus, taloudellinen menetys, palkanmaksun virheet

HEL 2024-001562
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 7

Palkanmaksua koskeva vahingonkorvausvaatimus

Hallintojohtaja

Päätös

Hallintojohtaja päätti hylätä vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

********** on vaatinut vahingonkorvauksena 650 euroa perustuen siihen, että vuoden 2023 joulukuun palkanmaksun yhteydessä hänen verotettaviin tuloihinsa oli lisätty asuntoedun määrä aikaväliltä kesäkuu–joulukuu 2022. Tämän johdosta vaatimuksen esittäjän verotettavat tulot olivat vaatimuksen mukaan kasvaneet ennakoimattomasti joulukuussa 2023. Tämä oli johtanut siihen, että hänen veroprosenttinsa kyseiseltä joulukuulta oli noussut ja joulukuun ennakonpidätys oli siten korkeampi, kuin mihin hän oli varautunut. Vaatimuksen mukaan tämä oli johtanut siihen, että vaatimuksen esittäjä ei voinut maksaa vuokraansa joulukuussa 2023.Vaatimuksen esittäjä vaatii kaupungilta vahingonkorvauksena joulukuun vuokran määrää vastaavaa summaa.

Korvausvaatimuksen johdosta tulee arvioitavaksi, onko vaatimuksen esittäjälle aiheutunut palkanmaksun virheellisyyden johdosta sellaista vahinkoa, josta Helsingin kaupunki on vastuussa.

Työsopimuslain (55/2001) 12 luvun 1 § mukaan työnantajan, joka tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo tai laiminlyö työsuhteesta tai työsopimuslaista johtuvia velvollisuuksia, on korvattava työntekijälle aiheuttamansa vahinko.

Vahingonkorvauslain (1974/412) 2 luvun 1 § mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen, jollei siitä, mitä vahingonkorvauslaissa säädetään, muuta johdu.

Vahingonkorvauslain 5 luvun 1 § mukaisesti vahingonkorvaus käsittää hyvityksen henkilö- ja esinevahingosta sekä 4 a ja 6 §:ssä säädetyin edellytyksin kärsimyksestä. Jos vahinko on aiheutettu rangaistavaksi säädetyllä teolla tai julkista valtaa käytettäessä taikka milloin korvaamiseen on erittäin painavia syitä, käsittää vahingonkorvaus hyvityksen myös sellaisesta taloudellisesta vahingosta, joka ei ole yhteydessä henkilö- tai esinevahinkoon.

Korvattavaksi voivat tulla vain todelliset ja syntyneet vahingot. Vahinkona ei korvata mahdollisesti tulevaisuudessa realisoituvia vahinkoja, vaan vahingonkorvausta tulee hakea vasta kun vahinko on syntynyt.

Vaatimuksen esittäjän asuntoetu oli poistunut hänen palkkaperusteistaan ja oli lisätty takautuvasti verotettavaksi tuloksi joulukuun 2023 palkan yhteydessä. Lisäksi vaatimuksen esittäjä on riidattomasti ollut verovelvollinen asuntoedustaan. Se, että vaatimuksen esittäjä ei ole voinut maksaa vuokraansa joulukuussa 2023 asuntoedun lisäyksen vuoksi, ei ole sellainen kaupungin tuottamuksesta johtuva virhe, joka voisi tulla korvattavaksi vaatimuksen mukaisena vahinkona. Vaatimuksen esittäjällä on tässä vaiheessa mahdollisuus tehdä maksusuunnitelma maksamatta jääneestä vuokrastaan. Mahdollinen vahinko ja sen määrä selviävät vasta lopullisen verotuksen valmistuttua, jolloin asiasta on mahdollista vaatia vahingonkorvausta.

Vahingonkorvausvaatimuksessa ei ole esitetty selvitystä muusta vaatimuksen esittäjälle syntyneestä vahingosta. Kaupungilla ei ole velvollisuutta suorittaa vaatimuksen esittäjälle joulukuun vuokraa vastaavaa summaa vahingonkorvauksena, ja vaatimus on näin ollen hylättävä.

Päätös tullut nähtäväksi 19.03.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Emmi Väisänen, HR-juristi, puhelin: 09 310 32391

emmi.vaisanen@hel.fi

Päättäjä

Kati Takanen
hallintojohtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 23 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.