Avustuksen myöntäminen, kaupunkiympäristölautakunta, ympäristö- ja lupajaosto, avustukset 2024

HEL 2024-003774
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 63 §

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston avustukset vuodelle 2024, Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy ja ympäristöjärjestöt

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti jakaa avustuksia vuodelle 2024 seuraavasti:

Helsingin eläinsuojeluyhdistys 19 800 euroa
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys 14 000 euroa
Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys 10 200 euroa
Biodynaaminen yhdistys 1 000 euroa
Natur och Miljö rf 15 000 euroa
Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy 90 000 euroa
Yhteensä 150 000 euroa.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta on kokouksessaan 19.12.2023 hyväksynyt kaupunkiympäristön toimialan tulosbudjetin vuodelle 2024 (§ 688). Ympäristö- ja lupajaostolla on budjettipäätöksen mukaisesti käytettävissä avustuksiin 60 000 euroa ja Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy:llä on käytettävissä 90 000 euroa.

Avustushakijoita vuodelle 2024 oli yhteensä viisi järjestöä ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy. Yhteensä avustusta haettiin 182 300 euroa. Yhteenveto haetuista avustuksista on liitteenä 1. Vuonna 2024 avustusta myönnettiin kuudelle hakijalle yhteensä 150 000 euroa.

Hyväksytyt hakemukset

Helsingin eläinsuojeluyhdistys ry:lle, Helsingin luonnonsuojeluyhdistykselle, Helsingin seudun lintutieteelliselle yhdistykselle Tringa ry:lle ja Natur och Miljö:lle myönnetään hieman hakemuksessa esitettyä matalampi avustus. Näiden hakijoiden toiminnan katsotaan edistävän suoraan kaupunkiympäristön toimialan tavoitteiden toteutumista ja korvaavan ympäristöpalveluiden helsinkiläisille tarjoamia palveluja.

Biodynaamiselle yhdistykselle myönnetään vain osa haetusta avustussummasta. Jaettavien summien suuruutta arvioitaessa otettiin huomioon muun muassa haetun avustussumman suhde järjestön jäsenmäärään, järjestön muu rahoitus, haetun avustuksen käyttötarkoitus ja toiminnan laajuus sekä vaikuttavuus kaupunkiympäristön toimialan tavoitteiden näkökulmasta.

Päätösehdotus esiteltiin ympäristöpalveluiden ohjausryhmälle 5.2.2024. Ympäristöpalveluiden ohjausryhmässä käydyn keskustelun perusteella päädyttiin päätösehdotuksen mukaisiin avustussummiin.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n, avustukset maksetaan neljässä yhtä suuressa erässä 24.4., 22.5., 24.7. ja 25.9. Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen, Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen, Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen ja Natur och Miljön avustukset maksetaan kahdessa yhtä suuressa erässä 24.4. ja 22.5. Biodynaamiselle yhdistykselle maksetaan yhdessä erässä 24.4.

Yleiset avustuksen myöntämisen ehdot ja lisätiedot

Avustuksen myöntämisen ehtona ovat kaupungin avustuksia koskevien kaupunginhallituksen yleisohjeiden lisäksi, että avustusta saavan rekisteröidyn yhdistyksen toiminta ja avustuksen käyttötarkoitus tukee ja täydentää kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston sekä kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalveluiden toimialaan kuuluvien asioiden toteutumista Helsingin kaupungissa tai korvaa ympäristöpalveluiden helsinkiläisille tarjoamia palveluja (liite 2). Avustus on käytettävä hakemuksessa mainittuun tarkoitukseen eikä sitä saa jakaa edelleen muille yhteisöille tai yksityisille henkilöille.

Avustus myönnetään ehdolla, että avustuksen saaja toimittaa nyt myönnettävän avustuksen käytöstä hyväksyttävän selvityksen kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalveluihin vuoden 2025 huhtikuun loppuun mennessä. Jos selvitystä ei toimiteta, avustus voidaan peruuttaa ja periä takaisin.

Avustuksen saajille annetaan samalla tiedoksi, että ellei toisin ilmoiteta, vuotta 2025 koskeva avustusanomus on jätettävä 30.4.2024 klo 16.00 mennessä. Avustushakemukset ja niiden liitteet jätetään ensisijaisesti sähköisesti kaupungin asiointiportaalin (asiointi.hel.fi) kautta. Sähköisesti tehtyyn hakemukseen on mahdollista toimittaa liitteitä myös kirjallisena. Poikkeustilanteessa avustushakemuksen voi tehdä käyttäen kaupungin lomakepohjaa. Tällöin hakemus liitteineen toimitetaan Helsingin kaupungin kirjaamoon osoitteeseen:

Helsingin kaupungin kirjaamo
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto
PL 10, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Käyntiosoite: Kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13, 00170 Helsinki
Sähköposti: helsinki.kirjaamo@hel.fi

Hakemuksen liitteeksi on toimitettava vuoden 2023 hyväksytty tilinpäätös, tilintarkastuslausunto, toimintakertomus ja viimeisimmän vuosikokouksen pöytäkirja sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle, jota hakemus koskee sekä muut mahdolliset avustuksen määrään liittyvät selvitykset.

Kaupunginhallituksen ohjeiden mukaan avustusta koskevaa maksumääräystä ei saa antaa, ennen kuin avustuksen saannille asetetut ehdot on täytetty ja jos avustuksen myöntänyt viranomainen ei ole saanut edellisen vuoden avustuksen käytöstä hyväksyttävää selvitystä. Maksattamisesta päättävä jaosto voi tarvittaessa kuitenkin päättää ennakkoavustuksen maksattamisesta ehdolla, että avustus voidaan periä takaisin, ellei avustusta saaneelta yhteisöltä saada hyväksyttävää selvitystä edellisen vuoden avustuksen käytöstä.

Valtiontukiarvioinnit

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry:n, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys HELSY:n, Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa ry:n, Natur och Miljö rf:n ja Biodynaamisen yhdistyksen osalta on arvioitu, että yhdistysten toiminnassa ei ole kyse valtiontukisäännösten tarkoittamasta taloudellisesta toiminnasta, eli ne eivät tarjoa tavaroita tai palveluita markkinoilla (komission tiedonanto valtiontuen käsitteestä 2016/C 262/01, kohdat 12 ja 34). Yhdistysten toiminta on yleishyödyllistä eläinsuojelu- ja luonnonsuojelutoimintaa, joka ei kilpaile yksityisten yritysten toiminnan kanssa ja jolle ei ole tunnistettavissa varsinaisia markkinoita. Kyse ei siten ole SEUT 107 (1) artiklan mukaisesta valtiontuesta.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n osalta on arvioitu, että yrityksen toiminta ei vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Tuensaaja tarjoaa tavaroita ja palveluita rajatulla alueella jäsenvaltiossa eikä toiminta todennäköisesti houkuttele asiakkaita muista jäsenvaltioista. Lisäksi tuen vaikutus rajat ylittäviin investointeihin tai sijoittautumisen edellytyksiin on todennäköisesti enintään marginaalinen (komission tiedonanto valtiontuen käsitteestä 2016/C 262/01, kohta 196). Kyse ei siis ole SEUT 107 (1) artiklan mukaisesta valtiontuesta.”

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 2 §:n 2 momentin 9 kohdan mukaan ympäristö- ja lupajaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta ja avustusten käytön valvonnasta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 03.04.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Riikka Åberg

Lisätietojen antaja

Asta Ekman, ympäristökasvattaja, puhelin: 09 310 31577

asta.ekman@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Yhteenveto avustuksista vuodelle 2024
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet_2019
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.