Avustuksen hakeminen, vapaan sivistystyön opintoseteliavustukset 2024, opetushallitus, ruotsinkielinen työväenopisto Arbis

HEL 2024-003905
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 36

Opetushallituksen vapaan sivistystyön opintoseteliavustukset 2024, Arbis

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammattikoulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea Helsingin ruotsinkieliselle työväenopistolle opetushallituksen vapaan sivistystyön oppilaitoksille myöntämää opintoseteliavustusta vuodelle 2024 yhteensä 34 000 euroa. Hakutiedot ja hakemus ovat päätöksen liitteinä.

Päätöksen perustelut

Opetushallitus asetti 7.2.2024 haettavaksi valtion vuoden 2024 talousarvioon sisältyvästä määrärahasta opintoseteliavustukset ja pyrkii tekemään päätökset 8.5.2024 mennessä.

Opintoseteliavustus on tarkoitettu korvaamaan aikuisopiskelusta perittäviä maksuja vapaan sivistystyön tutkintoon johtamattomassa koulutuksessa. Avustuksen avulla oppilaitos voi alentaa opintomaksuja tai jättää ne kokonaan perimättä opiskelijoilta, joiden kouluttautumista halutaan edistää.

Ryhmät, joiden kouluttautumista opintoseteleillä voidaan tukea:

Työttömät, jotka ovat kokopäivätyöhön käytettävissä tai jotka odottavat sovitun työn alkamista. Työttömiksi voidaan myös lukea pitkäksi ajaksi lomautetut henkilöt. 
 
Henkilöt, joilla ei ole perusopetuksen jälkeistä koulutusta ja jotka eivät kuulu oppivelvollisuuden piiriin.
 
Henkilöt, joilla on oppimisvaikeuksia. Lähtökohtana on henkilön oma kokemus oppimisvaikeuksista.
 
Eläkettä saavat henkilöt, jotka eivät ole ansiotyössä.

Lisäksi otetaan huomioon opintoseteliavustuksen erityinen tarve, jos edellä esitettyihin ryhmiin kuuluu lisäksi opiskelijoita, joiden saamen-, romani- ja viittomakielisiä opintoja edistetään tai maahanmuuttotaustaisia opiskelijoita, joiden luku- ja kirjoitustaidon kehittymistä edistetään ja heidän kotoutumisaikansa on jo ylittynyt.

Opintoseteliavustusta ei voi käyttää täysimääräisen valtionosuuden piirissä olevien vapaan sivistystyön maahanmuuttajaopiskelijoiden luku- ja kirjoitustaidon opintojen tukemiseen eikä oppivelvollisille suunnatussa vapaan sivistystyön koulutuksessa opiskeluun.

Ruotsinkielinen työväenopisto määrittelee opintosetelikurssiksi niitä kursseja, joiden osallistumiskynnystä halutaan madaltaa alentamalla kurssimaksua em. kohderyhmille.

Opintosetelikursseja ovat esimerkiksi kurssit seuraavilla teemoilla:

tietotekniikkaa ja työelämätaitoja työttömille
 
senioreille suunnatut kurssit, varsinkin tietotekniikkaa ja liikuntaa

Sen lisäksi työttömille myönnetään alennetut kurssimaksut kaikkiin kursseihin.

Osa avustuksesta (enintään 15 % maksimissaan1 000 euroa) voidaan kohdentaa kohderyhmien aktivoinnista, opetusjärjestelyistä sekä hakevan ja tukevan toiminnan palveluista aiheutuviin erityiskustannuksiin.

Avustusta myönnetään vuoden 2024 määrärahasta. Avustuksen käyttöaika alkaa avustuspäätöksen päiväystä seuraavasta päivästä ja sillä tuetun koulutuksen tulee päättyä viimeistään 31.12.2025 Avustuksen käytöstä tulee raportoida 31.3.2026 mennessä.

Päätös tullut nähtäväksi 18.03.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Moa Thors, ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 70077

moa.thors@hel.fi

Päättäjä

Harri Korhonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja