Vartiokylän ala-asteen koulun toiminnan laajentaminen yhtenäiseksi peruskouluksi

HEL 2024-007752
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Vartiokylän ala-asteen koulun laajentumisesta yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2028 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää, että Vartiokylän ala-asteen koulu laajenee yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2028 alkaen. Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää, että uudessa yhtenäisessä peruskoulussa aloittaa syksyllä 2028 vuosiluokat 1.–7., syksyllä 2029 vuosiluokat 1-8 ja syksyllä 2030 vuosiluokat 1-9.

Esittelijän perustelut

Helsingin kaupungin koulujen palveluverkon tarkastelu pohjautuu koulutuspoliittisiin linjauksiin (kaupunginhallitus 30.3.2015 § 339) sekä kaupungin strategiaan. Vartiokylän – Puotilan alueella toimii tällä hetkellä kolme koulua, joista kaksi on 1-6-luokkien koulua ja yksi yläasteen koulu.

Alueen palveluverkon ja tilaverkon kehittäminen on kytketty toisiinsa. Tällä saavutetaan alueen lasten ja nuorten hyvä oppiminen sekä kasvu ja yhtenäinen opinpolku varhaiskasvatuksesta perusopetukseen. Palvelu- ja tilaverkon yhteinen suunnittelu mahdollistaa laadukkaat oppimisympäristöt ja monipuolisen tilojen käytön. Tilaratkaisuissa huomioidaan myös monitoimitaloperiaate, jolloin varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen tilat ovat yhteiskäytössä. Samoja tiloja on alueen asukkaiden mahdollisuus käyttää iltaisin ja viikonloppuisin.

Palveluverkkotarkastelun lähtökohta on huomioida alueen palveluiden kysynnän ja tarjonnan tasapaino sekä näissä tekijöissä ennakoitavissa olevat muutokset. Koulut mitoitetaan palvelemaan oman oppilaaksiottoalueen asukkaita. Tavoitteena on koulutilojen tehokas käyttö.

Alueelle on tavoitteena muodostaa yksi yhtenäinen peruskoulu ja yksi ala-asteen koulun ja yläasteen koulun muodostama kokonaisuus nykyisen kahden ala-asteen koulun ja yhden yläasteen koulun sijaan. Vartiokylän ala-asteen koulun rakennushanke valmistuu tämänhetkisen arvion mukaan vuoden 2027 aikana. Rakennushankkeessa valmistuu tilat noin 700 yhtenäisen peruskoulun oppilaalle.

Vartiokylän ala-asteen koulun toiminnan laajentaminen tulee voimaan 1.8.2028 alkaen. Vartiokylän ala-asteen laajentuvassa uudessa yhtenäisessä peruskoulussa on syksyllä 2028 vuosiluokat 1.–7. ja koulu kasvaa lukuvuosittain yhdellä luokka-asteella. Niiden vuosiluokkien osalta, joita ei vielä ole uudessa yhtenäisessä peruskoulussa, lähikoulu on Vartiokylän yläaste. Lukuvuonna 2029–2030 alueella asuvien oppilaiden lähikouluna on 1.–8. vuosiluokkien osalta Vartiokylän ala-asteen koulusta laajennettu yhtenäinen peruskoulu ja 9. vuosiluokkien osalta Vartiokylän yläaste. Lukuvuonna 2030-2031 kaikkien alueella asuvien lähikouluna on Vartiokylän ala-asteen koulusta laajennettu yhtenäinen peruskoulu.

Yhtenäisessä peruskoulussa oppilaat saavat yhtenäisen koulupolun ja käyvät koko peruskoulun samassa koulussa ilman siirtymää 7–9 luokille. Oppilailla on tukenaan sama henkilöstö koko peruskoulun ajan, jolloin oppilaan tarvitsemat tukitoimet voidaan suunnitella pitkäjänteisesti.

Yhteiset opettajat voivat joustavasti opettaa vuosiluokilla 1–9. Nykyisin Vartiokylän ala-asteen koulusta oppilaat jatkavat Vartiokylän yläasteen kouluun 7. luokalle, jolloin he joutuvat vaihtamaan koulua. Uudessa laajentuneessa peruskoulussa he voivat jatkaa koko koulupolkunsa.

Alueen oppilaaksiottoalueet tullaan muuttamaan siten, että oppilaaksiottoalueet vastaavat koulujen vuosiluokkia. Oppilaaksiottoalueiden valmistelu aloitetaan syksyllä 2024.

Lapsivaikutusten arviointi ja osallistaminen

Vartiokylän toiminnan laajentamisesta yhtenäiseksi peruskouluksi on kuultu koulun oppilaskuntaa, johtokuntaa ja henkilöstöä. Oppilaat näkevät koulun laajenemisessa yhtenäiseksi peruskouluksi paljon hyvää. Positiivisiksi vaikutuksiksi oppilaat mainitsevat isompien ja pienempien sisarusten opiskelemisen samassa koulussa, isomman koulun tarjoaman tuoman mahdollisuuden suurempaan määrään kaverisuhteita sekä sen, että isommilta oppilailta voi oppia asioita ja sen, että isommat oppilaat voisivat puuttua mahdollisiin kiusaamistilanteisiin. Positiivisena oppilaat näkivät myös saumattoman siirtymisen yläasteelle. Osasta oppilaita koulun suurempi koko ja etenkin oppilaiden aiempaa suuremmat ikäerot tuntuivat pelottavilta.

Henkilökunnan näkemyksissä nousi esille pitkittyneen rakennushankevaiheen tuoma kuormitus henkilöstölle. Henkilökunnalla toi esiin myös yhtenäisen peruskoulun toimintakulttuurin rakentamiseen liittyviä haasteita. Henkilökunta piti tärkeänä sitä, että koulu laajenisi yhtenäiseksi peruskouluksi vasta uusien tilojen valmistuessa. Myös koulun johtokunta ottaa lausunnossaan kantaa koulun laajentamisen ajankohtaan. Johtokunnan ja henkilökunnan näkemys on huomioitu toiminnan laajentumisen ajoittamisessa vuoden 2027 syksyn sijaan vuoden 2028 syksyyn.

Toiminnan järjestämisellä voidaan tukea sitä, että oppilaat oppivat tuntemaan toisensa ja eri-ikäiset oppilaat oppivat toimimaan yhdessä. Koulun laajentuessa yhtenäiseksi peruskouluksi kiinnitetään erityistä huomiota yhtenäisen toimintakulttuurin luomiseen. Tällä on vaikutusta sekä oppilaiden että opettajien hyvinvointiin. Kun päätös tehdään hyvissä ajoin ennen sen toteutumista, niin yhtenäisen toimintakulttuurin luominen voidaan aloittaa ennen laajentumista yhdessä oppilaiden ja henkilöstön kanssa.

Sekä oppilaat että henkilökunta esittivät näkemyksiään myös uuteen koulurakennushankkeeseen. Tältä osin palaute on ohjattu kouluhankkeen suunnittelua koordinoiville henkilöille huomioon otettavaksi mahdollisuuksien mukaan rakennushankkeen suunnittelussa.

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Katriina Aaltio, Perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 80937

katriina.aaltio@hel.fi

Viivi Snellman, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 22378

viivi.snellman@hel.fi