Virkasuhteen täyttäminen, läntinen varhaiskasvatusalue, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, KASKO-02-265-24

HEL 2024-007763
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 129 §

Varhaiskasvatuksen aluepäällikön viran täyttäminen, alue 2

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti valita varhaiskasvatuksen aluepäällikön virkaan (vakanssinumero 025888) toistaiseksi kasvatustieteen maisterin Ida Mäkisen.

Virka alkaa sijaisuutena 1.8.2024-31.12.2024 ja jatkuu toistaiseksi voimassa olevana virkasuhteena 1.1.2025.

Varasijalle asetetaan sosionomi YAMK Sari Järviluoto.

Virkaan valitulle määrätään virantoimituksen aloittamisesta alkava kuuden (6) kuukauden koeaika. Rikosrekisteriotetta ja selvitystä terveydentilasta ei tarvitse esittää.

Käsittely

Asian aikana oli kuultavana päiväkodin johtaja Ida Mäkinen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Varhaiskasvatuksen aluepäällikön virka (vakanssinumero 025888) tulee avoimeksi 1.1.2025.

Virka on ollut julkisesti haettavana ajalla 6.3.2024 - 20.3.2024 Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä sekä muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa. Virkahaku toteutettiin anonyyminä rekrytointina hakemusten esikarsintaan saakka. Viran ensimmäinen sijoituspaikka on läntinen varhaiskasvatusalue.

Varhaiskasvatuksen aluepäällikön tehtävänä on vastata läntisen varhaiskasvatusalueen johtamisesta. Varhaiskasvatusikäisiä lapsia varhaiskasvatusalueella on noin 4400. Aluepäällikkö toimii alueen 25 päiväkodin johtajan, kahden johtavan leikkipuisto-ohjaajan, kahden varhaiskasvatuksen S-2 opettajan sekä kahden kiertävän varhaiskasvatuksen erityisopettajan esihenkilönä.

Varhaiskasvatuksen aluepäällikön viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä riittävä johtamistaito. Tehtävässä edellytetään monipuolista kokemusta varhaiskasvatuksen johtamisesta sekä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen sisällön ja lainsäädännön tuntemusta. Lisäksi tehtävän kelpoisuusvaatimuksena on suomen kielen hyvä ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito. Tehtävässä luetaan eduksi leikkipuistotoiminnan ja avoimen varhaiskasvatuksen tuntemus. Lisäksi hakuilmoituksessa todettiin seuraavaa:

“Varhaiskasvatuksen aluepäällikön tehtävässä vastaat läntisen varhaiskasvatusalueen henkilöstön, pedagogiikan, palveluverkon, talouden, asiakkuuksien ja turvallisuuden johtamisesta. olet varhaiskasvatuksen johtoryhmän jäsen ja toimit yhteistyössä eri toimijoiden ja verkostojen kanssa. Helsingin kaupungin yhteiset johtamisen kulmakivet - näkemyksellisyys, innostus, linjakkuus ja toimeenpanokyky - kuvaavat johtamista, jota odotamme kaupungin kaikilta esihenkilöiltä. Kulmakivien mukaisesti tehtävässä menestyminen edellyttää sinulta kykyä hallita laajoja kokonaisuuksia ja ennakoida toimintaympäristön muutoksia. Kykenet tekemään tietoon ja näkemykseen perustuvia päätöksiä sekä toteuttamaan niitä tavoitteellisesti, yhdenvertaisesti ja johdonmukaisesti. Sinulla on aikaisempaa johtamiskokemusta ja tyylissäsi näkyy vahva valmentava johtamisote. Sparraat, osallistat ja rohkaiset henkilöstöä uudistumiseen. Sinulla on erinomaiset vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot. Olet aktiivinen ja selkeä viestijä. Osaat taitavasti hyödyntää osaavan kollegaporukan ja laajemman verkoston asiantuntemusta sekä rakentaa vahvaa yhteistyötä kaupunkiyhteisesti hyvän asiakaskokemuksen luomiseksi. Autat henkilöstöä onnistumaan palvelutehtävässään ja panostat henkilöstön veto- ja pitovoiman vahvistamiseen.”

Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Määräajassa hakemuksen jätti 48 hakijaa: Hakijoiden hakemusasiakirjat ovat nähtävinä kokouksessa ja ennakkoon kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tiloissa osoitteessa Työpajankatu 8 00580 Helsinki.

Hakemusten perusteella videohaastatteluun kutsuttiin 14 hakijaa. Videohaastatteluun kutsuttiin kelpoisuusehdot täyttävät hakijat, joilla oli lisäksi monipuolista kokemusta varhaiskasvatuksen johtamisesta sekä tuntemusta varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen sisällöstä ja lainsäädännöstä.

Hakemusten anonyymiin esikarsintaan osallistuivat varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi ja HR-asiantuntija Ina Hollin Rekrytoinnin anonymiteetti purettiin videohaastattelukutsujen lähettämisen jälkeen Helsingin kaupungin anonyymin rekrytointiprosessin mukaisesti.

Videohaastatteluiden arvioinnissa kiinnitettiin huomiota laajojen kokonaisuuksien johtamisen lisäksi leikkipuistotoiminnan ja avoimen varhaiskasvatuksen kokemukseen ja tuntemukseen. Videohaastatteluiden arviointiin osallistuivat varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi ja HR-asiantuntija Ina Hollin.

Videohaastatteluiden perusteella ensimmäiseen yksilöhaastatteluun kutsuttiin 11 hakijaa. Ensimmäisessä yksilöhaastatteluissa kerättiin tarkempaa tietoa hakijan motivaatiotekijöistä ja johtamistyylistä. Ensimmäisen yksilöhaastattelun suorittivat Teamsissa ajalla 2.4.24-5.4.24 varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi ja HR-asiantuntija Ina Hollin.

Ensimmäisen yksilöhaastattelun perusteella toiseen yksilöhaastatteluun kutsuttiin 6 hakijaa, joista yksi jättäytyi pois prosessista. Valinnassa kiinnitettiin huomiota erityisesti strategiseen kyvykkyyteen ja laajojen kokonaisuuksien hallintaan.

Toinen yksilöhaastattelu koostui johtamistaitoja arvioivasta osaamistehtävästä ja kompetenssilähtöisestä haastattelusta. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota Helsingin kaupungin johtamisen kulmakivien ja strategian mukaiseen johtamistapaan.

Osaamistehtävän arvioinnin ja haastattelun suorittivat kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tiloissa ajalla varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi ja HR-asiantuntija Ina Hollin.

Haastattelujen ja hakijoiden ansioiden kokonaisarvioinnin perusteella henkilöarviointiin ja viimeiseen haastatteluun kutsuttiin Ida Mäkinen ja Sari Järviluoto.

Henkilöarvioinnin suoritti Psycon Oy 16.4.2024.

Viimeisessä haastattelussa syvennettiin käsitystä hakijoiden operatiivisen johtamisen ja muutosjohtamisen taidoista ja toimintatavoista, taidosta johtaa aluepäällikön roolissa taloutta ja tuottavuutta, turvallisuutta sekä näkemyksestä liittää aluetason työskentely varhaiskasvatuksen johtoryhmätyöskentelyyn ja strategiseen johtamiseen. Haastattelut suorittivat 25.4.2024 toimialajohtaja Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi ja HR-asiantuntija Ina Hollin.

Ida Mäkinen on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri (2015). Hän on työskennellyt Helsingin kaupungilla päiväkodin johtajana viimeiset viisi vuotta ja varhaiskasvatuksen aluepäällikön varana viimeiset kaksi vuotta. Lisäksi Ida on toiminut viimeisen vuoden päiväkodin johtajan työn ohella varhaiskasvatuksen palveluohjauksessa tietojärjestelmätyössä. Varhaiskasvatuksen aluepäällikön viransijaisena Helsingin kaupungin itäisellä varhaiskasvatusalueella Ida on työskennellyt 3.4.2023- 6.8.2023. Ida on työskennellyt Helsingin kaupungilla myös varhaiskasvatuksen opettajan tehtävässä yhdeksän vuotta ja 6 kuukautta, joista varajohtajana kaksi vuotta. Ida on työskennellyt myös kehitysvammaisten avustaja ja kehitysvammaisten ohjaajana Toimintakeskus Rastin kannatusyhdistys Ry:ssä vuosina 2006-2010.

Järviluoto, Sari Maarit Susanna on koulutukseltaan Sosionomi, ylempi amk (2009). Hän on työskennellyt Helsingin kaupungilla päiväkodin johtajana viimeiset 12 vuotta. Sari on myös työskennellyt varhaiskasvatuksen aluepäällikön viran sijaisena 10.4.2023- 16.6.2023. Päiväkodin johtajan tehtävää ennen Sari työskenteli Helsingin kaupungilla alueellisena erityislastentarhanopettajana neljä vuotta ja sitä ennen päiväkodin johtajana Helsingin kaupungilla 2006-2007 ja 2002-2003. Sari on työskennellyt Helsingin kaupungilla varhaiskasvatuksen opettajana 11 vuotta ja varajohtajana useamman vuoden. Sari on työskennellyt lastenhoitajana yksityisissä perheissä vuosina 1996-2001.

Molemmilla haastatelluilla on tehtävässä edellytettyä johtamiskokemusta, laaja-alaista tuntemusta ja näkemystä varhaiskasvatuksen johtamisesta, sekä varhaiskasvatuksen sisällön ja lainsäädännön tuntemusta. Lisäksi molemmat haastatellut osoittivat myös kykyä hallita laajoja kokonaisuuksia, luoda selkeitä rakenteita, johtaa toimintaa tavoitteellisesti ja tehdä tietoon ja näkemykseen perustuvia päätöksiä. Molemmilla haastatelluilla on myös vahvat vuorovaikutus-, yhteistyö- ja viestintätaidot.

**********

**********

Läntisen varhaiskasvatusalueen aluepäällikön tehtävässä korostuvat kyky viedä strategiaa konkreettisesti käytännön tasolle sekä johtaa toimintaa näkemyksellisesti, tavoitteellisesti ja asiakaslähtöisesti. Lapsen etu ja hyvinvointi sekä hyvän asiakaskokemuksen kehittäminen ja ylläpitäminen ovat lännen alueen toiminnan painopisteitä.

Kokonaisarvioinnin perusteella varhaiskasvatuksen aluepäällikön virkaan esitetään valittavaksi Ida Mäkinen.

Hänen valintaansa puoltaa innostus, näkemyksellisyys ja toimeenpanokyky ja vahva motivaatio aluepäällikön tehtävään. Ida Mäkisellä on valmentava johtamistyyli ja lisäksi hänen johtamisotteessa korostuvat operatiiviset vahvuudet – aikaansaavuus, organisointitaidot ja päättäväisyys – sekä kyky linjata asioita ja saattaa vastuullaan olevat asiat tavoitteiden mukaisesti loppuun.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 18.06.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Ina Hollin, HR-asiantuntija, puhelin:

ina.hollin@hel.fi

Miia Kemppi, varhaiskasvatusjohtaja , puhelin: 09 310 43368

miia.kemppi@hel.fi