Oppilaaksiottoalueen muutos, 1.8.2025 alkaen, esiopetus, Puistolan, Suutarilan ja Tapulikaupungin alueilla
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös Suutarilan, Tapulikaupungin ja Vanhan Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalueiden muutoksesta 1.8.2025 alkaen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Suutarilan, Tapulikaupungin ja Vanha Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalueita muutetaan 1.8.2025 alkaen liitteen 1 mukaisesti. Samalla jaosto päätti, että nykyinen Vanhan Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalue on jatkossa Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalue.
Suutarilan, Tapulikaupungin ja Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalueet muutetaan yhtenäisiksi perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden osalta lukuun ottamatta Puistolan peruskoulun ja Puistolanraitin peruskoulun oppilaaksiottoalueiden välistä rajaa seuraavasti:
Suutarilan ja Tapulikaupungin esiopetuksen oppilaaksiottoalueiden välinen raja kulkee etelästä pohjoiseen alkaen kiinteistöjen 9 ja 16 välistä rajaa pitkin Iltaruskontielle ja Iltaruskontietä pitkin ja sen suuntaisesti puistoalueen poikki Vantaan rajalle saakka. Muilta osin esiopetuksen oppilaaksiottoalueen rajat pysyvät ennallaan.
Tapulikaupungin ja Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalueiden välinen raja kulkee etelästä pohjoiseen Suurmetsäntieltä junarataa pitkin aina Käsityöläisentielle saakka ja Käsityöläisentietä pitkin Ajurinkujaa pitkin kiinteistön 40101 ja puistoalueen välistä rajaa pitkin aina Maatullinkujalle saakka ja siitä Maatullinkujaa pitkin Palokujalle. Palokujalta raja jatkuu Ruiskupolkua pitkin Sikalanmäen puiston itärajaa pitkin Suuntimotielle jatkuen Suuntimotietä pitkin itään korttelin 40159 ja Pätsikujan väliin jäävää puistokaitaletta pitkin pohjoiseen Arttolantielle. Raja kulkee edelleen Arttolantietä pitkin länteen ja jatkuu korttelin 40161 ja Aisapuiston välistä rajaa pitkin pohjoiseen Noritielle saakka. Tästä raja jatkuu Kehä III / Ala-Tikkurilantien yli pohjoiseen ja edelleen Juhtatietä pitkin Juhtakujalle ja puiston poikki Vantaan rajalle saakka.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on 18.6.2024 (§ 47) päättänyt Puistolan ja Tapulikaupungin alueen koulujen oppilaaksiottoalueista 1.8.2025 alkaen sekä Puistolanraitin ala-asteen koulun laajenemisesta yhtenäiseksi peruskouluksi 1.8.2027 alkaen (§ 6).
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt 5.3.2024 (§ 9) esiopetuksen oppilaaksiottamisen perusteet. Niiden mukaan lapselle osoitetaan pääsääntöisesti esiopetuspaikka lapsen kotiosoitteen mukaiselta esiopetuksen oppilaaksiottoalueelta sellaisesta toimipaikasta, joka tekee yhteistyötä lapsen tulevan lähikoulun kanssa. Esiopetuksen oppilaaksiottoalueita on vaiheittain suunniteltu yhtenäisemmiksi perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden kanssa. Yhtenäiset oppilaaksiottoalueet mahdollistavat entistä paremmin lapsen opinpolun suunnittelun varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja perusopetukseen. Samalla on kehitetty myös esi- ja perusopetuksen välistä yhdessä oppimisen suunnitelmaa sekä vahvistettu siirtymään liittyviä yhteistyökäytäntöjä.
Esiopetuksen oppilaaksiottoalueet muutetaan yhtenäisiksi perusopetuksen oppilaaksiottoalueiden rajojen kanssa Tapulikaupungin esiopetuksen oppilaaksiottoalueen osalta. Suutarilan ja Puistolan alueilla on varmistettava, että esiopetuspaikat riittävät kaikille alueen tuleville esiopetusikäisille lapsille, ja tämän vuoksi rajoja ei voida muuttaa vielä täysin yhtenäisiksi perusopetuksen kanssa. Puistolan peruskoulun yhteyteen valmistuu tiloja myös varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön. Rakennushankkeen on määrä olla valmis vuonna 2028. Puistolanraitin peruskoulun yhteyteen valmistuu tiloja esiopetuksen käyttöön vuonna 2029. Näiden kohteiden valmistuttua esiopetuksen oppilaaksiottoalueiden rajoja tarkastellaan uudelleen ja tehdään tarvittavat muutokset perusopetuksen ja esiopetuksen alueiden yhtenäistämiseksi.
Ehdotuksen mukaisella Suutarilan esiopetuksen oppilaaksiottoalueella esiopetuksen toimipaikat tekevät yhteistyötä Suutarilan ala-asteen koulun ja Suutarinkylän peruskoulun kanssa. Tapulikaupungin alueella esiopetuksen toimipaikkojen yhteistyökoulu on Maatullin peruskoulu, ja Puistolan esiopetuksen oppilaaksiottoalueella yhteistyötä tehdään Puistolanraitin ala-asteen koulun ja Puistolan peruskoulun kanssa.
Lapsivaikutusten arviointi
Muutoksen tarkoituksena on ollut varmistaa, että alueella asuvien ja sinne muuttavien lasten opinpolku on selkeä, esiopetuspaikka mahdollisimman lähellä kotia ja koulumatkat lyhyet. Lapsen selkeä opinpolku tukee kiinnittymistä yhteisöön, kaverisuhteiden pysyvyyttä ja turvallisten aikuisen läsnäoloa arjessa. Lapsi saa esiopetuspaikan kotiosoitteensa mukaisesti toimipaikasta, jossa esiopetukseen osallistuvat myös lapsen tulevat koulukaverit. Uusien koulu-ja päiväkotirakennusten valmistuttua alueen esiopetusalueet muutetaan vastaamaan koulujen oppilaaksiottalueita, jolloin jo varhaiskasvatuksessa solmitut kaverisuhteet säilyvät entistä paremmin siirryttäessä kouluun.
Oppilaaksiottoalueiden muutokset on suunniteltu yhdessä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toimijoiden sekä oppilaiden ja alueen huoltajien kanssa.
Osallistaminen
Suuntimopuiston monitoimitalolla 13.3.2024 huoltajille järjestettyyn tilaisuuteen kutsuttiin kaikki alueen päiväkotien ja koulujen lasten huoltajat yksiköiden kautta. Tilaisuuteen osallistui 18 huoltajaa. Huoltajien näkemykset korostivat turvallista ja lyhyttä koulumatkaa sekä naapurustojen luonnollisten rajojen huomioimista oppilaaksiottoalueiden suunnittelussa. Huoltajat korostivat myös yhtenäisen ja selkeän opinpolun sekä pysyvien kaverisuhteiden merkitystä.
Asukkaat saivat kommentoida kasvatuksen ja koulutuksen toimialan oppilaaksiottoaluemuutoksen esitystä Puistola - Tapulikaupunki alueella kerrokantasi -palvelussa 24.4.–12.5.2024. Asukkaille tarjottiin mahdollisuus keskustella ehdotuksesta teams-tapaamisessa 7.5.2024. Tilaisuuteen osallistui 3 henkilöä, joista yhdeltä saatiin sähköpostitse palautetta tilaisuuden jälkeen. Kerrokantasi-palveluun kommentteja tuli noin 70. Osa vastaajista koki muutoksen joko myönteiseksi tai erittäin myönteiseksi sekä sosioekonomisen sekoittumisen että muuttuvien koulumatkojen näkökulmasta. Muutokseen suhtauduttiin osin myös kielteisesti joko matkojen pidentymisen takia ennen pysyvän kouluverkon rakentumista tai sosioekonomisesti eritaustaisten oppilaiden sekoittamisen takia.
Hallintosääntö
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää koulujen ja oppilaitosten toimipaikoista sekä esiopetuksen järjestämispaikoista (hallintosääntö 15. luku 2 §).
Päätös tullut nähtäväksi 02.10.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Paavali Pipatti, aluepäällikkö, puhelin: 09 310 22968
Henrietta Suomalainen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 22759