Tasa-arvotoimikunnan asettaminen

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2017-009489
Asialla on uudempia käsittelyjä
39. / 955 §

Tasa-arvotoimikunnan asettaminen

Helsingin kaupunginhallitus

Päätös

Kaupunginhallitus päätti asettaa toimikaudekseen tasa-arvotoimikunnan, jonka tehtävänä on:

  • Valtavirtaistaa sukupuolten tasa-arvo ja sukupuolivaikutusten arviointi läpäiseväksi periaatteeksi kaikessa kaupungin toiminnassa
  • tukea kaikkien sukupuolten tasa-arvon toteutumista Helsingin kaupungin henkilöstöpolitiikassa ja palveluissa
  • edistää tasa-arvoa estävien olosuhteiden muuttamista ja kaikkien sukupuolten tasa-arvon toteutumista kaikessa kaupungin toiminnassa ja palveluissa
  • seurata Helsingin tasa-arvohanketta 2017–2021.

Samalla kaupunginhallitus päätti nimetä jäsenet ja varajäsenet seuraavasti:

 
 
Jäsen
Henkilökohtainen varajäsen
1.
Kok.
Maria Jokinen
Mukhtar Abib
2.
Kok.
Panu Mäenpää
Ogechukwu Eneh
3.
Vihr.
Alviina Alametsä
Kasper Kivistö
4.
SDP
Roby Mountrakis
Irma Marttila
5.
Vas.
Milla Pyykkönen
Ville Ritala
6.
RKP
Niklas Mannfolk
Anna Jungner-Nordgren
7.
Fem
Nelli Ruotsalainen
Annu Kemppainen
 
Puheenjohtaja
Alviina Alametsä
 
Varapuheenjohtaja
Roby Mountrakis

Lisäksi kaupunginhallitus kehotti kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosastoa vastaamaan toimielimen esittely- ja sihteeritehtävien järjestämisestä.

Vielä kaupunginhallitus päätti, että toimikuntaan sovelletaan kaupunginvaltuuston antamaa päätöstä luottamushenkilöiden taloudellisista etuuksista.

Käsittely

Vastaehdotus:
Maria Ohisalo: Muutetaan toimikunnan tehtävät päätösehdotukseen. Seuraavat korvaavat päätösehdotuksen nykyiset kolme ranskalaista viivaa:

*Valtavirtaistaa sukupuolten tasa-arvo ja sukupuolivaikutusten arviointi läpäiseväksi periaatteeksi kaikessa kaupungin toiminnassa

* tukea kaikkien sukupuolten tasa-arvon toteutumista Helsingin kaupungin henkilöstöpolitiikassa ja palveluissa

* edistää tasa-arvoa estävien olosuhteiden muuttamista ja kaikkien sukupuolten tasa-arvon toteutumista kaikessa kaupungin toiminnassa ja palveluissa

* seurata Helsingin tasa-arvohanketta 2017–2021

Kannattaja: Veronika Honkasalo

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti hyväksyä Maria Ohisalon vastaehdotuksen.

Kaupunginhallitus päättää asettaa toimikaudekseen tasa-arvotoimikunnan, jonka tehtävänä on:

  • edistää naisten ja miesten tasa-arvoista osallisuutta kaupunkistrategian mukaisen urbaanin ja toimivan Helsingin luomiseen
  • valtavirtaistaa sukupuolten tasa-arvo läpäiseväksi periaatteeksi kaikessa kaupungin toiminnassa
  • tukea sukupuolten tasa-arvon toteutumista Helsingin kaupungin palveluissa.

Samalla kaupunginhallitus päättää nimetä jäsenet ja varajäsenet seuraavasti:

    Jäsen Henkilökohtainen varajäsen
1. Kok. Maria Jokinen Mukhtar Abib
2. Kok. Panu Mäenpää Ogechukwu Eneh
3. Vihr. Alviina Alametsä Kasper Kivistö
4. SDP Roby Mountrakis Irma Marttila
5. Vas. Milla Pyykkönen Ville Ritala
6. RKP Niklas Mannfolk Anna Jungner-Nordgren
7. Fem Nelli Ruotsalainen Annu Kemppainen
  Puheenjohtaja Alviina Alametsä
  Varapuheenjohtaja Roby Mountrakis

Lisäksi kaupunginhallitus kehottaa kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosastoa vastaamaan toimielimen esittely- ja sihteeritehtävien järjestämisestä.

Vielä kaupunginhallitus päättää, että toimikuntaan sovelletaan kaupunginvaltuuston antamaa päätöstä luottamushenkilöiden taloudellisista etuuksista.

Sulje

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetussa laissa edellytetään, että kunnat viranomaisroolissa edistävät suunnitelmallisesti sukupuolten välistä tasa-arvoa kaikessa toiminnassaan.

Tasa-arvotoimikunnan tehtävän lähtökohtana on lisäksi Council of European Municipalities and Regions -järjestön (CEMR) laatima European Charter of Gender Equality of Men and Women in Local Life eli Eurooppalaisen tasa-arvon peruskirja miesten ja naisten osallistumisesta paikallishallintoon. Helsinki allekirjoitti peruskirjan vuonna 2007.

Tasa-arvolain suunnitteluvelvoitteen ja peruskirjan pohjalta on laadittu suunnitelma sukupuolten tasa-arvon edistämisestä Helsingin kaupungin palveluissa 2013-2016 (jatkettu 2017-2018).

Vuodesta 2015 tasa-arvolain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä.

Henkilöstön sukupuolten tasa-arvon edistämiseen liittyvät lakisääteiset tehtävät ja toimenpiteet käsitellään kaupunginkanslian ja henkilöstöjärjestöjen muodostamissa yhteistyöelimissä.

Esitys perustuu johtamisjärjestelmän uudistamisen yhteydessä tehtyyn toimi- ja neuvottelukuntien sekä vaikuttamistoimielinten kokonaisuutta koskevaan tarkasteluun. Johtamisen jaosto käsitteli kokonaisuutta 3.4.2017 kokouksessaan.

Tasa-arvotoimikunnan tehtävät

Toimikunta edistää tietoisuutta sukupuolistereotypioiden vaikutuksesta tasa-arvoisiin mahdollisuuksiin osallistua omaa elämänkokemusta ja luovuutta hyödyntäen kaupungin yhteiseen kehittämiseen.

Toimikunta huolehtii siitä, että kaikkien merkittävien kaupungin hankkeiden suunnitteluvaiheessa arvioidaan niiden mahdolliset vaikutukset sukupuolten tasa-arvon toteutumisen tai edistämisen kannalta valtavirtaistamisperiaatteen mukaisesti.

Toimikunta varmistaa naisten ja miesten yhtäläisiä mahdollisuuksia osallisuuden edistämiseen liittyvissä kaupungin hankkeissa.

Toimikunta seuraa tutkimuspohjaisia Helsingin kaupungin palveluiden tasa-arvon edistämisen arviointihankkeita sekä Helsingin kaupungin palvelujen tasa-arvosuunnitelman 2013-2016 (2017-2018) tavoitteiden toteutumista.

Lisäksi toimikunnan tehtävänä on asiantuntemuksellaan ennaltaehkäistä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluviin kohdistuvaa syrjintää kaupungin palveluissa.

Yhteistyö vammais- ja vanhusneuvoston sekä yhdenvertaisuustoimikunnan ja tasa-arvotoimikunnan kanssa on tehtävien toteuttamisen kannalta tärkeää.

Tasa-arvotoimikunta antaa lausuntoja ja tekee aloitteita tehtäviensä toteuttamiseksi.

Tasa-arvotoimikunnan kokoonpano

Toimielimeen nimettävät ulkopuoliset jäsenet ovat kuntalain (410/2015) 69 §:n mukaisia luottamushenkilöitä. Kaupungin henkilöstöön kuuluvat asiantuntijat osallistuvat toimielimen toimintaan tehtävän tai asemansa puolesta.

Toimikuntia koskevat säännökset ja määräykset

Tasa-arvotoimikunta on toimikuntaan rinnastuva kuntalain (410/2015) 30 §:n mukainen kunnan toimielin, joka voidaan asettaa hoitamaan määrättyä tehtävää. Kuntalain esitöissä toimikunnilla tarkoitetaan erityisesti projektiluonteisia tehtäviä hoitavia toimielimiä.

Kuntalain 30 §:n mukaan kunnanhallitus ja valtuuston päätöksen nojalla muukin toimielin voi asettaa toimikunnan määrätyn tehtävän hoitamista varten. Toimikunta voidaan asettaa enintään sen asettaneen toimielimen toimikaudeksi. Toimikunnan jäsenille valitaan henkilökohtaiset varajäsenet.

Kuntalain 74 §:n mukaan toimikuntaan voidaan valita sellainenkin henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen ja lautakuntaan tai jonka kotikunta kunta ei ole. Myös toimikuntaan valittavien luottamushenkilöiden tulee antaa suostumus luottamustoimeen.

Toimikuntien kokouksessa noudatetaan kunnan toimielinten hallinto- ja kokousmenettelyä vastaavaa menettelyä. Hallintosäännön 29 luvun 8 §:n mukaan muun toimielimen kokouksessa asiat ratkaistaan esittelystä toimielimen toiminnan sisäistä järjestelyä lukuun ottamatta.

Kuntalain 33 §:n mukaan valinnasta vastaava toimielin valitsee jäseniksi valituista toimielimen puheenjohtajan ja tarpeellisen määrän varapuheenjohtajia. Toimikunnille on tarkoituksenmukaista valita yhteneväisesti puheenjohtaja ja yksi varapuheenjohtaja. Toimikunta voi myös kuulla asiantuntijoita.

Toimikunnan tulee täyttää tasa-arvolain (609/1986) vaatimukset sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Kunnallisissa toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

Toimikunnan jäsenille ja varajäsenille maksetaan kokouspalkkioita ja korvausta ansionmenetyksestä ja kustannuksista, joita luottamustoimen vuoksi aiheutuu sijaisen palkkaamisesta, lastenhoidon järjestämisestä tai muusta vastaavasta syystä sekä matkakustannusten korvausta ja päivärahaa kaupunginvaltuuston hyväksymien luottamushenkilöiden taloudellisten periaatteiden mukaisesti.

Sulje

Kaupunginhallitus 09.10.2017 § 899

Päätös

Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle 23.10.2017 saakka.

Käsittely

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle 23.10.2017 saakka Veronika Honkasalon ehdotuksesta.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna
Lisätiedot

Hanna Maidell, erityissuunnittelija, puhelin: 310 45072

hanna.maidell@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 31.10.2017

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna

Lisätietojen antaja

Hanna Maidell, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 45072

hanna.maidell@hel.fi