Oikaisuvaatimus kasvatus- ja koulutuslautakunnan viranhaltijan irtisanomista koskevasta päätöksestä

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-002923
Asialla on uudempia käsittelyjä
21. / 137 §

Oikaisuvaatimus kasvatus- ja koulutuslautakunnan viranhaltijan irtisanomista koskevasta päätöksestä

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen kasvatus- ja koulutuslautakunnan 17.4.2018 (§ 80) tekemästä viranhaltijan irtisanomista koskevasta päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Käsittely

Esteelliset: Martina Harms-Aalto (hallintolain 28.1 § 7 -kohta).

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös ja oikaisuvaatimus

Muutoksenhakija on tehnyt oikaisuvaatimuksen (liite 1) päätöshistoriasta ilmenevästä kasvatus- ja koulutuslautakunnan 17.4.2018 (§ 80) tekemästä päätöksestä, jolla hänet on irtisanottu päivähoitoalueen päällikön virasta.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle toimielimelle.

Muutoksenhakijan vaatimukset

Muutoksenhakija vaatii, että irtisanominen perutaan.

Vaatimustaan muutoksenhakija perustelee seuraavasti:

1. Puuttuvat asiakirjat.

Kehityskeskustelu ja työsuorituksen arviointi on laiminlyöty vain yhden alaisen osalta.

2. Työnohjauksen ostaminen.

Kyse on ollut pääosin koulutuksesta eikä työnohjauksesta. Hankintalain mukainen palveluhankinnan kynnysarvo 60 000 euroa.

3. Lastentarhanopettajan palkkaaminen.

Henkilölle piti laatia työsopimus, jotta hän saa palkan työn alettua jo ennen työsopimuksen laatimista.

Lähemmin muutoksenhakijan perustelut ilmenevät liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Saatu selvitys ja oikeudellinen arviointi

Puuttuvat asiakirjat

Asiassa saadun selvityksen perusteella kehityskeskustelujen ja työnsuorituksen arvioinnin dokumentointi on laiminlyöty kaikkien alaisten osalta eli muutoksenhakijan väite ei vastaa työnantajan saamaa selvitystä.

Muutoksenhakija toteaa, että opetusviraston muuton yhteydessä joulukuussa 2016 asiakirjoja on tuhottu tai arkistoitu. Mikäli asiakirjat olisi arkistoitu, ne olisivat saatavissa. Mikäli kehityskeskustelut ja työsuorituksen arvioinnit olisi dokumentoitu, niin alaisilla olisi omat kappaleet asiakirjoista ja näin ei ole.

Työnohjauksen ostaminen

Muutoksenhakija on tilannut opetustoimenjohtajan hankintapäätösten vastaisesti työnohjausta ja työnohjaukseksi katsottavaa koulutusta. Toiselta toimijalta päällikkö hankki työnohjausta 34 640,00 eurolla ja toiselta 42 209,20 eurolla. Kyse on huomattavista määristä, joita ei ole kiistetty. Oikaisuvaatimuksessa ei ole lähemmin yksilöity miltä osin ei olisi kyse työnohjauksesta tai työnohjaukseksi katsottavasta koulutuksesta.

Muutoksenhakija on ilmoittanut kynnysarvon palveluhankinnoissa olevan 60 000 euroa ilmeisesti tarkoittaen, että hankinnat ovat kummankin palveluntuottajan osalta jääneet mainitun rajan alle. Tällä ei kuitenkaan ole tämän asian arvioinnissa oikeudellista merkitystä, sillä kyse ei ole hankintalain mukaisesta kynnysarvosta, vaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan toimivallan siirtämisestä viranhaltijoille hankintojen osalta. Lautakunta on 20.6.2018 (§ 5) päättänyt, että varhaiskasvatuksen päällikön hankintavaltuudet ovat 15 000 euroa 1.6.2017 lukien (liite 2). Kumpaakaan hankintaa ei olisi tullut tälläkään perusteella jatkaa enää 1.6.2017 jälkeen, koska 15 000 euroa oli ylittynyt kummankin hankinnan osalta.

Lastentarhanopettajan palkkaaminen

Muutoksenhakija perustelee toimivallan ylitystä sillä, että henkilö on jo aloittanut tehtävässä, joten hänelle on tullut laatia työsopimus, jotta palkan maksatus turvaantuu. Muutoksenhakija myöntää itsekin toimivallan ylityksen, jolle ei ole esitetty oikeudellisesti kestävää perustetta. Muutoksenhakija ilmoittaa tuoneensa esimiehensä tietoon henkilöresurssin tarpeen. Näin ei ole tämän henkilön osalta tapahtunut, vaan palkkaaminen on tapahtunut hänen oman myöntämänsä mukaisestikin esimiehen tietämättä toimivalta ylittäen.

Kyseisen henkilön työsopimuksen solmiminen on tapahtunut tilanteessa, jolloin edellä puitesopimusten vastaisten hankintojen kurinpitomenettelyssä ei ole vielä annettu ratkaisua. Muutoksenhakijan toimivallan ylityksiä koskevan käsittelyn ollessa vireillä hän on siis tietoisesti tämän asian osalta ylittänyt toimivaltansa.

Kaupungin organisaatiomuutos

Muutoksenhakija perustelee toimivallan ylityksiään kaupungin organisaatiomuutoksen toteuttamisella. Organisaatiomuutos ei ole pätevä oikeuttamisperuste toimivallan ylityksille. Lisäksi pääosa hankinnoista on tapahtunut ennen organisaatiomuutoksen voimaan tuloa.

Yhteistoiminta esimiehen kanssa

Muutoksenhakija pyrkii myös oikeuttamaan toimensa siten, ettei hän olisi saanut riittävää esimiestukea. Hänellä on aina ollut mahdollisuus saada tukea ja tähän häntä on ohjattukin. Saadusta selvityksestäkin ilmenee, ettei hän ole itse kyseessä olevissa asioissa ole keskustellut esimiehensä kanssa ja tätä kautta etsinyt ratkaisua, vaan valinnut itsenäisen toimijan tien katsoen, ettei hän ole sidottu viranhaltijaa koskeviin päätöksiin. Perusteluna väite ei oikeuta menettelyä.

Johtopäätös

Muutoksenhakija ei ole tuonut oikaisuvaatimuksessaan esiin mitään uutta ja asiaan oikeudellisesti vaikuttavaa. Irtisanomiselle on ollut viranhaltijalain 35 §:n mukainen asiallinen ja painava syy. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös sekä asiassa saatu selvitys huomioon ottaen oikaisuvaatimus tulisi hylätä.

Sulje

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 17.04.2018 § 80

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti irtisanoa päivähoitoalueen päällikkö ********** virkasuhteen (vakanssinumero 25877) Helsingin kaupungin hallintosäännön 23 luvun 3 §:n sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla henkilöstöasioiden delegoinneista 17.5.2017 annetun päätöksen nojalla ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 35 §:n perusteella kuuden kuukauden irtisanomisajoin. Irtisanomisaika alkaa kulua sitä päivää seuraavasta päivästä, jona irtisanominen on annettu tiedoksi. Viranhaltijalla ei ole työntekovelvollisuutta irtisanomisaikana.

Käsittely

Esteelliset: Martina Harms-Aalto (hallintolain 28.1 § 7 -kohta).

Asian aikana kuultavana oli Timo Korhonen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

27.03.2018 Poistettiin

Esittelijä
ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja
Niclas Grönholm
Lisätiedot

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 310 21012

timo.t.korhonen@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 28.06.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Timo Tapani Korhonen, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 21012

timo.t.korhonen@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Oikaisuvaatimus
2. Hankintavaltuudet
3. Oikaisuvaatimus 17.4.2018 § 80 päätökseen

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.