Vahingonkorvaus, esinevahinko, 12.4.2019, Porvoonkatu 12

HEL 2019-005068
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 170

Vahingonkorvausvaatimus, esinevahinko

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijalle aiheutui esinevahinkoa käveltäessä 12.4.2019 kello 14.30 suojatiellä olleeseen maalilätäkköön osoitteessa Porvoonkatu 12. Hakija on vaatinut kaupunkia korvaamaan esinevahingosta yhteensä 160,00 euroa.

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen, kuten jalankulun, tarpeet.

Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin.

Helsingissä kadut ja kevyen liikenteen väylät jaetaan kolmeen hoitoluokkaan katuluokituksen sekä väylän vilkkauden mukaan. Pääkadun ja erittäin vilkkaan liikenteen väylän (I-luokan kadun) siisteysasteen tulee olla erittäin siisti. Pieniä roskia sallitaan erittäin vähän ja liiskaantunutta tai pinnoille pudonnutta kasvillisuusjätekerrosta sallitaan ainoastaan satunnaisesti. Ei havaittavasti likaa tai pölyämistä. Kokoojakadun ja vilkasliikenteisen kevyen liikenteen väylän (II-luokan kadun) siisteysasteen tulee ensisijaisesti olla erittäin siisti. Pieniä roskia sallitaan vähän eikä liiskaantunutta tai pinnoille pudonnutta kasvillisuusjätekerrosta saa näkyä. Ylimääräistä hiekkaa saa olla vähän ja pölyäminen saa myös olla vähäistä. Tonttikadun ja vähäliikenteisen kevyen liikenteen väylän (III-luokan kadun) siisteysasteen tulee olla vähintään siisti. Pieniä roskia saa olla melko vähän. Liiskaantunutta tai pinnoille pudonnutta kasvillisuusjätekerrosta ei sallita häiritsevän paljon. Hiekkaa eikä pölyämistä saa olla häiritsevästi. Kadun kunnossapito käsittää muun muassa puhtaanapidon.

Vahinkopaikka on luokiteltu kunnossapidossa luokkaan II. Kunnossapitopiiristä saadun selvityksen mukaan vahinkoalueella tehdään puhtaanapitokierros päivittäin. Alueen puhtaanapitoryhmä on vahinkopäivänä lopettanut kierroksen alueella kello 13.30. Vahingon aiheuttanutta maalilätäkköä ei ole havaittu kierroksen aikana, eikä siitä ole tullut muita ilmoituksia. Siitä, mistä maali on vahinkopaikalle kaatunut tai kuka sen on puhdistanut, ei kaupungilla ole tietoa. Vahingon aiheuttanut maali ei liity kadun päällystemerkintöihin, niitä ei ole alueella tehty kaupungin toimesta vahingon tapahtuma-aikaan.

Vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamusta tai laiminlyöntiä. Tämän lisäksi laiminlyönnillä ja vahingolla tulee olla syy-yhteys. Kaupungilla ei ole tietoa vahingon aiheuttaneen maalin alkuperästä. Kaupunki ei vastaa kolmansien osapuolten toisilleen aiheuttamista vahingoista.

Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajoittaa, jos vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahinkoon. Myötävaikutus voi perustua esimerkiksi siihen, että vahingonkärsijä on havainnut käyttäytymiseensä liittyvän normaalia suuremman riskin, mutta ei ole kuitenkaan valinnut vähemmän riskialtista menettelytapaa. Mikäli tiessä on ollut selkeästi havaittavissa maaliläikkä, tulee jalankulkijan välttää tällaiseen astumista, jos se kohtuullisesti voidaan katsoa olevan mahdollista.

Edellä esitetyin perustein kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti ja tehneensä kaikki kunnossapitolain edellyttämät tarvittavat toimenpiteet, eikä vahinko ole seurausta sen laiminlyönnistä. Näin ollen kaupunki katsoo, ettei ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Päätös tullut nähtäväksi 13.06.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö