Virkasuhteen päättäminen, kaupunkiympäristön toimiala, yleiskaavapäällikkö

HEL 2019-009271
Asialla on uudempia käsittelyjä
13. / 589 §

Kaupunkiympäristön toimialan maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden yleiskaavapäällikön virkaan ottaminen

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti valita Pasi Rajalan maankäyttö- ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden yleiskaavapäällikön virkaan 1.1.2020 lukien 7 571,60 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä 30 päivän kuluessa virkaanottopäätöksen tiedoksisaannista.

Virkaan kuuluu (6) kuukauden koeaika.

Käsittely

Esteelliset: Heikki Salmikivi (hallintolaki 28.1 § kohta 1)

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunkiympäristölautakunta myönsi 17.9.2019 yleiskaavapäällikölle eron 1.10.2019 lukien.

Viran täyttömenettely

Virka on ollut julkisesti haettavana 18.9.-9.10.2019. Hakuilmoitus julkaistiin kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa, Helsingin Sanomissa, TE-palveluissa, Duunitorilla ja LinkedIn-verkkopalvelussa.

Helsingin Kaupungin hallintosäännön (10 luku 1 § ja 23 luku 1 §) mukaan toimialalautakunta päättää palvelukokonaisuuden johtajan suoran alaisen virkaan ottamisesta ja virkaan vaadittavasta kelpoisuudesta.

Kaupunkiympäristötoimialan toimintasäännön mukaan maankäytön yleissuunnittelu vastaa yleiskaavoituksesta, strategisen maapolitiikan suunnittelusta ja teknistaloudellisesta suunnittelusta sekä maankäytön suunnittelun seudullisesta yhteistyöstä.

Yleiskaavapäällikkö suunnittelee, seuraa ja valvoo johtamansa hallinnollisen kokonaisuuden toimintaa sekä vastaa sen tuloksellisuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta.

Viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, kokemusta johtamistehtävissä sekä suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Hakuilmoituksen mukaan virkaan etsittiin henkilöä, jolla on vahvaa kokemusta hallinto- ja johtotehtävistä sekä hyvät yhteistyö- ja verkostoitumisen taidot. Lisäksi arvostettiin julkishallinnon kokemusta sekä näyttöä suurehkon asiantuntijaorganisaation johtamisesta.

Virkoja täytettäessä tulee ottaa huomioon perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Valintaprosessi

Virkaa haki hakuajan kuluessa seitsemän henkilöä, joista kaksi ei täyttänyt kelpoisuusvaatimusta. Liitteenä on hakemusten perusteella laadittu yhteenveto hakijoista.

Ensimmäiseen haastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella neljä henkilöä: **********

Haastattelun suorittivat 17.-22.10.2019 ********** Hakemusten ja haastattelujen perusteella psykologiseen henkilöarviointiin kutsuttiin kaksi hakijaa: **********

Henkilöarvioinnit suoritti Psycon Oy 24.-25.10.2019.

Toiseen haastatteluun kutsuttiin ********** Heitä haastattelivat 8.11.2019 **********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

**********

Perustelut valintaesitykselle

Yleiskaavapäällikön tehtävässä korostuu pitkänjänteinen strateginen suunnittelu ja johtaminen sekä maankäytön suunnittelun seudullinen yhteistyö.

Haastatteluissa erityistä huomioita kiinnitettiin johtamisotteeseen ja muutosjohtamisen valmiuksiin, verkostojen hyödyntämiseen ja yhteistyön rakentamiseen. Lisäksi arvioitiin hakijan kykyä hahmottaa kaupungin kestävän kasvun ja maailman toimivimman kaupungin toteuttamista koskevia päämääriä ja tarpeita erityisesti yleiskaavapäällikön roolista käsin.

Kaupunkiympäristölautakunta katsoo hakijoiden työkokemuksen, koulutuksen sekä haastatteluista ja psykologisista henkilöarvioinneista ilmenevien seikkojen perusteella, että valittu on yleiskaavapäällikön virkaan parhaiten soveltuva.

Valintaa puoltaa yli 30 vuoden kokemus erilaisista kaupunkisuunnittelu- ja kaavoitustehtävistä.

Hänen vahvuutena ovat laaja ja kattava perehtyneisyys maankäytön strategisen tason suunnitteluun, kaavoitukseen sekä näiden merkitykseen osana Helsingin kaupungin strategisten tavoitteiden toteuttamista ja elinkeino- ja asuntopolitiikkaa. Hänellä on ollut keskeinen rooli erilaisissa yhteiskunnallisesti merkittävissä kehitys- ja soveltamishankkeissa, kuten maankäyttö- ja rakennuslain uudistamisessa liittyen alueidenkäytön suunnittelujärjestelmään, vuorovaikutukseen, vaikutusten arviointiin ja digitalisaatioon. Erityistä kokemusta Pasi Rajalalla on maankäyttöhankkeiden lisäksi liikennehankkeista ja niiden arvioinnista.

Muutosjohtamisen näkökulmasta hänen vahvuutenaan ovat hyvät vuorovaikutustaidot sekä kehittämisorientoitunut asenne, mikä näkyy myös valmiuksina toimia muuttuvassa ja monimuotoisessa toimintaympäristössä joustavasti ja ketterästi. Hänellä on laajat verkostot sekä kaupungin organisaation, maankäytön ja liikenteen seudullisten organisaatioiden, valtionhallinnon, erilaisten yhteiskunnallisten sidosryhmien ja luottamushenkilöorganisaatioiden keskeisiin toimijoihin.

Hänen toiminnassaan näkyy motivaatio ja halu olla aidosti kehittämässä, uudistamassa ja rakentamassa asioita kaupunkitasolla ja yhteiskunnallisesti, mikä luo hyvät edellytykset käsitellä ratkaisukeskeisesti myös eri intressitahojen ristiriitaisia odotuksia suurten taloudellisten vaikutusten ja julkisuuden paineessa.

Hänellä on yli 20 vuoden kokemus johtamistyöstä ja näyttöä myös organisaatiomuutoksen johtamisesta suuressa ja laaja-alaisessa asiantuntijaorganisaatiossa, joka luo hyvät edellytykset hoitaa tehtävää menestyksekkäästi myös toimintaympäristön muuttuessa.

Sulje

Kaupunkiympäristölautakunta 17.09.2019 § 462

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 22.11.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Anne Lappalainen, henkilöstöpäällikkö, puhelin: 09 310 64928

anne.k.lappalainen@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Hakijayhteenveto KYMP-01-2-19, henkilörekisteri, julkisuus rajoitettu

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.