Vahingonkorvaus, henkilövahinko 3.7.2020, Mustikkamaan kävelytie

HEL 2020-008791
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 134

Vahingonkorvausvaatimus, kompastuminen

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakija on 14.7.2020 esittänyt kaupungille 145,80 euron suuruisen korvausvaatimuksen. Lisäksi vaatimukset hoitokuluista sekä kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta ovat olleet vaatimuksen esittämishetkellä kesken. Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakija on 3.7.2020 kello 16.05 kompastunut kevyen liikenteen väylällä olleeseen maakiveen.

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kunnossapitolain mukaan kunta voi antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella, muu kunnossapito sekä puhtaanapito on laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Määräykset voivat koskea mm. suoritusaikaa sekä katujen ja yleisten alueiden jaottelua tavoitetason mukaan eri kunnossa- ja puhtaanapitoluokkiin. Kadun kunnossapito käsittää muun muassa katurakenteiden kunnossapidon, kuten rikkoutuneen päällysteen korjaamisen tai uudelleen päällystämisen.

Helsingissä kadut ja kevyen liikenteen väylät jaetaan kolmeen hoitoluokkaan katuluokituksen sekä väylän vilkkauden mukaan. Pääkadun ja erittäin vilkkaan liikenteen väylän (I-luokan kadun) päällysteessä ei ole vaurioita yksittäisiä viivahalkeamia lukuun ottamatta ja urasyvyys on vähäinen. Kokoojakadun ja vilkasliikenteisen kevyen liikenteen väylän (II-luokan kadun) päällysteessä voi olla lieviä vaurioita ja se voi olla kulunut, mutta urasyvyys ei saa olla huomattava. Tonttikadun ja vähäliikenteisen kevyen liikenteen väylän (III-luokan kadun) päällysteessä sallitaan vaurioita kohtuullisin määrin, mutta ne eivät saa aiheuttaa vaaratilanteita.

Vahinkopaikka on kevyen liikenteen puistokäytävä ja sen kuuluu III-luokan katuluokitukseen, ja tarkemmin puistokatuna ylläpitoluokkaan A2. Kyseisen A2-luokan puistokäytävän materiaalina on kivituhka. A2-luokan väylän kunnossapitotehtäviin kuuluu mm. kulutuskerrosmateriaalin levitys ja kulutuskerroksen muotoilu sekä kulkua haittaavien puiden tms. poistaminen ja rakennettujen polkujen ja reittien karikkeen poisto kerran vuodessa. Kaupungin normien mukaan tyydyttävässä kunnossa olevan A2-luokan puistokäytävän kivituhkapinta on säilyttänyt muotonsa ja on suurimmaksi osaksi tasainen ja kiinteä. Pienehköjä kuoppia ja muuta epätasaisuutta voi olla paikoitellen. Epätasaisuuden sallitaan vaikuttavan hiukan liikkumismukavuuteen.

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan 22.7.2020 tehdyllä käynnillä on todettu, että vahinkotapahtuman paikassa on silmin havaittavissa tummanharmaata kiveä, joka nousee kulutuskerroksesta noin 3-4 cm. Kivi on tuolloin ollut havaittavissa molemmista suunnista tultaessa jalankulkijana. Kivi sijoittuu lähemmäksi käytävän keskilinjaa pohjoiselle puolelle käytävää. Vahinkopaikalla oleva kivi on todennäköisesti käytävän pohjarakenteita, jotka ajansaatossa roudan seurauksena nousevat rakenteessa kulutuskerrokseen. Rakenteen muutoksiin vaikuttaa myös painumat ja muut maaperän muutokset. Kulutuskerros itsessään on pelkkää kivituhkaa ja parhaimmillaan 4-5 cm paksuudeltaan. Vahinkopaikalla on suoritettu kunnossapidon tarkastuskierrokset 2.7.2020 edeltävien päivien sateiden takia. Kiveä tai syöpymiä ei tuolloin kohteessa ole havaittu. Muut lähialueen kivituhkaiset puistokäytävät on lanattu 6.7.2020 sen mukaisesti, onko niissä ollut syöpymiä vai ei. Mustikkamaan kivituhkaukset on alustavasti ajoitettu loppukesän-syksyn tienoille, jolloin myös vahinkopaikan käytävä kivituhkataan. Kivituhkausten yhteydessä kulutuskerrosta haittaavat nousseet kivet, juuret ja muut vastaavat poistetaan.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle. Pelkkä kivi puistokäytävällä ei yksin osoita kaupungin korvausvastuuta, vaan kaupungin on tullut syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi vahingon on täytynyt aiheutua kyseisestä laiminlyönnistä tai muusta virheellisestä menettelystä (syy-yhteys).

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta ei sääntele tyhjentävästi kaikkea. Katupäällysteiden laatuvaatimuksista mittayksiköissä (cm) ei ole olemassa kaupunkia sitovaa lakia tai normia. Kadunpitäjänä kunta määrittelee yleisen katujen kunnossapidon palvelutason ja siihen liittyvät laatuvaatimukset. Kaupunki on antanut sanalliset määreet laatuvaatimusten tulkinnalle hoitoluokitusten kuvauksissa. Vahinkopaikan (III/A2-luokan puistokäytävä) jalankulun tarpeita tyydyttävä kunto säilyy, mikäli puistokäytävän kivituhkapinta on säilyttänyt muotonsa ja on suurimmaksi osaksi tasainen ja kiinteä.

Asiassa saatujen selvitysten perusteella on kaupunki on tarkkaillut väylän kuntoa ja tehnyt alueella tarvittaessa kunnossapitotoimenpiteitä. Kaupunki ryhtyy kyseisen puistokäytävän kunnossapitotoimiin kivituhkaamalla puistokäytävän kunnossapitosuunnitelman mukaisesti syksyllä, jolloin ko. kivi poistetaan väylältä. Näin ollen kaupunki katsoo täyttävänsä kunnossapitolain mukaiset tehtävänsä.

Kaupunki katsoo, että puistokäytävä on ollut kaupungin normien mukaisessa tyydyttävässä kunnossa eikä yksittäistä kiveä voida pitää vaaraa aiheuttavana tekijänä jalankulkuliikenteelle. Kaupungin puolelta ei ole todettavissa tahallisuutta tai tuottamusta. Kyseinen vahinko on valitettava tapaturma, josta kaupunki ei ole vastuussa.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 14 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Päätös tullut nähtäväksi 25.08.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö