Auroran psykoosipalvelujen sairaansijojen muutos

HEL 2020-009799
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 49
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Psykiatrian sairaansijojen muutos psykiatrian asumiskuntoutukseksi 1.1.2021

Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja

Päätös

Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja päätti muuttaa 30 psykiatrian sairaansijaa psykiatrian asumiskuntoutuspaikoiksi 1.1.2021. Muutoksen jälkeen Auroran psykiatrian sairaansijamäärä on 184. Muutos koskee Auroran sairaalan 16 talon psykiatrian kuntoutusosastoja 16-1A ja 16-2B, joihin uusi psykiatrian asumiskuntoutusyksikön toiminta sijoitetaan. Psykiatrian asumiskuntoutuksen palvelumuoto on ”172 psykiatrinen asumiskuntoutus” ja perussuoritelaji ”avohoitojakso”. Psykiatrian asumiskuntoutus kuuluu hallinnollisesti psykiatria- ja päihdepalvelujen asumisen tuki –yksikköön.

Päätöksen perustelut

Kaupunginvaltuuston päätöksellään 9.10.2019 (§ 297) hyväksymän Helsingin kaupungin hallintosäännön 18 luvun (4 §:n 1 kohdan) perusteella palvelukokonaisuudenjohtaja vahvistaa sairaansijojen ja muiden hoitopaikkojen määrät ja päättää niiden tilapäisistä muutoksista.

Auroran sairaalassa on 214 psykiatrian sairaansijaa, joista noin 30-40 sairaansijaa on jouduttu käyttämään SAS-arvion jälkeistä asumispalvelupaikkaa jonottaville.

Psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja perusti 24.6.2020 työryhmän, jonka tehtävänä oli laatia suunnitelma asumiskuntoutuspaikkojen lisäämisestä Auroran sairaalan alueella asumisjonottamisen vähentämisen yhtenä ratkaisuna. Työryhmään nimettiin henkilöstön edustaja ja varaedustaja.

Työryhmän esityksen mukaisesti uusi psykiatrian asumiskuntoutusyksikkö perustetaan Auroran sairaalan rakennukseen 16 osastojen 16-1A (16 ss) ja 16-2B (14 ss) tiloihin. Tiloihin pystytään mitoittamaan välttämättömien korjausmuutosten jälkeen vähintään 24 ja enimmillään 32 psykiatrian asumiskuntoutuspaikkaa. Lisäksi selvitetään mahdollisuutta muuttaa rakennuksessa 16 vapaana olevat entiset HUS-laboratorion tilat pieneksi asumiskuntoutusyksiköksi.

Muutoksessa vapautuvat henkilöstöresurssit siirretään psykoosipalvelujen avohoitoon. Resursseilla lisätään avohoidon ja asumispalvelujen piirissä olevien potilaiden palveluja ja vähennetään näin sairaalahoidon tarvetta sekä edistetään heidän mahdollisuuksiaan siirtyä vähemmän tuetun asumismuodon piiriin tai turvallisesti kokonaan pois asumisen tuen asiakkuudesta. Muutettavien osastojen nykyisestä henkilökunnasta jää asumiskuntoutusyksiköihin työskentelemään asumiskuntoutuksen edellyttämä henkilöstömäärä.

Muutos vastaa myös kaupunginvaltuuston 10.6.2020 edellyttämään selvitykseen mahdollisuudesta laatia toimenpidesuunnitelma siitä, miten mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden jonot saadaan puretuksi ennen osastotoimintojen siirtymistä Laakson yhteissairaalaan. Laakson yhteissairaalan valmistuessa sinne tulee siirtymään Auroran sairaalasta 175 psykiatrista sairaansijaa. Sairaalahoidon kapasiteetti on riittävä, eikä muutos vähennä Helsingin kykyä vastata akuuttiin psykiatrisen sairaalahoidon tarpeeseen. Tehtävä muutos on osa asumisen jonojen purkamisen toimenpidesuunnitelmaa ja mahdollistaa osaltaan mielenterveysasumispalvelujen toiminnan ja vaikuttavuuden kehittämistä Helsingin strategian mukaisesti.

Asia on käsitelty Auroran sairaalan henkilökunnalle järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Muutosesitys on käsitelty terveys- ja päihdepalvelujen henkilöstötoimikunnassa ja psykiatria- ja päihdepalvelujen johtoryhmässä.

Päätös tullut nähtäväksi 04.09.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 58655

mikko.tamminen@hel.fi

Päättäjä

Leena Turpeinen
terveys- ja päihdepalvelujen johtaja