Vahingonkorvaus, takaisinsaantivaatimus, henkilövahinko, 6.3.2020, Pohjola Vakuutus Oy

HEL 2020-014453
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 22

Takaisinsaantivaatimus, liukastuminen, Pohjola Vakuutus Oy

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut yksikön -päällikkö päätti hylätä hakijan takaisinsaantivaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Pohjola Vakuutus Oy hakee takaisinsaantia maksamassaan liukastumisvahingossa TA-035924-7. Vaatimus koskee 6.3.2020 kello 6.40 sattunutta liukastumista jäisellä ja hiekoittamattomalla pysäköintialueella osoitteessa Savelantie 2. Takaisinsaantivaatimuksessa on vaadittu kaupunkia korvaamaan yhteensä 3 499,34 euroa liukastumisen aiheuttamista kustannuksista. Vaatimuksen mukaan hakija on oikeutettu takaisinsaantiin työtapaturma- ja ammattitautilain 270 §:n perusteella.

Vaatimuksen johdosta alueen kunnossapidosta vastaavalta taholta on pyydetty selvitys asiassa. Saadun selvityksen mukaan kyseessä on kaupungin lastenpäiväkoti, jonka kunnossapito hoidetaan yksityisen urakoitsijan toimesta. Kiinteistönhoitajan tehtäviin kyseisen paikan osalta kuuluvat pihan kulkuväylien sekä ovien edustoiden hiekoitus käsin. Kiinteistönhoitajan hiekoituspäiväkirjan mukaan hiekoitus on tehty kello 9.52 vahinkopäivänä vasta vahingon jälkeen, päiväkodin tehtyä ilmoituksen liukkaudesta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vahinkoa edeltävänä yönä on Helsinki-Vantaan mittausasemalla tehdyissä mittauksissa lämpötila pysytellyt koko ajan plussan puolella käyden alimmillaan 0,4°C vahingon tapahtuma-aikaan. Sateita on ollut vahinkoa edeltävinä päivinä siten, että 4.3.2020 illansuussa satanut räntä on sulanut heti sitä seuranneesta vesisateesta. Myös vahinkoa edeltävänä yönä on satanut vettä. Lumensyvyys on ollut koko maaliskuun ajan 0 senttimetriä sekä Helsinki-Vantaan että Kaisaniemen sääasemien mittauksissa.

Maaliskuussa vallitsi koko Suomessa erittäin lauha säätyyppi, ollen erityisen lauha Etelä-Suomessa (lähde: Ilmatieteen laitoksen Ilmastokatsaus 3/2020). Näin ollen sääolosuhteet ovat olleet sellaiset, ettei lunta ole ollut, eikä yleistä liukkautta ole esiintynyt. Hiekan nostokin on voitu aloittaa yleisillä alueilla jo maaliskuussa.

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. Kunnossapitäjä vapautuu vahingonkorvausvastuustaan, jos osoitetaan, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti.

Liukkauden torjuntaa ei myöskään ole mahdollista toteuttaa siten, että kadun mitkään osat eivät koskaan olisi liukkaat. Hiekoituksella ei aina voida täysin estää jään aiheuttamaa liukkautta siinäkään tapauksessa, että kunnossapito on ollut asianmukaisella tasolla. Aina on jokin kohta, johon on mahdollista liukastua. Jalankulkijan tulee ottaa olosuhteet huomioon ja noudattaa huolellisuutta ja varovaisuutta liikkuessaan.(Vakuutuslautakunnan ratkaisu FINE-001397).

Vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamusta tai laiminlyöntiä. Vaikka kunnossapito on ulkoistettu yksityiselle urakoitsijalle, on kaupunki vastuussa kunnossapitovelvollisuuden täyttämisestä. Liukastuminen on tapahtunut henkilökunnalle tarkoitetulla pysäköintialueella, mitä kunnossapidetään ajoneuvoliikennettä silmällä pitäen. Kulkijat voivat kuitenkin omilla toimillaan pienentää onnettomuusriskiään varautumalla keliolosuhteiden muutoksiin ja ottamalla ne riittävästi liikkumisessaan huomioon, erityisesti ajoneuvoliikenteelle tarkoitetuilla alueilla liikkuessaan. On yleistä tietoa, että keväällä saattaa erityisesti varjoisissa kohdissa olla yön jäljiltä satunnaisia liukkaita kohtia siitä huolimatta, että säätila on plussan puolella eikä lunta ole.

Asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkoaikaan vallinneet sääolot ja suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti. Kaupunki ei katso, vakiintunut oikeuskäytäntö huomioon ottaen, laiminlyöneensä tehtäviään, eikä näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) § 166

Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015) 270 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53

Päätös tullut nähtäväksi 18.02.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö