Yhteistyösopimus, koronavirus-tilanne, tartunnan jäljitystyö, Helsinki Missio ry

HEL 2021-001094
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 7
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Yhteistyösopimus Helsingin kaupungin ja HelsinkiMissio ry:n välisestä koronavirusepidemian tartunnanjäljitystyöstä

Terveysasemien johtajalääkäri

Päätös

Terveysasemien johtajalääkäri päätti hyväksyä ja allekirjoittaa liitteenä olevan Helsingin kaupungin ja HelsinkiMissio ry:n välisen yhteistyösopimuksen koskien tartunnanjäljitystä.

Päätöksen perustelut

Tartuntataudeista annetun valtioneuvoston asetuksen 1 §:n 1 momentin 14 kohdan mukaan uuden SARS-CoV-2:n aiheuttama infektio on yleisvaarallinen tartuntatauti. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut SARS-CoV-2 -viruksen aiheuttaman Covid-19 -taudin pandemiaksi 11.3.2020. Toinen aalto on tavoittanut Suomen ja tautitapausten määrä on ollut kasvussa. Helsingissä on noin 32 % Suomen Covid-19 -tapauksista. Helsingin ja Suomen väestöstä valtaosa on yhä altis tartuntariskille.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan epidemiologinen toiminta seuraa alueen epidemiatilannetta jatkuvasti. Seurannassa on havaittu, että Helsingin kaupungin eri kanavia pitkin tulevien oireperusteisten yhteydenottojen määrä on säilynyt suurena, kuten myös tehtyjen koronatestien lukumäärä päivässä. Noin 2,5-3,0 % testituloksista on positiivisia. Covid-19-tapausten määrä 14 vrk aikana on pysynyt viimeisen kahden viikon ajan korkealla, yli 105/100 000 asukasta tasolla Helsingissä. Erilaisten joukkoaltistustilanteiden lukumäärä on pysynyt korkealla tasolla. Helsingin alueen katsotaan olevan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa.

Tartuntatautitilanne on siten lisännyt merkittävästi myös epidemiologisen toiminnan järjestämisvastuulla olevan tartunnanjäljityksen tarvetta ja työmäärää. Normaalitilanteessa tartunnanjäljityksessä on 6 työntekijää, nyt yli 130. Lisähenkilöt on rekrytoitu kaupungin ulkopuolelta, mutta myös siirretty muista toiminnoista kaupungin sisällä. Työvoiman lisätarve on ollut tästä huolimatta suuri, ja alituisena vaarana on ollut tartunnanjäljitysjonojen kääntyminen kasvuun, jolla olisi kielteinen vaikutus tartuntatautitilanteeseen.

HelsinkiMissio ry on tarjonnut koronavirusepidemian ollessa kiihtymisvaiheessa apuaan tartunnanjäljityksessä. Käytännössä apu on tarkoittanut vapaaehtoisten työntekijöiden siirtämistä Helsingin kaupungin epidemiologiseen toimintaan tartunnanjäljitystyöhön ja sen avustaviin tehtäviin. Siirretyt työntekijät toimivat kaupungin viranhaltijoiden johdon ja valvonnan alaisina. Siirtyvät työntekijät saavat tehtäviinsä koulutuksen ja perehdytyksen, sekä sitoutuvat kirjallisesti noudattamaan tietosuojasta ja salassapidosta annettuja ohjeita. Nyt allekirjoitettavassa yhteistyösopimuksessa sovitaan yhteistyön ehdoista, tietosuojasta, salassapidosta, sekä vastuista ja velvollisuuksista. Toiminta ei lisää kaupungin suoria kustannuksia, koska siirtyvien työntekijöiden henkilöstömenoista vastaa edelleen Helsingin seurakuntayhtymä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että siirtyvät työntekijät ovat arvokas voimavara epidemiologisessa toiminnassa, joka auttaa koronavirusepidemian hillitsemisessä ja ehkäisee tartuntojen leviämistä. Yhteistyösopimus on siten omiaan edistämään helsinkiläisten terveyttä ja hyvinvointia.

Päätös tullut nähtäväksi 29.01.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Anna Nikula, johtava ylilääkäri:

anna.nikula@hel.fi

Päättäjä

Timo Lukkarinen
terveysasemien johtajalääkäri

Liitteet (pdf)

1. Helsingin kaupungin ja HelsinkiMissio ry, yhteistyösopimus
2. Tietosuoja- ja salassapitoliite

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.