Helsingin pelastuslaitoksen öljyntorjuntasuunnitelma 2021 - 2025

HEL 2021-003261
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 16 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Öljyntorjuntasuunnitelma 2021 - 2025

Pelastuslautakunta

Päätös

Pelastuslautakunta päätti hyväksyä Helsingin pelastuslaitoksen öljyntorjuntasuunnitelman 2021 – 2025. Suunnitelma vastaa nykyisiä öljyntorjuntasuunnittelun perusteita, siinä on kuvattu Helsingin pelastuslaitoksen öljyntorjuntaan varautumisen nykytila sekä tavoitteet valmiusjärjestelyiden valmiiksi saattamiseksi ja ylläpitämiseksi tulevaisuudessa. Suunnitelmaan sisältyvät investoinnit ja hankinnat on kuvattu suunnitelman kappaleessa 6, varsinainen öljyntorjunnan investointisuunnitelma käsitellään erikseen Helsingin pelastuslaitoksen muun investointi- ja hankintasuunnittelun yhteydessä.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Öljyntorjunnan ja ympäristövahinkojen torjunnan suunnittelun perusteet ovat muuttuneet Pelastuslain muutoksen (1353/2018) sekä Öljyvahinkojen torjuntalain kumoamisen (1358/2018) myötä, pelastuslain 47§ edellyttää pelastuslaitosta laatimaan alueen onnettomuusuhkia vastaavat suunnitelmat ja Sisäministeriön asetus pelastustoimen suunnitelmista (1363/2018) täsmentää suunnittelun sisältövaatimuksia. Öljyntorjuntasuunnitelma 2021 -2025 lähetetään tiedoksi Rajavartiolaitokselle, ELY-keskukselle, Öljysuojarahastolle sekä Uudenmaan alueen pelastuslaitoksille ja Helsingin kaupungin niille toimialoille, joita suunnitelma koskee.

Helsingin pelastuslaitoksen Öljyntorjuntasuunnitelma 2021 -2025 on laadittu korvaamaan edellinen, vuodelta 2005 peräisin oleva suunnitelma, jota on päivitetty noin 4 vuoden välein. Uusi suunnitelma vastaa nykytilannetta, siinä on kuvattu Helsingin pelastuslaitoksen öljyntorjuntaan varautumisen nykytila, tarvittavat toimenpiteet keskeneräisten varautumisjärjestelyiden valmiiksi saamiseksi sekä pelastuslaitoksen öljyntorjunnan koulutusjärjestelmän muutostarpeet ja –suunnitelmat.

Öljyntorjunnan investoinnit ja muut hankinnat käsitellään erikseen pelastuslaitoksen investointi- ja hankintasuunnittelun yhteydessä, tällä menettelyllä investointisuunnitteluun saadaan mm. joustavuutta kalustokehityksen ja rahoitusmahdollisuuksien mukaan. Öljyntorjunnan rahoitus on muutoksessa mm. Öljysuojarahaston epävarman tilanteen vuoksi, tulevaisuudessa on mahdollista, että ulkopuolinen rahoitus öljyntorjuntaan varautumiseen vähenee ja rahoituslähteet muuttuvat –pelastuslaitoksen vastuut kuitenkin säilyvät ennallaan. Helsingin pelastuslaitoksen öljyntorjuntakaluston yleistilanne on rahoituksen muutos huomioon ottaen melko hyvä, erityisesti aluskalusto on ajantasaista ja vastaa olemassa olevaa toiminnallista tarvetta.

Uudella öljyntorjuntasuunnitelmalla tavoitellaan öljyntorjunnan varautumiseen vakautta ja tilannetta, jossa Helsingin pelastuslaitos pitää yllä korkeatasoista valmiutta kaikkiin öljyntorjuntatilanteisiin. Merkittävimmät puutteet varautumisessa liittyvät kaluston varastointiin, öljyn keräämiseen puomituksista ja jätelogistiikkaan. Tarvittavat toimenpiteet edellyttävät tässä suunnitelmadokumentissa kuvattuja toimenpiteitä, joiden osana ovat investoinnit kalustoon ja panostus koulutusjärjestelyjen uudistamiseen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 01.04.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

pelastuskomentaja
Jani Pitkänen

Lisätietojen antaja

Ville Estlander, palomestari, puhelin: 09 310 30062

ville.estlander@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Öljyntorjuntasuunnitelma

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.