Tutkimuslupa, Gerontologinen sosiaalityö erityisen tuen tarpeisiin vastaamassa

HEL 2021-003463
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 52
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Tutkimuslupa tutkimukseen "Gerontologinen sosiaalityö erityisen tuen tarpeisiin vastaamassa"

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja myönsi tutkimusluvan ********** ym. tutkimuslupahakemukselle " Gerontologinen sosiaalityö erityisen tuen tarpeisiin vastaamassa" (yliopistotasoinen sosiaalityön tutkimus). Yhteyshenkilöt ovat gerontologisen sosiaalityön päällikkö ********** erityisasiantuntija ********** sekä sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö ********** Tutkimusta ovat puoltaneet psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja ********** ja sairaala- kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2022 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain (1050/2018) sekä muiden lakien ja asetusten tutkijalle asettamia vaatimuksia. Hankkeessa tulee huomioida tietosuojalain 31 §:n 3 momentin vaatimus vaikutustenarvioinnin tekemisestä ja sen lähettämisestä tietosuojavaltuutetulle.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.

Tutkimusryhmää voi vastaisuudessa tarvittaessa täydentää työntekijöillä ehdolla, että salassapitositoumukset toimitetaan sosiaali- ja terveystoimen kirjaamoon (diaarinumero HEL 2021-003463 mainittava).

Päätöksen perustelut

Gerontologinen sosiaalityö erityisen tuen tarpeisiin vastaamassa eli GERIT-tutkimushankkeessa tarkastellaan iäkkäiden vaikeita elämäntilanteita ja niiden syntyä, tuen tarpeen tunnistamista, gerontologisen sosiaalityön ohjautumista sekä työmenetelmiä. Kansallinen tutkimushanke toteutetaan Helsingin yliopiston, Lapin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä. Tutkimussuunnitelma sisältää yksityiskohtaisen kuvauksen tutkimuksesta.

Sosiaali- ja terveystoimialaa koskeva aineisto koostuu asiakkaiden yksilöhaastatteluista, asiakirja-analyysistä sekä työntekijöiden ryhmähaastatteluista. Tutkimuksen haastatteluihin osallistuvat rekrytoidaan yhteyshenkilöiden kanssa sovitulla tavalla. Kirjallinen asiakirja-aineisto kerätään asiakastietojärjestelmästä tutkijoiden toimesta. Tutkimuksen eettisyyttä ja tietosuojaa on tarkasteltu riittävällä tasolla.

Aineiston käsittely tapahtuu aineistonhallintasuunnitelmassa ja tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Henkilötietoja sisältävä tutkimusaineisto hävitetään tutkimuksen päättymisen jälkeen. Tutkimusaineisto arkistoidaan soveltuvin osin ilman tunnistetietoja Tietoarkistoon, joka tekee tarvittaessa poistoja ja muokkaa aineiston pitkäaikaissäilytykseen ja jatkokäyttöön soveltuvaksi.

Asiakirja-aineisto ja asiakkaiden haastattelut muodostavat erilliset aineistot eikä niitä yhdistetä toisiinsa. Tutkimusta varten tutkijoille myönnetään erilliset ATJweb-katseluoikeudet tutkimusjoukkoon kuuluvien asiakkaiden Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen tallennettuihin asiakastietoihin tarkastelua varten. Saatuaan tutkimusluvan, tutkijat täyttävät ja toimittavat hakemuslomakkeen 301-995 (Käyttöoikeus ja vaitiolositoumus Asiakastietojärjestelmä ATJ) Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen käyttäjätunnusten antamista varten ja hakevat tietokoneelle kirjautumista varten rajatun Helsinki1-tunnuksen yhteistyössä yhteyshenkilön kanssa.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja (useampaa palvelukokonaisuutta koskevat tutkimukset).

Päätös tullut nähtäväksi 09.04.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Mari Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 46595

mari.riila@hel.fi

Päättäjä

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Liitteet (pdf)

1. Tutkimuslupahakemus 15.3.2021
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Tutkimuslupahakemus 15.3.2021, liite 2, suostumusasiakirjat
4. Tutkimuslupahakemus 15.3.2021, liite 3, informointikirjeet
5. Tutkimuslupahakemus 15.3.2021, liite 4, haastattelurungot
6. Tutkimuslupahakemus 15.3.2021, liite 5, tietosuojaseloste
7. Tutkimuslupahakemus 15.3.2021, liite 6, vaikutustenarviointi
8. Tutkimuslupahakemus 15.3.2021, liite 7, aineistonhallintasuunnitelma
9. Tutkimuslupahakemus 15.3.2021, liite 8, tutkimuksesta vastaavan henkilön arviointi tutkimuksen eettisyydestä

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.