Velvoitteen asettaminen, pientalon rakennustöiden loppuunsaattaminen, Tuomarinkylä

HEL 2021-006673
Asialla on uudempia käsittelyjä
11. / 222 §

Velvoitteen asettaminen pientalon rakennustöiden loppuunsaattamiseksi

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti velvoittaa ********** omistajana, nyt asetettavan juoksevan sakon uhalla saattamaan rakennusluvan tunnus 35-1960-06-A mukaiset omakotitalon rakennustyöt loppuun siten, että rakennusluvasta voidaan toimittaa lopullinen loppukatselmus 31.12.2022 mennessä.

Juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on 10 000 euroa ja lisäerä jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jonka kuluessa velvoitetta ei ole noudatettu, on 1000 euroa.

Kun laiminlyöntiä olosuhteet huomioon ottaen voidaan pitää vähäisenä ja kun yleinen etu ei vaadi syytteen nostamista, ympäristö- ja lupajaosto päättää, että poliisille ei tehdä ilmoitusta esitutkintaa varten.

Rakennusvalvontataksan 12 b §:n mukainen valvontamaksu kaupungin suorittamista valvontatoimenpiteistä on 1500 euroa, jonka velvoitettu on tällä päätöksellä velvollinen maksamaan kaupungille. Valvontamaksuun voidaan hakea oikaisua kaupunkiympäristölautakunnalta kuntalain 134 §:n mukaisesti.

Jos kiinteistö tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä asetetusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle ottamalla luovutuskirjaan sitä koskeva maininta tai tiedottamisesta on huolehdittava muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on ilmoitettava kirjallisesti Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalvelulle
luovutuksensaajan nimi ja osoite.

Tiedoksi maanmittauslaitokselle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 170 §:n 1 momentin mukaan, jollei aloitettua rakennustyötä tai muuta toimenpidettä ole saatu valmiiksi ennen luvan tai viranomaishyväksynnän raukeamista, kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tulee velvoittaa asianomainen määräajassa saattamaan työ loppuun taikka ryhtymään muihin toimenpiteisiin, jotka terveellisyyden, turvallisuuden taikka ympäristölle aiheutuvan haitan tai
häiriön vuoksi ovat tarpeen.

Rakennushankkeelle on myönnetty rakennuslupa jo vuonna 2006 ja rakennusluvan voimassaoloa on jatkettu tämän jälkeen useasti. Viimeisin rakennusluvan voimassaolon jatkohakemus on hylätty rakennusvalvontapalvelujen rakenneyksikön päällikön tekemällä päätöksellä 26.8.2021. Ympäristö- ja lupajaosto on 14.10.2021 tekemällään päätöksellä hylännyt oikaisuvaatimuksen edellä mainitusta päätöksestä.

Edellä lausutuin perustein velvoitteen asettaminen omakotitalon rakennustyön loppuunsaattamiseksi on nyt perusteltua. Hylätyssä jatkoaikahakemuksessa oli haettu jatkoaikaa rakennustöiden loppuunsaattamiselle vuoden 2022 loppuun asti. Näin ollen tätä määräaikaa on pidettävä riittävänä rakennustöiden loppuunsaattamiseksi. Velvoitteen tehosteeksi on asetettava sakon uhka. Sakko tuomitaan maksuun erillisellä päätöksellä, jos jaoston tekemää päätöstä ei noudateta. Asetettavasta velvoitteesta voidaan myös vapautua purkamalla keskeneräinen rakennus.

Rakennusteknisen osaston tarkastuslausunto 27.4.2021

Yliarkkitehti on myöntänyt 31.10.2006 rakennusluvan 35-1960-06-A kaksikerroksisen omakotitalon, kellarin ja aidan rakentamiselle tontille **********

Rakennusvalvonta on myöntänyt hankkeelle jatkoaikaa vuosina 2011, 2015, 2017 ja 2019 (35-3420-11-AJ, 35-3389-14-AJ, 35-2947-17-AJ ja 35-2938-19-AJ) rakennustöiden loppuunsaattamiseksi. Jatkoluvan 35-2938-19-AJ käsittelyn yhteydessä rakennusvalvonta on kysynyt naapureiden kantaa jatkoajan myöntämiselle. Viimeisimmän jatkoluvan 35-2938-19-AJ mukaan rakennustyöt olisi tullut saattaa loppuun 31.12.2020 mennessä

Rakennusvalvontarekisterin mukaan aloituskokous on pidetty
27.6.2008 ja työt on todettu aloitetuksi pohjakatselmuksella samana päivänä. Ensimmäinen rakennekatselmus on pidetty 16.11.2009 ja osittainen sijaintikatselmus 9.9.2014. Muita varsinaisia katselmuksia ei ole kirjattu rakennusvalvonnan rekisteriin, eikä kohteessa ole pidetty rakennusvalvonnan suorittamaa loppukatselmusta. Hakijalla on ollut riittävästi aikaa rakennustöiden loppuunsaattamiseen.

Tarkastusinsinöörin paikallakäynti 13.9.2019: Paikallakäynnin yhteydessä todettiin, että rakennuksesta oli valmiina ainoastaan kellarin betonivalut. Rakenteiden päällä oli sääsuoja.

Tarkastusinsinöörin paikallakäynti 16.09.2020: Käynnin syy naapurin toimenpidepyyntö. Naapurin mukaan havaittu maan painumista heidän tontillaan. Alueen tarkastaja kävi katsastamassa tilannetta, mutta ei havainnut painumista. Sovittiin asianosaisten kanssa uudesta käynnistä 7.10.2020.

Tarkastusinsinöörin paikallakäynti 7.10.2020: Suoritettiin paikalla käynti ja todettiin, että ilmoitus maan painumisesta oli aiheeton. Paikalla oli rakennushankkeeseen ryhtyvä, naapuri ja alueen tarkastaja.

Tarkastusinsinöörin paikallakäynti 25.02.2021: Kellarissa oli jäätyneitä vesilammikoita ja maakellarin haju. I-krs, väliseinät olivat kesken. II-krs, ulkoseinät olivat kesken. Vesikatto oli tekemättä. Ikkunat ja ovet olivat asentamatta. Rakennus oli kylmillään. Rakenteiden päällä oli sääsuoja.

Rakennusvalvonnan rakenneyksikkö esittää, että kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto määräisi rakennushankkeeseen ryhtyneen ********** maankäyttö- ja rakennuslain 170 §:n mukaisesti saattamaan rakennus- ja pihatyöt päätökseen siten, että paikalla voidaan toimittaa loppukatselmus tai vaihtoehtoisesti purkamaan rakennetut rakenteet ja ennallistamaan tontti. Velvoitteelle asetettavasta määräajasta, uhkasakon asettamisesta ja sakon suuruudesta sekä rakennusvalvontataksan 12 § b:n mukaisen valvontamaksun määräämisestä päättää kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.

Vastine tarkastuslausuntoon 20.6.2021

********** on 20.6.2021 antanut vastineen tarkastuslausunnosta. Vastineessa todetaan seuraavaa:

Hain rakennusluvalle jatkoaikaa luvan ollessa voimassa joulukuussa 2020. Rakennusvalvonnan virkamies kuitenkin peruutti hakemukseni enkä löytänyt hakukoneesta enää mitään kohtaa missä olisin voinut estää peruutuksen.

Hallintoviranomainen on siis peruuttanut hallintoalamaisen hakemuksen ja näin saanut aikaan tilanteen, jossa voidaan soveltaa MRL:n 170 §. Mielestäni tämä ei ole oikein ja pyydän, että jatkoaikahakemukseni 9.12.2020 hyväksytään. Liitteenä jatkoaikahakemus 9.12.2020 ja kopio sähköpostista, josta selviää kuka peruutti hakemukseni.

Päätös jatkolupahakemukseen 26.8.2021

Rakennusvalvontapalvelujen rakenneyksikön päällikkö on 26.8.2021 tekemällään päätöksellä hylännyt ********** hakemuksen rakennusluvan voimassaoloajan pidentämiseksi päätöksestä ilmenevin perusteluin.

Ympäristö- ja lupajaoston päätös oikaisuvaatimukseen 14.10.2021

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti 14.10.2021 tekemällään päätöksellä hylätä ********** oikaisuvaatimuksen rakenneyksikön päällikön tekemästä päätöksestä jaoston päätöksestä ilmenevin perusteluin.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 170 § ja 182 §

Uhkasakkolaki 6 §, 7 §, 8 §, 9 §, 18 §, 19 § ja 20 §

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 02.11.2021

VALITUSOSOITUS

Pöytäkirjan 218 ja 222 (Velvoitteen osalta) §:t.

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite).

Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 222 (Velvoitteen osalta) ja 225 §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Pentti Ruuska

Lisätietojen antaja

Pentti Ruuska, yksikön päällikkö, puhelin: +358 9 310 26218

pentti.ruuska@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Sijaintikartta (1)
2. Valokuvia
3. Tarkastuslausunto 27.4.2021
4. Vastine tarkastuslausuntoon
5. jatkoaikahakemus
6. Elisa Webmail VS jatkoaikahakemus
7. Rakennuslupapäätös 31.10.2006
8. Ympäristö- ja lupajaoston päätös 14.10.2021

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.