Virkasuhteen täyttäminen, pelastuslaitos, riskienhallintapäällikkö, työavain PEL-01-12-21

HEL 2021-010055
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 53 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Riskienhallintapäällikön viran täyttäminen

Pelastuslautakunta

Päätös

Pelastuslautakunta päätti ottaa ********** Helsingin pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikön virkaan 6670,66 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Tällaisen virkaan otettavan henkilön on esitettävä hyväksyttävä arvio edellytyksistä hoitaa virkaan kuuluvia tehtäviä 30 päivän kuluessa virkaanottopäätöksen tiedoksisaannista.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Riskienhallintapäällikön virka

Pelastuslaitoksen toimintasäännön mukaan riskienhallintapäällikkö johtaa riskienhallinnan osastoa.

Hallintosäännön 16 luvun 11§:n 3 kohdan mukaan riskienhallintapäällikön virkaan ottamisesta päättää pelastuslautakunta.

Pelastuslautakunta on 22.9.2021§ 42 päättänyt, että riskienhallintapäällikön viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, kokemusta pelastustoimen riskienhallinnan ja onnettomuuksien ehkäisyn johtamistehtävistä, esihenkilö- ja johtamiskokemusta sekä suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito ja kehottanut pelastuslaitosta käynnistämään viran täyttöön liittyvän julkisen hakumenettelyn.

Virka oli julkisesti haettavana 27.9. - 18.10.2021. Hakuilmoitus julkaistiin kaupungin rekrytointisivuilla osoitteessa helsinkirekry.fi, TE-palveluissa, Duunitorilla, Pelastustieto-lehdessä, Facebookissa ja Instagramissa. Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa edellytettiin vahvaa näyttöä onnettomuuksien ehkäisyyn, varautumiseen ja väestönsuojeluun liittyvästä palvelutuotannon johtamisesta ja nykyaikaista näkemystä pelastustoimen kehittämisestä, näkemyksellisyyttä ja muutosjohtamiskyvykkyyttä sekä kyvykkyyttä toimia niin strategisella kuin käytännön tasoilla ja taitoa ihmisten valmentavaan johtamiseen.

Virkaa täytettäessä on varsinaisten kelpoisuusehtojen lisäksi huomioitava perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Määräajassa virkaan jätti hakemuksensa seitsemän henkilöä, jotka kaikki täyttivät viran kelpoisuusehdot, mutta joista kolmelta puuttui virkaan vaadittava kokemus pelastustoimen riskienhallinnan ja onnettomuuksien ehkäisyn johtamistehtävistä. Lisäksi yksi hakija perui hakemuksensa hakuajan päätyttyä. Hakijaluettelo ja yhteenveto on esityksen liitteenä. Yhteenveto sisältää olennaiset tutkinnot, työkokemuksen ja kurssit/opinnot. Hakijoiden esittämät ansiot, koulutus, kielitaito ja työkokemus ilmenevät hakemuksista. Todetaan, että hakemusten mukainen yhteenlaskettu työaika huomioi osin päällekkäin oman toimen ohella hoidettuja tehtäviä eikä yhteenvedon yhteenlaskettu työkokemus siten välttämättä anna oikeaa kuvaa työkokemusvuosien määrästä.

Ensimmäiseen haastatteluun valittiin neljä kelpoisuusehdot täyttävää ja pelastustoimen riskienhallinnan ja onnettomuuksien ehkäisyn johtamiskokemusta omaavaa hakijaa. Yksi hakija perui hakemuksensa ennen haastattelua, joten haastatteluihin kutsuttiin kolme hakijaa. Hakijoita haastattelivat ajalla 20.– 25.10.2021 pelastuskomentaja Jani Pitkänen, hallintopäällikkö Henri Nordenswan, pelastusjohtaja Vesa Halonen, HR partner Hanna Ropponen sekä pelastuslautakunnan puheenjohtaja Antti Hytti.

Hakemusten ja haastatteluiden perusteella todettiin, että kaksi hakijaa erottuvat selvästi joukosta. Nämä kaksi kärkihakijaa kutsuttiin Psycon Oy:n toteuttamaan henkilöarviointiin, jonka jälkeen pelastuskomentaja Jani Pitkänen, hallintopäällikkö Henri Nordenswan, pelastusjohtaja Vesa Halonen sekä pelastuslautakunnan varapuheenjohtaja Martina Houtsonen haastattelivat 8.-9.11.2021 **********

Molemmilla toisen haastattelukierroksen ehdokkailla on monipuolinen kokemus pelastustoimen riskienhallinnan ja onnettomuuksien ehkäisyn johtamisesta ja esihenkilötyöstä, hyvä ymmärrys pelastuslaitoksen ja pelastustoimen kehittämistarpeista sekä käytännössä osoitettu kyky ja taito johtaa pelastustoimen organisaatiota.

Kumpikin hakija on hyvin verkostoitunut pelastuslaitosten kansallisessa turvallisuuspalveluiden ja onnettomuuksien ehkäisyn toimijoiden verkostossa.

********** on suorittanut filosofian maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa 2012. Hakija opiskelee tällä hetkellä Aalto EE:ssä Helsingin kaupungin EMBA-johtamisohjelmassa (Executive Masters of Business Administration) ohjelmassa.

Hakija on vakinaisessa virassa Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen pelastuspäällikkönä 1.1.2019 alkaen ja sitä ennen toiminut pelastustoimen suunnittelupäällikkönä 17.1.2017 – 31.12.2018, tutkimuspäällikkönä 7.5.2015 - 16.1.2018 ja tutkijana ja apututkijana Suomen Ympäristökeskuksessa 1.10.2012 – 6.5.2015.

********** on suorittanut tradenomin YAMK-tutkinnon Laurean ammattikorkeakoulussa 2021 ja turvallisuusalan tradenomin tutkinnon Laurea ammattikorkeakoulussa 2005.

Hakija on vakinaisessa virassa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkönä 12.8.2013 alkaen ja sitä ennen toiminut Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella johtavana palotarkastajana 1.5.2011 – 11.8.2013, valmiuspäällikkönä 1.8.2008 – 30.4.2011 ja palotarkastajana 14.6.2004 – 31.7.2008.

Arviointi

Hakuasiakirjoihin, haastatteluihin ja henkilöarviointiin perustuen ********** on parhaat edellytykset riskienhallintapäällikön virkaan kuuluvien tehtävien hoitamiseen.

Arvioinneissa erityistä huomioita on kiinnitetty johtamistapaan ja kokemukseen pelastustoimen riskienhallinnan ja onnettomuuksien ehkäisyn johtamisesta ja tehtävistä, strategiseen ja käytännön näkemykseen kehittää pelastustoimen riskienhallinnan ja onnettomuuksien ehkäisemisen sekä väestönsuojelun palveluita, valmiuksiin toimeenpanna uuden riskienhallintaosaston palvelurakenne sekä kykyyn tukea pelastuslaitoksen toimintakulttuurin kehittämiseen liittyviä johtamisen, esihenkilötyön, viestinnän ja henkilöstöhallinnon uusia toimintatapoja. Lisäksi arvioitiin hakijoiden näkemyksiä kehittää onnettomuuksien ehkäisyn toimintaa erityisesti ikääntyvän väestön sekä monikielellisyyden ja –kulttuurillisuuden näkökulmista sekä punnittiin hakijoiden yhteistyö- ja kehittämiskyvykkyyttä sekä näkemystä kansallisen pelastustoimen kehityssuunnista.

********** valintaa puoltavat hänen nykyisestä tehtävästä hankkimansa kokemuksen lisäksi hänen suunnitelmallinen, harkintakykyinen, pitkäjänteinen ja järjestelmällinen tapansa työskennellä ja käsitellä ratkaistavia kysymyksiä. Hakijalla on hyvä omaksumiskyky ja analyyttis-looginen ajattelutapa sekä ongelmanratkaisutaidot, lisäksi hakija omaa vahvat edellytykset tietojohtamisen edistämiseen omalla esimerkillään. Hänellä on kyky ja halu luoda uudenlaista johtamista ja toimintakulttuuria pelastuslaitokselle. Tavoitteellisuus, laatu ja tarkkuus ovat hänen vahvuuksiaan. Johtamistavaltaan valittavaksi esitetty on osallistava ja vuorovaikutteinen, ja hän pitää kuuntelua tärkeänä johtamisensa onnistumisen edellytyksenä. Hänellä on nykyaikaisia näkemyksiä uudenlaisten johtamisen ja esihenkilötyön käyttöönottamiseksi sekä kyvykkyys linjakkuuteen, innostukseen ja toimeenpanokykyyn. Muutoksen johtamisessa hakijalla on tuoreita ajatuksia, selviä suunnitelmia ja etenemispolkuja.

********** on kyky ottaa kokonaisvaltaista vastuuta itselleen ja suoriutumishaluisen työelämäasenteen myötä saavuttaa asetetut tavoitteet. Hänellä on kyky hahmottaa kokonaisuuksia ja jäsentää asioiden välisiä syy-seuraussuhteita. Hakija tuntee hyvin pelastustoimen kansalliseen kehittämiseen kohdistuvat odotukset ja haasteet. Hänen näkemyksensä pelastustoimen johtamisesta ja henkilöstön johtamisesta ovat moderneja, yhteistyötä ja osallistamista korostavia. Hänellä on syvällinen käsitys toimintaympäristöstä sekä muutoshalukkuutta ja kyvykkyyttä muutoksen johtamiseen. Hänen lähestymistapansa on tietopohjainen ja hän kykenee erottamaan organisaation strategisen tason ja operatiivisen tason kehittämistarpeet toisistaan. Hänellä on sekä koulutuksen että työkokemuksen kautta hankittua vahvaa osaamista henkilöstöjohtamisen hyvistä käytänteistä.

Valittavaksi esitetyn erityisenä vahvuutena voidaan pitää hänen tiedonkäsittelyvalmiuksiaan ja kykyä omaksua, oivaltaa, käsitteellistää ja hahmottaa teoreettisia asiakokonaisuuksia. Hänen organisointikyvystään ja asioiden priorisointikyvystä on hyötyä organisaation johtamisessa. Hän on tavoitteisiin sitoutuva sekä suunnitelmallisesti ja sinnikkäästi tavoitteisiin pyrkivä. Hakijan persoona, faktapohjainen, teoreettistaustainen ja eteenpäin suuntautunut ajattelutapa sekä johtamisvahvuudet täydentävät pelastuslaitoksen johtoryhmän dynamiikkaa ja edistävät siten päätöksentekoa.

Hänen taustansa pelastustoimen tutkimus- ja kehittämistehtävistä, pelastustoimen riskianalyysistä, palvelutason määrittelystä, pelastustoimen suunnittelutehtävistä sekä koulutuksen ja työelämän kautta kerätty kokemus antavat hänelle hyvät valmiudet tukea Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen toimintakulttuurin kehittämisessä ja hyvien henkilöstöjohtamisen käytänteiden toimeenpanossa. Hakijalla kesken oleva Helsingin kaupungin EMBA-ohjelma antaa hänelle erinomaiset valmiudet Helsingin kaupungin strategian toimeenpanoon pelastustoimen toimialalla.

********** on pitkä kokemus pelastustoimen onnettomuuksien ehkäisyn ja valvonnan eri tasojen tehtävistä. Hakijan vahvuutena voidaan pelastustoimen onnettomuuksien ehkäisyn ja valvonnan syvän kokemuksen lisäksi pitää ratkaisuhakuisuutta ja ongelmanratkaisutaitoja sekä kehittämishalukkuutta ja vuorovaikutustaitoja. Hän on helposti lähestyttävä, avoin, ohjaava ja kommunikointiin panostava.

Hakijalla on vahva ja pitkä kokemus onnettomuuksien ehkäisyn toiminnasta suorittavalta tasolta johtamiseen saakka. Hakijan urakehitys osoittaa kyvykkyyttä johtajuuteen ja näyttöjä johtoryhmätason työskentelystä. Hänen kokemuksensa palotarkastuksista ja valvontatehtävistä asiakasrajapinnassa antavat hänelle hyvät edellytykset ymmärtää onnettomuuksien ehkäisyn toiminnan koko prosessia.

Hakija toimii spontaanilla, innostuvalla ja aloitteellisella tavalla ja reagoi joustavasti muuttuviin tilanteisiin. Henkilöjohtamisessaan hän välttää liiallista jäykkyyttä, tarkkaa ohjeistusta tai prosessikuvausten mukaista toimintaa. Hallintoon liittyvä dokumentointi ja raportointi eivät ole hänen ominta aluettaan.

Hakija on helposti lähestyttävä ja työntekijöiden kuunteleminen on hänen keskeisiä johtamisteesejään. Hän painottaa omalla esimerkillä johtamista. Lisäksi hänestä löytyy empatiaa ja kyvykkyyttä asettua toisten asemaan samoin kuin diplomaattisia taitoja toimia rauhallisella tavalla ristipaineisissa tilanteissa.

Pelastuslaitoksen johtoryhmään hakija toisi työuralla hankittua vahvaa asiakokemusta sekä innovatiivista ajattelua. Hakijan strategiatason näkemys, syvyys ja innovatiivisuus sekä toimintatavan järjestelmällisyys ja asioiden priorisointikyvykkyys eivät kuitenkaan yllä valittavaksi esitetyn hakijan tasolle.

Muuta

Pelastuslautakunnan jäsenillä on mahdollisuus tutustua esitykseen liittyviin hakemuksiin ja niistä laadittuun yhteenvetoon sekä henkilöarviointiraportteihin kokouksen aikana.

Virkaan otettavan henkilön kanssa sovitaan erikseen ajankohdasta, jolloin hän ottaa viran vastaan. Päätösote liitteineen ja muutoksenhakuohjeineen lähetetään kaikille hakijoille HelsinkiRekryn kautta.

Sulje

Pelastuslautakunta 22.09.2021 § 42

Päätös

Pelastuslautakunta päätti, että riskienhallintapäällikön viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, kokemusta pelastustoimen riskienhallinnan ja onnettomuuksien ehkäisyn johtamistehtävistä, esihenkilö- ja johtamiskokemusta, sekä suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Pelastuslautakunta päätti kehottaa pelastuslaitosta viipymättä julistamaan riskienhallintapäällikön viran haettavaksi edellä mainituin kelpoisuusvaatimuksin ja kaupunginhallituksen päättämin palkkaeduin.

Esittelijä
pelastuskomentaja
Jani Pitkänen
Lisätiedot

Jani Pitkänen, pelastuskomentaja, puhelin: 310 30000

jani.pitkanen@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 29.11.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

pelastuskomentaja
Jani Pitkänen

Lisätietojen antaja

Jani Pitkänen, pelastuskomentaja, puhelin: 09 310 30000

jani.pitkanen@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Hakijayhteenveto

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.