Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelma vuodelle 2022, Kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2021-012013
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 4 §

Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelma vuodelle 2022

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hyväksyä liitteenä esitetyn Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen valvontaohjelman vuodelle 2022.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Ympäristönsuojelulain (527/2014, YSL) 167 §:n mukaan valvontaviranomaisen on järjestettävä YSL:n ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten valvonta niin, että se on laadukasta, säännöllistä ja tehokasta ja perustuu ympäristöriskien arviointiin. Säännös mahdollistaa myös tehtävien asettamisen tärkeysjärjestykseen, jos se on välttämätöntä tehtävien asianmukaiseksi hoitamiseksi.

Ympäristönsuojelulain 168 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on laadittava luvanvaraisten ja rekisteröitävien toimintojen määräaikaistarkistuksista ja niiden muusta säännöllisestä valvonnasta ohjelma (valvontaohjelma). Valvontaohjelmassa on oltava tiedot valvottavista kohteista ja niihin kohdistettavista säännöllisistä valvontatoimista. Valvontaohjelma on pidettävä ajan tasalla.

Ympäristönsuojeluasetuksen (YSA, 713/2014) 30 §:ssä on säädetty tarkemmin valvontasuunnitelman sisällöstä. Sen mukaan valvontaohjelmassa on oltava suunnitelma ohjelmakaudella toteutettavista erityyppisten luvanvaraisten ja rekisteröitävien toimintojen määräaikaistarkastuksista sekä tiedot muista säännöllisen valvonnan toimenpiteistä. Valvontaohjelmassa on myös esitettävä kuvaus edellisen kauden valvontaohjelman tavoitteiden toteutumisesta.

Valvontaohjelma on laadittu kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston tässä samassa kokouksessa 20.1.2022 vahvistettavassa valvontasuunnitelmassa esitetyllä tavalla. Seuraavaa vuotta koskeva valvontaohjelma hyväksytään yleensä loppuvuodesta. Valvontasuunnitelman ja valvontaohjelman uudistuksen vuoksi valvontasuunnitelman ja valvontaohjelman laatiminen kuitenkin viivästyivät tänä vuonna.

Valvontaohjelma sisältää toiminnanharjoittajakohtaiset tiedot riskinarvioista ja vuosittaisesta säännöllisestä valvonnasta. Jaostolle esitettävä kooste sisältää kuitenkin vain yhteenvedon tästä laajemmasta kokonaisuudesta ja lyhyen arvion vuoden 2021 valvontaohjelman toteutumisesta. Valvontaohjelma sisältää myös jätelain säännöllistä valvontaa koskevan ohjelman vuodelle 2022.

Vuoden 2021 aikana useat henkilövaihdokset ja epidemiatilanne ovat vaikuttaneet ympäristövalvonnan toimintaan, mikä on näkynyt mm. tarkastusten määrien vähenemisenä. Käynnissä oleva ympäristönsuojelun tietojärjestelmän uudistaminen on osaltaan vaatinut resursseja. Uusi järjestelmä on tarkoitus käyttöönottaa vuonna 2022, joten se tulee vaatimaan tänä vuonna merkittävää työpanosta. Työtilanteen takia työtehtäviä joudutaan priorisoimaan ympäristöriskiperusteisesti, ja osa valvontatehtävistä joudutaan vuonna 2022 jättämään kokonaan tekemättä tai siirtämään ne osin tehtäväksi myöhemmin.

Ympäristövalvonnan suunnitelmallinen toiminta tulee jatkossa painottumaan ympäristöriskiperusteisesti säännöllisiin määräaikaistarkastuksiin sekä korkean riskin ympäristöhaittojen ja –onnettomuustilanteiden valvontaan. Esimerkiksi aiempina vuosina tehty vaarallista jätettä tuottavien toimintojen tarkastaminen jää mahdollisesti kokonaan tekemättä ja uusista lakisääteisistä tehtävistä jätelain mukaiseen kirjanpitovelvollisten toimintojen valvontaan ei pystytä vuonna 2022 panostamaan. Resurssivajaus tulee olennaisesti vaikuttamaan myös asukasyhteydenottojen käsittelyyn erityisesti niissä tapauksissa, joissa ympäristön pilaantumisen riski arvioidaan vähäiseksi. Jatkossa valvontaan käytettävää resurssia tulee lisätä, jotta lakisääteiset tehtävät pystytään hoitamaan asianmukaisesti.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 25.01.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Katariina Serenius

Lisätietojen antaja

Kirsi Järvisalo, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32020

kirsi.jarvisalo@hel.fi

Elina Salo-Miilumäki, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 26860

elina.salo-miilumaki@hel.fi