Virkasuhteen täyttäminen, pelastuslaitos, tekninen päälikkö, työavain PEL-03-9-22

HEL 2022-013564
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 62 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Teknisen päällikön viran täyttäminen

Pelastuslautakunta

Päätös

Pelastuslautakunta päätti ottaa tradenomi ja insinööri YAMK ********** Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen teknisen päällikön virkaan 6433,57 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, päätös on ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Tällaisen virkaan otettavan henkilön on esitettävä hyväksyttävä arvio edellytyksistä hoitaa virkaan kuuluvia tehtäviä 30 päivän kuluessa virkaanottopäätöksen tiedoksisaannista.

Päätösote liitteineen ja muutoksenhakuohjeineen lähetetään kaikille hakijoille HelsinkiRekryn kautta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Teknisen päällikön virka

Pelastuslaitoksen toimintasäännön mukaan tekninen päällikkö johtaa teknisten palveluiden osasto osastoa.

Hallintosäännön 16 luvun 11§:n 3 kohdan mukaan teknisen päällikön virkaan ottamisesta päättää pelastuslautakunta.

Pelastuslautakunta on 14.6.2022 39 päättänyt, että teknisen päällikön viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, kokemusta johtamistehtävistä sekä suomen kielen erinomainen suullinen ja kirjallinen taito sekä ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito, ja kehottanut pelastuslaitosta käynnistämään viran täyttöön liittyvän julkisen hakumenettelyn.

Virka oli julkisesti haettavana 29.8. – 23.9.2022. Hakuilmoitus julkaistiin kaupungin rekrytointisivuilla osoitteessa helsinkirekry.fi, TE-palveluissa, Duunitorilla, Monsterissa, Helsingin Sanomissa, Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa edellytettiin vahvoja näyttöjä teknisten toimintojen johtamisesta ja kehittämisestä, kokemusta huoltovarmuuden, jatkuvuudenhallinnan, kalusto-, materiaali-, kiinteistö- ja ICT-toimintojen johtamisesta, muutosjohtamiskyvykkyyttä, vuorovaikutustaitoja, asiakaslähtöisyyden ymmärrystä sekä kyvykkyyttä toimia niin strategisella kuin käytännön tasolla. Eduksi katsottiin kokemus pelastustoimesta ja erityisesti sen teknisten toimintojen johtamisesta.

Virkaa täytettäessä on varsinaisten kelpoisuusehtojen lisäksi huomioitava perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Määräajassa virkaan jätti hakemuksensa 13 henkilöä, joista 10 täytti viran kelpoisuusehdot. Kolmelta puuttui virkaan vaadittava ylempi korkeakoulututkinto. Hakijaluettelo ja yhteenveto hakijoista ovat esityksen liitteenä. Yhteenveto sisältää olennaiset tutkinnot, työkokemuksen ja kurssit/opinnot. Hakijoiden esittämät ansiot, koulutus, kielitaito ja työkokemus ilmenevät hakemuksista. Todetaan, että hakemusten mukainen yhteenlaskettu työaika huomioi osin päällekkäin oman toimen ohella hoidettuja tehtäviä eikä yhteenvedon yhteenlaskettu työkokemus siten välttämättä anna oikeaa kuvaa työkokemusvuosien määrästä.

Ensimmäiseen haastatteluun valittiin viisi kelpoisuusehdot täyttävää ja teknisten toimintojen sekä huoltovarmuuden, jatkuvuudenhallinnan, kalusto-, materiaali-, kiinteistö- ja ICT-toimintojen johtamisesta kokemusta omaavaa hakijaa. Haastatteluun kutsutuilla hakijoilla arvioitiin edellä mainittujen kriteereiden ja hakemusten perusteella olevan edellytyksiä linjakkaaseen johtamistyöhön ja käytännön esimerkkien kautta esiin tuotua näyttöä onnistuneesta johtamisesta. Kaikki viisi kutsuttua hakijaa osallistuivat haastatteluihin. Hakijoita haastattelivat ajalla 3.- 5.10.2022 **********

Haastatteluiden perusteella todettiin, että kolme hakijaa erottuu selvästi joukosta. Kolmen kärkihakijan haastatteluissa esille nostamat uudenaikaiset näkemykset pelastustoimen teknisten palveluiden strategisen tason kehittämisestä ja johtamisesta, esihenkilötyöstä, palveluiden asiakaslähtöisyyden kehittämisestä ja asiakastarpeiden ennakoinnista sekä muutosten johtamisesta puolsivat henkilöarvioon kutsumista. Valinnassa arvioitiin lisäksi hakijoiden valmiuksia muutosjohtamiseen ja muutosten toimeenpanoon sekä näkemyksiä sisäisten ja ulkoisten palveluiden tuottavuuden parantamisessa.

Psycon Oy:n toteuttaman henkilöarvion jälkeen ********** haastattelivat 31.10.2022 **********

********** on suorittanut tradenomi YAMK tutkinnon Metropolia AMK:ssa 2020 sekä insinööri YAMK tutkinnon Hämeen Ammattikorkeakoulussa 2011. Hakija on toiminut 1.3.2022 alkaen materiaalipäällikkönä Helsingin kaupungin Pelastuslaitoksella ja sitä ennen logistiikkapäällikkönä 1.7.2015 – 28.2.2022 Helen Oy:llä ja ryhmäpäällikkönä 12.12.2011 – 30.6.2015 Helsingin Energia / Helen Oy:llä.

********** on suorittanut insinööri YAMK tutkinnon Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa 2018. Hakija on toiminut 1.9.2021 alkaen vs. tukipalvelupäällikkönä Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitoksella ja on sitä ennen toiminut teknisenä päällikkönä 2.5.2012 – 31.8.2021 Länsi-uudenmaan Pelastuslaitoksella ja huoltoinsinöörinä 15.3.2011 – 20.4.2012 Oy Veljekset Kulmala Ab:ssä.

********** on suorittanut diplomi-insinöörin tutkinnon Lappeenrannan yliopistossa 2021. Hakija on toiminut 1.7.2021 alkaen kunnossapitopäällikkönä Helen Oy:llä ja sitä ennen toiminut kehityspäällikkönä 6.7.2015 – 2.7.2018 Helen Oy:llä ja kunnossapitopäällikkönä 1.2.2006 – 1.7.2015 Helen Oy:llä sekä projektipäällikkönä 1.3.2000 – 6.2.2006 Helen Oy:llä.

Arviointi

Hakuasiakirjoihin, haastatteluihin ja henkilöarviointiin perustuen ********** on parhaat edellytykset teknisen päällikön virkaan kuuluvien tehtävien hoitamiseen.

Arvioinneissa erityistä huomiota on kiinnitetty hakijan ajatuksiin teknisten toimintojen johtamisessa sekä näkemyksiin pelastuslaitoksen teknisen huoltovarmuuden, jatkuvuudenhallinnan ja kalusto-, materiaali-, kiinteistö- ja ICT-toimintojen kehittämisestä niin strategisella tasolla kuin toimeenpanossa tuottavuusnäkökulmaa painottaen.

Hakijan valintaa puoltavat hänen nykyisestä tehtävästä hankkimansa kokemuksen lisäksi monipuolinen kokemus erilaisten teknisten palveluiden johtamisesta ja kehittämisestä. Hakijan näkemykset teknisten palveluiden strategisen tason tavoitteista sekä niiden aidosta toimeenpanosta tukevat hänen valintaansa. Hänellä on suunnitelmallinen, järjestelmällinen ja ratkaisuhakuinen työskentelyote ja sinnikkyys sekä pitkäjänteisyys viedä sovitut asiat päätökseen. Vahva suoritusmotivaatio, halua menestyä ja saavuttaa tuloksia sekä kunnianhimoinen asenne työelämää kohtaa ovat hakijan vahvuuksia. Hänellä on kykyä kerätä tietoa, analysoida saamaansa informaatiota monipuolisesti, tarkentamiskykyisesti ja johdonmukaisesti sekä ratkaista ongelmia. Hakijalla on selkeä, varmaotteinen ja vakuuttava tapa esiintyä ja vaikuttaa.

Hakijalla on kyky ottaa kokonaisvaltaista vastuuta ja suoriutumishaluisen työelämäasenteen myötä saavuttaa asetetut tavoitteet. Hakijan ajatukset ja näkemykset pelastuslaitoksen teknisten toimintojen tulevaisuudesta ovat monipuolisia, innovatiivisia ja mielenkiintoisia, mutta realistisia. Hakijan vahvuutena on monipuolinen kokemus logistiikan kehittämisestä sekä erilaisten kehitysprojektien johtamisesta kuten myös projektihallinnasta ja laatujärjestelmistä. Lisäksi hän omaa kokemusta kuljetus- ja käyttökaluston hallinnoinnista sekä investointiprojektien johtamisesta.

Hänen tapansa kommunikoida on rauhallinen, asiallinen ja miellyttävä. Hyvien sosiaalisten taitojen myötä osallistaminen, rohkaisu ja kuunteleminen ovat osa hänen johtamistapaansa. Yhteistyökyvykkyys, halu olla avuksi ja tiedon jakaminen muille sekä toimiminen ohjaavassa, valmentavassa roolissa ovat hakijan vahvuuksia. Hakijan halu ja kyky reflektoida omaa tekemistään tukee jatkuvaa kehittymistä johtamistehtävässä sekä esihenkilöroolissa, jossa hänellä on uskallusta puuttua mahdollisiin epäkohtiin, kyeten myös ohjaamaan johdettaviaan tavoitteiden asettelussa ja niihin pääsemisessä.

Valittavaksi esitetyn erityisenä vahvuutena voidaan pitää hänen organisointikykyänsä, suorituksen ohjausta ja tavoitteisiin sitoutumista ja sinnikkyyttä. Hänen organisointikyvystään ja asioiden priorisointikyvystä on hyötyä organisaation johtamisessa. Hakijan persoona, faktapohjainen, teoreettistaustainen ja eteenpäin suuntautunut ajattelutapa sekä johtamisvahvuudet täydentävät pelastuslaitoksen johtoryhmän dynamiikkaa ja edistävät siten päätöksentekoa.

Hakijan työkokemus pelastustoimesta, sen teknisistä palveluista ja materiaalihallinnasta yhdistettynä hänen kehitysnäkemyksiinsä teknisten palveluiden suunnasta ja asiakaslähtöisyydestä vahvistavat pelastuslaitoksen strategisten tavoitteiden täyttymistä.

********** on laaja työkokemus pelastustoimen eri tehtävistä sekä pelastustoimen teknisten tukipalveluiden että pelastustoiminnan kaluston korjaus-, huolto- ja kunnossapitotehtävistä ja niiden johtamisesta. Hakijalla on käytännönläheisiä näkemyksiä teknisten palveluiden suunnittelusta, kehittämisestä ja tuottamisesta sekä niiden toimeenpanosta. Henkilöstön johtamisessa hän pyrkii valmentavaan, osallistavaan ja sitouttavaan johtamisotteeseen. Hän on johdonmukainen, selkeä ja operoi strukturoidulla toimintatyylillä, jolla on valmiudet organisoida koordinoida toimintaa sekä ottaa kokonaisvaltaista vastuuta ja huolehtia tavoitteiden toteutumisesta.

Hakijalla on kokemusta pelastuslaitoksen materiaalitoimintojen hoitamisesta, kehittämisestä ja johtamisesta sekä kaluston kunnossapidosta. Lisäksi häne on ohjannut ja kehittänyt pelastuslaitoksen tukitoimintoja organisaatiotasolla ja vastannut tukipalvelujen toiminnasta, taloudesta, henkilöstöstä ja asiakkuuksien ja kumppanuuksien hallinnasta. Hakijalla on valmius toimia tarpeen mukaan nopealla ja ratkaisuhakuisella tavalla tehostaen ja järkevöittäen toimintatapoja ja prosesseja. Hänen vuorovaikutus- ja yhteistyötyylinsä on asiallinen, miellyttävä ja hillityn kohtelias. Hakijalla on kyvykkyyttä motivoida, kannustaa ja lisätä yhteenkuuluvuutta työyhteisössä sekä kehittää toimintaa asiakaslähtöisesti ja osallistaen.

Pelastuslaitoksen johtoryhmään hakija toisi työuralla hankittua teknistä osaamista, persoonallisuutta ja käytännöllisyyttä. Strategiatason näkemykset pelastuslaitoksen teknisten palveluiden kehittämisestä, suunnittelusta ja tuottamisesta olivat käytännönläheisiä. Pelastustoimen huoltovarmuuden tulevaisuuden kehitystarpeista ja palveluista esitetyt näkemykset olivat realistisen maltillisia. Hakijan kokemukset edellä kuvatuista asiakokonaisuuksista, muutos- ja kehittämishakuisuus sekä näkemykset pelastuslaitoksen teknisten palveluiden henkilöstö- ja muutosjohtamisesta eivät kuitenkaan yllä valittavaksi esitetyn hakijan tasolle.

********** on pitkä ja monipuolinen työkokemus erilaisista teknisistä palveluista käyttö- ja kunnossapidon tehtävistä, toiminnoista ja johtamisesta. Hakijalla on strategisen tason monimuotoisia näkemyksiä teknisten palveluiden suunnittelusta, kehittämisestä ja tuottamisesta sekä niiden toimeenpanosta. Nykyaikaisen johtamisen periaatteet ovat tiivis osa hänen arjen johtamistyötään. Asiakaslähtöisyys, palvelujen laatu ja henkilöstön osallistaminen ovat myös tiivis osa hakijan johtamisideologiaa. Asiakaslähtöisyyden kehittämisestä hän esittää osallistavia, käytännönläheisiä ja toimeenpantavia näkemyksiä. Hakija on työskentelytavoiltaan määrätietoinen ja nopeatoiminen, ja hän pyrkii ratkomaan ja päättelemään asiat viivytyksettä. Hänellä on valmiudet hahmottaa kokonaisuuksia ja jäsentää asioiden välisiä syy-seuraussuhteita ja lisäksi organisoida ja koordinoida toimintaa tavoitteellisesti eteenpäin. Ulospäinsuuntautunut, avoin ja mutkaton kommunikointi- ja yhteistyötyyli ovat hänen vahvuuksiaan.

Hakijalla on kokemusta organisaation ja järjestelmien kehittämishankkeista sekä erilaisista kehitysprojekteista ja verkostoista. Hän painottaa toiminnassaan selkeyttä ja tasapuolisuutta, hän kykenee vastaanottamaan palautetta ja myös antaa sitä rakentavalla tavalla, ja omaa hyvät taidot vuorovaikutteisesta henkilöstöjohtamisesta. Hän omaa aidon halun kehittää asioita ja kehittyä omassa toiminnassaan ja johtamisessa. Muutosten johtamisesta hakijalla on työkokemuksensa puolesta kokemusta ja näkemyksellisyyttä sekä aitoa kyvykkyyttä muutosten toimeenpanoon.

Pelastuslaitoksen johtoryhmään hakija toisi työuralla hankittua vahvaa teknistä osaamista, persoonallisuutta ja näkemyksellisyyttä. Strategiatason näkemykset pelastuslaitoksen teknisten palveluiden kehittämisestä, suunnittelusta ja tuottamisesta, pelastustoimen huoltovarmuuden tulevaisuuden kehitystarpeista ja palveluista sekä kyvykkyys ja näkemykset pelastuslaitoksen teknisten palveluiden henkilöstö- ja muutosjohtamisesta eivät kuitenkaan yllä valittavaksi esitetyn hakijan tasolle.

Muuta

Pelastuslautakunnan jäsenillä on mahdollisuus tutustua esitykseen liittyviin hakemuksiin ja niistä laadittuun yhteenvetoon sekä henkilöarviointiraportteihin kokouksen aikana.

Virkaan otettavan henkilön kanssa sovitaan erikseen ajankohdasta, jolloin hän ottaa viran vastaan.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 25.11.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

pelastuskomentaja
Jani Pitkänen

Lisätietojen antaja

Henri Nordenswan, hallintopäällikkö, puhelin: 09 310 30010

henri.nordenswan@hel.fi