Talousarvioaloite, kesäterassin toteuttaminen Senaatintorille 2024

HEL 2023-007047
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 442 §

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Jenni Pajusen ym. talousarvioaloitteesta koskien kesäterassin toteuttamista Senaatintorille 2024

Kaupunkiympäristölautakunta

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Talousarvioaloitteessa esitettiin, että Senaatintorille toteutettaisiin kesästä 2024 eteenpäin vuoden 2020 kaltainen laaja kesäterassi. Aloitteessa esitettiin, että kaupunki tukisi toteutusta 300 000 eurolla vuodessa. Helsingin keskustan elävöittäminen ja elinvoiman vahvistaminen ovat Kaupunkiympäristötoimialalle tärkeitä toimintaa ohjaavia tavoitteita, jonka vuoksi erilaisten tapahtumien mahdollistamiseen ja myös terassitoiminnan lisäämiseen suhtaudutaan lähtökohtaisesti positiivisesti.

Senaatintori on Helsingin pääaukio, jolla on vakiintunut kansallinen symboliasema. Senaatintori on kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ja toimii kulttuuriaukiona, jota ympäröivät merkittävät historialliset rakennukset. Senaatintorilla on huomattavaa arvoa niin kaupunkikuvalliselta, toiminnalliselta kuin yritystoiminnan kannalta.

Senaatintorin käyttöä ohjaa olemassa oleva kaava, joka määrittelee, että aukion käyttötarkoitukseen kohdistuvista muutoksista tulee pyytää lausunto Helsingin kaupunginmuseolta. Terassitoiminta vaatisi myös rakennusvalvonnan luvan, mikäli terassitoiminta kestäisi yli kaksi kuukautta. Senaatintori toimii vuosittain mm. Sambakarnevaalin ja Pride-kulkueen lähtöpaikkana ja torilla järjestetään myös Vartioparaatin kuviomarsseja. Lisäksi aluetta on varattu muille satunnaisille tapahtumille.

Vuoden 2023 kesällä Senaatintorille on toteutunut kesäterassi, joka sijoittuu torin ja Aleksanterinkadun väliin jäävälle katuosuudelle. Terassin toteutuksesta vastaa Helsingin kaupunkitilat Oy yhteistyössä Torikortteleiden yrittäjien kanssa. Toteutus hyödyntää Torikortteleiden ja Senaatintorin valmista teknistä infrastruktuuria, kuten vesi- ja viemäritekniikkaa, ja mahdollistaa näin ollen terassin toteutuksen Senaatintorin historiallista ja arvokasta miljöötä kunnioittaen. Kesän 2023 terassin toteutustapa mahdollistaa yhtäaikaisesti myös muut Senaatintorilla perinteisesti toteutuneet tapahtumat, kuten kulkueet ja paraatit.

Kesän 2023 terassiratkaisu noudattaa nykyistä kaupunkiympäristölautakunnan (28.02.2023) päivitettyä terassiohjetta, jossa yleisille alueille, kuten aukioille tai puistoihin tulevissa terasseissa, huomioidaan ensisijaisesti lähimpänä olevien ravintoloiden hakemukset. Nykyisten ohjeiden mukaan tällaiset alueet on myös syytä kilpailuttaa silloin, kun alueelle on useita hakemuksia lähiravintoloilta, mutta tilaa ei ole kaikille.

Kesän 2023 Senaatintorin terassista on päätetty 29.5.2023 ja vuokraus koskee ajanjaksoa 1.7.– 31.8.2023. On kaupunkia elävöittävää, että keskusta-alueella on tarjolla terasseja ja viihtyisiä ajanviettopaikkoja. Terassien mahdollistaminen on tärkeä osa ravintola-alan yritysten liiketoiminnan tukemista. Senaatintorin laidalla olevan kesäterassien jatko on riippuvaista Helsingin kaupunkitilat Oy:n ja mukana olevien yrittäjien päätöksistä. Toteutusta arvioidaan vuokrakauden päätyttyä syksyllä 2023.

Mikäli Helsingin kaupunkitilat Oy:lle myönnettäisiin tukea tai avustusta, tuki voitaisiin nähdä suorana yritystoiminnan tukemisena, jolloin yritysten tasapuolisen kohtelun toteutuminen tulisi arvioida. Lisäksi tällöin tulisi tehdä EU-säädösten mukainen valtiontukiarviointi. Vallitsevin tiedoin on mahdollista, että hanke tulisi arvioitavaksi EU-säädösten mukaisena valtiontukena huomioiden muun muassa tuen kohdentaminen yksityiselle toimijalle, tuen määrä ja terassin sijainti yleisesti elinkeinonharjoittajien kannalta kilpailullisesti arvioituna erityisen merkittävällä paikalla.

Vuoden 2020 kesäterassien jälkeen saatiin myös palautetta lähialueiden ravintolayrittäjiltä, jotka olivat kokeneet suurterassin vähentäneen heidän asiakasmääriään. Samantyylisestä terassitoteutuksesta olisi siis todennäköisesti syytä tehdä yritysvaikutustenarviointi. Vuoden 2023 Senaatintorin laidalla oleva kesäterassi on toteutunut ilman kaupungin tukea.

Rautatientori, Kansalaistori ja Narinkkatori ovat aktiivisessa tapahtumakäytössä kesäisin, eivätkä sen vuoksi sovellu vuokrattavaksi yritystoimintaa varten. Muilla torialueille, kuten Kasarmintorilla ja Hietalahden torilla on muita toreja vähemmän tapahtumia ja hyvin mahdollisuuksia kesäterasseille. Haasteena vuoden 2020 ja 2021 terassien kaltaisille toteutuksille on kuitenkin paikasta riippumatta toteutuksen hinta. Siksi ratkaisu, jossa terassitoiminta tukeutuu lähistöllä olevien liiketilojen infraan, on huomattavasti liiketoiminnallisesti kannattavampaa. Toreilla oleva infra ei tällä hetkellä vastaa kaikkiin niihin tarpeisiin, jota terassitoiminta edellyttää. Tapahtumainfraa pyritään kuitenkin jatkuvasti parantamaan tapahtumille soveltuvilla toreilla ja aukioilla.

Helsingin torialueita hallinnoi pääosin Helsingin kaupunkitilat Oy ja osin kaupunkiympäristön toimiala. Toreja ja aukioita vuokrataan terassikäyttöön aktiivisesti voimassa olevien päätösten, linjausten ja strategian mukaisesti. Kaupunkiympäristön toimiala ei ole katsonut tarkoituksenmukaiseksi varata vuoden 2024 talousarvioon määrärahaa terassitoiminnan tukemiseen. Kesän 2023 mukaisella, Senaatintorin edustalla olevalle katualueella sijaitsevalle terassille, on hyvät edellytykset myös tulevina vuosina.

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Talousarvioaloite

Valtuutettu Jenni Pajunen ja 1 muu valtuutettu ovat tehneet 24.5.2023 seuraavan talousarvioaloitteen:

"Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Senaatintorille toteutetaan jälleen kesäterassi kesästä 2024 eteenpäin. Helsingissä toteutettiin onnistuneesti kesäterassi Senaatintorilla 2020 ja Kasarmintorilla 2021. Vuosina 2022 ja 2023 suurterassi ei toteutunut, koska sille ei löydetty toteuttajaa. Helsinki kaupunkitilat oy:n arvion mukaan kesäterassin toteuttaminen vaatisi Helsingin kaupungilta 300 000 euron tuen vuodessa, jonka esitämme budjetoitavaksi vuodelle 2024, jos terassi ei muuten toteutuisi. Samalla jatketaan yrittäjävetoisen mallin kehittämistä ja terassin konseptointia asiakaspalautteen perusteella. Jos Senaatintori ei olisi käytettävissä, kesätorin sijainniksi voidaan harkita myös muuta ydinkeskustan toria. Kesäterassi lisää Helsingin keskustan elinvoimaa, elämyksellisyyttä ja tuo kaupunkilaisille ja matkailijoille syyn viihtyä Helsingin keskustassa. Se edistää helsinkiläistä ruokakulttuuria ja tarjoaa ravintolayrittäjille mahdollisuuden kasvattaa myyntiään ja tunnettuuttaan kesäkuukausina. Kesäterassin jatkaminen on linjassa Helsingin “Kasvun paikka” - kaupunkistrategian 2021-25 kanssa, jossa korostetaan Helsingin keskustan houkuttelevuutta."

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 13.9.2023 mennessä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 12.09.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Laura Yrjänä, vs. yksikön päällikkö: 09 310 36216

laura.yrjana@hel.fi