Osallisuussuunnitelma vuosille 2023-2025, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan osallisuussuunnitelma vuosille 2023–2025
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti hyväksyä liitteenä 1 olevan Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan osallisuussuunnitelman vuosille 2023–2025.
Käsittely
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta ei katsonut tarpeelliseksi kuulla asiassa kutsuttua asiantuntijaa, eikä tämä siitä syystä osallistunut kokoukseen.
Asiassa tehtiin seuraava palautusehdotus:
Palautusehdotus 1:
Jäsen Laura Korpinen: Esitän asian palautusta valmisteluun. Osallisuuden kokemuksen tulee olla ensisijaisesti yksilön omalla vastuulla, eikä osallisuuden edistäminen voi olla jokaisen sotepe-työntekijän työtehtäviin kuuluva keskeinen osa. Osallisuuden merkitys ihmisen hyvinvoinnille on hyvä tiedostaa, mutta osallisuustyö ei voi olla sotepe-toiminnan keskiössä siinä määrin osallisuussuunnitelmaluonnoksessa on kuvattu.
Kannattaja: jäsen Mikko Paunio
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätös syntyi seuraavan äänestyksen tuloksena:
1 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Palautusehdotus 1 (jäsen Laura Korpinen)
Jaa-äänet: 9
Pentti Arajärvi, Kati Juva, Matti Niiranen, Johanna Nuorteva, Nea Nättinen, Emmi Piippo, Daniel Sazonov, Oula Silvennoinen, Sinikka Vepsä
Ei-äänet: 2
Laura Korpinen, Mikko Paunio
Tyhjä: 0
Poissa: 2
Maaret Castrén, Meri Valkama
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 9 - 2 (poissa 2).
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti asiasta esittelijän ehdotuksen mukaisesti.
Jäsen Laura Korpinen ja jäsen Mikko Paunio jättivät sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätöksestä eriävät mielipiteet vastaehdotuksesta ilmenevin perustein.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Yksikön päällikkö ********** on kutsuttuna asiantuntijana.
Taustaa
Helsingin kaupunginhallitus päätti 13.11.2017 § 40 osallisuus- ja vuorovaikutusmallista. Osallisuus- ja vuorovaikutusmalli muodostaa kaupunkitasoisen toimintamallin, jolla lisätään kaupunkilaisten, palvelujen käyttäjien, eri kumppaneiden ja muiden sidosryhmien mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa kaupungin palveluihin ja päätöksentekoon. Kaupungin toimialat laativat osana osallisuus- ja vuorovaikutusmallia toimialakohtaiset osallisuussuunnitelmat.
Kasvun paikka -kaupunkistrategia sekä sitä täydentävät ohjelmat ja suunnitelmat nostavat osallisuuden oleelliseksi ja läpileikkaavaksi teemaksi. Osallisuustyön yhtenäisyyden vuoksi toimialojen osallisuussuunnitelmat vuosille 2023–2025 laadittiin kaupunkiyhteisenä työskentelynä kasvatuksen ja koulutuksen, kaupunkiympäristön sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialoille. Työskentelyn tavoitteena oli muodostaa kaupunkiyhteiset osallisuuden painopisteet, jotka nojautuvat vahvasti kaupungin strategiaan sekä sitä täydentäviin ohjelmiin ja suunnitelmiin. Tarkoituksena on, että yhteiset painopisteet vahvistavat kaupungin osallisuustyön yhtenäisyyttä kaupunkilaisille.
Kaupunkiyhteisen osallisuussuunnitelmatyön kumppaniksi valikoitui kilpailutuksen myötä Digitalist Group Oyj. Yhteistyössä toteutettuun työskentelyyn sisältyi toimialojen osallisuuden asiantuntijoiden haastatteluja, kolme kaupunkiyhteistä työpajaa sekä LeanLab-verkkoalustalle toteutettuja kyselyjä. Toimialan asiantuntijoista muodostettu ydinryhmä toimi kumppanin aktiivisena yhteistyötahona prosessin eri vaiheiden suunnittelussa tukien, edistäen ja ohjaten prosessia. Työskentelyn aikana toimialoilla kartoitettiin palvelukokonaisuuksien edustajien näkemyksiä osallisuuden tarpeista, haasteista ja hyvistä käytänteistä. Kaupunkitasoinen osallisuuden ohjausryhmä hyväksyi työskentelyn tavat ja tuloksen.
Kaupunkiyhteisen työskentelyn tuloksena osallisuuden painopisteet vuosille 2023–2025 ovat osallisuuskokemuksen vahvistaminen, osallisuusosaamisen ja -ymmärryksen vahvistaminen sekä moniäänisyyden vahvistaminen. Kaupunkiyhteisen työskentelyn myötä painopisteille on laadittu yhdenmukaiset kuvaukset, toimialayhteiset toimenpiteet sekä toimenpiteiden seuranta. Näitä täydentämään jokainen toimiala on laatinut lisäksi toimialakohtaiset toimenpiteet painopisteiden toteutumiseksi.
Osallisuus sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla osallisuuden edistämistä ohjaavat lukuisat lait. Kuntalain (410/2015) 22 §:ssä ja hyvinvointialuelain (611/2021) 29 §:ssä määritellään asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet samansisältöisesti: Asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista sekä menetelmistä.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla osallisuustyötä ohjaa kaupunkistrategian lisäksi palvelustrategia. Asiakaslähtöisyys Helsingissä tarkoittaa aitoa osallistumista ja vaikutusmahdollisuuksia omaan terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseen. Ehkäisemällä ja puuttumalla varhaisessa vaiheessa terveydellisiin ja sosiaalisiin ongelmiin tuetaan asiakkaiden toimintakykyä ja osallisuutta. Palvelujen suunnittelussa ja toteuttamisessa asukkaita kuunnellaan ja osallistetaan.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määritelmän mukaan osallisuus ja erilaiset osallisuutta lisäävät toimet voidaan tutkimukseen perustuen jaotella kolmeen osa-alueeseen:
1. Osallisuus omassa elämässä
Mahdollisuus elää omannäköistä elämää; mahdollisuus määritellä, mihin toimintaan tai palveluun osallistuu
2. Osallisuus yhteisöissä ja vaikuttamisen prosesseissa
Mahdollisuus kuulua itselle tärkeisiin ryhmiin ja yhteisöihin sekä vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin; mahdollisuus saada tukea vaikuttamiseen
3. Osallisuus yhteisestä hyvästä
Mahdollisuus yhdessä tekemiseen; mahdollisuus päästä nauttimaan yhteisestä hyvästä ja osallistua yhteisen hyvän tuottamiseen ja jakamiseen. Yhteinen hyvä on toimintaa ja arvoja, josta seuraa arvostusta, kiitosta ja yhteyksiä muihin ihmisiin.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan osallisuussuunnitelma 2023–2025
Toimialan uudessa osallisuussuunnitelmassa määritellään osallisuuden rakenteet, käsite, painopisteet sekä toimenpiteet ja niiden arviointi. Osallisuuden painopisteet on määritelty kaupunkiyhteisen työskentelyn kautta ja niihin sitoutuvat kaikki toimialat. Painopisteisiin vastaavia toimenpiteitä on määritelty sekä kaupunkitasolla että toimialatasolla.
Kaupunkiyhteiset osallisuuden painopisteet vuosille 2023–2025 ovat seuraavat:
- Osallisuuskokemuksen vahvistaminen: Tavoitteenamme on, että kaupunkilaisen kokemus kuulumisesta ja kuulluksi tulemisesta vahvistuu. Osallisuuskokemuksen vahvistaminen syntyy kohtaamisesta ja toista arvostavasta oikea-aikaisesta vuorovaikutuksesta. Kaupunkilainen kokee pystyvänsä edistämään itselle tärkeitä asioita kaupungissa ja hänen osallistumismahdollisuutensa huomioidaan arjen toiminnassa ja palveluissa. Kaupunkilainen myös saa tietoa ja ymmärtää vaikuttamisen mahdollisuudet. Kaupunkilaisen asiakaskokemus ohjaa palvelujemme kehittämistä. Madallamme ja poistamme osallisuuden esteitä. Kaupunkilainen voi osallistua eri tavoin: saada tietoa, olla mukana suunnittelussa, osallistua päätöksentekoon tai olla aktiivisena toimijana. Panostamme haavoittuvassa asemassa olevien osallisuuden kokemuksen syntymiseen.
- Osallisuusosaamisen ja -ymmärryksen vahvistaminen: Tavoitteena on, että työntekijät kaikkialla kaupungilla tunnistavat osallisuuden merkityksen ja sen mahdollisuudet omassa työssään. Käsitys osallisuudesta ja sen toteutustavoista on selkeää kaikilla toimialoilla, sekä johdolla että työntekijöillä. Osallisuus ja sen edistäminen on osa arjen työtä ja kuuluu kaikille.
- Moniäänisyyden vahvistaminen: Tavoitteenamme on, että kaupunkilaisten moniäänisyyden huomioiminen on kaupungin tapa toimia. Tarjoamme erilaisia osallistumisvaihtoehtoja siellä, missä ihmiset ovat. Huomioimme erityisesti heikoimmassa asemassa olevat kaupunkilaiset. Pyrimme tavoittamaan aktiivisesti eri väestöryhmiä myös erilaisten yhteisöjen ja järjestöjen kautta. Tieto ohjaa toimintaamme. Vahvistamme moniäänisyyttä myös viestinnässä selkeän kielen, monikielisyyden ja monikanavaisuuden kautta. Toimintamme on läpinäkyvää ja kaupunkilainen saa tietoa kaupungin päätöksistä ja linjauksista. Tunnistamme hyvissä ajoin, keitä päätökset koskevat, ja edistämme dialogisuutta kaupunkilaisten kanssa huomioiden erilaiset väestöryhmät.
Liitteenä 1 olevaan osallisuussuunnitelmaan on kuvattu kaupunkiyhteiset ja toimialan toimenpiteet painopisteiden toteuttamiseen sekä toimenpiteiden arviointi ja seuranta.
Osallisuussuunnitelman toimeenpano ja arviointi 2023–2025
Apulaispormestari vastaa toimialallaan osallisuuden ja vuorovaikutuksen toteutumisesta (Hallintosääntö 9 luku 2 §). Lautakunnan tehtävänä on vahvistaa osallisuussuunnitelma ja raportoida sen toteutumisesta kaupunkistrategian yhteydessä. Osallisuussuunnitelmaa arvioidaan vuosittain toimialan johtoryhmässä ja toimintakertomuksessa. Johtoryhmä on vastuussa osallisuussuunnitelman toimeenpanosta ja arvioi sekä raportoi lautakunnalle osallisuussuunnitelman toteutumista valtuustokauden lopussa 2025. Koska osallisuussuunnitelma valmistui vasta strategiakauden puolivälissä, suunnitelman väliarviointia ei tehdä.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Kunnan tehtävänä on tarjota osallistumismahdollisuuksia, tukea kuntalaisten omaehtoista toimintaa ja hyödyntää toiminnassaan kuntalaisten osaamista. Kokemus osallisuudesta lisää koettua hyvinvointia ja turvallisuutta ja on tärkeä sosiaalisen kestävyyden rakentaja kunnassa. Osallisuus on yksi keskeinen terveyttä ja hyvinvointia edistävä tekijä. On tärkeää, että ihminen on osallisena omassa elämässään, voi vaikuttaa muun muassa kunnan palveluihin ja hänellä on mahdollisuuksia osallistua yhteiseen tekemiseen ja yhteisöihin.
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta 03.10.2023 § 192
Päätös tullut nähtäväksi 26.10.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ulla Tyyskä, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 42210