Hankinta, ilmalaserkeilaus ja ilmakuvaus, Helsinki 2024, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2024-002404
Asialla on uudempia käsittelyjä
17. / 332 §

Hankintaoikaisuvaatimus asiakkuusjohtajan päätöksestä 2.5.2024 § 11, hankinta, ilmalaserkeilaus ja ilmakuvaus HELSINKI 2024

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä MGGP Aero Sp. z o.o. tekemän hankintaoikaisuvaatimuksen asiakkuusjohtajan päätöksestä 2.5.2024 § 11, hankinta, ilmalaserkeilaus ja ilmakuvaus HELSINKI 2024

Hankintaoikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden perusteella asiakkuusjohtajan päätöstä tulisi muuttaa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Hankintaoikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 132 §:ssä säädetään hankintaoikaisun tekemisestä. Sen mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Hankintalain 133 §:n mukaan hankintayksikkö voi ottaa hankintaoikaisun käsiteltäväkseen omasta aloitteestaan tai asianosaisen vaatimuksesta. Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta.

Asiakkuusjohtajan tekemä hankintapäätös perusteluineen sekä muutoksenhakuohjeineen annettiin tarjoajille tiedoksi sähköpostitse 2.5.2024.

MGGP Aero Sp. z o.o. on tehnyt päätöksestä hankintayksikölle hankintaoikaisuvaatimuksen. Hankintaoikaisuvaatimus on saapunut 12.5.2024, joten hankintaoikaisuvaatimus on tehty määräajassa. Hankintaoikaisuvaatimus on tämän asian liitteenä 1.

Hankintamenettely ja hankintapäätös

Kilpailutus perustuu Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan 4.3.2024 päivättyyn tarjouspyyntöön HEL 2024-002404 / Ilmalaserkeilaus ja ilmakuvaus HELSINKI 2024.

Hankinta on toteutettu julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) mukaisella avoimella menettelyllä. Kilpailutuksella hankitaan ilmalaserkeilaus- ja ilmakuvausaineisto, joka kattaa osan Helsingin kaupungin alueesta ja joitakin kaupunkiin rajoittuvia alueita. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä palveluhankinta. Hankinnasta on julkaistu EU-hankintailmoitus sähköisessä HILMA ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Hankintailmoituksessa ilmoitettiin tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalin ko. tarjouspyyntöä koskeva Internet-osoite, josta tarjouspyyntöasiakirjat olivat sähköisesti saatavissa.

Määräaikaan mennessä tarjouksen jättivät MGGP Aero Sp. z o.o. ja Field Finland Oy. Asiakkuusjohtaja hyväksyi Field Finland Oy tarjouksen ja päätti hankkia Field Finland Oy:ltä ilmalaserkeilaus ja ilmakuvaus HELSINKI 2024 palvelun hintaan 212 757,50 euroa (alv. 0 %). Asiakkuusjohtaja päätti hylätä MGGP Aero Sp. z o.o. tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena.

Tarkastusvaiheessa todettiin, että MGGP Aero Sp. z o.o. tarjous ei ole tarjouspyynnön mukainen. Tarjouksen työsuunnitelmassa kuvatulla ilmalaserkeilauksen ja ilmakuvauksen toteutustavalla ei saavuteta tarjouspyynnön Liite 1 Ilmalaserkeilaus ja ilmakuvaus HELSINKI 2024 asetettuja vaatimuksia. Työsuunnitelman mukaisella laserkeilaustavalla ei voida toteuttaa tarjouspyynnön vaatimaa (vähintään 60 pistettä/neliömetrille) pistetiheyttä nadiirissa yhdellä pyyhkäisyllä. Työsuunnitelmassa esitetyt tasokoordinaatistot poikkeavat tarjouspyynnössä vaaditusta tasokoordinaatistosta. MGGP Aero Sp. z o.o. tarjous ei ole tarjouspyynnön mukainen ja se tulee hylätä tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi.

Hankintaoikaisuvaatimus

Hankintaoikaisuvaatimuksessaan MGGP Aero Sp. z o.o pyytää ottamaan huomioon heidän valituksensa, arvioimaan heidän tarjouksensa uudestaan ja valitsemaan MGGP Aero Sp. z o.o. ottaen huomioon heidän antamansa selitykset.

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijän mukaan tiedot ja 60 ppm arvo katosivat heidän tarjouksestaan käännöksen aikana, mutta että on selvää, että heidän tarjouksensa täyttää teknisen eritelmän vaatimukset, mukaan lukien osat, jotka koskevat LiDARia. Hankintaoikaisuvaatimuksessa esitetään vahvistukseksi ja todisteeksi argumentteja koskien muun muassa lentokorkeutta, -nopeutta ja linjaa.

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijän mukaan hankintayksikkö olisi voinut pyytää lisäselvityksiä ja täydennyksiä menettelyn aikana. "Liitimme lentosuunnitelman (Helsinki. KLM), joka täyttää kaikki tekniset vaatimukset."

Samoin koordinaatistojärjestelmän kanssa on tapahtunut hankintaoikaisuvaatimuksen tekijän mukaan tavallinen kirjoitusvirhe asiakirjan kääntämisen vaiheessa. "On selvää, että tarjouksen tehdessämme ja projektia toteuttaessamme otamme huomioon tekniset kirjaukset, kuten "Mittaukset suoritetaan ETRS/GK25FIN tasokoordinaatistoon ja N2000 korkeusjärjestelmään. Aineisto toimitetaan samoissa järjestelmissä".

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että tilaaja olisi voinut myös kysyä tästä tarjouksen tarkastusvaiheessa ja olisi saanut välittömästi täydellisen selityksen ja vahvistuksen siitä, että he ovat ymmärtäneet eritelmän oikein.

Asianosaisten kuuleminen

Hallintolain 34.1 §:n mukaan asianosaiselle on ennen asian ratkaisemista varattava tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selvityksensä sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun.

Kuulemispyyntö koskien tehtyä hankintaoikaisuvaatimusta on lähetetty 20.5.2024 asianosaiselle, hankintapäätöksellä valituksi tulleelle Field Finland Oy:lle. Field Finland Oy on ilmoittanut, ettei sillä ole lausuttavaa asiassa.

Sovellettavat säännökset

Hankintalain 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 74 §:n 1 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan tarjouspyynnössä ja muissa hankinta-asiakirjoissa esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta.

Hankintalain 74 §:n 2 momentin mukaan, jos tarjouksessa tai osallistumishakemuksessa olevat tiedot tai asiakirjat ovat puutteellisia tai virheellisiä taikka jotkut asiakirjat tai tiedot puuttuvat, hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään tietoja tai asiakirjoja hankintayksikön asettamassa määräajassa. Edellytyksenä on, että menettelyssä noudatetaan 3 §:ssä säädettyjä periaatteita.

Hankintalain 79 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan ennen tarjousten valintaa hankintayksikön on tarkistettava, että tarjous on hankintailmoituksessa ja hankinta-asiakirjoissa asetettujen vaatimusten, ehtojen ja perusteiden mukainen.

Hankintaoikaisuvaatimuksen arviointi

Tarjousten tarkastusvaiheessa MGGP Aero Sp. z o.o. tarjouksen todettiin poikkeavan tarjouspyynnössä asetetuista vaatimuksista tasokoordinaattijärjestelmän sekä ilmalaserkeilaimen osalta.

Tarjouspyynnössä vaadittiin tasokoordinaatistoa ETRS/GK25FIN. Numero tulee tasokoordinaatiston kaistanumerosta. Väärälle kaistalle sijoitettu karttatuote aiheuttaa vääristymää, joka tekee tuotteesta käyttökelvottoman.

MGGP Aero Sp. z o.o. tarjouksessa esitettiin tuotteille kahta eri tasokoordinaatistoa, jotka kummatkin poikkesivat tarjouspyynnössä vaaditusta tasokoordinaatistosta. Väärä tasokoordinaatisto mainitaan kuusi kertaa tarjouksen työsuunnitelmassa kahdessa eri muodossa.

Tarjouspyynnössä edellytettiin liittämään tarjoukseen kalibrointitodistukset tehtävässä käytettävistä mittalaitteista. Tällä varmistetaan, että mittalaitteet vastaavat mittalaitevalmistajan niille lupaamia ominaisuuksia.

MGGP Aero Sp. z o.o. esittämässä työsuunnitelmassa mainittiin kaksi ilmalaserkeilainta: Riegl VQ-780II ja VQ-1460. Tarjoukseen oli liitetty tarjouspyynnössä edellytetty kalibrointitodistus ainoastaan ilmalaserkeilaimesta VQ-780II.

Tarjouspyynnössä edellytettiin, että ilmalaserkeilauksen lopputuotteen pistetiheys tulee olla vähintään 60 pistettä neliömetrille yhdellä lentokerralla suoraan lentokoneen alapuolella. Mittalaitevalmistajan tuotetietojen perusteella ei kyseisellä laitteella (VQ-780II) voida toteuttaa tarjouspyynnössä edellytettyä (vähintään 60 pistettä/neliömetrille) pistetiheyttä nadiirissa yhdellä pyyhkäisyllä noudattamalla tarjoajan työsuunnitelmassa esittämää lentosuunnitelmaa.

MGGP Aero Sp. z o.o. hankintaoikaisuvaatimuksessa esittämät tekniset ominaisuudet ovat ilmalaserkeilaimen VQ-1460 (mm. LIDAR 2x2200 kHZ). MGGP Aero Sp. z o.o. esittää hankintaoikaisuvaatimuksessa suunnitelman, kuinka vaadittava pistetiheys 60 pistettä neliömetrille saavutetaan. Esitetty suunnitelma olisi mahdollista toteuttaa vain ilmalaserkeilaimella VQ-1460. Tästä nimenomaisesta ilmalaserkeilaimesta MGGP Aero Sp. z o.o. ei ollut liittänyt tarjoukseensa tarjouspyynnössä edellytettyä kalibrointitodistusta. Hankintaoikaisuvaatimuksessa mainittu kaksinkertainen päällekkäisyys ei ole relevantti, koska pistetiheys vaaditaan yhdellä ylityslennolla.

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijä vetoaa käännösvaiheen kirjoitusvirheeseen sekä tietojen katoamiseen ja siihen, että on selvää, että heidän tarjouksensa täyttää teknisen eritelmän vaatimukset ja että he ottavat huomioon tekniset kirjaukset. Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijän mukaan hankintayksikkö olisi voinut myös pyytää lisäselvityksiä ja täydennyksiä menettelyn aikana.

Hankintalain 74 §:n 2 momenttia koskevien esitöiden (HE 108/2016 vp s. 173 ja 174) mukaan tarjousten täsmentäminen ja täydentäminen on sallittua, jos kysymys on epäolennaisesta puutteesta, ristiriidasta taikka virheestä. Hankintayksikön ei tule kuitenkaan sallia tarjousten olennaista muuttamista. Sallittua ei ole pyytää täsmennyksiä, korjauksia ja täydennyksiä siten, että menettelyllä on olennainen vaikutus tarjoajan asemaan. Siten hankintayksikön ei ole sallittua pyytää tarjoajaa täydentämään tarjousta tarjousajan päättymisen jälkeen esimerkiksi pyytämällä tarjoajaa vaihtamaan tarjotun tarjouspyynnön vastaisen tuotteen taikka toimittamaan tarjousten vertailussa käytettävän merkityksellisen hinta- tai puuttuvan laatutiedon.

Hankintayksiköllä on esitöiden mukaan harkintavaltaa siitä, pyytääkö se tarjoajia täsmentämään tai täydentämään asiakirjoja. Hankintayksiköllä ei sitä vastoin ole velvollisuutta antaa tarjoajille oikeutta täsmentää tai täydentää tarjouksia. Hankintalain 79 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan ennen tarjousten valintaa hankintayksikön on tarkistettava, että tarjous on hankintailmoituksessa ja hankinta-asiakirjoissa asetettujen vaatimusten, ehtojen ja perusteiden mukainen.

Tarjoaja kantaa vastuun siitä, että sen tarjous on tarjouspyynnön vaatimusten mukainen. Tarjous ei ole vastannut tarjouspyyntöä ja hankintayksiköllä ei ole ollut velvollisuutta pyytää hankintaoikaisuvaatimuksen tekijää täsmentämään tai täydentämään tarjoustaan. Menettely olisi johtanut siihen, että hankintaoikaisuvaatimuksen tekijälle olisi annettu mahdollisuus saattaa tarjouspyynnön vastainen tarjouksensa tarjouspyynnön mukaiseksi.

Johtopäätökset

Hankinta on toteutettu hankintalain mukaisesti. MGGP Aero Sp. z o.o. tarjous ei ole täyttänyt hankinnassa asetettuja vähimmäisvaatimuksia tasokoordinaattijärjestelmän eikä ilmalaserkeilaimen osalta ja siten sen tarjous on tullut hylätä. Hankintayksikköä velvoittava tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun periaate edellyttää, ettei tarjouspyyntöä vastaamattomia tarjouksia hyväksytä. Edellä esitetyillä perusteilla MGGP Aero Sp. z o.o tekemä hankintaoikaisuvaatimus ei anna aihetta muuttaa asiakkuusjohtajan tekemää hankintapäätöstä.

Kaupunkiympäristölautakunnan toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 19 luvun 4 §n mukaan lautakunnan, sen jaoston ja sen alaisen viranomaisen päätöksestä tehdyn hankintaoikaisun käsittelee lautakunta. Näin ollen kaupunkiympäristölauta kunta on toimivaltainen käsittelemään hankintaoikaisuvaatimuksen.

Sulje

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Asiakkuusjohtaja 02.05.2024 § 11

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 11.06.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 134 § 1 mom, 163 §.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Kristiina Jokinen, lakimies, puhelin: 09 310 39015

kristiina.jokinen@hel.fi

Samuel Siikonen, paikkatietoinsinööri, puhelin: 09 310 34270

samuel.siikonen@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Hankintaoikaisuvaatimus 12.5.2024

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.