Hankerahoitus, Työnantajalähtöisen opettamisen mallista tukea uudenlaiseen työnteon malliin ja verkostoyhteistyöhön, Työsuojelurahasto

HEL 2023-011768
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 122

Avustuksen hakeminen, Työsuojelurahaston avustus työnantajalähtöisen opettamisen mallista tukea uudenlaiseen työteon malliin ja verkostoyhteistyöhön

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea Työsuojelurahastolta kehittämisavustusta työnantajalähtöisen opettamisen mallin kehittämiseen. Haettavan avustuksen kokonaisbudjetti kehittämiselle on 24 850 euroa, josta Työsuojelurahaston myöntämän kehittämisavustuksen osuus on 50 % eli 12 425 euroa. Omarahoituksen osuus kokonaisbudjetista on 50 % eli 12 425 euroa, joka katetaan Konepajan lukion omista määrärahoista. Haettavalla avustuksella kehitetään Uniikkiura Oy asiantuntijoiden kanssa toimintamalli työnantajayhteistyöhön liittyvään opetustyöhön.

Lisäksi lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan Konepajan lukion ja aikuislukion rehtorin Katri Hyrskyn toimimaan ko. kehittämisavustuksen hakemisen sähköisessä hallintajärjestelmässä asiointiroolissa.

Päätöksen perustelut

Työsuojelurahaston kehittämisavustus on tarkoitettu työyhteisön kehittämiseen ulkopuolisen asiantuntijan avulla. Kehittämisavustuksen myöntöperusteena on, että ulkopuolinen asiantuntija soveltaa kehittämistyössä tutkittua tietoa uudella tavalla käytäntöön ja auttaa kehittämään tuottavia ja turvallisia työympäristöjä, joissa henkilöstö voi hyvin. Konepajan lukion työelämälähtöisyys vaatii opettajilta uudenlaista osaamista ja jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että opettajat saavat tätä osaamista ennen kuin Konepajan lukio aloittaa toimintansa syksyllä 2024.

Kehitettävä opettajien työnantajalähtöinen työnteon malli auttaa muita lukioita aloittamaan samanlaisen yhteistyön. Työnantajayhteistyön toimivuus lisää työnantajien mahdollisuutta oppia tuntemaan lukio-osaamista, vaikuttaa sen kehittämiseen sekä saada tietoa tulevaisuuden työvoiman laadusta ja saatavuudesta. Työnantajayhteistyötä on hyödynnetty systemaattisesti ammatillisissa oppilaitoksissa ja korkeakouluissa, mutta lukiossa toteutettava, opettajat opetuksellisesti osallistava, systemaattinen yhteistyö on uutta.

Rahoitusjohtajan päätöksen 103 §, 10.12.2018 mukaan valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivalta on siirretty lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön johtajalle kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisessa.

Päätös tullut nähtäväksi 22.09.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Taina Torniainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 29960

taina.torniainen@hel.fi

Katri Hyrsky, rehtori, puhelin: 040 683 0581

katri.hyrsky@edu.hel.fi

Päättäjä

Harri Korhonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Liitteet (pdf)

1. Työsuojelurahasto hakemus Konepajan lukio työelämäyhteistyön mallintaminen
2. Tarjous_Konepajan_lukio_Uniikkiura_2023_9_pdf (2)

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.