Pihlajiston ala-asteen perusparannusta koskevan hankesuunnitelman hyväksyminen

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2017-012805
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 14. / 181 §

Projektplan för ombyggnad av Pihlajiston ala-asteen koulus skolhus

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

Stadsfullmäktige godkände projektplanen för ombyggnad av Pihlajiston ala-asteen koulus skolhus, daterad 12.12.2017, enligt vilken projektet omfattar högst 6 308 m² bruttoyta och byggkostnaderna för projektet uppgår till högst 17 457 000 euro exklusive mervärdesskatt i prisnivån för september 2017.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

I Pihlajiston ala-asteen koulu erbjuds grundläggande utbildning på finska för årskurserna 1–6. Projektplanen gäller skolhuset från 1978, ritat av Osmo Lappi, och skolhusets gård på Rönningevägen 3.

En omfattande teknisk och funktionell ombyggnad har planerats för skolan Pihlajiston ala-asteen koulu. Lokalerna ska moderniseras, de hustekniska systemen ska förnyas, byggnadens yttre skal ska repareras och fönstren ska förnyas. Gårdsområdena iståndsätts i stor omfattning och en näridrottsplats byggs i gårdsområdet. Projektets syfte är att förbättra förhållandena i inneluften och energieffektiviteten samt att åtgärda tillgänglighetsbristerna. Någon större ombyggnad har inte tidigare genomförts i huset.

Projektplanen har utarbetats i samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. Fostrans- och utbildningssektorns samarbetspersonal inom arbetarskyddet tillstyrker projektet med preciseringar för den fortsatta planeringen.

Vid planeringen av projektet har företrädare för byggnadstillsynen, kultur- och fritidssektorns idrottstjänster och räddningsverket hörts som sakkunniga. I samband med gårdsplaneringen har ett inkluderande tillfälle ordnats för skoleleverna.

Projektplanen finns som bilaga 1.

Fostrans- och utbildningsnämnden har tillstyrkt projektet i sitt utlåtande 17.4.2018 (§ 76).

Stäng

Behov

Pihlajiston ala-asteen koulu fungerar för närvarande på två olika verksamhetsställen. Huvudbyggnaden är Pihlajiston ala-asteen koulus skolhus på Rönningevägen 3. Filialskolan i Viksbacka fungerar på Krönvägen 36. Enligt elevantalsprognosen för Pihlajiston ala-asteen koulus elevantagningsområde ökar antalet elever ända till år 2025 speciellt i Viksbacka. Antalet elever i Pihlajiston ala-asteen koulus byggnader är sammanlagt 421 (situationen 20.9.2017). Antalet elevplatser är 668. Viksbacka filialskola är fullsatt i nuläget och en större del av tillväxten i områdena styrs därför till Pihlajiston ala-asteen koulus huvudbyggnad i fortsättningen. Fastän det ännu finns plats i huvudbyggnaden kommer skolan enligt befolkningsprognosen att vara i effektivt bruk redan i början av 2020-talet. Lokalerna gör det möjligt att förlägga även förskoleverksamhet till skolan. Det nuvarande antalet elever i Pihlajiston ala-asteen koulus huvudbyggnad är ca 230. Antalet anställda är ca 45. Viksbacka filialskola ingår inte i ombyggnadsprojektet.

Projektets funktionella syfte är att utnyttja lokalerna effektivare och att utveckla deras mångsidiga användning. Skolans planlösning stöder redan i nuläget förverkligandet av modifierbara och flexibla lokallösningar. Målet är att utrusta lokalerna så att de så bra som möjligt motsvarar den nya läroplanens krav och bidrar till förverkligandet av digitaliseringen i skollokalerna. Byggnadens tillgänglighet förbättras bl.a. genom en ny hiss. Dessutom har tillgängliga lekmöjligheter planerats på gården.

Tekniskt reparationsbehov

Pihlajiston ala-asteen koulus skolhus blev färdigt år 1978. Någon större ombyggnad har inte tidigare genomförts i huset utan bara delreparationer. Den nuvarande väggkonstruktionen är en riskkonstruktion och byggnadens yttre skal förnyas därför från det inre skalet utåt. Den valda reparationsgraden baserar sig på konditionsundersökningar och med åtgärderna tryggas ytterväggarnas funktion i framtiden. Projektets tekniska syfte är att förbättra energieffektiviteten och förhållandena i inneluften.

Plan

Lösningarna med tanke på funktionerna och lokalerna är sedvanliga men de beaktar kraven för ett nytt slags lärmiljö. I projektet har akustiska planeringsanvisningar gjorts upp i syfte att styra planeringen av lärmiljöerna i objektet. Helheten för slöjdlokalerna har planerats så att de år 2005 ombyggda lokalerna för teknisk slöjd bibehålls som sådana och de övriga slöjdlokalerna har grupperats i närheten av lokalerna för teknisk slöjd.

Skolans kök utrustas som ett uppvärmningskök och den manuella återlämningen av kärl automatiseras.

Byggnadens yttre skal repareras helt så att ytterväggarna och yttertaket rivs, värmeisoleringsskiktet medräknat, och byggs om. Alla ursprungliga fönster förnyas. I projektet uppdateras byggnadens husteknik och energiförbrukning så att de motsvarar dagens krav.

Beräknad hyra

Lokalkostnaderna för projektet, dvs. den interna hyran enligt anvisningarna för behandling av lokalprojekt (stadsstyrelsen 14.12.2015, § 1028) är ca 128 690 euro i månaden och ca 1 544 315 euro om året, varav kapitalhyrans andel är 109 860 euro i månaden och underhållshyrans andel 18 830 euro i månaden. Kapitalhyran är 19,25 euro/m² lägenhetsyta i månaden och underhållshyran 3,30 euro/m² lägenhetsyta i månaden, sammanlagt 22,55 euro/m² lägenhetsyta i månaden. Grunden för hyran är 5 707 m² lägenhetsyta. Den slutliga kapitalhyran justeras efter att man fått reda på de faktiska kostnaderna för projektet. Underhållshyran justeras så att den motsvarar underhållshyran för tidpunkten för färdigställandet av projektet.

Den nuvarande hyran är 9,11 euro/m² lägenhetsyta i månaden, sammanlagt 51 478 euro i månaden och 617 736 euro om året, varav kapitalhyrans andel är 6,04 euro/m² lägenhetsyta i månaden och underhållshyrans andel 3,07 euro/m² lägenhetsyta i månaden. Grunden för hyran är 5 650 m² lägenhetsyta.

För de tillfälliga lokalerna betalar fostrans- och utbildningssektorn under byggtiden en hyra som motsvarar hyran för de befintliga lokalerna. Kostnaderna för de tillfälliga lokalerna har i enlighet med anvisningarna för behandling av stadens lokalprojekt beaktats i kapitalhyran.

Tillfälliga lokaler

De beräknade lokalkostnaderna för de tillfälliga lokalerna för en hyresperiod på 21 månader uppgår till 1 800 000 euro, och investeringskostnaderna till 700 000 euro. Det beräknade behovet av tillfälliga lokaler är ca 1 700 m² effektiv yta på basis av fostrans- och utbildningssektorns lokalprogram för tillfälliga lokaler.

Flyttbara lokaler som uppförs på fältet bredvid Viksbacka kvartersskola har planerats som tillfälliga lokaler. Under den fortsatta planeringen utreds också andra förmånligare alternativ till tillfälliga lokaler.

Finansiering

Projektet ingår i byggnadsprogrammet för husbyggnadsprojekt för åren 2018–2027 i 2018 års budget. För projektet har reserverats 14 miljoner euro för åren 2019–2020. Enligt projektplanen har maximipriset höjts till 17,5 miljoner euro (kostnadsnivån för september 2017, det aktuella anbudsprisindexet är 179,2), vilket beaktas i byggnadsprogrammet för husbyggnadsprojekt som ingår i stadsmiljönämndens förslag till 2019 års budget.

Tidtabell

Enligt måltidtabellen börjar byggandet i januari 2020 och arbetet blir färdigt i juni 2021. Stadsmiljösektorns service för byggherreverksamhet ansvarar för projektets genomförande. Stadsmiljösektorns underhållstjänster ansvarar för underhållet av byggnaden.

Fostrans- och utbildningsnämndens utlåtande

Fostrans- och utbildningsnämnden har tillstyrkt projektplanen i sitt utlåtande 17.4.2018 (§ 76). Enligt utlåtandet påverkar projektet Pihlajiston ala-asteen koulus skolhus hälsosamhet, säkerhet, funktionalitet och trivseln i lokalerna, vilka förbättras i projektet. Fostrans- och utbildningsnämnden påminner dessutom i sitt utlåtande om stadsstrategins 2017–2021 inskrivning enligt vilken investeringar orsakade av reparationer som gäller inomhusluften inte höjer den gängse hyran för lokalerna.

Stäng

Kaupunginhallitus 04.06.2018 § 391

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Pihlajiston ala-asteen koulun peruskorjauksen 12.12.2017 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen enimmäislaajuus on 6 308 brm² ja että hankkeen enimmäishinta on arvonlisäverottomana 17 457 000 euroa syyskuun 2017 kustannustasossa.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna
Lisätiedot

Maria Nelskylä, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 25251

maria.nelskyla@hel.fi

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 17.04.2018 § 76

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi puoltavan lausunnon kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle Pihlajiston ala-asteen perusparannuksen hankesuunnitelmasta.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta muistuttaa Helsingin kaupunkistrategian 2017–2021 kirjauksesta, jonka mukaan sisäilmakorjauksista aiheutuvat investoinnit eivät nosta tiloista perittävää käypää vuokraa.

Kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa Pihlajiston ala-asteen perusparannuksen 12.12.2017 päivätystä hankesuunnitelmasta.

Hankesuunnitelma on laadittu yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa. Suunnittelun aikana on kuultu asiantuntijoina rakennusvalvonnan, kulttuuri-ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalveluiden ja pelastuslaitoksen edustajia asiantuntijoina. Pihasuunnittelun yhteydessä on järjestetty koulun oppilaille osallistamistilaisuus. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstö on antanut hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon, jossa esitetyt kommentit huomioidaan suunnittelussa.

Hankkeelle on talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmassa vuosiksi 2018–2027 varattu 14 miljoonaa euroa toteutettavaksi vuosina 2019–2020.

Koulussa annetaan suomenkielistä perusopetusta luokka-asteilla 1-6, jatkossa tiloihin sijoittuu myös esikoulun toimintaa. Pihlajiston ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen oppilasennuste kasvaa vahvasti vuoteen 2025 asti, erityisesti Viikinmäen osalta. Oppilaita on (laskenta 20.9.2017) molemmissa rakennuksissa yhteensä 421, oppilaspaikkoja 668. Viikinmäen sivukoulu on tällä hetkellä jo täysi, joten Pihlajiston ala-asteen koulun päärakennukseen ohjautuu jatkossa suurempi määrä alueellisesta kasvusta. Vaikka päärakennuksessa on vielä väljää, väestöennusteen mukaan koulu on tehokkaassa käytössä jo 2020-luvun alkupuolella. Tilat mahdollistavat myös esikoulun toiminnan sijoittamisen kouluun jatkossa.

Hankesuunnitelma

Laadittu hankesuunnitelma koskee vuonna 1978 valmistunutta, Osmo Lapon suunnittelemaa koulurakennusta ja sen pihaa osoitteessa Pihlajistontie 3. Rakennus on Kaupunkisuunnitteluviraston Helsingin koulurakennusten suojelutarvetta selvittävässä Opintiellä-julkaisussa luokiteltu kolmanneksi ylimpään luokkaan 2. Erillinen, työsuhdeasuntoja sisältävä asuinrakennus on tarkoitus purkaa hankkeen yhteydessä pois. Purkamisen kustannus ei sisälly hankkeeseen.

Hankkeen yhteydessä toteutetaan laaja tekninen ja toiminnallinen perusparannus, jossa ajanmukaistetaan tilat, uusitaan talotekniset järjestelmät, korjataan rakennuksen ulkovaippa ja uusitaan ikkunat. Nykyinen ulkoseinärakenne on riskirakenne, joten rakennuksen vaippa uusitaan sisäkuoresta ulospäin: lämmöneristeet ja julkisivu- sekä vesikattomateriaalit. Valittu korjausaste perustuu kuntotutkimuksiin, ja toimenpiteillä varmistetaan ulkoseinien rakennustekninen toiminta tulevaisuudessa. Hankkeen tavoitteena on sisäilmaolosuhteiden ja energiatehokkuuden parantaminen. Hankkeessa korjataan esteettömyyteen liittyvät puutteet, tehdään piha-alueiden perusparannus ja toteutetaan lähiliikuntapaikka. Kaksi ilmanvaihtokonehuonetta rakennetaan uudelleen ja laajennetaan 60 brm²:n verran. Rakennuksessa ei ole aiemmin tehty kattavaa peruskorjausta.

Tilaratkaisuissa toteutetaan uusien oppimisympäristöjen mukaisia ja digitalisaatiota tukevia ratkaisuja. Oppimisen tilat ovat joustavia ja helposti muunneltavia. Oppimista tapahtuu enemmän erilaisissa ryhmissä ja tilat voivat olla myös suurempia yhtenäisiä tiloja, joissa on erilaisille ryhmille sopivia oppimisen paikkoja. Koulun pohjaratkaisu tukee jo nykyisellään muunneltavien ja joustavien tilaratkaisujen toteuttamista. Vapaata kansalaiskäyttöä ja liikuntasalin käyttöä mahdollistavia ratkaisuja on kehitetty suunnitelmassa.

Hankkeen bruttoala on 6308 brm², sisältäen perusparannettavat tilat ja ilmanvaihtokonehuoneiden laajennuksen. Huoneistoala 5707 htm² ja hyötyala 3920 hym².

Kustannukset ja vuokravaikutus

Kaupunkiympäristön toimialan laatiman kustannusarvion mukaan hankkeen kustannukset ovat kustannustasossa 9/2017 verottomana 17 457 000 euroa, 2770 euroa/brm².

Kaupunkiympäristön toimialan ilmoituksen mukaan Pihlajiston ala-asteen kiinteistön nykyinen vuokra on 617 732 euroa vuodessa, 51 478 euroa kuukaudessa ja 9,11 euroa/htm² kuukaudessa, vuokranmaksuala 5650 m².

Perusparannuksen jälkeinen vuokra-arvio on 1 544 315 euroa vuodessa, 128 690 euroa kuukaudessa ja 22,55 euroa/htm² kuukaudessa. Vuokranmaksun perusteena on 5707 htm².

Tämän lisäksi väistötilojen aiheuttama tilakustannus on 21 kuukauden vuokra-ajalla käyttötalouskustannuksina 1 800 000 euroa ja investointikustannuksina 700 000 euroa.

Perusparannettavien tilojen irtokalusteisiin ja varusteisiin on kasvatuksen ja koulutuksen toimiala varannut koululle 470 000 euroa. Tieto- ja viestintätekniikan hankinnat ovat noin 73 700 euroa. Hankkeesta aiheutuvat muutto-, siivous- ja ruokailun lisäkustannukset ovat arviolta yhteensä 92 200 euroa.

Väistötilat

Väistötilaksi on alustavasti kaavailtu Viikinmäen korttelikoulun viereiselle kentälle pystytettäviä siirtokelpoisia tiloja. Viikinmäen keittiö- ja ruokailutilat eivät pysty palvelemaan väistötilojen tarvetta, joten ne täytyy varustaa paviljonkiin. Väistötilojen korkean kustannuksen vuoksi pyritään jatkosuunnittelussa selvittämään myös muita, edullisempia vaihtoehtoja, joita voitaisiin käyttää myös muiden hankkeiden väistötiloina.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala maksaa väistötiloista hankkeen ajan nykyisen vuokran suuruista vuokraa. Väistötilojen kustannus on sisällytetty pääomavuokraan tilahankkeiden käsittelyohjeen mukaan.

Aikataulu

Rakentaminen on suunniteltu alkavaksi tammikuussa 2020 ja valmistuvan kesäkuussa 2021. Hanke on suunniteltu toteutettavaksi yhdessä vaiheessa.

Terveysvaikutusten arviointi

Hankkeella on terveysvaikutuksia. Esityksen mukaisilla toimenpiteillä parannetaan koulun sisäilman laatua, ilmanvaihtoa, toiminnallisuutta, viihtyisyyttä, energiataloutta, esteettömyyttä ja paloturvallisuutta.

Esittelijä
vs. perusopetusjohtaja
Taina Tervonen
Lisätiedot

Eeva Jalovaara, projektiarkkitehti, puhelin: 310 79657

eeva.jalovaara@hel.fi

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 08.03.2018 § 25

Esitys

A

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle 12.12.2017 päivätyn Pihlajiston ala-asteen koulun hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen enimmäislaajuus on 6 308 brm² ja että hankkeen enimmäishinta on 17 457 000 euroa arvonlisäverottomana syyskuun 2017 kustannustasossa. Ajankohdan tarjoushintaindeksi on 179,2.

Päätös tehdään ehdolla, että kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa puoltavan lausunnon hankesuunnitelmasta.

B

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti oikeuttaa kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden jatkamaan hankkeen suunnittelua odottamatta hankepäätöstä.

Esittelijä
vs. tekninen johtaja
Sari Hildén
Lisätiedot

Sirkka-Liisa Sundvall, projektinjohtaja, puhelin: 310 23058

sirkka-liisa.sundvall@hel.fi

Päivi Etelämäki, projektinjohtaja, puhelin: 310 31871

paivi.etelamaki@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 26.06.2018

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Besvärstid

Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.

Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Kommunalbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag
Besvärsmyndighet

Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000
Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges

  • det beslut som besvärsskriften gäller
  • till vilka delar ändring söks I beslutet och hurdana ändringar som söks
  • på vilka grunder ändring söks

I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.

I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.

Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.

Till besvärsskriften ska fogas

  • det beslut som besvärsskriften gäller, i original eller kopia
  • ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
  • de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inter redan tidigare har tillställts myndigheten
Rättegångsavgift

Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 250 euro för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

E-postadress:
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00

Stäng

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Maria Nelskylä, stf. stadssekreterare, telefon: 09 310 25251

maria.nelskyla@hel.fi

Bilagor

1. Pihlajiston-aa-perusparannus-hankesuunnitelma

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.