Kaupunkiympäristölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle, Kannelmäki, Halsuantien ja Vetelintien alueen tarkistettu asemakaavan muutosehdotus (nro 12304) (sisältää liikennesuunnitelman)

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2013-005907
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 9. / 285 §

Kaupunkiympäristölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle, Kannelmäki, Halsuantien ja Vetelintien alueen tarkistettu asemakaavan muutosehdotus (nro 12304) (sisältää liikennesuunnitelman)

Stadsmiljönämnden

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle

  • 11.11.2014 päivätyn, 9.6.2015, 6.3.2023 ja 23.5.2023 muutetun asemakaavan muutosehdotuksen nro 12304 (liite nro 3) hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee 33. kaupunginosan (Kaarela, Kannelmäki) korttelin 33156 tontteja 2–3, kortteleita 33157–33158, 33160–33161, korttelin 33162 tonttia 1 sekä katu-, puisto-, rautatie- ja suojaviheralueita (muodostuu uusi kortteli 33431).

Lisäksi lautakunta päätti

  • ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.
  • antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin sekä nähtävilläoloajan ulkopuolella kirjallisesti esitettyihin mielipiteisiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla: Päätöksenteko
 
  • ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
  • kehottaa asemakaavoituspalvelua laskuttamaan hakijoilta kaavan hyväksymisen jälkeen kaavan laatimis- ja käsittelykustannukset seuraavasti:
    • Helsingin yliopisto: 12 000 euroa
    • Kiinteistö Oy Halsuantie 2: 6 000 euroa

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat arkkitehti Minna Koskinen ja liikenneinsinööri Ville Andersson. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esitys on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kaavaratkaisun keskeinen sisältö

Asemakaavan muutos mahdollistaa uusien asuinkerrostalojen täydennysrakentamisen Pelimannintien, Kantelettarentien ja Vantaankosken junaradan varsille. Uudella korttelirakenteella rajataan Pelimannintien ja Kantelettarentien katutiloja nykyistä kaupunkimaisemmiksi ja parannetaan alueen kaupunkikuvaa. Alueelle osoitetaan 28 475 k-m² uutta kerrosalaa asuinkerrostalojen korttelialueelle, josta vähintään 480 k-m² tulee käyttää kivijalkaliiketiloja varten. Uusia asukkaita tulee noin 700. Vanhentuneet toimistorakennukset osoitteissa Halsuantie 2 ja 4 sekä osoitteessa Vetelintie 4 sijaitseva päiväkotirakennus puretaan. Pieniä, tieliikenne- ja ratamelulle alttiita ja virkistyskäyttöarvoltaan vähäisiä viheralueita liitetään korttelialueisiin. Nykyisiä pysäköintitontteja mm. Kantelettarentien varresta muutetaan asuinkerrostalojen korttelialueiksi. Alueen keskelle jää puisto leikkipaikkoineen. Kaavaratkaisun tavoitteena on edesauttaa täydennysrakentamista Kannelmäen kaupunkiuudistusalueella sekä parantaa kävelyn ja pyöräilyn yhteyksiä. Pelimannintien varrella uusien asuintonttien tonttitehokkuudet vaihtelevat välillä e=1,3–2,0. Kantelettarentien varrella tonttitehokkuudet vaihtelevat välillä e=1,7–2,0. Korttelissa 33158 tonttitehokkuudet vaihtelevat välillä e=1,1–1,4. Suunnittelualueen itäpuolelle sijoittuu monipuolinen kaupallisten palvelujen keskus. Länsi-Helsingin raitiotien päätepysäkin on suunniteltu sijoittuvan alueen välittömään läheisyyteen Kantelettarentielle.

Ajoneuvoliikenteen katuverkkoon ei tule suuria muutoksia. Alueen uusien ja nykyisten asukkaiden tarvitsemat autopaikat sijoitetaan Kantelettarentien varren uudiskorttelien pihakansien alle, alueen luoteiskulmaan rakennettavaan, 3-kerroksiseen pysäköintilaitokseen ja alueen keskiosaan rakennettavalle maanpäälliselle pysäköintialueelle. Kaavaratkaisun yhteydessä on laadittu liikennesuunnitelma (piir.nro 7391), jossa mm. varaudutaan Länsi-Helsingin raitiotiejärjestelyiden edellyttämään mitoitukseen ja järjestelyihin Kantelettarentiellä.

Päätökset kaavaratkaisun pohjana

Kaavaratkaisu edesauttaa kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista edistämällä asuntotuotantoa hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä, vahvistamalla kaupunginosan elävyyttä ja omaleimaisuutta sekä ehkäisemällä alueiden välistä eriytymistä. Kaavaratkaisu on Helsingin yleiskaavan 2016 mukainen.

Kaupunkisuunnittelulautakunta puolsi asemakaavan muutosehdotuksen hyväksymistä 11.11.2014. Asemakaavan muutosehdotus oli julkisesti nähtävillä 5.12.2014–12.1.2015, jolloin siitä saatiin lausunnot. Muistutuksia esitettiin yksi. Kaupunkisuunnittelulautakunta puolsi tarkistetun kaavaehdotuksen hyväksymistä 9.6.2015. Kaava ei tämän jälkeen edennyt kaupunginhallituksen käsittelyyn, koska maankäyttösopimusneuvotteluja ei saatu päätökseen. Vuonna 2022 kaava-alueen rajauksesta jätettiin pois tontti 33162/2, tontit 33163/1 ja 2 sekä kiinteistö 91-402-4-19. Lisäksi kaavaehdotuksen sisältöön tehtiin muutoksia. Tehtyjen muutosten vuoksi kaavaehdotus asetettiin uudelleen nähtäville (MRA 32§) 6.3.–4.4.2023.

Alueen lähtökohdat ja nykytilanne

Pääosassa suunnittelualuetta (korttelit 33157–33158, 33160–33161, tontit 33156/2,3 ja 33162/1 sekä näihin liittyvät viher- ja katualueet) on voimassa asemakaava vuodelta 1974. Voimassa olevassa asemakaavassa alue on osoitettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi (AK), liikerakennusten korttelialueeksi (AL), opetus- ja sosiaalista toimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi (YOS) ja autopaikkojen korttelialueeksi (AP). Alueen länsiosaan sijoittuu puistoalueita (P). Muita pienempiä puistoalueita sijaitsee Pelimannintien tuntumassa. Suunnittelualueen eteläosassa on voimassa asemakaava vuodelta 1997. Eteläosassa alue on osoitettu voimassa olevassa asemakaavassa suojaviheralueeksi.

Kaavamuutosalue on Helsingin kaupungin ja yksityisten maanomistajien omistuksessa. Kaavoitustyö on käynnistetty kaupungin aloitteesta yhteistyössä alueen yksityisten maanomistajien kanssa.

Kaavaratkaisun kustannukset

Kaavaratkaisu nostaa tonttien ja alueen arvoa. Kaupungille kohdistuu tuloja kaavoitettavan rakennusoikeuden vuokraamisesta tai myymisestä, sekä yksityisen maanomistuksen osalta erillisissä neuvotteluissa määritettävistä maankäyttökorvauksista.

Toimenpiteet julkisen nähtävilläolon (MRL 65 §) 5.12.2014–12.1.2015 jälkeen

Kaupunkisuunnittelulautakunta puolsi tarkistetun kaavaehdotuksen hyväksymistä 9.6.2015. Kaupunkisuunnittelulautakuntakäsittelyn jälkeen Helsingin kaupungin kirjaamoon saapui kolme kirjettä Halsuantien ja Vetelintien alueen kaavamuutosta koskien.

Kirjeissä esitetyt huomautukset koskivat tonteille 33162/2, 33163/1 ja 2 sekä kiinteistölle 91-402-4-19 esitettyjä kaavamerkintöjä ja määräyksiä.

Kaavaehdotuksen asettaminen uudelleen nähtäville

Kaupunkisuunnittelulautakuntakäsittelyn (9.6.2015) jälkeen kaavaehdotus ei edennyt kaupunginhallituksen käsittelyyn. Maankäyttösopimusneuvotteluja ei saatu päätökseen. Ajan kuluessa kaupunki ja muut maanomistajat tutkivat ratkaisuja kaavan toteuttamisedellytyksien parantamiseksi. Vuoden 2022 syksyllä kaavaratkaisua päätettiin muuttaa ja asettaa se uudelleen nähtäville.

Kaavaehdotuksen julkinen uudelleen nähtävilläolo (MRA 32 §) 6.3.–4.4.2023

Kaavaehdotus on ollut julkisesti nähtävillä, mistä on ilmoitettu maan-käyttö- ja rakennusasetuksessa säädetyllä tavalla.

Kaavaehdotuksesta tehtiin kolme (3) muistutusta. Muistutuksissa esitetyt huomautukset koskivat lintujen elinolosuhteiden parantamista ja turvallisuuden huomioimista, valosaasteen lisäämisen välttämistä, tiheän kasvillisuuden säilyttämistä kaupunkiluontona ja alueen olemassa olevien viheralueiden tilan ja toimivuuden parantamista virkistyksessä sekä melusuojana. Lisäksi yhdessä muistutuksessa tiedusteltiin, voidaanko uusi jalankulun ja pyöräliikenteen silta rakentaa suojaviheralueelle (EV) ilman erillistä kaavamerkintää.

Kaavaehdotuksesta saatiin viranomaisten lausuntoja sen ollessa julkisesti nähtävillä. Lausunnot kohdistuivat pyöräliikenteen laatukäytävämerkinnän puuttumiseen, yleisen vesihuollon sekä johtosiirtojen alustavaan kustannusarvioon, jätepisteiden sijoitteluun, uudisrakentamisen ilmastovaikutusten lieventämiseen ja ohjaamiseen sekä kaavaratkaisun meluntorjuntaa ja ilmanlaatua ohjaaviin kaavamääräyksiin ja merkintöihin sekä meluntorjuntaa koskeviin kaavaselostusteksteihin.

Lausunnot saatiin seuraavilta tahoilta:

  • Helen Sähköverkko Oy
  • Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL)
  • Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY)
  • Väylävirasto
  • Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Toimenpiteet julkisen nähtävilläolon jälkeen

Vuorovaikutusraportissa on esitetty yhteenvedot kaavaehdotuksesta saaduista muistutuksista, kirjeistä ja viranomaisten lausunnoista sekä vastineet niissä esitettyihin huomautuksiin.

Huomautuksissa esitetyt asiat on otettu huomioon, kaavan tavoitteet huomioon ottaen, tarkoituksenmukaisilta osin. Kaavakartan merkintöihin tai määräyksiin ja muuhun aineistoon tehtiin julkisen nähtävilläolon jälkeen muutoksia, jotka on esitetty yksityiskohtaisesti kaavaselostuksen viimeisessä luvussa. Ne on myös koottu Tehdyt muutokset -liitteeseen.

Julkisen nähtävilläolon jälkeen tehdyistä muutoksista on neuvoteltu asianomaisten tahojen kanssa. Niitä, joiden etua muutokset koskevat, on kuultu erikseen sähköpostilla.

Tarkemmat perustelut

Tarkemmat kaavaratkaisun perustelut ilmenevät liitteenä olevasta asemakaavaselostuksesta.

Jatkotoimenpiteet

Kaava-alueeseen tai sen osaan liittyy maankäyttösopimusmenettely, joka tulee saattaa päätökseen ennen kaavan hyväksymistä.

Stäng

Kaupunkisuunnittelulautakunta 09.06.2015 § 181

Stäng

Detta beslut publicerades 31.05.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Pöytäkirjan 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 295 ja 299 §:t.

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

VALITUSOSOITUS

Pöytäkirjan 285 (Kustannusten osalta: ) ja 291 (Kustannusten osalta) §:t.

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 29.5.2023 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 26.5.2023 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Minna Koskinen, arkkitehti, puhelin: 09 310 37469

minna.koskinen@hel.fi

Ville Andersson, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 33029

ville.andersson@hel.fi

Matti Neuvonen, diplomi-insinööri, puhelin: 09 310 37311

matti.neuvonen@hel.fi