Asemakaavan muutos, nro 12733, Toukola tontti 23905/3, Damaskuksentie 4, Asunto-Oy Arabianmäki

HEL 2016-000844
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 7. / 175 §

Detaljplaneändring för Damaskusvägen 4 i Majstad (nr 12733)

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändring för tomten 3 i kvarteret 23905 i 23 stadsdelen (Majstad) enligt ritning nr 12733, daterad 18.1.2022, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Detaljplanens centrala innehåll

Detaljplaneändringen gäller ett kvartersområde för flervåningshus vid Damaskusvägen 4. Avsikten med detaljplaneändringen är att möjliggöra kompletteringsbyggandet på tomten och att öka bostadsutbudet vid goda kollektivtrafikförbindelser och tjänster. I fråga om stadsbilden ligger området för detaljplaneändringen på ett ställe där flervåningshusen vid Tavastvägen varvas med småhusen i Majstad. Detaljplanen gör det möjligt att bygga två nya flervåningshus på tomten. De nya byggnaderna placeras där den nuvarande affärsbyggnaden i en våning ligger och i mitten av tomten på ett öppet och asfalterat gårdsområde. Det största trädbeståndet finns i huvudsak på tomtens kanter. I detaljplanen har man i synnerhet strävat efter att anpassa nybyggandet som en naturlig del av den värdefulla och mångsidiga miljön genom att bilda ett nytt tidsmässigt skikt.

Vid Damaskusvägen ersätts den byggnad som ska rivas med ett bostadshus i tre våningar som skapar en fortsättning på raden av befintliga lamellhus. Till sin skala ligger bostadshuset mellan de befintliga flervåningshusen och de småhus som ligger på andra sidan av Damaskusvägen. På kvarterets innergård byggs ett bostadshus med 2–8 terrasserade våningar som är mångsidigt till sin massa. Tack vare terrasseringen ser byggnaden så liten som möjligt ut från småhusområdenas synvinkel. Mot Tavastvägen är byggnadens del i åtta våningar mer synlig. Den delen av byggnaden skapar ett enhetligt stadslandskap med det höga byggandet i industrikvarteret för Arabias fabrik.

Efter detaljplaneändringen uppgår tomtens bostadsvåningsyta till sammanlagt 8 880 m² varav 3 960 m² är ny våningsyta. Tomtens våningsyta för affärslokaler minskas genom detaljplaneändringen med 320 m².

Det genomsnittliga exploateringstalet för tomterna är e=0,69. Antalet invånare ökar med cirka 110.

Detaljplaneändringen effektiviserar markanvändningen och gör det möjligt att bygga nya bostäder vid goda kollektivtrafikförbindelser och tjänster.

Beslut som detaljplanen bygger på

Detaljplanelösningen bidrar till att staden kan uppnå sina strategiska mål genom att främja bostadsproduktionen och kompletteringsbyggandet vid goda kollektivtrafikförbindelser, förstärker bildandet av levande, särpräglade och trygga stadsdelar samt främjar bostadsproduktionen i enlighet med BM-programmet.

I Generalplan 2016 för Helsingfors är området i huvudsak bostadsdominerat område med beteckningen A4. En liten del av tomtens östra kant är ett innerstadsområde med beteckningen C2. Enligt den underjordiska generalplanen 2021 för Helsingfors finns det inga underjordiska reserveringar i området. Väster om detaljplanområdet löper en befintlig tunnel från sydväst mot nordost. Den nu utarbetade detaljplanen stämmer överens med de ovannämnda generalplanerna.

Områdets utgångspunkter och nuläge

Planeringsområdet inklusive dess närmiljö är en mångsidig och tidsmässigt skiktad miljö med varierande stadsstruktur, där det ligger flera skyddade objekt och kulturhistoriskt värdefulla områden. På den tomt som detaljplaneändringen gäller ligger nu tre flervåningshus i fyra våningar, ett radhus i en våning och en affärsbyggnad i en våning. Byggnaderna byggdes på 1960-talet ursprungligen som arbetarbostäder för Arabias fabrik. Byggnaderna ligger glest på tomten omkring den öppna kvartersgården. Parkeringen på tomten är placerad i garage och på parkeringsplatser ovan jord.

För området gäller en detaljplan från 1966.

Helsingfors stad äger tomten. Tomten har utarrenderats. Detaljplanen har utarbetats på arrendatorns ansökan och dess innehåll har diskuterats med arrendatorn. Stadsstyrelsen har 4.4.2022 (§ 243) reserverat tomterna 23905/8 och 23905/10 som ingår i detaljplaneändringen för planering och genomförande av bostadsprojekt till 31.12.2024.

Detaljplanens kostnader

Det medför inga kostnader för staden att genomföra detaljplanen.
Detaljplanen ökar områdets värde. Värdet på bostadsbyggrätten som planläggs är grovt uppskattat ca 3–4 miljoner euro.
Det gällande arrendeavtalet måste ändras för att den nya byggrätten ska kunna genomföras. Stadsfullmäktige har 13.4.2022 (§ 88) fastställt arrendeprinciper för flervåningshustomterna 23905/8 och 23905/10 som ingår i detaljplaneändringen eller för de tomter som bildas av dem till 31.12.2085.

Växelverkan under beredningen av detaljplanen

I den bifogade rapporten om växelverkan anges i sammandrag myndigheternas ställningstaganden och intressenternas åsikter, vilka inkommit under beredningen av detaljplanen, liksom också genmälena till påpekandena i dessa.

Myndighetssamarbete

Man har i anslutning till beredningen av detaljplanelösningen samarbetat med olika instanser inom stadsmiljösektorn och dessutom med följande myndigheter:

  • samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM)
  • stadsmuseet

Myndigheternas ställningstaganden om programmet för deltagande och bedömning samt beredningsmaterialet gällde områdets och miljöns kulturhistoriska värden och de befintliga byggnaderna, kompletteringsbyggandets volym och skala, nybyggandets utseende och styrning genom detaljplanen samt organiseringen av vattenförsörjningen.

De frågor som togs upp i ställningstagandena har beaktats i planläggningen så att staden har noga undersökt nybyggnadernas strukturering, synlighet i stadslandskapet och lämplighet i miljön. I detaljplanen styrs de nya byggnadernas utseende och skala genom talrika detaljerade bestämmelser. Även bevarandet av de befintliga byggnaderna styrs genom detaljplanebestämmelser.

Åsikter

Åsikterna om programmet för deltagande och bedömning samt beredningsmaterialet gällde områdets kulturhistoriska värden och behandling av dem i detaljplanematerialet, kompletteringsbyggandets volym och skala, vyer och nybyggnadernas skuggningseffekter, bevarandet av tomtens naturvärden, trädbestånd, gårdsområde och närliggande park, olägenheter som byggandet orsakar, kompletteringsbyggandets betydelse och motiv, trafiken och parkeringen samt framläggningsmaterialet och växelverkan.

Åsikterna har beaktats i planläggningen så att detaljplaneområdets miljö och byggnadshistoria har beskrivits i detaljplanebeskrivningen, planen har justerats och referensplanematerialet har kompletterats. Dessutom har nybyggnadernas strukturering, synlighet i stadslandskapet och lämplighet i miljön utretts noggrant. De nya byggnadernas utseende och skala styrs i detaljplanen genom flera detaljerade bestämmelser.

Det kom in 6 skriftliga åsikter.

Förslaget till detaljplan offentligt framlagt (MBL 65 §)

Detaljplaneförslaget hölls offentligt framlagt 1.9–30.9.2021, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggnadsförordningen. Ett brev om att detaljplaneförslaget hålls framlagt skickades till en markinnehavare bosatt i en annan kommun.

Mot detaljplaneförslaget gjordes 4 anmärkningar, av vilka en var en protestlista (undertecknad av totalt 26 personer). En skrivelse inkom utanför framläggningstiden.

Påpekandena i anmärkningarna gällde byggandes skala och effekter i miljön, skuggning, nybyggnadens material och färgläggning, trafik och parkering, material för växelverkan samt beaktande av fåglar vid byggandet.

Påpekandena i skrivelsen gällde nybyggnadens material. Dessutom bifogades en åsikt om programmet för deltagande och bedömning på nytt i skrivelsen.

Påpekandena i utlåtandena om förslaget till detaljplan gällde kompletteringsbyggandets volym och skala i fråga om den nybyggnad som placeras i mitten av tomten. Dessutom gällde påpekandena eventuella behov av flyttning av elnätet och vattenförsörjnings- och fjärrvärmenätverket.

Utlåtanden lämnades in av följande myndigheter:

  • Helen Ab
  • Helen Elnät Ab
  • samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT)
  • samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM)
  • stadsmuseet

Åtgärder efter att förslaget hölls offentligt framlagt

I rapporten om växelverkan ingår anmärkningarna, skrivelserna och myndighetsutlåtandena om förslaget till detaljplan i sammandrag och bemötandena till de påpekanden som framförts i dessa.

Det som framförts i påpekandena har beaktats med hänsyn till detaljplanens mål och i den mån det är ändamålsenligt.

I detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet gjordes ändringar efter att planen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs närmare i detaljplanebeskrivningens sista kapitel. De har också samlats i bilagan över ändringar (Tehdyt muutokset).

De ändringar som gjorts efter det offentliga framläggandet har diskuterats med berörda parter.

Närmare motivering

Motiveringarna till detaljplanelösningen framgår mer i detalj av den bifogade detaljplanebeskrivningen.

Stäng

Kaupunginhallitus 30.05.2022 § 403

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto hyväksyy 23. kaupunginosan (Toukola) korttelin 23905 tontin 3 asemakaavan muutoksen 18.1.2022 päivätyn piirustuksen nro 12733 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna
Lisätiedot

Suvi Rämö, hallintoasiantuntija, puhelin: 310 32174

suvi.ramo@hel.fi

Kaupunkiympäristölautakunta 25.01.2022 § 36

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle

  • 18.1.2022 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen nro 12733 hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee 23. kaupunginosan (Toukola) korttelin 905 tonttia 3.

Lisäksi lautakunta päätti

  • ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.
  • antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin mielipiteisiin, kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin sekä nähtävilläoloajan ulkopuolella kirjallisesti esitettyihin mielipiteisiin. Päätös-asiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla: Päätöksenteko
  • ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
  • kehottaa asemakaavoituspalvelua laskuttamaan hakijoilta kaavan hyväksymisen jälkeen kaavan laatimis- ja käsittelykustannukset seuraavasti:
    • Asunto-Oy Arabianmäki / c/o Rakennusliike Lapti Oy: 6 000 euroa
Käsittely

Asian aikana kuultavana oli arkkitehti Valtteri Heinonen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

18.01.2022 Pöydälle

Esittelijä
kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski
Lisätiedot

Valtteri Heinonen, arkkitehti, puhelin: 310 64795

valtteri.heinonen@hel.fi

Riikka Österlund, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37312

riikka.osterlund@hel.fi

Tuomo Näränen, maisema-arkkitehti, puhelin: 310 20462

tuomo.naranen@hel.fi

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 30.9.2021

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala / Maankäyttö ja kaupunkirakenne / Asemakaavoitus on pyytänyt kaupunginmuseon lausuntoa Toukolan Damaskuksentie 4 koskevasta, 1.9.2021 päivätystä asemakaavan muutoksen ehdotuksesta. Perustehtävänsä mukaisesti kaupunginmuseo tarkastelee hanketta kulttuuriympäristön vaalimisen näkökulmasta ja esittää kantanaan seuraavaa.

Asemakaavan muutos koskee Toukolassa osoitteessa Damaskuksentie 4 sijaitsevaa korttelin 23905 tonttia 3. Asemakaavan muutoksen tavoitteena on tontin täydennysrakentaminen mahdollistamalla kahden uuden asuinkerrostalon rakentamisen tontille. Damaskuksentien varteen, purettavan liikerakennuksen paikalle, on suunniteltu kolmikerroksinen ja korttelin sisäpihalle porrastuva, kaksi-kahdeksankerroksinen asuinrakennus. Kaavaratkaisussa on erityisesti pyritty ratkaisemaan, kuinka uusi rakentaminen saadaan sovitettua arvokkaaseen ja kerrokselliseen ympäristöön. Suunnitelmassa uudet autopaikat sijoittuvat tonteille maantasoon ja autotalleihin.

Voimassa olevassa Helsingin yleiskaavassa (2016) suunnittelualue on merkitty pääosin asuntovaltaiseksi alueeksi A4, jolla tehokkuus on pääasiassa alle 0,4 ja pieneltä osalta kantakaupungin alueeksi C2. Voimassa olevassa, vain kyseistä tonttia koskevassa asemakaavassa vuodelta 1966 tontti on merkitty asuntorakennusten korttelialueeksi AK, jolle on sijoitettu kolme kolmikerroksisen rakennuksen rakennusalaa, yksi yksikerroksisen myymälän rakennusala ja yksi yksikerroksisen rivitalon rakennusala. Tontilla nykyisin sijaitsevat rakennukset on toteutettu Arkkitehtitoimisto Elma ja Erik Lindroosin vuonna 1964 ja 1968 laatimien suunnitelmien mukaan. Etelä- ja itäpuoleltaan suunnittelualue rajoittuu Arabianmäen puistoalueeseen ja lännessä aivan lähinaapureina sijaitsevat Arabian työntekijöiden asuintaloiksi rakennetut, F. T. Gesslerin vuonna 1919 laatimien suunnitelmien mukaan rakennetut Arabian Villat. Sekä puistoalueella sijaitsevat huvilat että Arabian Villat on suojeltu 9.8.1996 voimaan tulleessa asemakaavassa. Tätä kokonaisuutta ympäröi Toukolan pientaloalueen 1920-luvun yhtenäinen kokonaisuus, johon kuuluvia taloja sijaitsee myös suunnittelualuetta vastapäätä Damaskuksentien vastakkaisella puolella. Toukolan pientaloalueella on 20.4.2001 voimaan tullut asemakaavan muutos, jonka tavoitteena oli suojella rakennetun ympäristön arvokkaat ominaisuudet. Näiden suojeltujen rakennettujen ympäristöjen lisäksi Hämeentien toisella puolella tontin naapuruston muodostaa valtakunnallisesti merkittäväksi arvotettu rakennettu kulttuuriympäristö Arabian tehtaat (RKY 2009), jonka rakennuksiin liittyy myös asemakaavallisia suojelumääräyksiä.

Esillä olevassa asemakaavan muutoksen ehdotuksessa suunnittelualue on osoitettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi AK. Korttelialueelle on määritelty olemassa olevien kerrostalojen mukaisesti kolme nelikerroksisen rakennuksen ja olevan rivitalon mukaisesti yksi yksikerroksisen rakennuksen rakennusala. Näiden lisäksi Damaskuksentien varrella nykyisin sijaitsevan liikerakennuksen kohdalle on osoitettu kolmikerroksisen rakennuksen rakennusala ja rivitalon pohjoispuolelle kokonaan uusi monisakarainen rakennusala, jolla suurin sallittu kerrosluku vaihtelee eteläsakaran kahdesta muiden sakaroiden neljään ja ollen keskiosassa kahdeksan. Pienehköille talousrakennuksille on osoitettu kaksi uutta rakennusalaa. Autojen pysäköinti on esitetty ratkaistavaksi nykyiseen tapaan piha-alueiden maantason pysäköintipaikoilla, minkä lisäksi korttelialueelle on esitetty rakennusala autokatokselle ja lisäksi monisakaraisen asuinrakennuksen lounaiskulmasta alkavaksi on merkitty maanalaisen pysäköintitilan alue. Korttelialueen reunavyöhykkeet ja osin myös rakennusalojen välit on osoitettu puin ja pensain istutettavaksi alueen osaksi. Myös Damaskuksentien reunassa on tällä merkinnällä kapea kaistale. Lisäksi pihoista määrätään, että rakentamatta jäävät tontinosat, joita ei käytetä kulkuteinä, leikki- ja oleskelualueina tai pysäköimiseen, tulee istuttaa ja niillä oleva elinvoimainen puusto säilyttää. Piha-alueet tulee rakentaa yhteiskäyttöisiksi ja tonttien välisiä rajoja ei saa aidata.

Kaupunkikuvaan ja rakentamiseen liittyen määrätään, että rakennusten julkisivujen on oltava paikalla muurattua tiiltä. Damaskuksentien varressa rakennuksen julkisivu tulee jäsennöidä osiin julkisivumateriaalin, julkisivuvärityksen, -aukotuksen ja / tai muin keinoin. Muutoin rakennusten materiaaleista, värityksestä tai aukotuksesta ei ole annettu määräyksiä. Rakennuksen hahmoon liittyen Damaskuksentien varren uudisrakennukselle ja monisakaraisen rakennuksen korkeimmalle osalle on määritelty myös rakennuksen vesikaton ylin korkeusasema ja julkisivupinnan ja vesikaton leikkauskohdan ylin sallittu korkeusasema, minkä lisäksi räystäskoron yläpuolinen julkisivu on toteutettava jyrkkänä katonlappeena. Ilmanvaihtokonehuoneita ja muita teknisiä tiloja ei saa sijoittaa katolle erillisiin rakennusosiin. Parvekkeet tulee rakentaa sisäänvedettyinä tai yhtenäistä julkisivupintaa muodostavana. Parvekevyöhykkeen julkisivu tulee ulottaa maahan asti, eivätkä parvekkeet saa ulottua rakennusalan ulkopuolelle.

Asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmavaiheessa kaupunginmuseo totesi suunnittelualueen rajautuvan kauttaaltaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen rakennettuun ympäristöön. Myös itse suunnittelualue kuuluu maakunnallisesti arvokkaaseen Käpylä-Koskela asuntoalueeseen, minkä lisäksi suunnittelualueen rakennuksilla voidaan tehtaan työväen asuintaloina katsoa olevan kulttuurihistoriallisia arvoja osana Arabian valtakunnallisesti merkittäväksi arvotetun tehtaan ja tehdasyhdyskunnan historiaa. Tontti sijaitsee myös maastollisesti Hämeentietä ja puistoaluetta ylempänä, mikä osaltaan lisää sen näkyvyyttä. Tässä arvokkaassa kokonaisuudessa ja kaupunkitilassa todettiin Damaskuksentie 4 tontin maltillinen täydennysrakentaminen kuitenkin mahdolliseksi, tietyin reunaehdoin. Damaskuksentien varren myymälärakennuksen korvaamista korkeintaan kolmikerroksisella asuinkerrostalolla pidettiin periaatteessa mahdollisena. Uudisrakennuksen tulisi hahmoltaan ja materiaaleiltaan sopeutua tontin lamellitaloihin sekä naapuritontilla osoitteessa Damaskuksentie 2 sijaitsevaan asuinkerrostaloon. Nämä kadunvarren uudisrakennusta koskevat tavoitteet on kaupunginmuseon näkemyksen mukaan otettu riittävästi huomioon. Kaupunginmuseo pitää hyvänä myös ratkaisua, jossa suunnittelualueen olemassa olevien asuinrakennusten säilymistä tukevat asemakaavaan esitetyt nykytilanteen mukaiset rakennusalat ja –oikeudet sekä kerrosluvut. Myös tontin vehreän ja puustoisen ilmeen säilyttämiseen tähtäävät määräykset ovat aiheelliset ja tärkeät.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmavaiheessa kaupunginmuseo piti myös tontin sisäosan täydennysrakentamista mahdollisena, kunhan sitä koskevia määräyksiä muokattaisiin maltilliseen ja olemassa olevaan rakennettuun ympäristöön sopeuttavaan suuntaan. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut ja kaupunginmuseon näkemyksen mukaan asemakaavaehdotuksen mukainen, monisakarainen ja osin jopa kahdeksankerroksinen kerrostalo olisi ylimitoitettu kyseiseen paikkaan ja sijaintiin. Laajalle ulottuva rakennushahmo täyttäisi lähes koko tontin sydänalueen, olisi hahmoltaan raskas ja vieras ja sulkisi laajasti korttelin sisäisiä näkymiä. Esitetyn korkuisena se nousisi Hämeentien näkymässä nykyisellään Hämeentien varren vehreänä seinämänä levittäytyvän puustoisen vyöhykkeen latvusten yläpuolelle. Kaupunginmuseon näkemyksen mukaan Toukolan pientaloalueen Hämeentien suuntaan näyttäytyvän vehreän ja puistomaisen julkisivun säilyttäminen eheänä Arabian tehtaan rakennetun ja alueen teollisesta perinnöstä viestivän ympäristön rinnalla on huomattavan tärkeä ja tasapainottava tekijä. Uudenkin rakentamisen tulisi siten korkeudeltaan jäädä latvusten alapuolelle ja mittakaavallisesti muiltakin osin sopeutua olemassa olevaan ympäristöönsä.

Aiemman kantansa mukaisesti kaupunginmuseo toistaa, että tässä kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä uudisrakentamisen lähtökohtana tulee olla sopeuttaminen ympäristöön ja sen ominaisluonteeseen, ei uudisrakennusten korostaminen. Edellä mainitun lisäksi kaupunginmuseolla ei ole muuta huomautettavaa Damaskuksentie 4 asemakaavan muutoksen ehdotukseen.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 14.8.2020

Lisätiedot

Anne Salminen, tutkija, puhelin: 310 36501

anne.salminen@hel.fi

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 28.06.2021 § 27

Päätös

Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12733 pohjakartan kaupunginosassa 23 Toukola. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:

Asemakaavan numero: 12733
Kaupunginosa: 23 Toukola
Kartoituksen työnumero: 15/2021
Pohjakartta valmistunut: 17.5.2021
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000

Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.

Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.

Lisätiedot

Merja Kyyrö, vastaava kartoittaja, puhelin: 310 31911

merja.kyyro@hel.fi

Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 310 31883

timo.tolkki@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 21.06.2022

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av en kommunmedlem
  • av en myndighet i ärenden som hör till dess verksamhetsområde
  • av förbund på landskapsnivå och kommuner för vars område den markanvändning som anges i planen har konsekvenser
  • av en registrerad lokal eller regional sammanslutning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde.
Besvärstid

Besvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.

Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast den sista dagen av besvärstiden under besvärsmyndighetens öppettid.

En kommunmedlem, en part eller en annan aktör som har besvärsrätt anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Besvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag.
Besvärsmyndighet

Besvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Förvaltningsdomstolens besöksadress fram till 24.12.2021 är den följande

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000

Förvaltningsdomstolens besöksadress från och med 27.12.2021 är den följande

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Sörnäsgatan 1
 
00580 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000

Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges

  • det beslut i vilket ändring söks
  • på vilka punkter ändring söks och vilka ändringar som yrkas
  • på vilka grunder ändring söks.

I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans eller hennes lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.

I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.

Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.

Till besvärsskriften ska fogas

  • det beslut i vilket ändring söks genom besvär, i original eller kopia
  • ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
  • de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inte redan tidigare har tillställts myndigheten.
Rättegångsavgift

Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 260 euro för behandling av ett ärende som gäller ändringssökande. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut. Avgifter tas inte ut i vissa ärendegrupper eller hos dem som enligt bestämmelser någon annanstans i lag är befriade från avgifter. Den som inlett ärendet är betalningsskyldig och avgiften gäller per besvärsskrift.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Suvi Rämö, förvaltningsexpert, telefon: 09 310 32174

suvi.ramo@hel.fi

Bilagor

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.