Suuret jyräasfalttityöt 2017, itäiset kaupunginosat
Päätös
Teknisen palvelun lautakunta päätti valita edullisimman tarjouksen jättäneen Lemminkäinen Infra Oy:n Staran kaupunkitekniikan osastojen alueen 3, itäisten kaupunginosien, suurten kokoluokkien jyräasfalttitöiden urakoitsijaksi ajalle 1.5. - 30.11.2017.
Samalla teknisen palvelun lautakunta päätti oikeuttaa kaupunkitekniikan rakentamisen yksikönjohtajan allekirjoittamaan urakkasopimuksen.
Urakkakilpailun voittajan vertailuhinta on 994 408,00 euroa. Urakan ennakoitu arvonlisäveroton arvo tarjouspyynnössä mainitut lisähankintamahdollisuudet mukaan lukien on 1 143 569,20 euroa (AVL 8 c §).
Kaupunkitekniikan rakentamisen yksikönjohtajalla on oikeus päättää lisä- ja muutostöiden hankkimisesta teknisen palvelun lautakunnan päätöksen 7.5.2015 § 112 mukaisesti.
Hankintasopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta kun muutoksenhaku- ja odotusaika ovat kuluneet ja kun tilaaja ja hankintapäätöksellä valittu toimittaja ovat molemmat allekirjoittaneet sopimuksen.
Pöytäkirjanote muutoksenhakuohjeineen tiedoksiantona päätöksestä asianosaisille.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Staran kaupunkitekniikat toteuttavat antamiensa tarjousten ja tilaajahallintokuntien tilausten perusteella vuosittain useita katu-, vesihuolto- ja viherrakentamishankkeita. Hankkeet toteutetaan omajohtoisesti ja niissä käytetään runsaasti monen tyyppisiä kilpailutettuja aliurakoita ja -hankintoja.
Staran kaupunkitekniikoiden asfalttipäällystyskohteet perustuvat pääasiassa rakennusviraston katu- ja puisto-osaston, ja sen seuraajan, katujen rakentamisen ja kunnossapidon tilauksiin. Staran asfalttipäällystystyöt kilpailutetaan kahdeksana erillisenä urakkana siten, että kullakin kolmella kaupunkitekniikan osa-alueella on käytössään omat suurten ja pienten kokoluokkien jyräasfalttitöiden urakat, sekä koko kaupungin kattavat valuasfaltti- ja SMA-töiden päällysteurakat. Samassa hankintakokonaisuudessa kilpailutetaan HKL-Kunnossapidon tarpeisiin erilliset jyrä- ja valuasfalttitöiden urakat kiskoalueella tapahtuviin päällystetöihin. HKL-Kunnossapito tekee hankinnoista omat päätöksensä. Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä kymmenen erillisen asfalttipäällysteurakan hankintakokonaisuus.
On perusteltua kilpailuttaa asfalttipäällystetyöt erillisinä urakoina, jotka poikkeavat toisistaan suoritemäärien ja ominaisuuksien osalta muodostaen selkeästi omat kokonaisuutensa. Vastaavat urakat ovat olleet käytössä vuosittain.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä on oikeuttanut Staran kilpailuttamaan tarvitsemansa asfalttipäällystystöiden hankinnan puolestaan ja tekee erillisen päätöksen hankinnan omasta osuudestaan.
Hankintamenettely on ollut julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007) mukainen avoin menettely. Varsinainen hankintailmoitus on julkaistu 26.1.2017 Tarjouspalvelussa, Hilmassa ja EU:n virallisessa lehdessä.
Tarjoajilla oli mahdollisuus esittää tarjouspyynnön sisältöön liittyvistä asioista lisäkysymyksiä 17.2.2017 klo 12:00 asti. Hankintaa koskien esitettiin kysymys tarjouspyynnön määräluettelon erään asfalttimassan kohteista. Hankintayksikkö antoi vastauksen jossa kerrottiin että jotkin määräluettelon määristä perustuvat arvioon eikä kaikkia kohteita ole vielä tiedossa.
Tarjoukset tuli antaa sähköisessä muodossa Tarjouspalvelun kautta 28.2.2017 kello 12:00 mennessä. Tarjoukset avattiin tarjousten jättämiselle varatun ajan päätyttyä. tarjousten avaamisesta on laadittu pöytäkirja, joka on tämän päätöksen liitteenä.
Tarjouksen tähän urakkaan jättivät määräaikaan mennessä seuraavat seitsemän yritystä:
AC Päällysteet Oy |
Asfalttihuolto AH Oy |
Asfalttikallio Oy |
Asfalttiurakointi KK Oy |
Lemminkäinen Infra Oy |
NCC Industry Oy |
Skanska Asfaltti Oy |
Tarjoajien soveltuvuuden osalta hankintayksikkö edellytti, että tarjoajat käytettävät yhteistä eurooppalaista hankinta-asiakirjaa (ESPD) alustavana näyttönä siitä, että ne täyttävät hankintayksikön tarjouspyynnössä asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset. Tarjoajien soveltuvuus tarkastettiin alustavasti tarjouksissa annettujen tietojen perusteella.
Alustavassa tarkastuksessa todettiin, että kaikki tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut soveltuvuusvaatimukset.
Tarjouspyynnön ehtojen mukaisesti valintaperusteena käytetään halvinta vertailuhintaa joka saadaan hankintayksikön arvioimien suoritemäärien ja urakoitsijan antamien yksikköhintojen mukaan lasketusta urakkasummasta. Saatujen tarjousten vertailuhinnat ilmenevät liitteenä olevasta tarjousvertailun yhteenvedosta.
Kaikkien tarjousten on todettu olevan tarjouspyynnön mukaisia.
Voittamassa olevalta Lemminkäinen Infra Oy:ltä tarkastettiin vakuutuksessa annettujen tietojen paikkansapitävyys ja tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:n tilaajan selvitysvelvollisuuteen kuuluvat urakoitsijan velvoitteet ja todistukset. Hankinnassa on tarkastettu myös tarjoajan ja sen hallinto-, johto- ja valvontaelimen jäsenten sekä edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävien henkilöiden rikosrekisteriotteet sen varmistamiseksi, ettei tarjoajaa koske hankintalain 80 §:ssä tarkoitettu poissulkemisperuste. Tarjoajan todettiin täyttävän soveltuvuusvaatimukset.
Hankintalain mukaan hankintayksikön on vaadittava tarjoajalta selvitys tarjouksen hinnoista tai kustannuksista, jos tarjous vaikuttaa poikkeuksellisen alhaiselta. Edellä mainittuun perustuen hankintayksikkö pyysi tarjoajalta selvityksen työvaiheista, joiden hinnoittelu vaikutti poikkeavan alhaiselta. Saadun selvityksen perusteella hankintayksikkö on arvioinut, että tarjoaja pystyy toteuttamaan hankinnan kohteena olevan urakan tarjotulla hinnalla tarjouspyynnössä edellytetyllä tavalla, koska urakan vertailuhinta on hankinnan laatuun ja laajuuteen nähden realistinen. Lisäksi hintaero tarjouskilpailussa seuraavaksi sijoittuneisiin ei ole ollut suuri.
Tarjouksista on valittava kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena on tässä hankinnassa ollut halvin hinta. Laadulliset näkökohdat on huomioitu hankittavassa kokonaisuudessa varmistumalla tarjoajan riittävästä ammatillisesta osaamisesta sekä kuvaamalla urakkaohjelmassa urakan laadulliset vaatimukset.
Päällystystöiden laajuutta on hankinnan tässä vaiheessa vaikea arvioida tarkkaan. Uudelleenpäällystysohjelma valmistuu lopullisesti vasta toukokuussa kun lopullinen katuverkoston kuntoinventointi on talven jäljiltä tehty. Tilaaja täsmentää myös kunnossapidon uudelleenpäällystystilauksiaan kauden kuluessa.
Kaupunkitekniikoilla ei ole kaikista uudisrakentamishankkeista lopullisia suunnitelmia, joista tarkat suoritemäärät voitaisiin laskea. Myös työohjelmat elävät eikä kaikkia rakentamiskohteita ole vielä selvillä. Rakentamishankkeiden tarjouslaskennat ja tilaukset ovat koko vuoden jatkuvaa toimintaa.
Asfalttipäällysteurakat liittyvät osana tilaavien tahojen tilaamiin kunnallisteknisiin uudisrakennus- ja korjauskohteisiin ja ne rahoitetaan kullekin kohteelle tilaajan varaamalla määrärahalla. Tarjouspyynnön työmäärät perustuvat arvioihin, toteutuvat määrät voivat olla suurempia tai pienempiä tilaavien hallintokuntien päätöksistä riippuen.
Tässä vaiheessa ei ole näköpiirissä sellaisia seikkoja, joiden perusteella voitaisiin ennakoida ko. urakan tarpeiden poikkeavan merkittävästi aikaisempien vuosien käytännöstä.
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Hankintaa koskevat tarjousasiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintaa koskevien päätösten tekemisen yhteydessä. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty.
Detta beslut publicerades 07.04.2017
MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN
Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka molemmat.
OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Oikaisuvaatimusaika
Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta.
Muutoksenhaku markkinaoikeuteen ei estä vaatimasta hankintaoikaisua.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolta hankintaoikaisua vaaditaan, on Helsingin kaupungin teknisen palvelun lautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Hankintaoikaisuvaatimus pannaan vireille kirjallisesti ilmoittamalla
- hankintayksikön päätös tai muu ratkaisu, johon hankintaoikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi.
Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on mainittava oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Jos oikaisua vaativan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi sekä tarvittavat yhteystiedot.
Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin oikaisua vaativa haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUDELLE
Valitusaika
Valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.
Hankintaoikaisun vireilletulo ei vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosaisella on oikeus hakea muutosta valittamalla markkinaoikeudelle.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään markkinaoikeudelle.
Markkinaoikeuden asiointiosoite on seuraava:
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Sähköpostiosoite: | |
Faksinumero: | 029 56 43314 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 43300 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle
Ilmoitus valituksen tekemisestä hankintayksikölle
Valittajan tai hänen edustajansa on ilmoitettava kirjallisesti hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeudelle.
Ilmoitus on tehtävä osoitteeseen:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Odotusaika
EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen osalta hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.
Oikeudenkäyntimaksu
Markkinaoikeus perii asian käsittelystä maksua 2000 euroa, jos hankinnan arvo on alle 1 miljoona euroa; 4000 euroa, jos hankinnan arvo on vähintään 1 miljoona euroa ja alle 10 miljoonaa euroa; ja 6000 euroa, jos hankinnan arvo on vähintään 10 miljoonaa euroa.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Hannu Halkola, yksikönjohtaja, puhelin: 09 310 37833
Heikki Laristo, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 39241