Vahingonkorvausvaatimuksen hyväksyminen, kiinteistövaurio Kinkeripolulla Oulunkylässä
Päätös
Yleisten töiden lautakunta päätti hyväksyä hakijan 29.11.2016 rakennusvirastolle esittämän 52 228,16 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen seuraavasti:
Hakijan vahingonkorvausvaatimuksen mukaan 5.9.2016 klo 12:00 merkittävä rankkasade nostatti tulvan hakijan omistaman kiinteistön kellariin. Tutkimusten jälkeen vahingon aiheuttajaksi osoittautui kaupungin puistoalueelle pystytetyn parakkikoulun asennuksen yhteydessä tukittu imeytysputki.
Kaupunki katsoo kohtuulliseksi korvata 50 % tähän mennessä muodostuneista tositteisiin perustuvista kuluista. Korvausta maksetaan yhteensä 21 646,52 euroa. Muihin kuluihin otetaan kantaa hakijan toimitettua tositteet toteutuneista kuluista sekä lisäkorvausvaatimuksen. Sähkön kulutuksen nousuun otetaan kantaa hakijan toimitettua vertailevat laskelmat ja euromääräisen vaatimuksen sähkön kulutuksen noususta.
Samalla lautakunta päätti oikeuttaa palveluosaston lakimiehen päättämään vahinkoon liittyvistä mahdollisista lisäkorvauksista, jotka perustuvat tositteisiin ja jotka eivät ole harkinnanvaraisia määrän tai perusteen suhteen.
Asiasta päättää Helsingin kaupungin rakennustoimen johtosäännön 4 §:n 12 kohdan mukaan yleisten töiden lautakunta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Hakija on esittänyt kaupungille 24.11.2016 päivätyn vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijalle on aiheutunut tähän mennessä yhteensä 52 228,16 euron suuruinen vahinko raivaustöistä ja tulevista korjauskuluista. Sekä erittelemättömät sähkön kulutuksen nousun aiheuttamat kulut. Tilanteen ennallistamiseksi ennen vahinkoa, hakija on toimittanut Idea Remontit Oy:n hakijalle antaman korjauskustannusarvion, summaltaan 35 524,19 euroa. Muista kuluista on esitetty tositteet.
Vaatimuksen summa koostuu vahingoittuneiden tilojen raivaus- ja korjauskustannuksista esitettyihin tositteisiin sekä tarjoukseen.
Hakemuksen mukaan vahingot ovat syntyneet veden noustua rankan sateen jälkeen hakijan omistaman kiinteistön kellarikerrokseen 5.9.2016. Hakijan yhdessä L&T:N kanssa tehdyissä putken kuvauksissa selvisi että kaupungin puistoalueelle oli parakkikoulun pystytyksen yhteydessä tuotu maa-aineksia, jotka olivat painaneet hakijan kiinteistön imeytysputkea niin, että se oli hautautunut ja tukkeutunut.
Rakennusviraston toimitusjohtaja on 12.4.1996 § 251 myöntänyt luvan hakijan nykyisin omistamalle kiinteistölle (28075-3) pitää imeytysputkea kaupungin omistamalla puistoalueella. Sittemmin puistoalueelle on pystytetty parakkikouluja tilakeskuksen toimesta kesällä 2015. Lupa ehtoineen on nähtävillä kokouksessa.
Parakkikoulut ovat tilakeskuksen paikalle pystyttämiä ja vahinkopaikka on tonttialueella. Rakennusvirasto ei vastaa tonttialueista, vaan toimii ainoastaan yleisillä alueilla. Kartoitustiedot on hakijan kiinteistön imeytysputken sijoittamisen aikaan toimitettu vesilaitokselle rakennusviraston toimesta. Imeytysputkea ei tuntemattomasta syystä kuitenkaan ole löytynyt kartoilta, eikä tilakeskuksen urakoitsija sitä näin ollen voinut huomioida, joten rakennusvirasto vastaa hakijan vaatimukseen.
Alueidenkäytön tarkastajalta saadun tiedon mukaan parakkikoulujen pystyttämiseksi annettu aluevuokrauspäätös on tehty 28.7.2015. Työmaaparakkeja on työmaalle toimitettu 29.7.2015.
Kiinteistön omistajalla on velvollisuus ottaa selvää kiinteistöön liittyvien putkien sijainnista. Hakija on toimittanut sijoitusluvasta kopion vahingonkorvaushakemuksensa liitteenä, joten hänellä on ollut tiedossa putken sijainti ja kunnossapitovelvollisuus.
Vahingon uhatessa tai sen jo osittain aiheuduttua vahingonkärsijällä on velvollisuus rajoittaa vahinkoaan. Hakijan olisi parakkikoulujen rakentamisen alkaessa tullut kiinnittää huomionsa siihen, että parakkikoulut ovat sijoittumassa kiinteistön 28075-3 imeytysputken päälle.
Kaupunki on tehnyt hätätyönä putken avauksen sen jälkeen kun putki on paikannettu.
Kiinteistölle myönnetyn sijoitusluvan ehdoissa numero 2: "Luvan saaja vastaa kaikesta haitasta tai vahingosta, mikä johdon sijainnin ja käytön takia mahdollisesti aiheutuu kaupungille tai kolmannelle osapuolelle." ja numero 5: "Rakennettu johto jää luvan saajan kunnossapidettäväksi ja hoidettavaksi." on otettu kantaa imeytysputken kunnossapitovastuuseen sekä mahdollisen haitan aiheutumiseen.
Edellä mainituin perustein yleisten töiden lautakunta päättää tällä päätöksellä maksaa hakijalle korvausta 21 646,52 euroa.
Samalla lautakunta päättää oikeuttaa palveluosaston lakimiehen päättämään vahinkoon liittyvistä mahdollisista lisäkorvauksista, jotka perustuvat tositteisiin ja jotka eivät ole harkinnanvaraisia määrän tai perusteen suhteen.
Detta beslut publicerades 10.03.2017
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506
Maksuasiat, puhelin: 09 310 25300