De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2017-003585
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 9. / 272 §

Töölönlahden eteläosan (Makasiinipuisto, Kansalaistori) puistosuunnitelman hyväksyminen (Kluuvi) (a-asia)

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Töölönlahden eteläosan puistosuunnitelman.

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta päätti oikeuttaa kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden rakennuttaminen-palvelun palvelupäällikön tekemään hankkeen urakkahankinnat enintään puistosuunnitelman kustannusarvion yhteissummaan 7,7 miljoonaa euroa (alv. 0 %) asti.

Makasiinipaviljongin kilpailuohjelma tuodaan lautakuntaan hyväksyttäväksi vuoden 2018 aikana.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat projektinjohtaja Kaija Laine ja tiimipäällikkö Päivi Etelämäki. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Vastaehdotus:
Tuomas Rantanen: Esitän seuraavan vastaehdotuksen:
Päätösehdotukseen lisätään uusi seuraavan sisältöinen viimeinen kappale: Makasiinipaviljongin kilpailuohjelma tuodaan lautakuntaan hyväksyttäväksi vuoden 2018 aikana.

Kannattaja: Silvia Modig

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Tuomas Rantasen vastaehdotuksen.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Töölönlahden eteläosan puistosuunnitelman.

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta päättää oikeuttaa kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden rakennuttaminen-palvelun palvelupäällikön tekemään hankkeen urakkahankinnat enintään puistosuunnitelman kustannusarvion yhteissummaan 7,7 miljoonaa euroa (alv. 0 %) asti.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Makasiinipuisto ja Kansalaistori sijaitsevat Kluuvin (2.) kaupunginosassa. Alue rajautuu lännessä Musiikkitaloon ja Kiasmanpuistoon, idässä rakenteilla olevaan Keskustakirjastoon, etelässä Eero Erkon katuun, Sanomataloon ja Kiasmaan sekä pohjoisessa Töölönlahdenkatuun. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 2,2 hehtaaria.

Keskustakirjasto Oodin rakentaminen on käynnissä, ja se valmistuu syksyllä 2018. Makasiinipuiston ja Kansalaistorin muuttuvista toiminnallisista järjestelyistä sekä kaupunkikuvallisista syistä tarvitaan uusi suunnitelma. Kaupunginvaltuuston aiemmin hyväksymiä alueen puisto- ja katusuunnitelmia ei voida kustannussyistä toteuttaa. Makasiinipuiston ja Kansalaistorin rakentamisen on suunniteltu alkavan kesän 2018 aikana keskustakirjasto Oodin lähialueista ja valmistuvan kokonaisuudessaan vuoden 2019 loppuun mennessä.

Tavoitteena on kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti korkeatasoinen, arvokkaaseen keskustaympäristöön sopiva sekä järkevästi ja taloudellisesti ylläpidettävä alue.

Suunnittelualue on voimassa olevassa asemakaavassa puisto- ja katualuetta. Siihen sisältyvät Kansalaistorin ja Makasiinipuiston kaava-alueet.

Päätös- ja toteutustilanne:

  • Asemakaava nro 10920 (tullut lainvoimaiseksi 2.4.2004)
  • Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi Töölönlahden eteläosan maanalaisen monitoimitilan (Musiikkitalon ja Keskustakirjaston välissä) asemakaavan muutosluonnoksen vuonna 2011. Hanke ei ole kuitenkaan edennyt ja se ei vaikuta ohjaavasti alueen suunnitteluun
  • Vuonna 2008–2009 kaupunginvaltuusto hyväksyi puisto- ja katusuunnitelmat, joiden pohjalta rakentamista ei ole käynnistetty kustannussyistä
  • Vuonna 2010 kaupunginhallitus hyväksyi tilapäisen suunnitelman, jonka mukaan alue rakennettiin ja se valmistui nykyiseen asuunsa vuonna 2011
Makasiiniraunio

Suunnittelualueella on erittäin huonokuntoinen ja suojeltu Helsingin kaupungin omistuksessa oleva VR:n tavaramakasiiniraunio. Raunio on vaurioitunut tulipalossa niin pahasti, että sen pitkäaikainen säilyttäminen sellaisenaan rauniona ei teknisesti eikä turvallisuussyistä ole mahdollista. Kaupungin eri hallintokuntien edustajat ovat neuvotelleet rauniosta ja todenneet, että sen säilyttäminen nykyisellä paikallaan rajoittaisi alueen suunniteltua käyttöä eikä se ole enää tarpeen kaavan kansalaistoimintaa tukevien tavoitteiden toteuttamiseksi.

Kiinteistölautakunta päätti 30.6.2016 Töölönlahdella sijaitsevan VR:n entisen tavaramakasiinin jäljellä olevan raunion kehittämisestä muistomerkiksi ja uuden makasiinipaviljongin suunnittelukilpailun valmistelusta. Päätöksen mukaisesti Töölönlahden eteläosan suunnittelutyöryhmää on täydennetty ympäristötaiteilijalla, joka on suunnitellut makasiinin muistuman, ”Massa”-taideteoksen, yhteistyössä hankkeen muiden suunnittelijoiden kanssa.

Kun kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt puisto- ja katusuunnitelman, voi kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelu käynnistää makasiininraunion purkamisen valmistelun edellyttäen, että toimivaltainen viranomainen myöntää purkamiseen tarvittavan luvan.

Uuden makasiinipaviljongin suunnittelukilpailu järjestetään myöhemmin erillisenä hankkeena. Makasiinipaviljonki otetaan suunnitelmassa huomioon siten, että paviljongille osoitetaan sijaintipaikka. Suunnitelma laaditaan siten, että alue toimii myös ilman makasiinipaviljonkia siltä varalta, että paviljonkihanke viivästyisi.

Suunnitelma

Töölönlahden eteläosa on suunniteltu monikäyttöiseksi urbaaniksi kaupunkitilaksi, joka soveltuu monipuolisesti tapahtumakäyttöön ja muodostaa Helsingin keskus-puiston alkupisteen tiiviisti rakennetun keskusta-alueen ytimessä.

Kansalaistori

Kansalaistori on suunniteltu ensisijaisesti tapahtumakäyttöön. Tori pinnoitetaan Keskustakirjaston piha-alueen kiveyskuviota toistavalla luonnonkivilaatoituksella. Sitä reunustaa pohjoispuolella matala luonnonkivimuuri ja länsisivulla matala oleskeluportaikko, jonka tarkoituksena on rajata toritilaa sekä ohjata pyöräilijät kulkemaan varsinaisia erillisiä pyöräteitä pitkin. Torin kirjaston puoleiselle sivulle on sijoitettu rivi paasimaisia luonnonkivikorokkeita, jotka rajaavat kirjaston edusaluetta Kansalaistorista ja toimivat samalla istuimina aukion reunassa. Kansalaistori varustetaan tapahtumakäyttöön varatuilla sähkökeskuksilla sekä vesi- ja viemäriliittymillä. Tapahtuma-aikainen lastaus- ja huoltoliikenne ohjataan torille Eero Erkon kadun kääntöpaikan kautta.

Makasiinipuisto ja Makasiinin muistomerkki

Makasiinipuiston länsiosa on puuryhmien rytmittämää avointa nurmipintaa, jota halkovat puiston poikki kulkevat kivituhkapintaiset käytävät. Puiston avoimuus mahdollistaa satunnaisen tapahtumakäytön ja avoimien nurmipintojen yli avautuu kaunis arvorakennusten rajaama näkymä Töölönlahden suuntaan. Puiston Musiikkitalon puoleiselle sivulle on sijoitettu nauhamainen perenna- / pensasistutus, joka reunustaa keskeistä kevyen liikenteen akselia ja muodostaa kukkivan taustan Musiikkitalon lämpiön suuntaan.

Puiston itäosa on puutarhamaisesti istutettu. Alueelle on sijoitettu istutusten rajaama katukoriskenttä ja kirjaston toimintaan kytkeytyvä lasten leikkipaikka. Puiston Töölönlahdenkatuun rajautuvalla pohjoissivulla on varaus noin 400–450 m2 suuruiselle paviljonkirakennukselle. Puiston eteläosassa sijaitseva makasiiniraunio puretaan ja sen paikalle sijoitetaan maatiilipintainen muistomerkki/muistuma.

Jalankulku ja pyöräily

Suunnittelualue muodostaa merkittävän jalankulun ja pyöräilyn solmukohdan, jonka rooli tulee korostumaan entuudestaan keskustakirjaston valmistuttua. Pyöräilijät ohjataan erillisiä pyöräteitä pitkin Baanalta Eero Erkon kadulle ja Musiikkitalon itäpuolella sijaitsevaa jalankulku- ja pyöräilypromenadia pitkin Töölönlahden suuntaan. Poikittaista oikomista Kansalaistorin poikki pyritään hillitsemään pollarein ja tasoeroin.

Kasvillisuus

Alueen kasvillisuus on monilajinen ja jalopuuvoittoinen. Kasvillisuusalueiden ja puuistutusten tavoitteena on vahvistaa puiston eri osa-alueiden tilanmuodostusta ja luonnetta sekä tukea ja rajata kaupunkikuvallisesti merkittäviä näkymäakseleita ja suuntia.

Valaistus

Kansalaistori valaistaan torin kolmelle sivulle sijoitettavin pylväsvalaisimin, joiden korkeus on 12 metriä. Keskustakirjaston puoleiselle sivulle ei sijoiteta pylväsvalaisimia vaan kirjaston edusalueen valaistuksessa tukeudutaan kirjaston lipan alle sijoitettuihin ulkovalaisimiin. Puistokäytävien valaistukseen käytetään muotoilultaan yksinkertaisia ja eleettömiä pylväsvalaisimia, tärkeintä on valo, eikä valaisinkaluste.

Tasaus ja kuivatus

Kansalaistori viettää tasaisella noin 1 % kaltevuudella keskustakirjaston tontin reunasta Musiikkitalon puoleista sivua kohti siten, että torin luoteiskulma on noin 40 cm viereistä jalankulun ja pyöräilyn raittia ja puiston pohjoisosaa alempana. Torin lounaiskulma sekä etelän ja idän puoleiset sivut ovat ympäröivien alueiden tasossa ja esteettömästi saavutettavissa.

Esteettömyys

Makasiinipuiston ja Kansalaistorin pääkäytävät ja oleskelualueet täyttävät esteettömyyden erikoistason vaatimukset.

Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista suunnitelmaselostuksista.

Puistosuunnitelmat täyttävät maankäyttö- ja rakennuslain 85 §:ssä ja maankäyttö- ja rakennusasetuksen 41 §:ssä säädetyt edellytykset. Puisto- ja torialueet sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelma on laadittu yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan eri palvelujen, kaupungin kanslian, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan, Helsingin taidemuseon, kaupunginmuseon, keskustakirjaston suunnittelijoiden ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) kanssa.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä kaupunkiympäristön info- ja näyttelytila Laiturissa ja Helsingin kaupungin internetsivuilla 2.10.−8.10.2017 välisen ajan. Suunnittelijan ja tilaajan edustajat olivat tavattavissa näyttelytila Laiturissa 3.10.2017 klo 13‒16.

Luonnoksesta annettiin mielipiteitä liittyen muun muassa pyöräilyn ja jalankulun reitteihin, linjauksiin, välikaistoihin ja leveyksiin, Kiasman huoltoreittiin, Sanomatalon saattoliikenteeseen, kalusteisiin ja kasvillisuuteen. Mielipiteiden antajille vastattiin kirjallisesti. Mielipiteet otettiin huomioon mahdollisuuksien mukaan jatkosuunnittelussa.

Puistosuunnitelma oli nähtävillä maankäyttö- ja rakennusasetuksen 43 §:n mukaisesti 18.‒31.10.2017 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille sekä Töölö-seuralle.

Suunnitelmasta ei ole tehty muistutuksia.

Kustannukset ja aikataulu

Puistosuunnitelman arvonlisäveroton rakennuskustannus on yhteensä noin 7 700 000 euroa, keskimäärin 350 euroa/m2 (alv 0% ).

Puiston vuotuinen ylläpitokustannus on noin 35 000 euroa (alv 0 %).

Kaupunginvaltuuston hyväksymässä vuoden 2018 talousarviossa on kaupunginhallituksen käytettäväksi varattu määräraha Töölönlahden eteläosan katurakentamiseen kohdassa 8 03 02 01 Kamppi-Töölönlahti. Lisäksi kaupunginhallituksen käytettäväksi on varattu kohdassa 8 04 02 01 Kamppi-Töölönlahti alueen puistot määräraha Töölönlahden eteläosan rakentamiseen.

Hanke on mahdollista käynnistää edellä mainittujen määrärahojen puitteissa.

Sovelletut säännökset Maankäyttö- ja rakennuslaki 84-86 §, 62 §,190 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Stäng

Detta beslut publicerades 20.12.2017

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Mer information fås av

Kaija Laine, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38625

kaija.laine@hel.fi