Eräiden innovaatiorahastosta rahoitettujen hankkeiden jatkuminen vuonna 2018
Päätös
Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti myöntää innovaatiorahastosta rahoitusta yhteensä enintään 1 684 697 euroa käytettäväksi vuonna 2018 seuraaville hankkeille:
- Health Capital Helsinki -hankkeelle 100 088 euroa
- Helsinki City Lab -hankkeelle 558 000 euroa
- Kansainvälistä kasvua -hankkeelle 500 000 euroa
- Digitalents Helsinki -hankkeelle 266 000 euroa
- Hoivarobotiikan kokeilu ikääntyneiden kotihoidossa -hankkeelle
60 000 euroa
- Creative Campus Arabia -hankkeelle 121 800 euroa
- Helsinki RobobusLine -hankkeelle 78 809 euroa
Samalla kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti siirtää vuonna 2017 käyttämättä jäävää määrärahaa yhteensä 180 000 euroa käytettäväksi vuonna 2018 seuraavasti:
- Digitalents Helsinki -hankkeelle enintään 70 000 euroa
- Hoivarobotiikan kokeilu ikääntyneiden kotihoidossa -hankkeelle
enintään 110 000 euroa
Lisäksi kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti sitoa Kansainvälistä kasvua -hankkeelle vuonna 2017 käyttämättä jäävää määrärahaa enintään 353 000 euroa vuodelle 2020.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli Ida Björkbacka. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
1.6.2017 voimaan tulleen kaupungin hallintosäännön mukaisesti innovaatiorahaston varojen käytöstä päättää jatkossa kaupunginhallituksen elinkeinojaosto.
Rahaston tarkoituksena on Helsingin osaamisperustan vahvistaminen yhteistyössä korkeakoulujen ja elinkeinoelämän kanssa. Rahastoa kartutetaan siirtämällä rahastoon vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä rahaston tilikauden tulos sekä kaupunginvaltuuston erikseen päättämät varat.
Rahaston varoja käytetään rahaston tarkoituksen mukaisten joko kaupungin toimesta tai yhteistyössä muiden osapuolien kanssa toteutettavien tulevaisuuden elinkeinoperustaa ja osaamisperustaa luovien investointihankkeiden ja projektien rahoitukseen.
Rahastoa hoitaa kaupunginkanslia. Rahasto toimii itsenäisenä taseyksikkönä ja sen tilinpäätös yhdistellään kaupungin tilinpäätökseen.
Kaupunginhallitus sitoi innovaatiorahaston vuoden 2018 varoja seitsemälle hankkeelle jo 7.12.2016 § 1103, jolloin se päätti vuoden 2017 hankkeiden rahoituksesta. Samalla kaupunginhallitus päätti, että Helsinki City Lab -hanke voi käyttää vuonna 2016 käyttämättä jääneitä määrärahoja vuonna 2018 enintään 133 073 euroa. Kaikki seitsemän hanketta ovat jättäneet väliraporttinsa annettuun määräaikaan 31.8.2017 mennessä. Raportoinnin perusteella elinkeinojaosto päättää jatkorahoituksesta ja määrärahojen käyttötarkoituksen muutoksista.
Kaupunginkanslian edustajista koostuva innovaatiorahaston valmistelusihteeristö ja ohjausryhmä ovat arvioineet väliraportteja. Kaikki seitsemän hanketta hakivat vuodelle 2018 sidottuja määrärahoja käyttöönsä. Neljä hanketta haki käyttämättä jäävälle määrärahalle siirtoa seuraaville vuosille.
Päätöksen liitteessä 1 on yhteenveto haetuista ja myönnettäväksi esitetyistä rahoituksista. Päätöksen liitteessä 2 olevassa perustelumuistiossa on jokaisen hanke-ehdotuksen kuvaus hankkeesta, väliraportin mukainen kuvaus hankkeen vaiheesta ja haetusta rahoituksesta sekä valmistelusihteeristön hankekohtainen arvioinnin tulos ja siihen liittyvä rahoitusehdotus.
Hankearvioinnissa on rahaston sääntöjen mukaisesti kiinnitetty erityistä huomiota hankkeen potentiaaliin luoda tulevaisuuden elinkeino- ja osaamisperustaa. Arvioinnissa on myös huomioitu hankkeen toteutettavuus (hankesuunnitelman selkeys, kokonaisrahoituksen ja budjetin perusteltavuus, relevanttien yhteistyötahojen mukanaolo) ja hankkeen tuoma hyöty suhteessa haettuun rahoitukseen.
Rahoitusta esitetään kaikille seitsemälle hankkeelle aikaisemmin sidottujen määrärahojen mukaisesti. Lisäksi osalle hankkeista esitetään vuonna 2017 käyttämättä jäävien määrärahojen siirtoa käytettäväksi tulevina vuosina.
Greater Helsinki Promotion Oy:n toteuttama Health Capital Helsinki -hanke on edennyt suunnitelmien mukaisesti ja saavuttanut hyviä tuloksia. Myös Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy:n toteuttama Creative Campus Arabia -hanke on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Näiden hankkeiden rahoittaminen vuodelle 2018 on siksi perusteltua.
Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy:n toteuttama Helsinki RobobusLine -hanke on hieman aikataulusta jäljessä. Uuden teknologian tuomat haasteet puolueettoman kilpailutuksen rakentamisessa ovat viivästyttäneet hankkeessa ostettavan automaattibussin hankintaa. Hanke etenee tästä huolimatta hyvin, ja hankkeen rahoittaminen on perusteltua. Hankkeelle pidetään edelleen sidottuna 78 809 euron rahoitus rahastosta vuodelle 2019. Sidotusta rahoituksesta kaupunginhallituksen elinkeinojaosto tekee rahoituspäätöksen erikseen.
Käyttämättä jäävien määrärahojen siirtoesitykset ja rahoitusesitykset katsotaan perustelluiksi Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toteuttaman Digitalents Helsinki- ja Helsingin kaupungin Palvelukeskus-liikelaitoksen toteuttaman Hoivarobotiikan kokeilu ikääntyneiden kotihoidossa -hankkeiden kohdalla.
Digitalents Helsinki -hankkeen aikataulu on jäljessä johtuen haasteista sopivien toimitilojen löytämisessä ja hankkeen työntekijöiden rekrytoinnissa. Hankkeen tavoitteiden toteuttaminen on haasteista huolimatta käynnistynyt hyvin.
Hoivarobotiikan kokeilu ikääntyneiden kotihoidossa -hankkeen käynnistyminen on viivästynyt keväällä 2017 hankesuunnitelmaan tehtyjen tarkennuksien vuoksi. Hanke jatkuu vuoden 2018 loppuun asti.
Helsingin kaupunginkanslian toteuttaman Helsinki City Lab -hankkeen sisältö on hankkeen jättämän väliraportin perusteella muuttunut. Uudessa suunnitelmassa ehdotettua, alkuperäisestä hankesuunnitelmasta poikkeavaa toimintaa ei ole perusteltua rahoittaa innovaatiorahastosta väliraportin esittämässä laajuudessa. Hankkeelle ei esitetä vuonna 2017 käyttämättä jääneiden määrärahojen siirtämistä vuodelle 2018. Hankkeen ohjausryhmän tulee jättää innovaatiorahastolle päivitetty hankesuunnitelma ja budjetti kahden kuukauden sisällä jatkorahoituspäätöksestä.
Helsingin kaupunginkanslian toteuttamalla Kansainvälistä kasvua -hankkeella ei ole organisaatiomuutosten myötä ollut vetäjää maaliskuun 2017 alusta lähtien. Tästä syystä hankkeen toiminta on hidastunut ja osin ollut pysähdyksissä. Uusi henkilöstö saatiin rekrytoitua vasta kesällä. Hankkeen budjetin kasvattaminen vuonna 2018 ja 2019 nykyisen toimintavuoden käyttämättä jäävillä määrärahoilla ei ole perusteltua. Sen sijaan esitetään käyttämättä jäävää määrärahoitusta vastaavan summan sitomista vuodelle 2020, jolloin hanke voisi jatkua, ja vuonna 2017 tapahtunut toiminnan pysähdys tulisi kompensoiduksi. Hankkeelle pidetään edelleen sidottuna 500 000 euron rahoitus rahastosta vuodelle 2019. Sidotusta rahoituksesta kaupunginhallituksen elinkeinojaosto tekee rahoituspäätöksen erikseen.
Seuraavien päättyneiden hankkeiden loppuraportointilomakkeet ovat liitteenä. Loppuraporteista tehdään kootusti arviointi vuoden 2018 alussa:
Toteuttaja | Hanke | Toteutusaika |
Helsingin yliopiston metsätieteiden laitos | 3D virtuaalipuistot | 2015 |
Open Knowledge Finland ry | MyData Sähköinen asiointi ja henkilötieto - Selvitys ja kokeiluprojekti | 2016 |
Aalto yliopisto, rakennustekniikan laitos ja Metropolia ammattikorkeakoulu | InnoBIM Rakennusprojektin tilaajan tietomalliosaamisen kehittäminen pilottiprojektin avulla | 2015-2016 |
Metropolia ammattikorkeakoulu | Liikkuvan arjen design | 2013-2016 |
Helmi Liiketalousopisto | PopUp Tehdas oy | 2015-2016 |
Sosiaali- ja terveysvirasto | Sähköinen palveluseteli | 2011-2016 |
Forum Virium Helsinki | Helsinki StreetLab | 2016 |
Kaikkien päättyneiden hankkeiden loppuraportit kootaan soveltuvin
osin innovaatiorahaston www-sivuille.
Tämän päätöksen jälkeen innovaatiorahaston vapaa pääoma on 6,9 miljoonaa euroa.
Detta beslut publicerades 04.10.2017
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Ida Björkbacka, erityissuunnittelija, puhelin: 25281