Sturenkatu 2:n väistötilojen hankesuunnitelman hyväksyminen
Päätös
Kiinteistölautakunta päätti hyväksyä Sturenkatu 2:n väistötilojen hankesuunnitelman siten, että hankkeen enimmäislaajuus on 5 955 brm² ja että rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 3 000 000 euroa kustannustasossa lokakuu 2016.
Päätös tehdään ehdolla, että opetuslautakunta antaa puoltavan lausunnon hankesuunnitelmasta.
Samalla kiinteistölautakunta päätti oikeuttaa kiinteistöviraston tilakeskuksen jatkamaan hankkeen suunnittelua ja toteutusta odottamatta päätöksen lainvoimaisuutta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Osoitteessa Sturenkatu 2 sijaitsevassa koulurakennuksessa toteutetaan korjauksia ja toiminnallisia muutoksia, joiden jälkeen se otetaan perusopetuksen väistötilakäyttöön.
Töiden yhteydessä korjataan ja tiivistetään vuosien mittaan vaurioituneita rakenteita.
Toiminnallisilla muutoksilla nykyiset tilat muokataan täyttämään paremmin perusopetuksen tarpeet.
Hankkeen tarpeellisuus
Rakennuksen vanhempi osa valmistui vuonna 1956 Helsingin kauppakouluksi. Vuonna 1980 sitä laajennettiin ja rakennuksessa toimi Helsingin kauppakoulu ja -opisto. Noin vuodesta 1995 vuoteen 2015 rakennuksessa annettiin sairaanhoidon opetusta. Tämän jälkeen koululla ei ole ollut vakituista käyttäjää.
Helsingin kaupungilla puolestaan on puute perusopetusta tarjoavien koulujen väistötiloista. Kallion alueella useammallakin koululla on edessään perusparannus ja niiden väistötilatarpeeseen hanke tuo helpotusta.
Kaupungin strategiana on, että väistötilat pyritään sijoittamaan ensi sijassa kaupungin omistuksessa oleviin rakennuksiin. Tämä hanke edes-auttaa tuon tavoitteen toteutumista.
Hankkeen laajuus
Kokonaisala on 5 955 m².
Kerrosala on 5 511 m².
Huoneistoala on 5 300 m².
Hankkeen hyötyala on 5 091 hym² eli 15,4 hym²/oppilas (oppilaita on 330).
Tekniset, toiminnalliset ja taloudelliset perustelut
Osoitteessa Sturenkatu 2 sijaitseva rakennus on rakennusaikansa tyypillinen edustaja sillä erotuksella, että se on sijoitettu osittain kallioon louhittuun kuoppaan. Ratkaisu on ajan mittaan aiheuttanut kosteusongelmia, joita tämän hankkeen yhteydessä korjataan.
Rakentamisajalle tyypilliset väli- ja yläpohjarakenteet nähdään nyt riskirakenteina siinä tapauksessa, että rakenteet jostakin syystä pääsevät vahingoittumaan. Hankkeen yhteydessä nuo rakenteet tiivistetään.
Osa laajennusosan yläpohjasta on korjattu jo aiemmin. Tuolloin uusimatta jäänyt osa muodostaa niin ikään riskirakenteen. Vedenpoisto katolta toimii heikosti ja aiheuttaa seinä- ja kattoikkunaliittymiin kosteusvauriovaaran. Mainittu osa yläpohjasta korjataan tämän hankkeen yhteydessä.
Toiminnallisina muutoksina rakennukseen toteutetaan opetusohjelman vaatimat aineluokat. Perusopetustiloja muodostetaan lisää pienempiä tiloja yhdistämällä. Opettajien ja oppilashuollon tilat sijoitetaan siten, että ne muodostavat omat selkeät kokonaisuutensa.
Tilapäisten rakennusten käyttäminen väistötiloina saa aikaan suuret ylimääräiset kustannukset ja näiden rakennusten sijoittaminen kaupunkirakenteeseen on yhä vaikeampaa. Olemassa olevan rakennuksen korjaaminen ja muuten vähälle käytölle jäävien tilojen muokkaaminen vastaamaan muuttuneita tarpeita on näin ollen perusteltua.
Hankkeen enimmäishinta
Hankkeen enimmäishinta on kiinteistöviraston tilakeskuksen arvion mukaan arvonlisäverottomana 3 000 000 euroa. Kustannukset ovat arvonlisäverottomina 505 euroa/brm² ja 565 euroa/htm².
Hankkeen kustannus yhtä oppilaspaikkaa kohden on arvonlisäverottomana 9 090 euroa (ensimmäisessä vaiheessa siirtyy 330 oppilasta).
Hankkeen kustannukset on laskettu hintatasossa 10/2016 (THI 161,3).
Tilakustannus käyttäjälle
Tilojen arvioitu vuokra on 17,55 euroa/htm², josta pääomavuokra on 13,70 euroa/htm² ja ylläpitovuokra 3,85 euroa/htm². Vuokran maksun perusteena on 5 300 htm².
Opetusvirasto (1.6.2017 alkaen kasvatuksen ja koulutuksen toimiala) maksaa väistötiloista perusparannuksen rakennustöiden ajalta nykyisen vuokran suuruista vuokraa. Väistötiloista, niiden muutoksista ja korjauksista johtuvat tämän summan ylittävät kustannukset lisätään peruskorjaushankkeiden investointikustannuksiin tulevaa vuokraa määritettäessä. Väistötiloista aiheutuva vuokravaikutus lasketaan kunkin koulun osalta siltä ajalta, jonka koulu väistötilaa käyttää. Tuottovaade on 3 % ja poistoaika 30 vuotta.
Sisäilmaongelmien takia väistötiloihin joutuvien koulujen tiloista opetusvirasto maksaa nykyisen vuokran suuruista vuokraa. Tältä ajalta väistötiloista aiheutuvilla lisäkustannuksilla ei ole vuokravaikutusta.
Rahoitus
Hanke rahoitetaan talousarvion talonrakennushankkeiden rakentamisohjelman alakohdalle 8 02 02 04 osoitetuista kohdentamattomista korjausmäärärahoista.
Rakennustöiden on suunniteltu käynnistyvän toukokuussa 2017 ja hankkeen arvioidaan valmistuvan heinäkuun lopussa 2017.
Kiinteistöviraston tilakeskus (1.6.2017 alkaen kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus) vastaa hankkeen rakennuttamisesta ja kiinteistön ylläpidosta.
Detta beslut publicerades 26.05.2017
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Juha Aaltonen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 21008
Jari Miettinen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 76399
Irmeli Grundström, hankepäällikkö, puhelin: 09 310 42319