Sosiaali- ja terveystoimiala, hammasimplanttien ja niihin liittyvän instrumentaation hankinta
Päätös hammasimplanttien ja niihin liittyvän instrumentaation hankinnasta
Päätös
Terveys- ja päihdepalvelut -palvelukokonaisuuden johtaja päätti hyväksyä suun terveydenhuollon hammasimplanttien hankinnassa seuraavien yritysten tarjoukset:
- Implantona
- Wellspect Health Care
Lisäksi terveys- ja päihdepalvelut -palvelukokonaisuuden johtaja päätti, että tämän päätöksen tiedoksisaanti ei ole sopimus, vaan valittujen toimittajien kanssa solmitaan erilliset sopimukset. Sopimus voidaan solmia aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoajat ovat saaneet tai heidän katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.
Varsinainen sopimuskausi on pituudeltaan kolme (3) vuotta. Hankintaan sisältyy mahdollisuus yhden vuoden mittaiseen optiokauteen jonka käyttöönotosta päättää Tilaaja viimeistään 12 kuukautta ennen perussopimuskauden päättymistä.
Hankinnan sitoumukseton arvioitu arvo on noin 600 000,00 euroa (alv 0 %) mahdollinen optiokausi mukaan lukien.
Tilaaja ei sitoudu mihinkään hankintamääriin.
Päätöksen perustelut
Hankintamenettely ja valintaperusteet
Hankintamenettelynä oli avoin menettely. Valituksi toimittajiksi mukailevaan puitejärjestelyyn on valittu kaikki ne toimittajat, jotka täyttivät tarjouspyynnössä tarjoajia ja tarjouksia koskevat ehdottomat vaatimukset.
Tarjouspyyntö
Tarjouspyynnössä oli asetettu tarjoajalle, tarjoukselle, sen sisällölle ja hankinnan kohteelle vähimmäisvaatimukset.
Hankinnasta julkaistiin hankintailmoitus 25.9.2017 sähköisessä HILMA-ilmoituskanavassa www.hankintailmoitukset.fi ja sähköisessä tarjouspyyntöjärjestelmässä Cloudiassa.
Hankintaan liittyvät lisätietokysymykset tuli esittää 9.10.2017 mennessä. Hankintaan ei esitetty kysymyksiä.
Määräaikaan 3.11.2017 mennessä saapui viisi (5) tarjousta. Tarjouksensa jättivät:
- Implantona
- Kompodent, avoin yhtiö
- Lumi Dental Oy
- Navident Oy
- Wellspect Health Care
Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkistaminen
Hankintapalvelut ja suun terveydenhuollon hankinnoista vastaava hammaslääkäri ovat tarkastaneet saapuneiden tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden. Kaikki tarjoajat eivät täyttäneet tarjouspyynnössä tarjoukselle esitettyjä vaatimuksia.
Hankintalain (Laki julkisista hankinnoista 1397/2016) hankintoja koskevat yleiset periaatteet on todettu lain 3 §:ssä. Sen mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.
Tätä hankintalain periaatetta tulee noudattaa hankinnan kaikissa eri vaiheissa. Tuotteiden valinnat on tehtävä etukäteen asetettujen valintakriteerien mukaisesti eikä valintakriteereitä voida muuttaa tarjousten vertailu- tai valintavaiheessa.
Kompodentin, Navident Oy:n ja Lumi Dental Oy:n tarjoukset eivät täyttäneet kaikilta osin tarjouspyynnössä vaadittuja ehtoja, joten ne hylätään alla mainituilla perusteilla.
Muut saapuneet tarjoukset olivat tarjouspyynnön vaatimusten mukaisia.
Perustelut hylkäämisille
Kompodentin tarjous ei vastannut tarjouspyyntöä vaaditun tutkimustiedon osalta. Tarjouspyynnössä vaadittiin tarjottavalta implanttijärjestelmältä systemaattista ja pitkäaikaista, vertaisarvioitua (peer reviewed) tutkimustietoa ja julkaistua englanninkielistä kliinistä tutkimustietoa. Tällaista tutkittua tietoa tuli olla vähintään:
• luutumisprosessista
• siitä, miten nopeasti luuta saa kuormittaa
• siitä, kuinka paljon luuta menetetään vuositasolla
• siitä, onko luun väheneminen pysähtynyt seuranta-aikana (vaaditaan vähintään 5 vuoden seurantatutkimus)
• siitä, että on vertailtu tarjottua implanttijärjestelmää muihin yleisesti käytössä oleviin implanttijärjestelmiin
Tarjouksen yhteydessä tuli toimittaa vähintään viitteet ja lyhennelmät (abstract) tutkimuksista, joista ilmenisi yllä luetellut, vaaditut tiedot.
Kompodentin tarjouksensa liitteenä toimittama lista vaadituista tutkimustiedoista sisälsi myös muita julkaisuja (mm. postereita, tapausselostuksia), kuin vaadittua systemaattista, vertaisarvioitua ja julkaistua kliinistä tutkimustietoa. Kompodentiä pyydettiin täsmentämään tarjoustaan siten, että tarjouksen liitteenä toimitetusta listasta pyydettiin ilmoittamaan viikon kuluessa tarjouspyynnössä vaadittuihin tietoihin vastaavat tutkimusviitteet ja niiden ns. kokotekstit.
Kompodentin määräajassa toimittama listaus oli puutteellinen siten, että kokotekstit puuttuivat. Suun terveydenhuollon hankinnoista vastaava hammaslääkäri kävi toimitetun listan tiedot läpi niiltä osin, kun tietoa oli mahdollista etsiä internetistä. Kompodentin täsmennyspyyntöön toimittamasta seitsemästä tutkimusviitteestä kolme oli sellaista, että niitä ei ollut mainittu tarjouksen yhteydessä. Yksi toimitetuista julkaisuista ei ollut käynyt läpi vaadittua vertaisarviointia. Jotta täsmennyspyyntöä ei voitaisi katsoa tarjouksen parantamiseksi, tutkimustiedon arviointi tehtiin ainoastaan kolmen tarjouksen yhteydessä toimitetun, kriteerit täyttävän tutkimusviitteen osalta.
Kompodentin hylkäämisen perusteena on, että materiaalista puuttui seurantatutkimus, jossa olisi tutkittu luun vähenemistä vaaditulla tavalla. Toimitetun materiaalin seurantatutkimuksessa oli tutkittu implanttien säilymistä ja menettämistä, ei luun vähenemistä. Lisäksi toimitetun aineiston vertaisarvioiduista tutkimuksista puuttui vaadittu vertailu muihin yleisesti käytössä oleviin implanttijärjestelmiin. Materiaalista vertailutietoa löytyi ainoastaan siten, että tarjottua implanttijärjestelmää oli vertailtu yhteen implanttijärjestelmään, joilla ei valmistajien internetsivujen perusteella ole jälleenmyyntiä Suomessa. Koska jälleenmyyntiä ei ole järjestetty Suomessa, hankintayksikkö ei katso ko. implanttijärjestelmää yleisesti käytössä olevaksi implanttijärjestelmäksi tämän hankinnan kohteen näkökulmasta.
Navident Oy:n tarjous ei vastannut tarjouspyyntöä. Navident Oy:n tarjous ei sisältänyt vaadittuja referenssejä implanttijärjestelmän käyttäjistä.
Lumi Dental Oy:n ei myöskään vastannut tarjouspyyntöä. Lumi Dental Oy ei toimittanut tarjouksensa mukana määräaikaan 3.11.2017 mennessä pyydettyjä referenssejä, vaan toimitti ne sähköpostitse 7.11.2017. Tarjouspyynnössä oli edellytetty, että referenssit toimitetaan tarjouksen yhteydessä.
Kompodentin, Navident Oy:n ja Lumi Dental Oy:n tarjoukset hylätään edellä mainituilla perusteilla.
Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen
Hankintapalvelut on tarkastanut tarjoajien soveltuvuuden ainoastaan niiltä tarjoajilta, jotka tarjousten tarjouspyynnönmukaisuutta tarkastettaessa näyttivät tulevan valituiksi toimittajiksi. Kaikki tarkastetut tarjoajat täyttivät tarjoajille asetut soveltuvuusvaatimukset.
Hankintalain 1397/2016 § 79 mukaan tarjoajien soveltuvuus voidaan tarkastaa ainoastaan niiltä tarjoajilta, jotka näyttäisivät tulevan valituiksi sopimustoimittajiksi.
Valinta
Suun terveydenhuollon hankinnoista vastaava hammaslääkäri ja hankintapalvelut ovat kokouksessaan 20.11.2017 käsitelleet hankintaan saatuja tarjouksia.
Valitut toimittajat käyvät ilmi tästä päätöksestä ja tämän päätöksen vertailutaulukosta (liite 1).
Detta beslut publicerades 29.11.2017
MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN
Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka molemmat.
OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Oikaisuvaatimusaika
Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta.
Muutoksenhaku markkinaoikeuteen ei estä vaatimasta hankintaoikaisua.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolta hankintaoikaisua vaaditaan, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Hankintaoikaisuvaatimus pannaan vireille kirjallisesti ilmoittamalla
- hankintayksikön päätös tai muu ratkaisu, johon hankintaoikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi.
Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on mainittava oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Jos oikaisua vaativan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi sekä tarvittavat yhteystiedot.
Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin oikaisua vaativa haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUDELLE
Valitusaika
Valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.
Hankintaoikaisun vireilletulo ei vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosaisella on oikeus hakea muutosta valittamalla markkinaoikeudelle.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään markkinaoikeudelle.
Markkinaoikeuden asiointiosoite on seuraava:
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Sähköpostiosoite: | |
Faksinumero: | 029 56 43314 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 43300 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle
Ilmoitus valituksen tekemisestä hankintayksikölle
Valittajan tai hänen edustajansa on ilmoitettava kirjallisesti hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeudelle.
Ilmoitus on tehtävä osoitteeseen:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Odotusaika
EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen osalta hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.
Oikeudenkäyntimaksu
Markkinaoikeus perii asian käsittelystä maksua 2000 euroa, jos hankinnan arvo on alle 1 miljoona euroa; 4000 euroa, jos hankinnan arvo on vähintään 1 miljoona euroa ja alle 10 miljoonaa euroa; ja 6000 euroa, jos hankinnan arvo on vähintään 10 miljoonaa euroa.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Eeva Rantala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 050 3412834
Matti Aukia, hankinnoista vastaava hammaslääkäri, puhelin: 040 6720539