Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan auto on ollut pysäköitynä Eteläinen Makasiinikatu 8:a vastapäätä sijaitsevalla asukaspysäköintipaikalla, jolloin liikennemerkki on kaatunut auton päälle rikkoen auton takalasin ja naarmuttaen autoa. Hakija on vaatimuksessaan ilmoittanut tapahtuma-ajaksi 17.11.2017 kello 11.00. Asiasta 17.11.2017 kirjatussa asiakaspalautteessa hakija on kuitenkin ilmoittanut vahingon tapahtuneen 16.11.2017 kello 22.15 ja 17.11.2017 kello 11.00 välillä. Vahingonkorvausvaatimuksessa on vaadittu kaupunkia korvaamaan vielä yksilöimättömät auton korjauskulut.
Katujen kunnossapitolain mukaan kadun kunnossapitoon luetaan myös katualueella olevien liikennemerkkien kunnossapito. Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan liikennemerkki on kaatunut tuntemattomasta syystä ja merkki on korjattu vahinkotapahtuman jälkeen. Kunnossapitopiirin antaman lausunnon mukaan liikennemerkkien rakenne on tarkkaan standardisoitu. Vaatimuksia asetetaan ainakin eurooppalaisissa standardeissa ja Liikenneviraston antamassa ohjeessa, joka on laadittu eurooppalaisten standardien pohjalta. Uusien merkkien asennuksissa ja kunnossapitotöissä käytetään Liikenneviraston ohjeiden mukaisia liikennemerkkiputkia, jotka kestävät hyvin ympäristön aiheuttaman tavanomaisen kuormituksen. Standardien mukainen putki ei saa kuitenkaan olla täysin katkeamaton, ettei se aiheuta hengenvaaraa esimerkiksi kolaritilanteessa. Liikenneviraston ohje antaa liikennemerkin pystytysputken käyttöiäksi 50 vuotta, mutta käytännössä kaupunkiympäristössä merkkejä uusitaan useammin niihin kaupunkiolosuhteissa kohdistuvien erityisrasitusten vuoksi. Tällaista erityisrasitusta aiheuttavat esimerkiksi koirat, aura-autot, ilkivalta, liikennemerkeissä roikkuminen ja niihin törmääminen. Valtaosa liikennemerkkien vaurioitumisista aiheutuukin kaupunkiolosuhteissa kunnossapidon laiminlyönnin sijaan jonkin ulkoisen tekijän seurauksena.
Helsingissä on arviolta 70 000-80 000 liikennemerkkiä. Suuren lukumäärän vuoksi liikennemerkeille ei tehdä erityisiä mittauksia, eikä merkkeihin kaupunkiolosuhteissa kohdistuvan erityisrasituksen tarkka seuranta ole myöskään teknisesti mahdollista. Lähtökohtaisesti liikennemerkki korjataan silloin, kun siinä on näkyvä korjaustarve. Kunnossapitopiiri seuraa liikennemerkkien kuntoa ja uusii merkkejä aina tarvittaessa. Kunnossapitotoimenpiteitä tehdään myös saapuneiden ilmoitusten perusteella. Hakijan toimittamien valokuvien perusteella vahingon aiheuttaneen liikennemerkin putki on ollut hyväkuntoinen, eikä siinä näy minkäänlaista päällepäin näkyvää vikaa. Kyseisestä liikennemerkistä ei ole myöskään tullut kaupungille yhtäkään ilmoitusta ennen hakijan vahinkotapahtuman jälkeen tekemää ilmoitusta.
Vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää toiminnan tahallisuutta tai tuottamuksellisuutta. Kaupungin käyttämät liikennemerkit ovat tiukkojen laatuvaatimusten mukaisia. Kaatuneessa liikennemerkissä ei ole asiassa saadun selvityksen perusteella ollut myöskään mitään sellaista vikaa, joka olisi vaatinut kunnossapitotoimenpiteitä. Se on kaatunut tuntemattomasta syystä. Näin ollen vahinko ei ole aiheutunut kaupungin laiminlyönnin seurauksena, eikä se olisi ollut kaupungin toimenpitein estettävissä.
Edellä esitetyin perustein kaupunki katsoo, ettei ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57
Detta beslut publicerades 18.12.2017
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Jenna Willisi, valmistelija, puhelin: 09 310 38058