Helsingin kaupungin raitioliikennesäännön muuttaminen
Helsingin kaupungin raitioliikennesäännön uudistaminen
Päätös
Liikenneliikelaitoksen johtokunta päätti hyväksyä esityksen mukaisen raitioliikennesäännön (liite 1) noudatettavaksi 1.1.2018 alkaen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Nykytilanne ja raitioliikennesäännön uudistamistarve
Raitioliikenne kuljettaa noin 57 miljoonaa matkustajaa vuodessa, raitiovaununkuljettajia työskentelee HKL:ssä noin 450, ja raitioliikenteen käytössä oli vuoden 2016 lopussa 140 raitiovaunua, jotka edustavat kolmea erilaista vaunutyyppiä. Raitioliikennesäännön keskeisin tavoite on liikenne- ja matkustajaturvallisuus, mitä on entisestään korostettu uudessa raitioliikennesäännössä.
Raitioliikennettä koskevaa sääntelyä löytyy lain tasoisena muun muassa kaupunkiraideliikennelaista, tieliikennelaista, raideliikennevastuulaista, turvallisuustutkintalaista, joukkoliikenteen tarkastusmaksusta annetusta laista, järjestyksen pitämisestä joukkoliikenteessä annetusta laista ja järjestyslaista.
Helsingin raitioliikenteen toimintoja on alusta alkaen säännelty raitioliikennesäännöllä, joka on viimeksi tarkistettu johtokunnan 17.6.2014 tekemällä päätöksellä 107 §. Ko. päätöksen mukainen raitioliikennesääntö on ollut voimassa 1.7.2014 alkaen. Raitioliikennesääntöön on koottu keskeisimpiä raitiovaunuja ja niiden turvallisuutta koskevia säännöksiä ja tarkennettu niitä sekä selkeytetty raitioliikenteen eri toimijoiden välistä vastuunjakoa.
Uudistettu raitioliikennesääntö
HKL:n organisaatiouudistus astui voimaan vuoden 2016 alussa, mikä edellytti myös raitioliikennesäännön päivittämistä vastaamaan uudistunutta organisaatiota. Lisäksi raitioliikenteen toimintaympäristö muuttuu merkittävästi 1.1.2018 alkaen, kun kaupunkiraideliikennelaki astuu voimaan raitioliikenteen osalta. Kaupunkiraideliikennelain säännökset ja uutta tieliikennelakia koskeva hallituksen esitys on otettu huomioon raitioliikennesäännön uudistamisen valmistelussa.
- Raitiovaunun peruuttamisen sääntelyä on tiukennettu vastaamaan esitystä uudeksi tieliikennelaiksi (4 §). Raitiovaunun matkustajia koskevia turvallisuusmääräyksiä on tarkennettu ja ne vastaavat nyt paremmin metroliikenteessä voimassa olevia sääntöjä.
- Raitiovaununkuljettajan pätevyyksistä annetaan yksityiskohtaisempia määräyksiä raitioliikenteen toimintaohje RTO2:ssa, jonka valmistelussa on päädytty osittain nykyisistä poikkeaviin ajolupien nimikkeisiin ja tyyppeihin (6 §).
- Ajolupia ja kelpoisuusvaatimuksia koskevat määräykset (8 §) sekä kuljettamisopetuksen ja ajoluvan myöntämisen järjestämisen tapaa on tarkistettu (7 §) vastaamaan voimassa olevaa lakia. Esimerkiksi puutteet värinäössä eivät enää ole minkään ajoluvan saamisen este tieliikenteessä.
- Kaupunkiraideliikennelaki edellyttää toiminnanharjoittajalta turvallisuusjohtamisjärjestelmää (16 §).
Detta beslut publicerades 15.12.2017
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen johtokunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Jussi Ratsula, lakimies, puhelin: 09 310 35045