Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 18.1.2018 9 §
Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 18.1.2018 9 §
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksestä 18.1.2018 9 § tehdyn oikaisuvaatimuksen.
Muutoksenhaun kohteena oleva päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö on hylännyt hakijan Tapaninvainiossa Tapaninvainiontien ja Valakkapolun risteyksessä 26.11.2017 tapahtuneeseen liukastumiseen liittyvän vahingonkorvausvaatimuksen.
Esitetyt vaatimukset ja niiden perusteet
Hakija on toistanut oikaisuvaatimuksessaan vahingonkorvausvaatimuksensa Tapaninvainiossa tapahtuneeseen liukastumisvahinkoon liittyen.
Hakija on 26.11.2017 noin kello 18.45 kävellyt jalkakäytävällä Tapaninvainiontien liikenneympyrän läheisyydessä. Hän on liukastunut ja kaatunut selälleen, koska jalkakäytävä on ollut jäinen, märkä ja hiekoittamaton. Tässä yhteydessä hakijan kevytuntuvatakki on mennyt rikki helmasta. Hakijan mukaan jalkakäytävän asfaltti oli vähän aikaa sitten uusittu ja se oli todella liukas.
Hakijan oikaisuvaatimuksen mukaan hänen saamansa lakipalvelut-yksikön päällikön hylkäävä päätös ei ollut oikea, koska se perustui Kaisaniemen mittauspisteessä todettuihin säätietoihin. Tapaninvainiossa on vahinkopäivänä ollut viileämpää kuin Kaisaniemessä. Lisäksi hänen mielestään edellisestä hiekoituksesta on kulunut niin kauan aikaa, että sateet ovat mahdollisesti huuhtoneet hiekoituksen pois. Näistä seikoista johtuen jalkakäytävä oli tapahtumahetkellä ollut kuurassa ja erittäin liukas.
Hakija vaatii kaupungilta 99,95 euroa korvausta rikkoutuneesta takista.
Päätöksen perustelut
Saadut selvitykset
Hakija on liukastunut yhdistetyllä jalkakäytävä-pyörätiellä Tapaninvainiontien ja Valakkapolun risteyksessä 26.11.2017 noin kello 18.45. Kunnossapitopiiriltä saatujen tietojen mukaan vahinkopaikalla on tehty kunnossapitotöitä 20.11.2017 klo 8.42. Vahinkopaikka on tällöin hiekoitettu ennakkoon kuuran esiintymisen vuoksi. Tämän jälkeen sateet ovat tulleet vetenä, eikä lämpötila ole ollut pakkasen puolella, joten kunnossapitotoimenpiteille ei ole ollut tarvetta.
Helsingissä talvihoidon piiriin kuuluvat alueet on jaettu kunnossapitoluokkiin ja niiden liukkaudentorjunta sekä auraus hoidetaan määriteltyjen toimenpideaikojen puitteissa. Liukkaudentorjunnan osalta toimenpideaika alkaa kulua siitä, kun liukkaudessa havaitaan tuntuva lisääntyminen.
Liukastumispaikan välittömässä läheisyydessä ei ole sääpalveluiden mittausasemia. Lähimmät mittausasemat sijaitsevat Kumpulassa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kumpulan mittausasema on hieman etelämpänä kuin vahinkopaikka ja Helsinki-Vantaa taas pohjoisempana.
Vahinkopäivänä lämpötila on koko ajan pysynyt nollan yläpuolella sekä Kumpulan että Helsinki-Vantaan Ilmatieteenlaitoksen mittausasemilla tehtyjen lämpötilamittausten perusteella. Kumpulan mittausasemalla pakkasen puolelle mennyt lämpötila on viimeksi ennen vahinkoa mitattu 14.11.2017 (-0,5°C) ja Helsinki-Vantaalla 25.11.2018 (-0,5°C). Vahinkopäivänä klo 18.50 Kumpulassa lämpötila on ollut 3,3°C ja Helsinki-Vantaalla 1,5°C. Sateita on 20.-26.11.2017 ollut lähes päivittäin, mutta sateet ovat määrältään olleet tavanomaisia syyssateita. Rankkasateita ei ole ollut.
Sovellettu lainsäädäntö
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2:1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 14 §
Lopputulema
Asiassa saatujen selvitysten perusteella voidaan todeta, että kaupungin 20.11.2018 suorittamien kunnossapitotöiden ja vahinkotapahtuman välisenä aikana ei ole tapahtunut säätilan äkillisiä muutoksia, jotka olisivat aiheuttaneet liukkauden tuntuvaa lisääntymistä. Sateet ovat olleet tavanomaisia, joten 20.11.2017 tehty hiekoitus ei niiden voimasta ole täysin voinut huuhtoutua pois ennen vahinkopäivää. Säätiloista johtuen ei ole ollut tarvetta liukkaudentorjuntatoimenpiteille vahinkoaikana. Näin ollen jalkakäytävä on pidetty liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Helsingin kaupunki ei täten ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia velvoitteitaan.
Aiemmin tehdyn lakipalvelut-yksikön päällikön päätöksen jälkeen ei ole esitetty uutta näyttöä siitä, että vahinko johtuisi kaupungin laiminlyönnistä. Näin ollen Helsingin kaupunki ei ole vastuussa aiheutuneesta vahingosta. Kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että lakipalvelut-yksikön päällikön päätöstä ei ole syytä muuttaa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset
Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt asianosainen.
Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätös on lähetetty hakijalle tiedoksi kirjeitse 24.1.2018. Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnalle on saapunut 29.1.2018 eli säädetyssä määräajassa.
Oikaisuvaatimus ja muut asiakirjat ovat olleet nähtävillä lautakunnan kokouksessa.
Kaupunkiympäristön toimiala Hallinto Hallinto- ja lakipalvelut Lakipalvelut Yksikön päällikkö 18.01.2018 § 9
Detta beslut publicerades 08.10.2018
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Tuuli Juntti, lakimies, puhelin: 09 310 21210