Stadion-säätiö sr, lainan hakeminen Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeeseen

HEL 2018-001270
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 9. / 78 §

Lån till Stadion-stiftelsen sr för renoverings- och ombyggnadsprojektet för Olympiastadion

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

Stadsfullmäktige beviljade Stadion-stiftelsen ett lån på 90 miljoner euro ur medlen i fonden för idrotts- och friluftsanläggningar för renoverings- och ombyggnadsprojektet för Olympiastadion på följande villkor:

Löptid: Lånet ska återbetalas i jämnstora poster inom 30 år efter att lånet lyfts, dock så att det första året är amorteringsfritt.

Ränta: Räntan på lånet bestäms enligt den gällande grundräntan.

Säkerhet: För lånet ställs ingen säkerhet.

För lånet gäller de allmänna skuldvillkor som stadsstyrelsen godkände 20.4.2015.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Stadion-stiftelsen sr är en stiftelse i vilken staden har bestämmande inflytande och vars uppgift är att främja och stödja idrott och idrottsfostran. Stiftelsen förverkligar sin uppgift genom att sköta och underhålla Olympiastadion som ägs av Helsingfors stad, överlåta den mot ersättning för olika slags tränings- och tävlingsevenemang och andra evenemang för allmänheten och använda dess lokaler.

I Stadion-stiftelsens behovsutredning som färdigställdes 20.1.2012 föreslogs att Olympiastadion renoveras för att motsvara behoven under de kommande decennierna.

Regeringens finanspolitiska ministerutskott beslutade 16.5.2012 att renoverings- och ombyggnadsprojektet kan inledas utgående från den utförda behovsutredningen och det tillhörande lokalprogrammet. Staten förband sig att delta med högst 50 % av projektets kostnader. Helsingfors stadsfullmäktige godkände 28.11.2012, § 385, avtalet mellan Helsingfors stad och finska staten om att i samarbete finansiera projektet.

Kostnaderna för ombyggnaden av Olympiastadion preciserades i projektplanen, daterad 3.11.2014, till 209 miljoner euro exklusive mervärdesskatt. Det finanspolitiska ministerutskottet tillstyrkte 21.10.2014 beslutet om att staten med högst 104,5 miljoner euro ska delta i kostnaderna för ombyggnaden. Helsingfors stadsfullmäktige godkände 11.2.2015, § 47, ifrågavarande projektplan och fattade beslutet att stadens andel av renoverings- och ombyggnadsprojektet för Olympiastadion i Helsingfors på motsvarande sätt uppgår till högst 104,5 miljoner euro.

Stadsfullmäktige godkände 18.1.2017, § 8, en höjning av stadens finansieringsandel i renoverings- och ombyggnadsprojektet för Olympiastadion till högst 130,5 miljoner euro. Verkställigheten av beslutet förutsätter att staten deltar i kostnaderna med minst en lika stor andel som staden.

Staten har hittills beviljat projektet 103,2 miljoner euro och staden har beviljat 12,7 miljoner euro. Stadion-stiftelsen ansöker om ett lån på 90 miljoner euro av staden. För närvarande har det för projektet reserverats 119,7 miljoner euro ur fonden för idrotts- och friluftsanläggningar.

Om stadsfullmäktige beslutar bevilja lånet i enlighet med stadsstyrelsens förslag kommer stadsstyrelsen i sitt verkställighetsbeslut att uppmana enheten finansförvaltning vid stadskansliets ekonomi- och planeringsavdelning att upprätta de behövliga lånehandlingarna.

Stäng

Kaupunginhallitus 12.03.2018 § 137

Päätös

Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto päättää myöntää Stadion-säätiölle Olympiastadionin perusparannus-ja uudistamishankkeeseen 90 miljoonan euron suuruisen lainan urheilu- ja ulkoilulaitosrahaston varoista seuraavin ehdoin:

Laina-aika: Laina on maksettava takaisin tasalyhennyksin 30 vuoden kuluessa lainan nostosta kuitenkin siten, että ensimmäinen vuosi on lyhennyksistä vapaa.

Lainan korko: Lainasta maksettava korko on vallitsevan peruskoron suuruinen.

Lainan vakuus: Lainalle ei aseteta vakuutta.

Lisäksi lainaan sovelletaan kaupunginhallituksen 20.4.2015 hyväksymiä velan yleisiä ehtoja.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna
Lisätiedot

Keijo Härkönen, rahoitusasiantuntija, puhelin: 310 25656

keijo.harkonen@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 26.04.2018

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Besvärstid

Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.

Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Kommunalbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag
Besvärsmyndighet

Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000
Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges

  • det beslut som besvärsskriften gäller
  • till vilka delar ändring söks I beslutet och hurdana ändringar som söks
  • på vilka grunder ändring söks

I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.

I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.

Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.

Till besvärsskriften ska fogas

  • det beslut som besvärsskriften gäller, i original eller kopia
  • ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
  • de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inter redan tidigare har tillställts myndigheten
Rättegångsavgift

Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 250 euro för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

E-postadress:
Postadress:
PB10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Faxnummer:
(09) 655 783
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
(09) 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00

Stäng

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Keijo Härkönen, finansexpert, telefon: 09 310 25656

keijo.harkonen@hel.fi