Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Ville Jalovaaran ym. talousarvioaloitteeseen koskien lasten ja nuorten kouluille jalkautuvia lyhytinterventiopalveluja

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-003223
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 10. / 152 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Ville Jalovaaran ynnä muiden talousarvioaloitteesta määrärahan lisäämisestä kouluille jalkautuviin lyhytinterventiopalveluihin lapsille ja nuorille

Nämnden för fostran och utbildning

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja tarjoavat Helsingissä mm. koulujen opiskeluhuollon toimijat, perheneuvolat, nuorisoasema sekä lasten ja nuorten psykiatria. Tämän lisäksi eräät kolmannen sektorin toimijat tarjoavat arvokasta apua kriisiytyneiden tilanteiden hoitamisessa ja niiden ennaltaehkäisemisessä.

Varhaisen puuttumisen lähipalveluihin on satsattu Helsingissä viime aikoina monella taholla. Kaupunki on palkannut positiivisen diskriminaation rahalla vuoden 2018 alusta viisi uutta psykologia ja kolme kuraattoria vuodeksi kerrallaan. Myös esiopetuksen psykologi- ja kuraattoripalveluja vahvistetaan. Lisäksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on panostanut HYKS varhain –palveluun, jossa erikoissairaanhoidon työntekijät saapuvat matalalla kynnyksellä kouluihin ja oppilaitoksiin auttamaan opettajia ja oppilashuoltohenkilöstöä heidän työssään.

Parhaillaan valmisteltavina ovat lisäksi perhekeskus- toimintamalli sekä muut lapsiperheiden palveluiden muutosohjelmaan (Lape) sisältyvät asiat. Perhekeskusten yhteyteen on suunniteltu matalan kynnyksen hoitopalveluja ja Lape-ohjelman avulla kehitetään uusia toimintatapoja, joiden avulla voidaan tehostaa nykyisiä toimintoja mm. digitaalisuutta hyödyntäen ja toimintojen vaikuttavuutta arvioiden.

Lisähenkilökunnan tuominen on toki aina avuksi, mutta rinnakkaisen systeemin luominen ei ole oppilaiden kannalta hyvä asia. Ennaltaehkäisevä työ perustuu tuttuihin arjessa mukana oleviin henkilöihin. 10-20 hengen lisäresurssi opiskeluhuollon rinnalle loisi oppilaiden kannalta sekavan käytännön joka ei riittäisi kattamaan kuin pienen osan kouluista ja oppilaitoksista. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja opiskeluhuollon toimijoiden kannattaakin yhdessä miettiä, miten mahdollinen lisäresurssi voitaisiin järjestää mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti ja koulun omaa hyvinvointityötä tukevasti.

Kunkin lapsen tai nuoren kohdalla tulee tapauskohtaisesti harkita, millainen interventio sopii hänelle parhaiten. Lyhytinterventio toimii osassa tilanteissa, mutta osassa tarvitaan pitempikestoisia hoitokontakteja.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta esittää, että tässä vaiheessa seurataan jo aloitettujen ja suunnitteilla olevien muutosten vaikutusta lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuuteen ja toimivuuteen. Ehdotetun lisämäärärahan lapsi- ja terveysvaikutuksia sekä tarvetta on vaikea arvioida, ennen kuin edellä kuvatut, jo sovitut muutokset on otettu käyttöön.

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kasvatus- ja koulutuslautakunnalta on pyydetty lausuntoa 28.8.2018 mennessä valtuutettu Ville Jalovaaran ym. talousarvioaloitteesta määrärahan lisäämisestä kouluille jalkautuviin lyhytinterventiopalveluihin lapsille ja nuorille.

Stäng

Detta beslut publicerades 22.08.2018

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Mer information fås av

Vesa Nevalainen, oppilashuollon päällikkö, puhelin: 09 310 86214

vesa.nevalainen@hel.fi