Asemakaavan muutos, Vartiokylä, asemakaava nro 12599, Gotlanninkatu 1-3
Detaljplaneändring för kvarteret 45052 och andra områden i Botby (nr 12599, Gotlandsgatan 1–3)
Beslut
Stadsfullmäktige godkände detaljplaneändring för kvarteret 45052 och park- och gatuområden i Botby enligt ritning nr 12599, daterad 7.4.2020, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen (ett nytt kvarter 45055 bildas).
Framställningen stämmer överens med förslaget.
Detaljplanelösningens centrala innehåll
Detaljplaneändringen gäller kvarteret 45052 och ett parkområde väster om detta samt gatorna för gång- och cykeltrafik Inbyggarestigen och Österstigen som avgränsar parken. Detaljplanelösningen möjliggör tillbyggande för studentboende så att det parkområde som i nuläget är utsatt för miljöolägenheter från trafiken blir mindre till storleken men får betydligt bättre kvalitetsnivå. Nybyggnaden hänför sig till Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse HOAS befintliga objekt på den nuvarande tomten 45052/2. I området på den skyddade sidan av nybyggnaden förblir ett litet parkområde som får namnet Gotlandsparken. Enligt en parkplan som utarbetades i samband med planläggningen anläggs Gotlandsparken särskilt för motions- och idrottsaktiviteter.
Detaljplaneändringen gör det möjligt att bygga ett bostadshus på ca 7 100 m² vy i ett område som ligger på två tomter så att Inbyggarestigens gatuområde löper under byggnaden. Lösningen avviker från det normala i att byggnaden sträcker sig ovanför en gata. Detta motiveras med att de nya bostäderna, gården och parken som byggs om skyddas så bra som möjligt från trafikbullret från Österleden och å andra sidan gör det möjligt att utan avbrott bevara Inbyggarestigen i stadens besittning och som ett gatuområde som underhålls.
Enligt referensplanen får nybyggnaden ca 200 studentbostäder, av vilka de flesta är enrumslägenheter. Det gemensamma tomtexploateringstalet för AK-tomterna är ca e = 1,45.
Objektet ligger på ca 160 meters avstånd från Östra centrums metrostation, varför bilplatser inte behöver anläggas för studentbostäderna. Enligt en bestämmelse i detaljplanen ska det dock anläggas minst 2 bilplatser för rörelsehindrade på nybyggnadens innergård. I samband med detaljplanelösningen har det gjorts upp en trafikplan (ritning nr 7008) enligt vilken Inbyggarestigen och Österstigen förnyas så att de blir en del av nätverket för cykelbanor som byggs i faser.
Genomförandet av detaljplanelösningen har en särskild inverkan på att nya studentbostäder kan byggas i närheten av utmärkta kollektivtrafikförbindelser och kommersiella tjänster och bl.a. Kvarnbäckens nya yrkeshögskolecampus. Detaljplaneändringen minskar storleken på parken i området men höjer parkens kvalitetsnivå och ökar dess användbarhet samt förbättrar förhållandena för cykelåkning.
Beslut som detaljplanelösningen bygger på
Detaljplanelösningen bidrar till att stadens strategiska mål uppnås i och med att byggandet äger rum i kollektivtrafikens och särskilt spårtrafikens serviceområde och främjar bostadsproduktionen.
Enligt Generalplan 2016 för Helsingfors ligger området för detaljplaneändringen i ett område för affärs- och servicecentrum C1 och ett område A1 där boende dominerar. Detaljplanelösningen stämmer överens med generalplanen och dessutom med den underjordiska generalplanen för Helsingfors (nr 11830).
Områdets utgångspunkter och nuläge
På den nuvarande tomten för internatbyggnader (AKS) 45052/2 finns ett loftgångshus för studentbostäder från 1977. Norr om internattomten, på en LPA-tomt som gränsar till Gotlandsgatan och Kundgatan, finns ett parkeringsområde med ca 83 bilplatser i tre olika bostadstomters bruk. Mellan Gotlandsgatan och LPA-tomten finns i detaljplanen en liten remsa av skyddsgrönområde. Väster om AKS- och LPA-tomterna finns ett parkområde som avgränsas av gång- och cykelgatorna Inbyggarestigen och Österstigen. Parkområdet har blivit i kläm av den omgivande fordonstrafiken och används bara lite.
För området gäller detaljplaner från 1975 och 2013.
Helsingfors stad äger områdena. Detaljplanelösningen har utarbetats på initiativ av staden
Detaljplanelösningens kostnader
Detaljplanelösningen medför följande kostnader för staden (09/2019, exkl. moms):
Gatuområden | 0,5 mn euro |
Parker | 0,4 mn euro |
Kommunalteknik | 0,1 mn euro |
Flyttning av ledningar | 0,1 mn euro |
Totalt | 1,1 mn euro |
Kostnaderna för gatuområdet består av byggarbeten enligt trafikplanen på gatorna i detaljplaneområdet. Kostnaderna för gatuarbetena utanför detaljplaneområdet ingår inte i kostnadskalkylen.
Kostnaderna för parkerna omfattar kostnadskalkylen för Gotlandsparken och ändringarna i de övriga VP-områdena i detaljplanen.
Kommunaltekniken omfattar byggnadskostnaderna för vatten- och avloppsledningarna på avsnittet mellan Gotlandsgatan, Inbyggarestigen och Kundgatan.
Flyttningen av ledningar omfattar kostnaderna för de ledningar och kablar som flyttas från de nya tomtområdena och byggs på nytt i allmänna områden.
Detaljplaneändringen höjer områdets värde. Värdet på den byggrätt som planläggs beräknas till ca 3–4 miljoner euro enligt fördelningen av finansierings- och besittningsformer i BM-programmet.
Växelverkan under beredningen av detaljplanen
I den bifogade rapporten om växelverkan anges de under beredningen av detaljplanen inkomna myndigheternas ställningstaganden i sammandrag och bemötandena till påpekandena i dessa. Samarbete har bedrivits med Helen Ab, Helen Elnät Ab och Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster HRM:s vattenförsörjning. HRM:s ställningstagande gällde beaktandet av behovet av vattenförsörjning och tillräckliga ledningsgränder.
Förslaget till detaljplan offentligt framlagt
Detaljplaneförslaget hölls offentligt framlagt 21.11–23.12.2019, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggförordningen.
Två anmärkningar gjordes mot förslaget till detaljplan. Påpekandena i anmärkningarna gällde arrangemangen för cykeltrafiken och beaktandet av fåglar vid byggandet av fasadernas glasdelar.
Helen Elnät Ab och HRM gav myndighetsutlåtande om förslaget till detaljplan. Utlåtandena gällde det kommunaltekniska nätets delar. Helen Ab hade ingenting att yttra.
Åtgärder efter att förslaget hölls offentligt framlagt
I rapporten om växelverkan anges anmärkningarna och myndighetsutlåtandena om förslaget till detaljplan i sammandrag och bemötandena till de påpekanden som framförts i dessa.
Efter att planen varit offentligt framlagd gjordes ändringar i detaljplanekartans beteckningar, bestämmelser och övriga material, för vilka det redogörs närmare i detaljplanebeskrivningens sista kapitel. De har också samlats i bilagan över ändringar (Tehdyt muutokset).
De ändringar som gjorts efter det offentliga framläggandet har diskuterats med berörda parter.
Närmare motiveringar
Konsekvenserna av detaljplanelösningen och de närmare motiveringarna till denna framgår av den bifogade detaljplanebeskrivningen.
Kaupunginhallitus 27.04.2020 § 259
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy Vartiokylän korttelia 45052 sekä puisto- ja katualueita koskevan asemakaavan muutoksen 7.4.2020 päivätyn piirustuksen nro 12599 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein (muodostuu uusi kortteli 45055).
Esittelijä
Lisätiedot
Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36154
Kaupunkiympäristölautakunta 07.04.2020 § 197
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle
- 7.4.2020 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen nro 12599 hyväksymistä. Asemakaavan muutos koskee 45. kaupunginosan (Vartiokylä, Itäkeskus) korttelia 45052 sekä puisto- ja katualueita (muodostuu uusi kortteli 45055).
Lisäksi lautakunta päätti
- ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet valmisteluaikana esitettyihin kannanottoihin sekä julkisena nähtävilläoloaikana saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Sörnäistenkatu 1 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla: Päätöksenteko
- ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat arkkitehti Mikko Näveri ja yksikön päällikkö Anri Linden. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Mikko Näveri, arkkitehti, puhelin: 310 37331
Jussi Jääskä, liikenneinsinööri, puhelin: 310 37129
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 09.10.2019 § 57
Päätös
Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12599 pohjakartan kaupunginosassa 45 Vartiokylä. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:
Asemakaavan numero: 12599
Kaupunginosa: 45 Vartiokylä
Kartoituksen työnumero: 19/2019
Pohjakartta valmistunut: 18.4.2019
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000
Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.
Lisätiedot
Merja Kyyrö, vastaava kartoittaja, puhelin: 310 31911
Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 310 31883
Nimistötoimikunta 13.02.2019 § 17
Nimistötoimikunta päätti esittää alueelle seuraavan uuden nimen:
Gotlanninpuistikko–Gotlandsparken
(puisto)
Perustelu: Ryhmänimi (kaupankäynti, hansakauppa); liitynnäinen, Gotlanninkadun mukaan.
Lisätiedot
Johanna Lehtonen, nimistönsuunnittelija, puhelin: 310 37386
Detta beslut publicerades 12.06.2020
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas
- av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av en kommunmedlem
- av en myndighet i ärenden som hör till dess verksamhetsområde
- av förbund på landskapsnivå och kommuner för vars område den markanvändning som anges i planen har konsekvenser
- av en registrerad lokal eller regional sammanslutning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde.
Besvärstid
Besvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast den sista dagen av besvärstiden under besvärsmyndighetens öppettid.
En kommunmedlem, en part eller en annan aktör som har besvärsrätt anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Besvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag.
Besvärsmyndighet
Besvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges
- det beslut i vilket ändring söks
- på vilka punkter ändring söks och vilka ändringar som yrkas
- på vilka grunder ändring söks.
I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans eller hennes lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.
I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.
Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.
Till besvärsskriften ska fogas
- det beslut i vilket ändring söks genom besvär, i original eller kopia
- ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inte redan tidigare har tillställts myndigheten.
Rättegångsavgift
Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 260 euro för behandling av ett ärende som gäller ändringssökande. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut. Avgifter tas inte ut i vissa ärendegrupper eller hos dem som enligt bestämmelser någon annanstans i lag är befriade från avgifter. Den som inlett ärendet är betalningsskyldig och avgiften gäller per besvärsskrift.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Faxnummer: | (09) 655 783 |
Besöksadress: | Norra esplanaden 11–13 |
Telefonnummer: | (09) 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Tanja Sippola-Alho, stadssekreterare, telefon: 09 310 36154