Helsingin työväenopiston ja Helsingfors arbiksen opiskelijoilta perittävät opiskelijamaksut ja maksujen alennusperusteet
Helsingin työväenopiston ja Helsingfors arbiksen opiskelijoilta perittävät opiskelijamaksut ja maksujen alennusperusteet
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että Helsingin työväenopiston ja Helsingfors arbiksen opiskelijoilta perittävät opiskelijamaksut ja maksujen alennusperusteet ovat liitteen 1 mukaiset 1.8.2018 alkaen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää 10 luvun 1§:n mukaan hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta. Laki vapaasta sivistystyöstä (21.8.1998/632, 24§) määrittää, että opiskelijoilta voidaan periä opetuksesta kohtuullisia maksuja.
Molempien opistojen kurssimaksukäytäntö on muodostunut omakseen vuosikymmenten aikana. Helsingin työväenopistossa on tarkistettu maksuja viimeksi 1.8.2014 alkaen ja Helsingfors arbiksen 1.8.2015 alkaen. Koska molemmat opistot tarjoavat vapaan sivistystyön palvelua helsinkiläisille, on syytä yhtenäistää opistojen kurssimaksujen määräytymisperusta ja maksujen taso.
Liitteessä 2 ovat työvuoden 2017–2018 kurssimaksut ja alennusperusteet Helsingin työväenopistosta. Liitteessä 3 ovat työvuoden 2017-2018 kurssimaksut Helsingfors arbiksesta.
Helsingin työväenopiston ja Helsingfors arbiksen toiminnan periaatteena on ollut, että kaikilla kuntalaisilla tulee olla mahdollisuus opiskella työväenopistoissa. Kurssimaksujen kohtuullinen taso tukee tätä ajatusta tilanteessa, jossa monien kuntalaisten sosioekonominen asema on huonontunut. Ehdotuksen mukaan kummankin työväenopiston opiskelijamaksut määräytyvät edelleen kurssin keston mukaisesti. Tavoitteena on, että kurssimaksutulot kokonaisuutena säilyvät ennallaan.
Opiskelijamaksujen henkilökohtaisissa alennuksissa ja vapautuksissa otetaan huomioon opiskelijan sosioekonominen tilanne. Erityisryhmille voidaan myös määrätä poikkeava opiskelijamaksu rehtoreille delegoituna päätösvaltana.
Vuonna 2017 Helsingin työväenopiston kurssimaksutulotavoite oli 1 920 000 euroa ja kurssimaksuja kertyi kaikkiaan 1 930 345 euroa. Helsingfors arbiksen kurssimaksutulojen tulotavoite vuonna 2017 oli 460 000 euroa ja tuloja kertyi 444 165 euroa. Vuoden 2018 kurssimaksutulotavoite Helsingin työväenopistolla on 1 877 000 euroa. Vastaava luku Helsingfors arbiksella on 483 000 euroa kurssimaksuja.
Ehdotus kurssimaksuiksi ja alennusperusteiksi 1.8.2018 alkaen on liitteenä 1.
Ehdotus ei tuo oleellisia muutoksia kurssimaksujen tasoon ja käytäntöihin. Tavoitteena on myös, että talousarvion kurssimaksutavoite saavutetaan.
Asiakkaille muutoksesta seuraa seuraavia asioita: Helsingin kaupungin ylläpitämien vapaan sivistystyön oppilaitosten kurssimaksut ja alennuskäytännöt yhtenäistyvät, mikä tarkoittaa opiskelijoiden yhdenvertaista kohtelua oppilaitoksesta riippumatta. Myös kurssitarjonnan vertailu keskenään maksujen suhteen helpottuu. Sen lisäksi Helsingin työväenopiston kurssimaksuluokat vähenevät, mikä selkeyttää maksujen käytäntöä.
Detta beslut publicerades 16.05.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Taina Hannele Saarinen, vapaan sivistystyön päällikkö, puhelin: 09 310 88501
Moa Thors, ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 70077