Helsingin työväenopiston ja Helsingfors arbiksen opiskelijoilta perittävät opiskelijamaksut ja maksujen alennusperusteet
Kursavgifter och principer för nedsatt avgift i Helsingin työväenopisto och Helsingfors Arbis
Beslut
Nämnden för fostran och utbildning slår fast kursavgifterna och principerna för nedsatt avgift i Helsingin työväenopisto och Helsingfors Arbis enligt bilaga 1 från 1.8.2018.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Enligt kapitel 10, § 1 i Helsingfors stads förvaltningsstadga är det nämnden för fostran och utbildning som beslutar om priser, avgifter, hyror och ersättningar, liksom också befrielse från en avgift, ersättning eller annan fordran som ska betalas till sektorn. Enligt § 24 i lagen om fritt bildningsarbete (21.8.1998/632) kan skäliga avgifter tas ut av de studerande.
De bägge instituten har under årtiondenas lopp utformat sitt eget förfarande vad gäller kursavgifterna. Helsingin työväenopisto justerade senast avgifterna 1.8.2014 och Helsingfors Arbis senast 1.8.2015. Eftersom båda instituten erbjuder fri bildning till helsingforsbor, finns det orsak att förenhetliga grunderna för hur avgifterna bestäms och på vilken nivå de ska ligga.
Kursavgifterna och principerna för nedsatt avgift arbetsåret 2017–2018 i Helsingin työväenopisto framgår av bilaga 2. Kursavgifterna arbetsåret 2017–2018 för Helsingfors Arbis framgår av bilaga 3.
Verksamheten i Helsingin työväenopisto och Helsingfors Arbis har följt principen att alla kommuninvånare ska ha möjlighet att studera i arbetarinstituten. Att hålla kursavgifterna på en skälig nivå stöder denna tanke i en situation då många kommuninvånares socioekonomiska ställning har försämrats. Enligt förslaget bestäms kursavgifterna i de båda instituten fortfarande utifrån kursens längd. Målet är att de totala inkomsterna av kursavgifterna inte minskar.
Nedsättning av avgiften eller befrielse från den beviljas enskilda studerande på basis av deras socioekonomiska situation. För vissa grupper kan man också bestämma en avvikande avgift inom den befogenhet som delegerats till rektorn.
År 2017 hade Helsingin työväenopisto som mål att få inkomster på 1 920 000 euro i kursavgifter och resultatet blev 1 930 345 euro. I Helsingfors Arbis var målet år 2107 att få inkomster på 460 000 euro i kursavgifter och resultatet blev 444 165 euro. År 2018 är inkomstmålet i Helsingin työväenopisto 1 877 000 euro och i Helsingfors Arbis 483 000 euro.
Förslaget till kursavgifter och nedsättningsgrunder från 1.8.2018 framgår av bilaga 1.
Förslaget innebär inte några väsentliga förändringar i vare sig avgiftsnivån eller förfarandena. Målet är också att instituten når det inkomstmålet i budgeten.
För kunderna innebär förändringen följande: Kursavgifterna och principerna för nedsättning av avgifterna förenhetligas i de läroanstalter för fritt bildningsarbete som Helsingfors stad är huvudman för, vilket betyder att de studerande behandlas likvärdigt oberoende av läroanstalt. Det blir också lättare att jämföra kursutbudet vad gäller avgifterna. Dessutom minskar kursavgiftsklasserna i Helsingin työväenopisto, vilket i sin tur förtydligar förfarandet.
Detta beslut publicerades 16.05.2018
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Faxnummer: | (09) 655 783 |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | (09) 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Föredragande
Mer information fås av
Taina Hannele Saarinen, vapaan sivistystyön päällikkö, telefon: 09 310 88501
Moa Thors, chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 09 310 70077