Helsingin kaupungin talousarvio vuodeksi 2019 ja taloussuunnitelma vuosille 2019 - 2021

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-005239
Ärende 3. / 400 §

Kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotus 2019 ja taloussuunnitelmaehdotus 2019 - 2021

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä toimialan talousarvioehdotuksen vuodelle 2019 ja taloussuunnitelmaehdotuksen vuosille 2019 - 2021 sekä lähettää talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen kaupunginhallitukselle. Kaupunkiympäristön toimialan talousarvioehdotus on laadittu kaupunginhallituksen hyväksymän kokonaisraamin sitovien erien mukaiseksi.

Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että tässä ehdotuksessa yksilöidyt talousarvioehdotuksessa toteutumattomat tarpeet koskien asuntotuotannon toteuttamisedellytyksiä, tilahankkeiden ylläpitoa ja investointeja, katujen ja viheralueiden ylläpitoa, liikennejärjestelmän kehittämistä, toimialan digitalisaatio-ohjelman toteuttamista sekä puistoinvestointien tasoa ovat merkittäviä ja niiden huolellinen arviointi lopullisen budjettiesityksen valmistelussa on tärkeää.

Kaupunkiympäristölautakunta kiinnittää lisäksi huomiota valmisteilla olevaan Helsingin merelliseen strategiaan ja sen sisältäviin mahdollisiin resurssitarpeisiin sekä käyttömenojen että investointien osalta ja katsoo, että nämä tarpeet niiden selkeytyessä tulisi ottaa osaksi budjettiehdotuksen arviointia.

Kaupunkiympäristölautakunta esittää, että selvitetään mahdollisuudet rakennusvalvontapalvelujen muuttamiseksi vuoden 2019 alusta nettobudjetoiduksi.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö Sari Hildèn ja tiimipäällikkö Jarkko Karttunen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Vastaehdotus:
Anni Sinnemäki: Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että tässä ehdotuksessa yksilöidyt talousarvioehdotuksessa toteutumattomat tarpeet koskien asuntotuotannon toteuttamisedellytyksiä, tilahankkeiden ylläpitoa ja investointeja, katujen ja viheralueiden ylläpitoa, liikennejärjestelmän kehittämistä, toimialan digitalisaatio-ohjelman toteuttamista sekä puistoinvestointien tasoa ovat merkittäviä ja niiden huolellinen arviointi lopullisen budjettiesityksen valmistelussa on tärkeää.

Kaupunkiympäristölautakunta kiinnittää lisäksi huomiota valmisteilla olevaan Helsingin merelliseen strategiaan ja sen sisältäviin mahdollisiin resurssitarpeisiin sekä käyttömenojen että investointien osalta ja katsoo, että nämä tarpeet niiden selkeytyessä tulisi ottaa osaksi budjettiehdotuksen arviointia.

Kannattaja: Risto Rautava

Vastaehdotus:
Risto Rautava: Päätösehdotukseen lisätään seuraava kappale: "Kaupunkiympäristölautakunta esittää, että selvitetään mahdollisuudet rakennusvalvontapalvelujen muuttamiseksi vuoden 2019 alusta nettobudjetoiduksi."

Kannattaja: Tuomas Rantanen

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Anni Sinnemäen ja Risto Rautavan vastaehdotukset.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä toimialan talousarvioehdotuksen vuodelle 2019 ja taloussuunnitelmaehdotuksen vuosille 2019 - 2021 sekä lähettää talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen kaupunginhallitukselle. Kaupunkiympäristön toimialan talousarvioehdotus on laadittu kaupunginhallituksen hyväksymän kokonaisraamin sitovien erien mukaiseksi.

Stäng

Kaupunkiympäristön toimialan talousarvioehdotus vuodelle 2019 ja taloussuunnitelmaehdotus vuosille 2019 - 2021 sisältävät toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet sekä käyttötalouden vuosille 2019 - 2021 ja investoinnit vuosille 2019 - 2028.

Talousarvioehdotus perustuu talousarvion laatimisohjeisiin vuosille 2019 - 2021.

Kaupunkiympäristön toimialan käyttötalous jakautuu kolmeen keskeiseen osaan;

1) Kaupunkirakenne TA-kohta 31001 (brutto)2) Rakennukset  TA-kohta 31002 (netto)3) Asuntotuotanto TA-kohta 31003 (netto).

Talousarvioehdotus sisältää myös talousarviokohdat 31004 HSL- ja
HSY-kuntayhtymien maksuosuudet ja 31006 Tuki HKL liikelaitokselle.

Kaupunkiympäristön talousarvioesitys perusteluteksteineen on tämän esityksen liitteenä.

Stäng

Talousarvioesityksen sisältö

Sitovat toiminnalliset tavoitteet

Toimialan sitovat tavoitteet kytkeytyvät kaupunkistrategiaan, kaupunkitason strategiamittareihin, kaupunkitasoisiin hankkeisiin ja yhteissuunnittelun teemoihin.

Sitovat toiminnalliset tavoitteet ovat:
1. Asuntotuotannon edellytysten turvaaminen ja edistäminen

Mittarit:
- kaavoitetaan vähintään 700 000 k-m² pääosin raideliikenteen palvelualueelle, josta täydennysrakentamista vähintään 40 %,
- rakennusoikeutta luovutetaan vähintään 400 000 k-m²,
- asuntotuotanto vähintään 1 500 asuntoa ja
- asuntotuotanto-ohjelman ja katuinvestointiohjelman yhteensovittaminen: ATO-mittarin tavoitetaso 360.

Tavoite toteutuu, kun kolme neljästä mittarista toteutuu.

2. Ekologisesti kestävän kehityksen turvaaminen

Mittarit:
- kehitetään ja otetaan käyttöön Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman toteutumisen ja vaikutusten arvioinnin työkalu,
- jalankulku-, pyöräily- ja joukkoliikennematkojen yhteenlaskettu osuus kaikista matkoista kasvaa,
- energiasäästötavoite on neljä prosenttia vuoden 2015 ominaisenergiankulutuksesta ulkovalaistuksen (kWh/asukas) ja toimitilojen (kWh/m²) osalta ja
- Helsingin katu- ja puistorakentamisessa muodostuvista maa-aineksista vähintään 80 % hyötykäytetään.

Tavoite toteutuu, kun kolme neljästä mittarista toteutuu.

3. Asiakaskokemuksen parantaminen

Mittarit:
- koko toimialan asiakastyytyväisyys paranee edellisvuodesta,
- digitaalinen asiakkuus: Yhteinen tavoite Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan (Kuvan) kanssa tukemaan kaupungin oma.helsinki -palvelun profiilipilotointia ja sen käyttöä Helsinki -sovelluksessa. Mittari: Kymp tutkii oma.helsinki -ratkaisun mahdollisuudet ja kokeilee sitä ainakin yhdessä palvelussa.

Tavoite toteutuu, kun molemmat mittarit toteutuvat.

4. Tilojen ja alueiden monipuolinen ja tehokas käyttö

Mittari:
- tyhjien tilojen osuus enintään 4 %.

Tavoite toteutuu, kun mittari on toteutunut.

Käyttötalous

Kaupunkiympäristön toimialan talousarvio on laadittu kaupunginhallituksen 28.5.2018 hyväksymään kokonaisraamiin.

Kaupunkiympäristön toimialan vuoden 2019 talousarvioehdotuksen käyttötalouden tulojen yhteenlaskettu loppusumma on 1 001,6 milj. euroa ja menojen 488,2 milj. euroa.

Talousarviokohdan 31001 Kaupunkirakenne toimintamenot ovat valtuustoon nähden sitovia. Kaupunkirakenteen talousarvioehdotuksen raamin mukaiset käyttötalouden tulot ovat 457,4 milj. euroa ja käyttömenot 188,8 milj. euroa.

Talousarviokohdan 31002 Rakennukset toimintakate on valtuustoon nähden sitova. Rakennukset talousarvioehdotuksen raamin mukainen sitova toimintakate on 241,1 milj. euroa.

Talousarviokohdan 31003 Asuntotuotanto toimintakate on valtuustoon nähden sitova. Asuntotuotannon talousarvioehdotuksen raamin mukainen sitova toimintakate on 3,7 milj. euroa.

Talousarviokohdan 31004 HSL‐ ja HSY‐kuntayhtymien maksuosuudet talousarvioehdotuksen raamin mukaiset maksuosuudet ovat 204,1 milj. euroa.

Talousarviokohdan 31006 Tuki HKL-liikennelaitokselle tuki on talousarvioehdotuksen raamin mukainen 25,6 milj.

Avustukset

Asuintalojen hissien rakentaminen

Asuintalojen hissien rakentamiseen esitetään talousarviossa avustusmäärärahaa 1,6 milj. euroa. Tavoitteena on noin 60 hissin rakentaminen.

Ympäristö- ja lupajaosto

Ympäristö- ja lupajaostolle esitetään talousarviossa avustusmäärärahoihin 0,06 milj. euroa. Ympäristö- ja lupajaosto saa huomattavan paljon laadukkaita hakemuksia toimintaan, jolla suoraan tuetaan kaupungin ympäristönsuojeluun ja ympäristöterveydenhuoltoon liittyvien kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista.

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy:lle esitetään talousarviossa
avustusmäärärahoihin 0,09 milj. euroa. Kierrätyskeskuksen toiminta on merkittävästi laajentunut, se on perustanut uusia myymälöitä ja luonut uusia toimintatapoja. Toimenpiteet eivät kuitenkaan vielä tuo taloudellista tulosta ja keskuksen tukeminen on tarpeen Helsingin strategiassakin korostetun kiertotalouden edistämiseksi.

Investoinnit

Investoinnit, tulot

Talousarviokohdat 80150 kiinteä omaisuus ja 807 muu pääomatalous

Investointitulot koostuvat maan ja rakennusten myynneistä, josta investointeihin kirjataan tasearvo ja erotuksena syntyvät myyntivoitot/tappiot kirjataan talousarviokohtaan Kaupunkirakenne.

Vuonna 2019 on kiinteistöomaisuutta arvioitu myytävän noin 100 milj. eurolla ja rakennuksia noin 8 milj. eurolla.

Investoinnit, menot

Talousarviokohtaan 8 01 01 Kiinteistöjen ja kiinteistöjen hallintaan oikeuttavien osakkeiden ostoihin ja lunastuksiin sekä kaavoituskorvauksiin kaupunkiympäristölautakunnan käytettäväksi esitetään
talousarvioehdotuksessa 10 milj. euron määrärahaa.

Talousarviokohtaan 8 01 03 Esirakentaminen, täyttötyöt, rakentamiskelpoiseksi saattaminen sekä täydennyskorvaukset ja korvausinvestoinnit kaupunkiympäristölautakunnan käytettäväksi esitetään talousarvioehdotuksessa 24,8 milj. euron määrärahaa.

Talousarviokohtaan 802 Rakennukset kaupunkiympäristölautakunnan käytettäväksi esitetään talousarvioehdotuksessa 260,1 milj. euron määrärahaa uudis-, lisärakennus- ja korjaushankkeisiin.

Talousarviokohtaan 803 kadut ja liikenneväylät kaupunkiympäristölautakunnan käytettäväksi esitetään talousarvioehdotuksessa 62,4 milj. euron määrärahaa uudisrakentamiseen, perusparannukseen sekä muihin investointeihin.

Talousarviokohtaan 804 puistot ja liikunta-alueet kaupunkiympäristölautakunnan käytettäväksi esitetään talousarvioehdotuksessa 12 milj. euron määrärahaa uusiin puistoihin ja puistojen peruskorjauksiin sekä pääosin liikuntapaikkojen ja ulkoilualueiden peruskorjauksiin.

Talousarviokohtaan 80503 Irtaimen omaisuuden perushankinta kaupunkiympäristön toimialan käytettäväksi esitetään talousarvioehdotuksessa 5,8 milj. euron määrärahaa tietotekniikka- ja muihin hankintoihin.

Talousarviokohtaan 8 06 01 Hitas-osakkeiden ostaminen kaupunkiympäristölautakunnan käytettäväksi esitetään talousarvioehdotuksessa 1 milj. euron määrärahaa.

Talousarvioehdotukseen sisältymättömät tarpeet

Lautakunta toteaa, että talousarvioraami ei mahdollista kaikkien kaupunkistrategian mukaisten tarpeiden toteuttamista ja esittää näihin kohdistettavaksi kaupunginhallituksen käyttövaroihin sisällytettyjä varoja. Talousarvioehdotukseen sisältymättömät tarpeet on koottu aiheittain seuraavasti ja tarkempi erittely on tämän esityksen liitteenä 13.

Asuntotuotannon edellytysten turvaaminen

- käyttömenot 0,3 milj. euroa
- käyttömenot (toimintakate) -0,3 milj. euroa
- investointimenot 16,2 milj. euroa

Tilahankkeiden ylläpito ja investoinnit

- käyttömenot (toimintakate) -6,5 milj. euroa
- investointimenot 5,3 milj. euroa

Katujen ja viheralueiden ylläpito

- käyttömenot 6,35 milj. euroa
- investointimenot 1,0 milj. euroa

Liikennejärjestelmän kehittäminen

- käyttömenot 0,4 milj. euroa
- investointimenot 3,0 milj. euroa

Toimialan digitalisaatio-ohjelman toteuttaminen

- investointimenot 0,5 milj. euroa

Puistoinvestointien taso

- investointimenot 6,5 milj. euroa

Stäng

Detta beslut publicerades 03.09.2018

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Mer information fås av

Pekka Tirkkonen, suunnittelupäällikkö, puhelin: 09 310 36637

pekka.tirkkonen@hel.fi

Bilagor

7. Hankeohjelma kiinteä omaisuus 2019-2028 7
Bilagan publiceras inte på internet.
8. Hankeohjelma talonrakennukset 8
Bilagan publiceras inte på internet.
9. Hankeohjelma Vuokra- ja osakehankeet 2019-2021 9
Bilagan publiceras inte på internet.
10. Hankeohjelma Yleiset alueet 2018_2028 10
Bilagan publiceras inte på internet.
13. Resurssilisätarpeet TAE19 13
Bilagan publiceras inte på internet.
15. Talousarvioehdotus 2019 lausunto, allekirjoitettu
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.