Stadin ammatti- ja aikuisopiston palveluverkkoselvitys
Stadin ammatti- ja aikuisopiston tilankäytön suunnitelma vuosille 2018–2028
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Asian aikana kuultavana olivat Leena Mäkelä ja Mia Kuokkanen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Vesa Korkkulan ehdotuksesta.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää merkitä tiedoksi Stadin ammatti- ja aikuisopiston tilankäytön suunnitelman vuosille 2018–2028.
Tarveselvityksen lähtökohdat
Opetuslautakunta on kokouksessaan 11.12.2012 hyväksynyt esiselvityksen Helsingin kaupungin ammatillisen koulutuksen tilantarpeesta. Tässä esiselvityksessä todettiin tarve 3 800 opiskelijan pysyville lisätiloille. Ennen pysyvien tilojen valmistumista tarvittiin akuutin tilantarpeen tyydyttämiseksi tilapäisiä tiloja syksyyn 2013 mennessä. Näistä tiloista voidaan vaiheittain luopua tämän palveluverkkoselvityksen mukaisesti.
Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on hyväksynyt kokouksessaan 16.12.2014 Roihupellon kampuksen toiminnallisen tarveselvityksen, ja kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan 31.8.2016 Roihupellon kampuksen 1. vaiheen rakentamisen hankesuunnitelman. Toiminnallinen tarveselvitys esitetään päivitettäväksi.
Tämä tilankäytön suunnitelma esittää Stadin ammatti- ja aikuisopiston 11 toimipaikasta luopumista ja kahden uuden toimipaikan rakentamista. Luovuttavista toimipaikoista kahdeksan on vuokratiloja ja kolme omia tiloja. Tilankäytön suunnitelmassa esitetään Roihupellon toimipaikan rakentamista suunniteltua laajempana ja tehtyjen suunnitelmien tarkistamista sen mukaiseksi sekä Helsingin kaupungin strategian mukaisesti uuden Myllypuron toimipaikan rakentamista Metropolian kampuksen viereen. Tilankäytön suunnitelman toteuttaminen ei edellytä väistötilojen hankkimista, vaan rakentaminen toteutetaan vaiheittain ja toiminta siirtyy nykyisistä tiloista uusiin tiloihin niiden valmistuttua.
Toimipaikkaverkko 2028 koostuu kymmenestä toimipaikasta. Aiemmasta tarveselvityksestä poiketen esitetään, että koko Sturenkadun toimipaikan koulutus lukuun ottamatta talotekniikkaa, joka siirtyy Myllypuroon, sijoitetaan Roihupeltoon.
Koulutuksen muutos
Ammatillista koulutusta koskevat säädökset muuttuivat vuoden 2018 alussa. Keskeistä uudessa lainsäädännössä on, että nuorten ja aikuisten koulutusta toteutetaan samojen säädösten perusteella. Opintoihin hakeutuminen on jatkuvaa, ja koulutuksessa opitaan vain puuttuva osaaminen. Opiskelijat etenevät opinnoissaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman mukaan. Tämä muutos, jota kutsutaan ammatillisen koulutuksen reformiksi, edellyttää uudenlaista pedagogista mallia ja työelämälähtöisiä oppimisympäristöjä. Nykyinen 19 toimipaikan palveluverkko on hajanainen, eivätkä kaikki nykyiset tilat tue pedagogisen mallin ja työelämälähtöisten tutkintojen perusteiden toteuttamista. Nykyisen toimipaikkaverkon ylläpitäminen ja koulurakennusten perusparantaminen tulee myös kalliiksi.
Opiskelijan henkilökohtaisia oppimispolkuja toteutetaan oppijayhteisössä, jossa oppimisesta vastaa opettajatiimi. Oppimisympäristöjä pitää kehittää tukemaan opiskelijan yksilöllistä etenemistä. Oppimisesta tulee tapahtumaan nykyistä suurempi osa työelämässä. Stadin ammatti- ja aikuisopistossa tavoitteena on, että vähintään kolmannes opinnoista suoritetaan työssä.
Muutos opiskelijamäärissä
15–17-vuotiaiden ikäluokka kasvaa vuodesta 2018 vuoteen 2028 kaikkiaan 4 600:lla. 16-vuotiaiden ikäluokka on tuolloin 6 636 eli 1 467 suurempi kuin vuonna 2018. Työelämän muutos ja suuri peruskoulun jälkeistä koulutusta vailla olevien 16–29-vuotiaiden määrä lisää aikuisten ammatillista koulutustarvetta. Lisääntyvä vieraskielisten määrä edellyttää valmentavan koulutuksen lisäämistä ja pidentää koulutusaikoja. Perustutkintoa tai sen osia ja ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta suorittavien opiskelijoiden määrän arvioidaan kasvavan. Helsingin kaupungin ammatillisen koulutuksen järjestämislupa perustuu vähintään 8 947 opiskelijatyövuoteen, mikä vastaa noin 11 200 opiskelijaa. Arvio vastaavasta opiskelijamäärästä vuonna 2028 on 13 000, mikä edellyttää, että järjestämislupaan haetaan lisää opiskelijatyövuosia ja tutkintoja. Perustutkintojen lisäksi ammatti- ja erikoisammattitutkintoa suorittavien opiskelijoiden määrän ennustetaan kasvavan nykyisestä. Myös nämä tutkinnot sisältyvät järjestämislupaan.
Järjestämisluvan ulkopuolella toteutetaan erilaisia koulutuksia ja palveluja, jotka lisäävät opiskelija- ja asiakasmäärää edelleen. Tällaisia palveluja, jotka käyttävät tiloja päivittäin arvioidaan olevan noin 800. Koko järjestämisluvan ulkopuolisen asiakasmäärän arvioidaan olevan noin 8 000, mutta suuri osa siitä on lyhytaikaista.
Helsingin kaupungin tavoitteena on, että peruskoulun päättävistä nuorista 40 %:lle on tarjolla paikka ammatillisessa koulutuksessa. Opiskelijoita tulee myös muista kunnista, etupäässä pääkaupunkiseudulta. Määrä on tällä hetkellä 27 %, ja se on pysynyt melko vakiintuneena viime vuodet. Aikuisten opiskelijoiden määrä on suuri ja lisääntyvä, sillä työelämän muutos edellyttää työntekijöiden ja työnhakijoiden osaamisen lisäämistä ja päivittämistä. Myös valmentavan koulutuksen ja palveluiden tarve on kasvava.
Tilankäytön suunnitelman mukaan tilat opiskelijaa kohden vähenevät selvästi, vaikka opiskelijamäärä pysyisi nykyisellään. Uudet tilat mahdollistavat käyttöastetta lisäämällä ja pedagogista mallia kehittämällä nykyistä suuremman opiskelijamäärän.
Nykyisten tilojen kunto ja soveltuvuus toimintaan
Sturenkadun / Vallilan toimipaikalla, joka käsittää neljässä eri osoitteessa olevat viisi rakennusta, on korjausvelkaa kaikkiaan noin 90 miljoonaa euroa. Tilojen matalan kerroskorkeuden ja sokkeloisuuden sekä joidenkin kuntokartoituksessa todettujen vaikeasti korjattavien rakenteellisten vikojen vuoksi tiloista ei saa korjattunakaan hyvin toimivia tekniikan alan opetustiloja. Kampusta halkovat vilkasliikenteiset kadut, ja tavaroiden kuljetus ja varastointi tiloihin on hankalaa.
Lyhytaikaiseen käyttöön hankitut vuokratilat on korjattu tilojen tilapäisyys huomioiden, ja ne eivät tue riittävästi ammatillisen koulutuksen pedagogista ja toiminnallista mallia. Muutamat pienet toimipaikat hajauttavat edelleen toimintaa, eivätkä mahdollista tilojen tehokasta yhteiskäyttöä.
Tilojen käyttö ja yhteistyön lisääminen
Ammatillisen koulutuksen reformi on muuttanut koulutusta ja pedagogiikkaa, ja sen myötä oppilaitoksen tiloja käytetään joustavasti klo 8:sta klo 20:een. Oppimista voi tapahtua myös lomien aikana, eli tiloja voidaan käyttää lähes ympäri vuoden, ja työpaikalla oppimista lisätään mahdollisuuksien mukaan. Samalla oppilaitoksen tilantarve vähenee, ja tämä on huomioitu tilankäytön suunnitelmassa. Uusissa toimipaikoissa tilat ovat muuntojoustavat. Tällöin tutkinnoissa ja opiskelijamäärissä tapahtuvat muutokset voidaan toteuttaa mahdollisimman helposti.
Helsingin kaupungin strategian mukaisesti Myllypuroon tullaan rakentamaan rakennusalan osaamiskeskittymä, jossa Stadin ammatti- ja aikuisopisto toimii yhteistyössä ammattikorkeakoulu Metropolian sekä alan yritysten ja ympäröivän yhteisön kanssa. Tähän toimipaikkaan keskitetään ammatti- ja aikuisopiston rakennusalan ja talotekniikan koulutus. Monet tila-, laite- ja henkilöresurssit ovat osin yhteisiä, ja yhteistyötä tehdään myös ympäröivän yhteisön kanssa. Vastaavaa yhteistyömallia sovelletaan myöhemmin muilla aloilla ja toimipaikoissa.
Toimipaikkaverkko kustannusten ja saavutettavuuden näkökulmasta
Kaupunkiympäristön toimialan teettämän selvityksen perusteella toimipaikkaverkon 2028:n nettoinvestointitarve on 101,5 miljoonaa euroa pienempi kuin rakentaminen aiempien päätösten mukaisesti. Lisäksi vuosittaisten ylläpitokustannusten on arvioitu olevan 3,9 miljoonaa euroa halvemmat kuin nykyisissä tiloissa. Tilojen bruttoneliömäärä vähenee nykyisestä n. 76500 m². Toiminnan keskittäminen suuremmille ja harvemmille kampuksille tehostaa myös muiden palvelujen toteuttamista. Kun tiloja käytetään klo 8-20 osin kesälläkin ja osaamisesta noin kolmannes hankitaan työpaikoilla, voidaan käyttöastetta nostaa.
Toimipaikkaverkko 2028 on saavutettavuudeltaan erittäin hyvä. Uudet Roihupellon ja Myllypuron toimipaikat ovat sekä raide- että muun julkisen liikenteen ja kevyen liikenteen reittien varrella. Säilyvät toimipaikat sijaitsevat myös hyvien liikenneyhteyksien päässä. Toimipaikkojen keskeinen sijainti mahdollistaa hyvät ja monipuoliset työelämäyhteydet sekä yhteistyön ympäröivän yhteisön kanssa.
Stadin ammatti- ja aikuisopiston henkilöstöä on informoitu tilankäytön suunnitelmaan 2018–2028 sisältyvistä muutoksista, ja kuluvan vuoden muutoksista on pidetty yhteistoimintatilaisuudet.
Yksittäiset rakennushankkeet tuodaan lautakuntaan erikseen päätettävinä toiminnallisina tarveselvityksinä ja valtuuston hyväksyttäväksi esitettävinä hankesuunnitelmina.
Iso osa ammatillisen koulutuksen hankkeista on talonrakentamisohjelmassa esitetty toteutettavaksi vuokrahankkeena. Kaupunkiympäristön toimialan tulee huomioida tämä toteutusaikatauluissa ja toteutuvissa kustannuksissa.
Detta beslut publicerades 22.08.2018
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Mia Kuokkanen, johtava arkkitehti, puhelin: 09 310 86291