Helsingin kaupungin päivystystoimintojen siirtäminen liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-005839
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 193 §
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Helsingin kaupungin päivystystoimintojen siirtäminen liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle

Social- och hälsovårdsnämnden

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti

- hyväksyä omalta osaltaan Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan terveys- ja päihdepalvelut -palvelukokonaisuuden päivystystoimintojen siirtämisen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kuntayhtymälle 7.1.2019 alkaen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti, ja

- esittää siirron hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle.

Käsittely

Projektipäällikkö, HYKS:n linjajohtaja Veli-Pekka Harjola ja vs. päivystystoimintojen johtajalääkäri Laura Pikkarainen olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Projektipäällikkö, HYKS:n linjajohtaja Veli-Pekka Harjola ja vs. päivystystoimintojen johtajalääkäri Laura Pikkarainen ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.

Tausta ja tarkoitus

Päivystyksen järjestämisvastuu

Terveydenhuoltolain 24 §:n mukaan kunnalla on järjestämisvastuu alueensa asukkaiden sairaanhoitopalveluista. Kunnalla on vastuu myös terveydenhuoltolain 50 §:ssä säädetyn kiireellisen hoidon järjestämisestä.

Terveydenhuoltolain 50 §:n 3 momentissa säädetään HUS:n sekä eräiden muiden kyseisessä pykälässä mainittujen sairaanhoitopiirien velvollisuudesta järjestää laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksikkö keskussairaalansa yhteyteen. Laajan ympärivuokautisen päivystyksen yksiköllä tarkoitetaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystystä, joka pystyy tarjoamaan laajasti palveluita usealla lääketieteen erikoisalalla ympärivuorokautisesti välittömästi ja jolla on voimavarat terveydenhuollossa tarvittavan valmiuden ylläpitämiseen ja erityistilanteiden hoitamiseen. Laajan ympärivuorokautisen päivystysyksikön tulee tukea muita päivystysyksiköitä.

Valtioneuvoston asetuksessa 583/2017 säädetään kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä. Asetuksen mukaan kunnan tai kuntayhtymän on huolehdittava siitä, että terveydenhuoltolain 50 §:ssä tarkoitettua kiireellistä hoitoa on saatavilla kaikkina vuorokauden aikoina joko kiireettömän hoidon yhteydessä tai erillisessä päivystyksen toteuttamista varten suunnitellussa ympäri vuorokauden toimivassa päivystysyksikössä. Ympärivuorokautinen päivystys on järjestettävä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksenä, ellei saavutettavuus- ja potilasturvallisuusnäkökohdista muuta johdu.

Yhteispäivystykseen siirtymisen (integraation) valmistelu

HYKS-Helsinki -terveyssuunnittelukokouksessa 3.11.2016 päätettiin edellä mainitun asetuksen päivystystoiminnalle asettamien velvoitteiden täytäntöönpanosta siten, että HYKS ja Helsinki ryhtyvät selvittämään ja valmistelemaan yhteispäivystykseen siirtymistä.

Selvityksen valmistelua varten perustettiin päivystysintegraatiotyöryhmä, johon valittiin edustajat Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta (nyk. sosiaali- ja terveystoimiala) ja HUS:sta. Päivystysintegraatiotyöryhmä perusti 14 alatyöryhmää valmistelemaan päivystystoimintojen integroimista. Alatyöryhmät antoivat selvityksensä päivystysintegraatiotyöryhmälle vuoden 2017 alkupuolella.

Selvitysten pohjalta päivystysintegraatiotyöryhmä linjasi toukokuussa 2017, että
- Haartmanin ja Malmin päivystyspoliklinikat, päivystys- ja valvontaosastot sekä päivystystä tukevat osastot,
- Haartmanin alainen lasten virka-ajan ulkopuolinen terveyskeskuspäivystys ja
- suun terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys
siirtyvät HUS:iin.

Helsingin kaupunginvaltuuston marraskuussa 2017 hyväksymän vuoden 2018 talousarvion ja HUS hallituksen joulukuussa 2017 tekemän linjauksen mukaisesti kaupungin päivystystoiminnan, mukaan lukien virka-ajan ulkopuolinen suun terveydenhuollon päivystys, siirto HUS:lle päätettiin valmistella niin, että siirto toteutuu vuoden 2019 alussa. Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyessään 19.12.2017 sosiaali- ja terveystoimialan vuoden 2018 käyttösuunnitelman, että päivystysten yhdistämisen valmistelua jatketaan. Niin ikään HUS hallituksen ja HUS valtuuston joulukuussa 2017 hyväksymässä talousarviossa 2018−2020 todetaan, että vuoden 2018 aikana jatketaan valmistelua Helsingin edustajien kanssa Malmin ja Haartmanin sairaaloiden päivystystoimintojen siirtämiseksi HYKS-sairaanhoitoalueelle siten, että päivystys toimii Malmin ja Haartmanin sairaaloissa jatkossa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksenä.

Valmistelua jatkamaan perustettiin HYKS-Helsinki päivystystoimintojen integraatioprojekti. Projekti käynnistyi tammikuussa 2018. Projektille nimettiin ohjausryhmä, projektiryhmä ja 12 alatyöryhmää. Integraatioprojekti antoi yhteispäivystykseen siirtymisestä loppuraportin, joka on tämän päätöksen liitteenä nro 1.

Päivystysintegraation sisältö

Päivystysintegraatiossa Haartmanin ja Malmin sairaaloiden päivystystoiminnot siirtyvät liikkeenluovutuksella kokonaisuudessaan HUS:iin. Liikkeenluovutus toteutuu ehdolla, että tarvittavat päätökset tullaan tekemään. Haartmanin ja Malmin päivystyspoliklinikat sekä päivystys- ja valvontaosastot siirtyvät HYKS-Akuutti -tulosyksikköön ja päivystystä tukevat osastot siirtyvät HYKS Sisätaudit ja kuntoutus -tulosyksikköön. Integraatio koskee myös suun terveydenhuollon päivystyksen siirtymistä, rajoittuen kuitenkin vain virka-ajan ulkopuoliseen suun terveydenhuollon päivystykseen, joka siirtyy HYKS Pää- ja kaulakeskuksen -tulosyksikköön. Helsinki jatkaa virka-ajalla toteutettavaa päivystystä suun terveydenhuollon osalta. Haartmanin ja Malmin sairaalat jäävät Helsingin omistukseen, mutta Helsinki vuokraa päivystyksen tarvitsemat tilat Haartmanin ja Malmin sairaalasta HUS:lle. Haartmanin alainen lasten virka-ajan ulkopuolinen terveyskeskuspäivystys siirtyy HYKS Lasten ja nuorten sairaudet -tulosyksikköön.

Päivystyksen integraation tavoitteena on yhtenäisen päivystyspalvelun tuottaminen helsinkiläisten potilaiden parhaaksi Haartmanin ja Malmin sairaaloissa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksenä 7.1.2019 alkaen siten, että palvelun saatavuus, tuottavuus, vaikuttavuus sekä asiakas- ja henkilöstökokemus paranevat. Päivystysintegraation tarkoituksena on varmistaa laadukkaat päivystyspalvelut kustannustehokkaasti.

Sosiaali- ja kriisipäivystys

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan sosiaali- ja kriisipäivystys ei siirry liikkeenluovutuksen yhteydessä HUS:iin. Sosiaali- ja kriisipäivystys liitetään terveys- ja päihdepalvelut -palvelukokonaisuuteen osaksi psykiatria- ja päihdepalveluita.

HUS:iin siirtyvien Haartmanin ja Malmin päivystyspoliklinikoiden sekä päivystys- ja valvontaosastojen sosiaalityön palvelut tuottaa jatkossakin Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystys tämän osalta erikseen tehtävän yhteistyösopimuksen mukaisesti.

Henkilöstön siirtyminen

Liikkeenluovutuksesta on laadittu henkilöstön siirtoa koskeva asiakirja, joka on tämän asian liitteenä 5. Henkilöstön siirtoa koskevassa asiakirjassa esitetään siirron vaikutukset henkilöstön asemaan. Asiakirja on hyväksytty Helsingin kaupunginkansliassa 26.4.2018 työnantajan ja henkilöstön edustajien neuvottelussa. Tilaisuudessa olivat mukana työnantajien edustajat myös HUS:sta.

Haartmanin ja Malmin sairaaloiden päivystystoiminta ja siihen kuuluva hoito- ja tukipalveluja antava henkilöstö siirtyy vastaanottavan työnantajan (HUS) palvelukseen. Henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksen periaattein ns. vanhoina työntekijöinä. Palvelussuhteesta johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle työnantajalle. Liikkeenluovutuksen voimaantulopäivä sekä toiminnan ja henkilöstön siirtopäivä on 7.1.2019. Uusi organisaatio, johon henkilöstö siirtyy, on HUS.

Työntekijät ja viranhaltijat siirtyvät heidän aikaisempia tehtäviään vastaaviin tai saman tasoisiin tehtäviin nykyisillä nimikkeillään. Tehtäväjärjestelyissä otetaan kuitenkin huomioon toiminnan kehittämis- ja muutostarpeet. Kunkin siirtyvän henkilön tarkempi sijoittuminen HUS:n organisaatiossa selviää syksyllä 2018.

Siirtyvään henkilöstöön sovelletaan edelleen kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta, lääkäreihin kunnallista lääkärien virkaehtosopimusta.

Siirtyvien henkilöiden palvelussuhde Helsinkiin päättyy 6.1.2019. HUS valmistelee siirtyvälle henkilöstölle käytäntöjensä mukaiset palvelusuhdeilmoitukset ja viranhoitomääräykset tietojärjestelmäänsä 7.1.2019 lukien. Määräaikaisessa palvelussuhteessa olevien henkilöiden palvelussuhde on voimassa kunnes aiemmin sovittu määräaika päättyy. Uuden työsopimuksen tekeminen ei liikkeenluovutuksessa ole välttämätöntä.

Yhdenjaksoiseen palvelusaikaan perustuvia palvelussuhteen ehtoja määriteltäessä palvelussuhteen alkamispäivänä pidetään HUS:ssa samaa päivämäärää, jona yhdenjaksoinen palvelussuhde alkoi Helsingin palveluksessa huomioon ottaen aikaisemmat liikkeenluovutukset (vaikutukset vuosilomiin, työkokemuslisiin, irtisanomisaikaan).

Virkoja ja työsuhteisia tehtäviä perustettaessa noudatetaan HUS:n kelpoisuusehtoja ja nimikkeistöjä. Tehtävänimike ja palvelussuhteen laji voivat siirron yhteydessä muuttua HUS:n henkilöstön kelpoisuusehtoihin liittyen.

Palvelussuhdeasunnon vuokralaisten asuminen pyritään turvaamaan kaupungin vuokra-asunnossa määräaikaisten vuokrasopimusten osalta niiden päättymisen asti ja toistaiseksi voimassa olevien vuokrasopimusten osalta joko uudella viiden vuoden määräaikaisella tai toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella. Asunnon vuokra määritellään uudelleen.

Siirtyvä henkilökunta

Siirtyvän henkilöstön asema määräytyy liikkeenluovutuslainsäädännön perusteella. Siirtyviin työntekijöihin sovelletaan työsopimuslain 1 luvun 10 §:n ja kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 25 §:ssä tarkoitettuja liikkeenluovutusta koskevia säännöksiä.

Liikkeenluovutuksen kohteena olevassa toiminnossa on yhteensä 539 vakanssia, joista Haartmanin ja Malmin päivystyksen vakansseja on 512, psykiatria- ja päihdepalvelujen vakansseja 7, sosiaali- ja kriisipäivystyksen vakansseja 4, Helsingin sairaalan vakansseja 10 sekä hallinto- ja tukipalvelujen vakansseja 6. Kaikkia vakansseja ei ole täytetty ja jollain vakanssilla saattaa olla vakinainen viranhaltija/työntekijä ja määräaikainen sijainen. Kaikki siirtohetkellä näissä tehtävissä olevat henkilöt siirtyvät HUS:n palvelukseen.

Yhteistoimintamenettely

Henkilöstöä on informoitu ja kuultu yhteistoimintasuunnitelman mukaisesti Haartmanin ja Malmin sairaaloissa mm. 22.1.2018, 12.3.2018 ja 20.4.2018 osastonhoitajien kokouksissa. Haartmanin sairaalassa on järjestetty koko henkilöstölle yhteistoimintatilaisuus 11.4.2018 ja 18.4.2018 Malmin sairaalassa vastaavat tilaisuudet ovat olleet 2.5.2018 ja 3.5.2018 Henkilökunnan näkemykset on otettu huomioon suunnittelussa. Molemminpuolinen aktiivinen tietojen vaihto on auttanut organisaatiokulttuurien lähentymisessä ja keskinäisen luottamuksen syntymisessä. Muistiot näistä kokouksista on viety kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan intraan päivystysintegraation omille sivuille henkilökunnan nähtäväksi.

Muista palveluista siirtyvän henkilöstön kohdalla yhteistoimintakokouksia ja kuulemisia on pidetty heidän esimiestensä toimesta. Muistioita kokouksista on viety Helsingin intranetin päivystysintegraatio- sivuille. Yhteistoimintatilaisuudet henkilöstölle jatkuvat elokuussa 2018. Liikkeenluovutuksesta on tiedotettu Helsingin ja HUS:n intraneteissä.

Integraatiota on käsitelty seuraavissa sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstötoimikunnissa: hallinnon HTK:ssa 24.4.2018, toimialan HTK:ssa 8.5.2018, terveys- ja päihdepalveluiden sekä sairaala-, kuntoutus ja hoivapalveluiden HTK:ssa 15.5.2018. Integraatiota on käsitelty uudelleen toimialan HTK:ssa 19.6.2018. Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen jälkeen päivystysintegraatiota käsitellään Helsingin henkilöstötoimikunnassa syyskuussa 2018.

Integraatiota on käsitelty vastaavasti HUS:n henkilöstölleen järjestämissä tilaisuuksissa.

Toiminnan siirto

Liikkeenluovutusopimus

Liikkeenluovutuksesta on laadittu Helsingin ja HUS:n kesken liikkeenluovutussopimus, jonka luonnos on tämän asian liitteenä 6.

Liikkeenluovutussopimuksessa sovitaan Helsingin päivystystoimintojen siirtämisestä kokonaisuudessaan HUS:lle. Liikkeenluovutussopimuksessa mainitaan siirrettävä toiminta, aineettomat ja aineelliset hyödykkeet, käyttöomaisuus, mahdolliset lisenssi- ja palvelutoimintaan liittyvät asiakirjat, saamiset, velat ja varat, mahdolliset luvat, vastuut ja velvoitteet.

Siirrettävien aineettomien ja aineellisten hyödykkeiden sekä käyttöomaisuuden arvo on niiden kirjanpitoarvo 31.12.2018.

Yhteistyösopimus

HUS on tehnyt Helsingin kanssa yhteistyösopimuksen päivystystoiminnan tuottamisesta ja yhteistoiminnan muodoista. Yhteistyösopimus on tämän asian liitteenä 7. Yhteistyösopimuksessa HUS ja Helsinki takaavat potilaille päivystyksen toiminnan jatkuvuuden ja riittävät palvelut siten, ettei integraatio heikennä potilaan asemaa eikä palveluiden saatavuutta.

Ruuhkanpurkusopimus

Ruuhkanpurkusopimuksella (tämän asian liitteenä 8) varmistetaan sujuva päivystyspalveluiden toteutuminen potilaille jatkossa. Ruuhkanpurkusopimuksella on sovittu niistä yhteistoiminnan muodoista, joilla HUS ja Helsinki takaavat potilaille päivystyksen toiminnan kannalta riittävän hoitopaikkojen määrän ruuhkatilanteissa.

Siirtyvät määrärahat

Päivystystoimintojen määrärahojen siirto otetaan huomioon talousarvion 2019 valmistelussa. Päivitystoimintojen menot ja tulot siirtyvät sosiaali- ja terveyspalvelujen talousarviokohdalta (5 10 01) Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri talousarviokohdalle (5 10 05). Laskelmien mukaan (liite nro 2) päivystystoimintojen tulot ovat 8,3 milj. euroa ja menot ovat 78,27 M€. Siirtyvien määrärahojen laskelmat perustuvat tämänhetkisiin arvioihin ja voivat tarkentua prosessin edetessä.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Helsingin päivystystoimintojen integraatio HUS:iin varmistaa yhdenvertaisen ja tasalaatuisen palvelun päivystyspisteestä riippumatta. Toimintojen yhdistyessä muodostuva yhteispäivystys takaa tarvittavat, laajat päivystyspalvelut helsinkiläisten käyttöön.

Toimivalta

Helsingin hallintosäännön 7 luvun 1 §:n 14 kohdan mukaan kaupunginvaltuusto päättää perusterveydenhuollon jonkin osa-alueen ja erikoissairaanhoidossa jonkin erikoisalan sekä tietyn, suuruudeltaan merkittävän väestönosan joidenkin terveyspalvelujen tuottamisen aloittamisesta ja lopettamisesta kaupungin omana toimintana.

Lopullisen päätöksen liikkeenluovutuksesta tekee kaupunginhallituksen jälkeen kaupunginvaltuusto.

Stäng

Detta beslut publicerades 29.08.2018

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Mer information fås av

Leena Turpeinen, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 52481

leena.turpeinen@hel.fi

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 09 310 42668

harri.j.lehtonen@hel.fi