Asuntosuunnittelu- ja rakentamisen nykykäytäntöjen ja tapojen uudistamiskilpailun kustannusten maksaminen

De ärenden som har publicerats före 2019 får beslutets rubrik.
HEL 2018-007481
Ärendet har nyare handläggningar
§ 22

Asuntoreformi Helsinki - Asuminen 2020, arkkitehtuuri- ja ideakilpailu

Sektorchef

Päätös

Toimialajohtaja päätti oikeuttaa maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden järjestämään ASUNTOREFORMI HELSINKI – Asuminen 2020 -arkkitehtuuri- ja ideakilpailun sekä kilpailuun liittyvän seminaarin.

Suunnittelu- ja ideakilpailun sekä seminaarin kustannukset ovat enintään 255 000 euroa (+ arvonlisävero) liitteenä olevan kustannusarvion mukaisesti. Ympäristöministeriöltä haetaan tukea kilpailun järjestämistä varten 55 000 euroa. Kilpailun sihteerinä toimii Alvar Aalto -säätiö.

Päätöksen perustelut

Kilpailuohjelman tiivistelmä

Helsingin kaupunki järjestää yhteistyössä ympäristöministeriön, Aalto-yliopiston ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa monialaisen arkkitehtuuri- ja ideakilpailun, jossa pyritään uudistamaan asuntosuunnittelussa vallitsevia käytäntöjä sekä lisäämään asuntotuotannon monipuolisuutta ja asumisvaihtoehtoja asukkaille. Asuntoreformi Helsinki 2020 -kilpailussa keskitytään Helsingin asumisen haasteisiin: jatkuva kasvu ja asuntojen kysyntä luovat paineet tehostetulle asuntorakentamiselle, jossa asumisen laatu uhkaa jäädä teknisten ja taloudellisten reunaehtojen varjoon. Myös yhteiskunnalliset muutokset, erilaiset elämäntyylit ja perhemuodot sekä uudet rakentamisen tekniikat vaikuttavat tulevaisuuden asumisen ratkaisuihin. Mitä on helsinkiläinen kaupunkiasuminen 2020-luvulla?

Kilpailun avulla pyritään lisäämään suunnittelijoiden välistä keskustelua ja yhteisymmärrystä asumisen ja asuinrakentamisen uudistamisesta sekä hyvään asumiseen, sen laatuun ja toteutettavuuteen vaikuttavista tekijöistä. Kilpailun kautta kutsutaan myös kaupunkilaiset mukaan keskustelemaan ja kehittämään helsinkiläistä kerrostaloasumista.

Kilpailussa on kaksi erillistä kategoriaa: suunnitelma ja teoreettinen osuus. Kilpailun voittajien valinnassa tullaan erityisesti painottamaan suunnitelmien innovatiivisuutta ja uusien ratkaisujen kehitysideoita sekä jo kehitteillä olevien ratkaisujen hyödyntämistä, asuntosuunnittelun elämyksellisyyttä ja toiminnallista laatua. Arvostelussa tarkastellaan lisäksi, miten kohdetontin ominaispiirteet ja erityishaasteet on huomioitu ja ratkaistu.

Kilpailun kohteena ovat tontit sijaitsevat Jätkäsaaressa, Meri-Rastilassa ja Pohjois-Pasilassa. Kilpailun tavoitteena on, että tonttien jatkosuunnittelu ja toteutus tapahtuu kohteiden voittaneiden ehdotusten pohjalta.

Kilpailumuoto

Kilpailu on yleinen kilpailu ja se on avoin kaikille.

Osanottajat

Suunnittelukilpailua koskeva hankintailmoitus julkaistaan EU:n Simap-verkkosivuilla osoitteessa

Kilpailu on kaikille avoin.

Palkinnot

Palkintoina jaetaan yhteensä 160 000–190 000 euroa. Kullakin kohdealueella jaetaan yhdensuuruinen ensimmäinen palkinto, arvoltaan 40 000 euroa. Lisäksi kullakin kohdealueella jaetaan 3–6 lunastusta, arvoltaan 10 000 euroa. Palkintolautakunta voi halutessaan yksimielisellä päätöksellä jakaa palkinnot myös toisin.

Toisessa, teoreettisessa kategoriassa jaetaan vähintään yhteensä 10 000 euroa, josta ensimmäisen palkinnon osuus on vähintään 5 000 euroa. Palkintosummille on haettu verovapautta.

Kilpailun aikataulu

Kilpailu alkaa syyskuussa ja loppuu joulukuussa 2018. Kilpailun tulos julkistetaan kevään 2019 aikana.

Kilpailuehdotusten arvosteluperusteet

Palkintolautakunta tulee arvostelussaan painottamaan kohdekohtaisten suunnitteluohjeiden toteutumisen lisäksi seuraavia seikkoja:

  • innovatiivisuus ja uusien asumisen ratkaisujen kehittäminen, ehdotuksen uutuusarvo
  • eläytyminen yhteiskunnalliseen muutokseen ja sen vaikutuksiin asuntosuunnittelussa
  • kokonaisvaltainen arkkitehtuurin laatu
  • suhde ympäröivään kaupunkirakenteeseen ja kaupunkikuvallinen laatu
  • asuinympäristön viihtyisyys ja elämyksellisyys
  • ehdotuksen toteutettavuus ja kehityskelpoisuus.

Toisen kategorian, teoreettisen osion ehdotusten arvostelun perustana on lähtökohtien ja ideoiden ajankohtaisuus, uutuus ja tuoreus, reformistisuus (parannus nykyiseen tilanteeseen) sekä toteuttamiskelpoisuus.

Suunnittelukilpailuhankinnan vaiheet

Suunnittelukilpailu käynnistetään julkaisemalla kilpailu SAFA:n kilpailusivuilla 3.9. EU:n Simap-verkkosivuilla julkaistaan hankintailmoitus, jonka liitteenä on kilpailuohjelma. Kilpailusta järjestetään aloitusseminaari 7.9.

Kilpailussa noudatetaan kilpailuohjelmaa ja Suomen arkkitehtiliiton (SAFA) kilpailusääntöjä tässä etusijajärjestyksessä.

Kilpailun päätyttyä palkintolautakunta tekee suunnitelmien arvioinnista kaikkien jäsenten allekirjoittaman pöytäkirjan, jossa on valittu ensimmäisen palkinnon saanut suunnitelma. Pöytäkirja sisältää palkintolautakunnan huomautukset sekä mahdolliset selventämistä vaativat seikat (hankintalain 34 §).

Palkintolautakunta antaa suosituksen jatkotoimenpiteiksi suunnittelukilpailun tuloksen perusteella.

Detta beslut publicerades 03.07.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Kirsi Rantama, arkkitehti, puhelin: 09 310 37207

kirsi.rantama@hel.fi

Beslutsfattare

Mikko Aho
kaupunkiympäristön toimialajohtaja